ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2020
Σελ. /24
Το τάχα «ενισχυμένο» και «πανέτοιμο» ΕΣΥ... «δεν δύναται» για τα στοιχειώδη
  • Χωρίς αντιδραστήρια για τεστ κορονοϊού το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας!
  • Εκατοντάδες δείγματα από τα νοσοκομεία παραμένουν χωρίς απάντηση...

Το έγγραφο της ντροπής που ανακοινώνει τη διακοπή των τεστ κορονοϊού από το ΕΚΕΑ... «λόγω αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων»!
Το έγγραφο της ντροπής που ανακοινώνει τη διακοπή των τεστ κορονοϊού από το ΕΚΕΑ... «λόγω αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων»!
Την ώρα που ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αναμασούν το παραμύθι περί δήθεν «ενισχυμένου» και «πανέτοιμου» δημόσιου συστήματος Υγείας απέναντι στην πανδημία, καθημερινά έρχονται στην επιφάνεια και νέες πλευρές των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, εξαιτίας της χρόνιας πολιτικής εμπορευματοποίησης και υποστελέχωσης που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου.

Σε ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα, την ίδια στιγμή που στο πλαίσιο της κυβερνητικής προπαγάνδας ο Κυρ. Μητσοτάκης εξέφρασε χτες «ικανοποίηση για το γεγονός ότι χθες φτάσαμε στον αριθμό των 17.000 τεστ τα οποία έγιναν στην επικράτεια», το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) ενημέρωσε τις Υγειονομικές Περιφέρειες ότι δεν διαθέτει επαρκή αντιδραστήρια για την εκτέλεση των μοριακών ελέγχων για τον κορονοϊό που ζητούν τα νοσοκομεία.

Ντροπή! Χαρακτηρίζεται «αλόγιστη χρήση» η ανάγκη για μαζικά τεστ!

Συγκεκριμένα, προχτές Τρίτη, με «εξαιρετικά επείγον» έγγραφο προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, το ΕΚΕΑ ενημερώνει ότι από 1η Σεπτέμβρη «δεν δύναται να πραγματοποιεί μοριακό έλεγχο για τις δομές σας», καθώς «ξεπεράστηκε το όριο της δυνατότητας προμήθειας αντιδραστηρίων». Το έγγραφο φέρει την υπογραφή του προέδρου του Εθνικού Κέντρου, ο οποίος μάλιστα έσπευσε να αιτιολογήσει την αθλιότητα ως... αποτέλεσμα «αλόγιστης χρήσης των εξετάσεων»!

Παρέμβαση για το θέμα έκαναν με δήλωσή τους ο γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, Ηλίας Σιώρας, η Μαίρη Αγρογιάννη και ο Γιώργος Σιδέρης, μέλη του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, τονίζοντας τα εξής:

«Αλόγιστη χρήση χαρακτηρίζεται η ανάγκη για μαζικά τεστ. Είναι ντροπή!

Την ίδια στιγμή στα περισσότερα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου αλλά και πανελλαδικά, εκκρεμούν απαντήσεις εκατοντάδων τεστ! Τα δείγματα παραμένουν στα νοσοκομεία. Χαρακτηριστικά στα μεγαλύτερα νοσοκομεία αναφοράς εκκρεμεί η απάντηση: Στον "Ευαγγελισμό" 160 δειγμάτων, στο δε "Σωτηρία" 100 δειγμάτων. Είναι δείγματα που λήφθηκαν τις προηγούμενες δύο μέρες και αφορούν και ασθενείς που αναμένουν χειρουργείο. Η δυνατότητα των νοσοκομείων είναι περιορισμένη και δεν μπορεί να καλύψει ούτε και τη γενική εφημερία. Τα όρια ανθρώπινης αντοχής έχουν εξαντληθεί! Τα εργαστήρια των νοσοκομείων στενάζουν από έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού!

Πού θα γίνονται τα τεστ;

Σε καλοπληρωμένες αλυσίδες διαγνωστικών κέντρων;

Δεν θα γίνονται καθόλου;

Τώρα είναι πλέον ώρα για την επίταξη ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων!

Τα λόγια και οι υποσχέσεις να τελειώνουν. Η ωμή ομολογία για το λαό είναι έγκλημα.

  • Τώρα ανάπτυξη της ΠΦΥ.
  • Τώρα ενίσχυση του ΕΚΕΑ.
  • Τώρα ενίσχυση των νοσοκομείων.
  • Δωρεάν τεστ για όλους τους υγειονομικούς και τον πληθυσμό. Πότε περιμένουν να το κάνουν; Οταν φουντώσει κι άλλο η πανδημία; Εχουν κάνει πρόβλεψη για τους επόμενους μήνες;».
Κυβέρνηση: Φταίει... η μαζική επιστροφή των υγειονομικών!

Προσπερνώντας όλα τα παραπάνω φλέγοντα ερωτήματα κι αιτήματα που συνδέονται άμεσα με την πορεία και την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο υφυπουργός Υγείας, Β. Κοντοζαμάνης, επιχειρώντας να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα για τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, ισχυρίστηκε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από... τη «μαζική επιστροφή από την καλοκαιρινή άδεια των εργαζομένων στις υγειονομικές μονάδες» (!), η οποία δημιούργησε «αυξημένο όγκο εργαστηριακών ελέγχων»...

Δεν φταίνε δηλαδή οι τεράστιες ελλείψεις εξοπλισμού, αλλά οι υγειονομικοί που γύρισαν από την άδεια στη δουλειά τους και η αυτονόητη ανάγκη να πραγματοποιηθεί σε όλους διαγνωστικός έλεγχος!

Οπως παραδέχτηκε ο υφυπουργός Υγείας, μάλιστα, η δυνατότητα διενέργειας μοριακών ελέγχων από το ΕΚΕΑ θα αποκατασταθεί μετά από μία ολόκληρη βδομάδα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την παραπέρα επιβάρυνση της κατάστασης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι αποφασίστηκε «η αποστολή των δειγμάτων σε άλλα συνεργαζόμενα εργαστήρια ελέγχου», τα οποία είναι έτσι κι αλλιώς ελάχιστα, υποστελεχωμένα και υποχρηματοδοτούμενα, ενώ το προσωπικό τους, που ήδη εργάζεται σε συνθήκες εντατικοποίησης θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο. Κι όλα αυτά έξι μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας και σε συνθήκες νέας έξαρσης.

«Αδυναμία έγκαιρης διεκπεραίωσης» και για τις ιστολογικές στο ΠΑΓΝΗ

Οι ίδιες ελλείψεις στα νοσοκομεία και τα εργαστήριά τους καθρεφτίζονται εξάλλου σε όλη τη χώρα.

Ετσι, στο Ηράκλειο, το ΔΣ της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ εξαιτίας της «αδυναμίας έγκαιρης διεκπεραίωσης ιστολογικών εκθέσεων»λόγω υποστελέχωσης του εργαστηρίου, ενέκρινε πίστωση για την αποστολή του 30% των δειγμάτων του Παθολογοανατομικού εργαστηρίου... στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πληρώνοντας για τη μεταφορά τους σε ιδιωτική εταιρεία.

Αντιδρώντας, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων και εκπρόσωπός τους στο ΔΣ του Νοσοκομείου, Δημήτρης Βρύσαλης, υπογράμμισε: «Αντί το κράτος να χρηματοδοτήσει την πρόσληψη του αναγκαίου αριθμού μόνιμων γιατρών για τη στελέχωση του Παθολογοανατομικού εργαστηρίου, ώστε να πραγματοποιείται το σύνολο των ιστολογικών εξετάσεων στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης, χρηματοδοτείται η μεταφορά δειγμάτων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθυστερώντας τη διάγνωση των ασθενών και επιβαρύνοντας τους γιατρούς που εργάζονται εκεί».

Υπενθυμίζεται στο μεταξύ ότι το ΠΑΓΝΗ είναι ένα από τα νοσοκομεία αναφοράς, που όμως δεν έχει καν τη δυνατότητα να κάνει μοριακό έλεγχο...

Το Σωματείο Εργαζομένων απαιτεί την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του Ιολογικού και του Παθολογοανατομικού εργαστηρίου του ΠΑΓΝΗ, ώστε να στελεχωθούν επαρκώς με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και να διαθέτουν επάρκεια υλικών και εξοπλισμού, με σκοπό την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων τους για έγκαιρη διενέργεια σύγχρονων διαγνωστικών εξετάσεων.

Κινητοποίηση στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας

Με το σύνθημα «Αγώνας για τη ζωή και την υγεία του λαού» και απαιτώντας να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων και του λαού, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί τα σωματεία της πόλης να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που οργανώνει αύριο Παρασκευή στις 11 π.μ έξω από την πύλη του Γενικού Νοσοκομείου.

Στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι τα μεγάλα προβλήματα στις δημόσιες δομές Υγείας του νομού παραμένουν, «καθώς έχουν γίνει μόνο λίγες προσλήψεις ελαστικά εργαζόμενων που δεν θα κοστίσουν πολύ, εφαρμόζεται η πολιτική των μετακινήσεων από μονάδα σε μονάδα, δηλαδή να μισοκλείνει μια "τρύπα" και να ανοίγουν πολλές άλλες. Οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων συνεχίζονται, αφού καλύπτεται περίπου το 70% των οργανικών θέσεων στο ήδη πετσοκομμένο οργανόγραμμα του Πανεπιστημιακού, αντίστοιχα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, από τους 120 γιατρούς που προβλέπονται, υπάρχουν μόλις 100, ενώ από το νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό καλύπτονται μόλις 500 θέσεις εργασίας από τις προβλεπόμενες 830».

Το Εργατικό Κέντρο τονίζει πως η κατάσταση αυτή είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, θεωρώντας τη λαϊκή υγεία «κόστος» και ταυτόχρονα ευκαιρία επιχειρηματικής δράσης, για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.

Για το πρόσφατο τραγικό συμβάν στο «Αττικόν»

Με αφορμή το τραγικό συμβάν που σημειώθηκε τις προηγούμενες μέρες στο νοσοκομείο, όταν ασθενής τραυμάτισε νοσηλεύτρια και στη συνέχεια αυτοκτόνησε, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν» επισημαίνει «την επικινδυνότητα του επαγγέλματός μας, τις σοβαρές συνέπειες, ακόμα και για τη σωματική μας ακεραιότητα, που μπορούν να προκύψουν κατά τη διάρκεια άσκησης του υγειονομικού έργου».

«Το περιστατικό αυτό δυστυχώς δεν είναι το μοναδικό», σημειώνει, ωστόσο «οι κυβερνώντες και οι διοικητές θέλουν να μας πείσουν όλα αυτά τα χρόνια ότι τα περιστατικά αυτά είναι "τυχαία" ή αποτελούν "αναγκαστική συνέπεια" της δουλειάς που διαλέξαμε. Δεν είναι καθόλου έτσι. Είναι εργατικό ατύχημα και τέτοια σαν και αυτό υπάρχουν εκατοντάδες, μικρότερης ή μεγαλύτερης σοβαρότητας (...) Θα μπορούσαν να προληφθούν εάν υπήρχε επάρκεια νοσηλευτικού προσωπικού, αυξημένο προσωπικό φύλαξης, ειδικά κατά τις νυχτερινές βάρδιες (αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόνο 38 υπάλληλοι στη φύλαξη ολόκληρου του νοσοκομείου, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 60), ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας και έγκαιρη αναγνώριση ψυχοκινητικών επιπλοκών ή παραληρηματικών διαταραχών στους ασθενείς».

Και καταλήγει: «Οι υπουργοί και πάλι μας "χειροκροτούν", μας "συμπονούν", εκφράζουν τις ευχές τους για "γρήγορη ανάρρωση". Τους ευχαριστούμε πολύ. Ομως για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ένταξη στα ΒΑΕ, νομοθετική κατάργηση της αθλιότητας των ράντζων, βελτίωση των συνθηκών και της λειτουργίας των ΤΕΠ και των γενικών εφημεριών, ούτε κουβέντα! Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα για να ικανοποιηθούν επιτέλους τα αιτήματά μας! Αυτή είναι η καλύτερη ευχή για ταχεία ανάρρωση στη συνάδελφό μας!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ