ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Οχτώβρη 2008
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Μεταρρυθμίσεις» και πυγμή
  • Η επίθεση κατά των εργασιακών δικαιωμάτων και των λαϊκών αγώνων, το κυρίαρχο γνώρισμα της κυβερνητικής πολιτικής το επόμενο διάστημα
  • «Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν παρά τις ισχυρές αντιδράσεις οργανωμένων συμφερόντων»
  • Διάτρητο το κοινωνικό προσωπείο
  • Συνεχίζει να αιωρείται το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών

Η ένταση της επίθεσης κατά των εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων και η σύγκρουση με τους λαϊκούς αγώνες είναι το κυρίαρχο γνώρισμα του κυβερνητικού σχεδιασμού το επόμενο διάστημα, δίχως όμως να αποκλείονται και «αιφνιδιαστικές» εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό.

Η ισχυρή δόση φιλολαϊκών διακηρύξεων και ψευδεπίγραφων εξαγγελιών χτες από τον Κ. Καραμανλή δεν αρκεί για να αποκρύψει το αποκρουστικό πρόσωπο της αντιλαϊκής πολιτικής που θα ενταθεί και μάλιστα στο όνομα της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός, μέσα από τις οδηγίες που έδωσε χτες στους υπουργούς για ανούσιες οργανωτικές αλλαγές στη λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος και έξοδο στην κοινωνία, ενίσχυσε την εντύπωση ότι ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες όσο και αν ξορκίζεται επίσημα από τους κυβερνώντες, ωστόσο αιωρείται διαρκώς στην ατμόσφαιρα. Δε θεωρείται τυχαίο ότι ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής απέφυγε να κάνει κάποια σαφή αναφορά. Εξάλλου, η εσωκομματική κρίση, παρά τις προσπάθειες που γίνονται να κουκουλωθεί, παραμένει, όπως και οι αιτίες που την προκαλούν.

Με τη χτεσινή «έκτακτη» συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Κ. Καραμανλής προσπάθησε να περάσει το μήνυμα ότι η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της και τις «μεταρρυθμίσεις» και μάλιστα με επιταχυνόμενους ρυθμούς, επιχειρώντας ταυτόχρονα να πείσει ότι η προσοχή της κυβέρνησης είναι στραμμένη στη λύση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων και την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων! Φυσικά, δεν έπεισε στο ελάχιστο, αφού δεν είπε τίποτα συγκεκριμένο, επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά την εξαγγελία για δημιουργία ταμείου κατά της φτώχειας και χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, χωρίς κάτι χειροπιαστό...

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο Κ. Καραμανλής αποφάσισε να μην πάει τώρα σε εκλογές, συμμορφούμενος με τις υποδείξεις και την αξίωση ισχυρών επιχειρηματικών παραγόντων και τραπεζιτών, που θεωρούν ότι «θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία» να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές και πολιτική αστάθεια για τους επόμενους τέσσερις πέντε μήνες εν μέσω της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

«Πιο έντονοι ρυθμοί» λόγω κρίσης...

Αυτός ήταν ο λόγος που διατυμπάνισε εκ νέου την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει πιο γρήγορα και να μην εφησυχάσει. «Οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν, παρά τις ισχυρές αντιδράσεις των οργανωμένων συμφερόντων που είχαν βολευτεί επί δεκαετίες στο τέλμα. Η χώρα δεν έχει περιθώρια να περιμένει», είπε χαρακτηριστικά. Χάριν εμπέδωσης, επανήλθε αμέσως μετά: «Εμείς με την πολιτική των μεταρρυθμίσεων και με αποφασιστικότητα που δεν κάμπτεται από τις αντιδράσεις των λίγων βολεμένων, έχουμε απαντήσει (σ.σ. "στο ερώτημα πού θέλουμε να πάει η χώρα"): Η χώρα δεν έχει άλλο δρόμο. Πρέπει να προχωρήσει με δυναμισμό μπροστά».

Επισημαίνοντας ότι οι προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής δεν αλλάζουν, ζήτησε επιτάχυνση των ρυθμών στο όνομα της διεθνούς κρίσης. «Η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση επιβάλλει ακόμα πιο έντονους ρυθμούς», είπε χαρακτηριστικά.

Σαφής και συγκεκριμένος υπήρξε στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, αναφέροντας ως «πρώτη προτεραιότητα» την ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής» και του ΟΣΕ, την «προώθηση του σχεδίου μας» για το ασφαλιστικό σύστημα, την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και Υγείας, τον «Καποδίστρια 2», αλλά και παραπέρα βελτίωση του «επενδυτικού περιβάλλοντος» και απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων. Επίσης ανακοίνωσε τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης στη Βουλή για τη χρηματοοικονομική κρίση, με εμφανή στόχο να καταδείξει ότι η εφαρμοζόμενη πολιτική είναι μονόδρομος και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

«Σκύβουν» τώρα στα προβλήματα...

Στη δήλωση που έκανε στα κανάλια επέλεξε να δώσει έμφαση στο κοινωνικό προσωπείο, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι η κυβέρνηση δείχνει ευαισθησία, ασχολείται και λύνει τα προβλήματα του λαού. Ανέδειξε έτσι ως «βασικό στόχο» της κυβερνητικής πολιτικής «να κάνουμε πιο ισχυρό το δίχτυ κοινωνικής προστασίας». Προκειμένου να δείξει ότι δε μένει στα λόγια, ανέφερε την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη δήθεν προστασία των δανειοληπτών, την ενεργοποίηση, για νιοστή φορά, του ταμείου κατά της φτώχειας, με πρώτο βήμα τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης «σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη»(;) και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής... Αλλη τρανή απόδειξη κοινωνικής ευαισθησίας (διάβαζε εμπαιγμού) είναι ...η εντολή που έδωσε στους υπουργούς... «να σκύψουν στα καθημερινά προβλήματα που σήμερα καίνε τους πολίτες: Στην ακρίβεια, στην ανεργία, στην ποιότητα ζωής της κάθε οικογένειας, στις καλύτερες σπουδές των παιδιών μας, στις πραγματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κάθε πολίτης από το πρωί ως το βράδυ». (σ.σ. και αφού σκύψουν, όπως έσκυβαν τόσα χρόνια, τα προβλήματα θα λυθούν...).

Παράλληλα, προχώρησε στη λήψη μιας σειράς οργανωτικών μέτρων, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και υποστήριξη των κυβερνητικών επιλογών, όπως η κατάθεση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος από κάθε υπουργείο για συγκεκριμένους στόχους, τη συγκρότηση κυβερνητικής επιτροπής κοινωνικής πολιτικής κ.ά. Επίσης ζήτησε από τους υπουργούς να ξεκινήσουν επισκέψεις στους χώρους που γίνονται έργα και υπάρχουν σοβαρά χρόνια προβλήματα, ενώ ανακοίνωσε ότι ξεκινά ο ίδιος ένα νέο γύρο επισκέψεων στα υπουργεία για να ελέγχει και να ενημερώνεται καλύτερα... Προκειμένου να περιορίσει την γκρίνια των βουλευτών, ζήτησε άμεση και πλήρη ενημέρωσή τους από τους υπουργούς και τους διοικητές των δημόσιων οργανισμών, καθορίζοντας μάλιστα και βαριά ποινή σε όποιον δεν ανταποκρίνεται: «Θα αντικαθίσταται άμεσα - Κανένας δεν είναι δεμένος με οποιαδήποτε καρέκλα»...

Πάντως, ο Κ. Καραμανλής θα φροντίσει τις επόμενες μέρες να είναι διαρκώς ο ίδιος στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα και να πείσει ότι ανέκτησε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Στο πλαίσιο αυτό αύριο αναμένεται να μιλήσει στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΟΝΝΕΔ, ενώ τη Δευτέρα θα συνεδριάσει, εκτός απροόπτου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ...

«ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ»
Μέτρα χωρίς κανένα αντίκρισμα

Με γνώμονα τα συμφέροντα των τραπεζών!

Στάχτη στα μάτια των εκατοντάδων χιλιάδων δανειοληπτών, οι οποίοι απειλούνται από τις τράπεζες με κατασχέσεις ακινήτων, αποτελούν τα πολυθρύλητα κυβερνητικά μέτρα που ανακοινώθηκαν χτες με τη δημοσιοποίηση του Σχεδίου Νόμου «Προστασία δανειοληπτών και άλλες διατάξεις». Οι κυβερνητικές ρυθμίσεις, όπως προκύπτει από το κείμενο του Σχεδίου Νόμου, αφορούν όσους είναι χρεωμένοι στις τράπεζες από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι και το ανεπαρκέστατο μέτρο της απαγόρευσης πλειστηριασμού της μοναδικής κατοικίας του δανειολήπτη από την τράπεζα, για οφειλές έως 20.000 ευρώ - αντί 10.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα - υπόκειται σε περιορισμούς, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις αναιρούν το ίδιο το μέτρο. Ετσι, πέραν του ορίου των 20.000 ευρώ, τίθενται οι ακόλουθες προϋποθέσεις: α) δεν έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη υπέρ της τράπεζας με τη βούληση του οφειλέτη β) ο οφειλέτης να βρίσκεται σε αποδεδειγμένη και ανυπαίτια αδυναμία να εκπληρώσει τη συμβατική του υποχρέωση (ποιος θα το καθορίζει αυτό;) γ) να ασκήσει ανακοπή στην εκτελεστική πράξη, διαφορετικά η τράπεζα προχωρά σε πλειστηριασμό του ακινήτου. Αλλά και αν ακόμη προβεί σε ανακοπή και η τράπεζα καταφύγει στα δικαστήρια και δικαιωθεί τελεσίδικα, τότε προχωρεί στην πράξη του πλειστηριασμού. Με άλλα λόγια, ακόμα και αυτή η υποτιθέμενη αύξηση του ορίου στα 20.000 ευρώ για την απαγόρευση πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, φαίνεται να είναι μόνο λόγια και τίποτα παραπάνω. Για να μην πούμε ότι το όριο αυτό, έτσι κι αλλιώς δεν ισχύει, για οποιοδήποτε άλλο ακίνητο που δεν αποτελεί μοναδική κατοικία. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση της ΝΔ για μια ακόμη φορά νομοθέτησε με κριτήριο την προστασία των συμφερόντων του πανίσχυρου τραπεζικού κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση προσεγγίζει με ευαισθησία το ζήτημα αυτό και προωθεί κάθε εφικτό μέτρο για την περαιτέρω ενίσχυση των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, ιδιαίτερα σε αυτή τη δυσμενή διεθνή κατάσταση.

Χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για όσους λεηλατούνται από τις τράπεζες είναι και τα υπόλοιπα μέτρα ...προστασίας που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση. Αξίζει να επισημάνουμε ότι διατηρείται και το επαίσχυντο μέτρο της κατάσχεσης μισθών, συντάξεων και άλλων ασφαλιστικών βοηθημάτων από το Δημόσιο, με ...ελαφρές τροποποιήσεις, οι οποίες βέβαια, δεν αναιρούν αυτό καθ' εαυτό το μέτρο. Ολα αυτά βέβαια καθόλου δεν εμπόδισαν τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών να κάνει λόγο για την «ευαισθησία», με την οποία η κυβέρνηση προσεγγίζει τα προβλήματα που έχουν χιλιάδες δανειολήπτες και να πει ότι «προωθεί κάθε εφικτό μέτρο για την περαιτέρω ενίσχυση των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, ιδιαίτερα σε αυτή τη δυσμενή διεθνή κατάσταση».

Με το νομοσχέδιο, επίσης, προβλέπεται ότι:

  • Στις περιοχές που ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, ο πλειστηριασμός ακινήτου δεν μπορεί να γίνει σε τιμή κατώτερη της αντικειμενικής αξίας.
  • Αυξάνεται από το 1/3 στο 100% της τιμής πρώτης προσφοράς, το ποσό της εγγύησης που απαιτείται για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό.
  • Καθιερώνεται η υποχρεωτική διεξαγωγή των πλειστηριασμών κινητών και ακινήτων στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία με γραπτές, σφραγισμένες προσφορές κατά την έναρξη των πλειστηριασμών.
  • Δεν μπορούν να κατασχεθούν από τις τράπεζες μισθοί και συντάξεις που κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας, επισημαίνεται, ότι το ακατάσχετο ισχύει για το σύνολο των κατατεθειμένων ποσών μισθών και συντάξεων στις τράπεζες. Ωστόσο, στο Σχέδιο Νόμου υπάρχει παράγραφος, όπου και αναφέρεται, ότι... Η εξαίρεση ισχύει μόνο στην έκταση που ο λογαριασμός παρουσιάζει υπόλοιπο που δεν υπερβαίνει το ποσό της εξαιρουμένης από την κατάσχεση απαίτησης...
  • Αυξάνεται από 600 σε 1.000 ευρώ το ποσό από μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα, που δεν επιτρέπεται να κατασχεθεί από το Δημόσιο. Στην περίπτωση που τα συγκεκριμένα ποσά ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ, τότε επιτρέπεται η κατάσχεση του ενός τετάρτου (1/4) αυτών, ενώ το εναπομείναν ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 1.000 ευρώ.
ΠΑΣΟΚ
Παρουσίασε εναλλακτική πρόταση διαχείρισης της φτώχειας

Σ' ένα διαγωνισμό εξαπάτησης του λαού έχει επιδοθεί το ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σπέρνει αυταπάτες για «εναλλακτικές λύσεις» διακυβέρνησης του ίδιου εκμεταλλευτικού συστήματος.

Με το βαρύγδουπο τίτλο «Σχέδιο εξόδου από την κρίση» πραγματοποιήθηκε προχτές σύσκεψη κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρεία του Γ. Παπανδρέου. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα μοιράζοντας υποσχέσεις περί «εξυγίανσης» του συστήματος και «εξανθρωπισμού» του, διανθισμένες από αντιπολιτευτικές κορόνες. «Το πρόβλημα της κυβέρνησης δεν είναι οι αντάρτες είναι η πολιτική του κ. Καραμανλή», ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου στη διάρκεια της σύσκεψης, επιδιώκοντας ταυτόχρονα με κούφια φιλολαϊκά συνθήματα, με υποσχέσεις για χορήγηση επιδομάτων διαχείρισης της φτώχειας και ισχυρισμούς περί «ρύθμισης» της αγοράς, να συγκαλύψει ότι η βάση των στρατηγικών πολιτικών επιλογών του ΠΑΣΟΚ κινείται στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση με την εφαρμοζόμενη από την κυβέρνηση πολιτική.

Δεν είναι τυχαίο ότι χτες ξέσπασε... «πόλεμος» δηλώσεων ανάμεσα στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την «πατρότητα» των επιδομάτων «θέρμανσης» και «κοινωνικής αλληλεγγύης»! Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, μπορεί να τις υποδέχτηκε με τη φράση «άνθρακες ο θησαυρός», αλλά στη συνέχεια επί της ουσίας... εγκάλεσε τον Κ. Καραμανλή για αργοπορία. «Μετά από ένα 24ωρο έντονης φημολογίας και σεναρίων περί πρόωρων εκλογών και ανασχηματισμού, ο πρωθυπουργός είπε ότι τώρα ενεργοποιείται το Ταμείο κατά της Φτώχειας, προανήγγειλε κατάθεση νομοσχεδίου για τους δανειολήπτες και ζήτησε από τους υπουργούς του να δουλέψουν», δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αφού εξάντλησε την αυστηρότητα της κριτικής του απέναντι στον πρωθυπουργό, στη συνέχεια παρουσίασε τις... εναλλακτικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την «έξοδο από την κρίση», οι οποίες κινούνται στην ίδια επιδοματική λογική διαχείρισης της φτώχειας και της ανέχειας των ποιο εξαθλιωμένων τμημάτων της κοινωνίας, μ' αυτή της κυβέρνησης.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε «πρόταση νόμου που αφορά την ανακούφιση των ασθενέστερων, που περιλαμβάνει το έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης» (όπως και η κυβέρνηση με το «Ταμείο κατά της Φτώχειας»), «θεσμοθέτηση του επιδόματος θέρμανσης» (όπως υποσχέθηκε και ο Κ. Καραμανλής) και «την επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες».

Παράλληλα, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ξέσπασε αντιπαράθεση σχετικά με τις προτάσεις που κατέθεσαν για την «προστασία των δανειοληπτών». Τόσο η υπεύθυνη του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λ. Κατσέλη όσο και ο Γ. Παπακωνσταντίνου κατηγόρησαν τον Κ. Καραμανλή και τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη ότι «το πλαίσιο του σχεδίου νόμου που θα φέρουν στη Βουλή για τους δανειολήπτες, το μισό από αυτό το σχέδιο νόμου είναι οι προτάσεις που είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ»!!

Ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ, οξύνοντας την ανούσια δικομματική αντιπαράθεση, έχει θέσει σε «συναγερμό» τον κομματικό του μηχανισμό για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. «Αλλαγή πορείας δεν μπορεί να γίνει με αυτή την κυβέρνηση, ούτε με αλλαγές υπουργών, αλλά με εκλογές, όταν ένα άλλο κόμμα, εμείς, αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπακωνσταντίνου, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ΠΑΣΟΚ για προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο αλλά χωρίς παραγραφή και με απόδοση ευθυνών στα σκάνδαλα.

Αρχισαν τσουχτερές αυξήσεις στα επιτόκια

«Ανυπόστατη» η φημολογία για τις τράπεζες λέει ο Γ. Αλογοσκούφης

«Ανυπόστατες» χαρακτήρισε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης τις φημολογίες σχετικά με το ντόπιο τραπεζικό σύστημα και τα αναφερόμενα περί δυσκολίας των τραπεζών να ανταποκριθούν σε αιτήματα καταθετών για αναλήψεις χρημάτων. Να σημειωθεί πως οι καταθέτες, τις τελευταίες μέρες, εκδηλώνουν ανησυχίες για την τύχη των χρημάτων τους εν μέσω φημολογιών για τη μια ή την άλλη τράπεζα. Ταυτόχρονα καταγράφηκαν και ασυνήθιστα μεγάλες αναλήψεις. Ο υπουργός επιχείρησε να καθησυχάσει τους καταθέτες προσθέτοντας πως «το τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως ασφαλές και φερέγγυο» και ακόμη ότι οι καταθέσεις «σε όλες τις τράπεζες που λειτουργούν στη χώρα είναι απολύτως εγγυημένες». Στο ίδιο μήκος κινούνται και οι δηλώσεις των τραπεζιτών.

Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες ξεκίνησαν νέο κύκλο γενικευμένης και ιδιαίτερα μεγάλης ανόδου για τα επιτόκια. Στα πλαίσια αυτά, η Εθνική Τράπεζα επιβαρύνει και τα νέα στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο. Το 4ετές σταθερό για τον πρώτο χρόνο αυξάνει κατά 0,95 μονάδες (4,57% από 3,62%). Για τα επόμενα χρόνια εκτινάχτηκε κατά μισή μονάδα και διαμορφώνεται σε 6,47% από 5,97%. Η δικαιολογία που προβάλλουν είναι ότι τάχα κατάργησαν τις... «προσφορές»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ