ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Οι αριθμοί και οι άλλοι δείκτες δουλιάς

Η ολοκληρωμένη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των εκλογών είναι αναγκαίο στοιχείο για την ακόμα πιο αποφασιστική προώθηση του αγώνα των κομμουνιστών στην κατεύθυνση συγκρότησης του λαϊκού μετώπου αντίστασης και ανατροπής

Eurokinissi

H αξιολόγηση των εκλογικών αποτελεσμάτων - κι αυτό έχει ειπωθεί πολλές φορές - δεν είναι υπόθεση της απλής αριθμητικής. Σε μια τέτοια περίπτωση θα λέγαμε τόσο το ποσοστό που συγκέντρωσαν οι υποστηριζόμενοι από το Κόμμα στις προηγούμενες Νομαρχιακές και Δημοτικές εκλογές, τόσο στις βουλευτικές του 2000, κάπου εκεί κυμαίνονται τα «κουκιά» που συγκεντρώθηκαν και από την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, θα δηλώναμε «πλήρη ικανοποίηση» και η ιστορία θα είχε τελειώσει. Ο κομμουνιστές όμως διάλεξαν διαφορετικό δρόμο για να φτάσουν στα τελικά συμπεράσματα για τη μάχη που δόθηκε. Γιατί το κύριο, σε τελευταία ανάλυση, είναι να βγουν συμπεράσματα που θα μπορέσουν να συμβάλουν στην από εδώ και πέρα προσπάθειά μας να ανταποκριθούμε όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένα στη δράση μας για τα μεγάλα προβλήματα που ορθώνονται μπροστά στην εργατική τάξη και τους άλλους εργαζόμενους, να μπορέσουμε πιο αποτελεσματικά να οργανώσουμε την αντίσταση του λαού στα σχέδια της άρχουσας τάξης και της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων.

Ηδη, μετά το πρώτο κείμενο της ΚΕ «για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών της 13ης Οκτωβρίου 2002» και την ολοκλήρωση των διαδικασιών του δεύτερου γύρου, οι Κομματικές Οργανώσεις έχουν οργανώσει τη δουλιά τους ώστε να μελετηθούν τα εκλογικά αποτελέσματα, από το επίπεδο των ΚΟΒ μέχρι και τα καθοδηγητικά όργανα της κάθε περιοχής. Παράλληλα, οι κομμουνιστές ανταλλάσσουν, σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο, γνώμες και απόψεις για την εκλογική αναμέτρηση και με άλλες δυνάμεις, εκείνες τις δυνάμεις, τους φορείς και τους παράγοντες της κοινωνικής ζωής με τους οποίους υπήρξε συνεργασία και κοινή κάθοδος στις εκλογές. Σ' αυτά ακριβώς τα πλαίσια κινείται και η αυριανή εκδήλωση - συζήτηση που διοργανώνει η ΚΕ του Κόμματος στο ξενοδοχείο «Παρκ».


Βέβαια, και οι αριθμοί έχουν την αξία τους, αφού τις πιο πολλές φορές, πίσω από αυτούς κρύβονται καταστάσεις και δεδομένα που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματα. Αν επιχειρήσει κανείς να κωδικοποιήσει, σε επίπεδο «στεγνών» αριθμών, τα αποτελέσματα των εκλογών, μπορεί να καταλήξει στα εξής, γενικά, συμπεράσματα.

Πρώτο: Κατά τον πρώτο γύρο των νομαρχιακών εκλογών, τα αποτελέσματα του οποίου είναι και συγκρίσιμα, ψήφισαν πάνω από 7,63 εκατομμύρια ψηφοφόροι και στις κάλπες βρέθηκαν 6.820.989 έγκυρα ψηφοδέλτια.

Δεύτερο: Τα ψηφοδέλτια που στηρίχτηκαν από το Κόμμα στις Νομαρχιακές εκλογές, συγκέντρωσαν στον πρώτο γύρο 510.889 ψήφους, που αντιστοιχεί στο 7,5% των εγκύρων ψηφοδελτίων, όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα.

Τρίτο: Για ένα έχουμε ένα - εντελώς σχετικό - μέτρο σύγκρισης, μπορούμε να σημειώσουμε ότι στις Νομαρχιακές εκλογές του 1994 είχαμε συγκεντρώσει 467.985 ψήφους και το 1998 είχαμε 475.202 ψήφους και ποσοστό 7,67%. Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 είχαμε συγκεντρώσει 379.454 ψήφοι, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 5,53%.

Τέταρτο: Οι κομμουνιστές σε 31 Νομαρχίες και υπερνομαρχίες στήριξαν ενιαία αγωνιστικά ψηφοδέλτια από κοινού με το ΔΗΚΚΙ, ενώ σε 18 περιπτώσεις υπήρξε αυτόνομη κάθοδος. Το 1998 συνεργασία με το ΔΗΚΚΙ υπήρχε στο Νομό Αρκαδίας, σε δύο νομούς (Γρεβενά, Καστοριά) υποστηρίχτηκαν από κοινού με άλλες δυνάμεις ανεξάρτητοι υποψήφιοι, ενώ στους υπόλοιπους νομούς είχαμε αυτόνομο ψηφοδέλτια.

Πέμπτο: Ειδικά για τις Νομαρχίες φέτος, με βάση τα επίσημα στοιχεία:

  • Σε 31 Νομαρχίες παρατηρείται αύξηση των ποσοστών
  • Σε δύο ακόμα Νομαρχίες σημειώθηκε - έστω μικρή - αύξηση σε ψήφους, αλλά όχι σε ποσοστό.
  • Σε 20 Νομαρχίες υπάρχει μείωση των ποσοστών.
  • Σε 9 Νομαρχίες τα ποσοστά των ψήφων είναι πάνω από 10%
  • Σε 20 Νομαρχίες το ποσοστό είναι πάνω από το μέσο όρο του 7,5%
  • Σε 27 Νομαρχίες το ποσοστό είναι πάνω από το 5,53% των βουλευτικών εκλογών του 2000

Εκτο: Αν θέλουμε να κάνουμε συγκρίσεις για όλη την περίοδο, από το 1994 που πρωτοκαθιερώθηκαν οι εκλογές σε νομαρχιακό επίπεδο, διαπιστώνεται ότι:

  • Σε 6 νομαρχίες (Καρδίτσα, Θεσπρωτία, Πιερία, Ηλεία, Ημαθία) και στην υπερνομαρχία Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης τα ψηφοδέλτια που στηρίχτηκαν από το ΚΚΕ είχαν ανοδικές τάσεις και το 1998 και το 2002.
  • Σε ακόμα 28 Νομαρχίες κατά τις εκλογές του 1998 και 2002 παρουσιάστηκαν αυξομειώσεις στα ποσοστά των ψήφων, αλλά το τελικό φετινό αποτέλεσμα είναι πάνω από τα ποσοστά του 1994.
  • Σε τέσσερις νομούς (Δωδεκανήσου, Ευρυτανίας, Χαλκιδικής και Βοιωτίας) για διαφορετικούς προφανώς λόγους στην κάθε περίπτωση, τα ψηφοδέλτιά μας κινήθηκαν πτωτικά και το 1998 και φέτος.

Εβδομο: Σε επίπεδο Δημοτικών εκλογών, 61 υποψήφιοι - επικεφαλής των αγωνιστικών ψηφοδελτίων αναδείχτηκαν δήμαρχοι σε ισάριθμους δήμους. Από αυτούς οι 25 την πρώτη και οι 36 τη δεύτερη Κυριακή. Δήμαρχοι εκλέχτηκαν στους δήμους 1. Νίκαιας, 2. Καρδίτσας, 3. Αγίου Παύλου (Θεσσαλονίκης), 4. Αγιάσου (Λέσβου), 5. Πολιχνίτου (Λέσβου), 6. Αγ. Παρασκευής (Λέσβου), 7. Αγ. Κήρυκου (Ικαρίας, ν. Σάμου), 8. Ραχών (Ικαρίας, ν. Σάμου), 9. Καλύμνου, 10. Νέσσωνος (Λάρισας), 11. Γιάννουλης(Λάρισας), 12. Κύμης (Εύβοιας), 13. Ζίτσας (Ιωαννίνων), 14. Σοχού (Θεσσαλονίκης), 15. Γόργιανης (Γρεβενών), 16. Κ. Μητρουσίου (Σερρών), 17. Κασσάνδρας (Χαλκιδικής), 18. Μελίτης (Φλώρινας), 19. Παλαιοκάστρου (Τρικάλων), 20. Εστιαιώτιδας (Τρικάλων), 21. Γόμφων (Τρικάλων), 22. Αιθήκων (Τρικάλων), 23. Μαλακασίου (Τρικάλων), 24. Αξιούπολης (Κιλκίς), 25. Πολυκάστρου (Κιλκίς), 26. Τιθορέας (Φθιώτιδας), 27. Αμβρακικού (Αρτας), 28. Αγ. Γεωργίου (Κέρκυρας), 29. Δελβινακίου (Ιωαννίνων), 30. Φιλιατρών (Μεσσηνίας), 31. Λευκασίου (Αχαΐας), 32. Βιάννου (Ηρακλείου), 33. Αυλώνα (Μεσσηνίας), 34. Λίμνης (Εύβοιας), 35. Αθαμανίας (Αρτας), 36. Ταμασίου (Καρδίτσας), 37. Μενελαΐδος (Καρδίτσας), 38. Μητρόπολης (Καρδίτσας), 39. Σκοπέλου, 40. Αγίας Τριάδας (Καστοριάς), 41. Βερμίου (Κοζάνης), 42. Πλατέος (Ημαθίας), 43. Ιτέας (Φωκίδας), 44. Μακρακώμης (Φθιώτιδας), 45. Θεσσαλιώτιδας (Φθιώτιδας), 46. Χαιρώνειας (Βοιωτίας), 47. Αυλίδας (Εύβοιας), 48. Γαργαλιάνων (Μεσσηνίας), 49. Οινούντος (Λακωνίας), 50. Παξών (Κέρκυρας), 51. Ευδήλου (Σάμου), 52. Εκάλης (Ιωαννίνων), 53. Αβιας (Μεσσηνίας), 54. Εϊρας (Μεσσηνίας), 55. Γόρτυνος (Αρκαδίας), 56. Σκυρίτιδας (Αρκαδίας), 57. Ιεράπετρας (Κρήτης), 58. Ορφέα (Εβρου), 59. Σώστου (Ροδόπης), 60. Ελευθερών (Καβάλας), 61. Γ. Καραϊσκάκη (Αρτας).

Εβδομο: Στο δεύτερο γύρο, πέρασαν συνολικά 62 συνδυασμοί που στηρίζονταν από το Κόμμα και τις συνεργαζόμενες δυνάμεις.

Ογδοο: Σε 185 δήμους σ' ολόκληρη τη χώρα οι αγωνιστικοί συνδυασμοί έφεραν ποσοστά πάνω από 10%. Τέλος, σε 73 δήμους τα ποσοστά του πρώτου γύρου ήταν πάνω από 30%.

Βέβαια, διερευνώντας τα εκλογικά αποτελέσματα, οι κομμουνιστές θα προσπαθήσουν να δώσουν απαντήσεις στο σύνολο των ζητημάτων που πηγάζουν από τους στόχους που είχε θέσει το Κόμμα πριν από τις εκλογές. Μαζί με τους αριθμούς, συμπεράσματα θα βγουν και από την αξιολόγηση και άλλων δεικτών της δουλιάς μας, όπως το πόσο:

  • αποτελεσματικά συνδέσαμε τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τα γενικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και άρα με την εφαρμοζόμενη, από την κυβέρνηση, πολιτική,
  • αποκαλύψαμε το ρόλο που παίζουν, σε σχέση με την κυρίαρχη πολιτική, η ΝΔ και ο ΣΥΝ,
  • κουβεντιάσαμε με την εργατική τάξη και τους άλλους εργαζόμενους στις πόλεις και τα χωριά τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, το ρόλο της ΕΕ,
  • προβάλαμε τη δική μας πρόταση για την αντιμετώπισή τους,
  • ξεκάθαρος ήταν και για τις δικές μας δυνάμεις ο βαθιά πολιτικός χαρακτήρας των εκλογών,
  • κατανοήθηκε το πλαίσιο της εκλογικής αναμέτρησης,
  • εξασφαλίστηκε με τη δράση μας η συσπείρωση δυνάμεων, φορέων και παραγόντων, στη γραμμή αντιπαράθεσης με την κυρίαρχη πολιτική, όπως την είχαμε επεξεργαστεί προεκλογικά,
  • συμβάλαμε για τον επεγκλωβισμό ψηφοφόρων από τα γνωστά αλλά και τα «νέα» διλήμματα,
  • αποτελεσματικά αντιπαλέψαμε τους διάφορους εκβιασμούς και την πίεση που ασκούσαν οι εκλεκτοί του δικομματισμού,
  • ενεργοποιήθηκε και δραστηριοποιήθηκε το σύνολο των κομματικών μελών,
  • καταφέραμε να κινητοποιήσουμε τους οπαδούς του Κόμματος,
  • εξακολουθούμε να θεωρούμε «δεδομένους» ψηφοφόρους που σε προηγούμενες εκλογές είχαν ταχθεί με το Κόμμα,
  • καταφέραμε να απελευθερώσουμε δυνάμεις και ψηφοφόρους από τα ψευτοδιλήμματα που προέβαλαν τα κόμματα του δικομματισμού και από τα πλαστά συνθήματα περί δήθεν ενότητας της Αριστεράς από το ΣΥΝ,
  • έγκαιρα μπήκαμε στη μάχη των εκλογών κ.ο.κ.
  • πώς επέδρασαν οι αντικειμενικές συνθήκες και η δουλειά μας σε σχέση μ' αυτές

Ο προβληματισμός και η αναζήτηση των απαντήσεων σε αυτά και άλλα ερωτήματα που θα αναδειχτούν στις κομματικές διαδικασίες και στη συνεργασία που θα έχουν οι κομμουνιστές και με τις άλλες δυνάμεις που βρεθήκαμε στην ίδια, την αγωνιστική και διεκδικητική πλευρά της πρόσφατης πολιτικής αναμέτρησης, έχουν ένα και κύριο στόχο. Να αντληθούν τα απαραίτητα συμπεράσματα από τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία της δουλιάς μας. Να διαπιστωθούν και να αντιμετωπιστούν δυσκολίες και αδυναμίες. Να βγει η πείρα που χρειάζεται, ώστε ακόμα πιο αποφασιστικά, ακόμα πιο δυναμικά, ακόμα πιο αποτελεσματικά, να βρούμε τους τρόπους που απαιτούνται στις σημερινές συνθήκες για να φτάσει η άλλη φωνή στον κάθε εργαζόμενο και να προωθήσουμε την υπόθεση της συγκρότησης του λαϊκού μετώπου, του μόνου ικανού στηρίγματος της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων στο δρόμο της αντίστασης και της ανατροπής.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ