ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΑΦΕΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Στο φόντο της έντασης για διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας στα μονοπώλια

Οι υδρογονάνθρακες αποτελούν πεδίο ανταγωνισμών και κερδοφορίας των μονοπωλίων και δεινών για τους λαούς
Οι υδρογονάνθρακες αποτελούν πεδίο ανταγωνισμών και κερδοφορίας των μονοπωλίων και δεινών για τους λαούς
Συνεννοήσεις με τους ομολόγους του της Κύπρου και της Αιγύπτου, όπως και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχε στο διήμερο που πέρασε, στη Λευκωσία, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος. Το ταξίδι του εξελίχθηκε στο φόντο της όξυνσης της τουρκικής προκλητικότητας με παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, της κλιμάκωσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και σε άλλα ζητήματα, όπως η γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας στην ευρύτερη γεωγραφική ζώνη.

Οι ΥΠΕΞ των τριών χωρών (Ευ. Βενιζέλος, Γ. Κασουλίδης, S. H. Shoukry) ασχολήθηκαν καταρχάς με την προετοιμασία της τριμερούς Συνόδου Κορυφής (οι Πρόεδροι Κύπρου και Αιγύπτου και ο Ελληνας πρωθυπουργός), το Σάββατο 8/11 στο Κάιρο. Μια μέρα πριν, οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος θα πάνε μαζί στη Λευκωσία όπου θα συμμετάσχουν σε συνεδρίαση των αρχηγών των κυπριακών κομμάτων. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο επαφών, αυτές τις μέρες είναι στην Αθήνα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού.

Παραπέρα, οι τρεις ΥΠΕΞ εξέδωσαν «Κοινό Ανακοινωθέν», σύμφωνα με το οποίο συζήτησαν «ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό ζήτημα, της πολιτικής μετάβασης στην Αίγυπτο και του περιφερειακού αντίκτυπου των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή (Συρία, Ιράκ, ISIL/εξτρεμιστική απειλή, Λιβύη, Γάζα, Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή)». Ειδικά για τους τζιχαντιστές «επαναδιατύπωσαν τη δέσμευσή τους να συνεργαστούν στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται από τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να εμποδιστεί η ροή ξένων μαχητών, να τεθεί υπό έλεγχο η χρηματοδότηση του ISIL και να αποκαλυφθεί η πραγματική ιδεολογία του».

Σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, «εξέφρασαν τη λύπη τους για τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς και για τις μη εγκεκριμένες σεισμικές έρευνες εντός της εν λόγω περιοχής. Υπογράμμισαν ότι οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν περαιτέρω τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής (...) Οι υπουργοί υπογράμμισαν τη σημασία του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας επί της ΑΟΖ της και απηύθυναν έκκληση στην Τουρκία να σταματήσει όλες τις σεισμικές έρευνες που έχει προγραμματίσει εντός των θαλασσίων ζωνών της Κύπρου και να απέχει από κάθε παρόμοια ενέργεια στο μέλλον».

«Συνεργασία» και «εντατικοποίηση» ερευνών για καύσιμο

Στο ...ψητό: «Οι τρεις υπουργοί επαναδιατύπωσαν την κοινή τους πεποίθηση ότι η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε και πρέπει να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο για την ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή». Ελα όμως που γίνεται πεδίο ανταγωνισμών για τη μοιρασιά και ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο...

Παρακάτω στο Κοινό Ανακοινωθέν υπάρχει αναφορά στη «συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας» και την «εντατικοποίηση των ερευνητικών δραστηριοτήτων στην Ανατολική Μεσόγειο». Επιπλέον, «συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά με σκοπό την ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης κοινών τουριστικών πακέτων και της ενίσχυσης της θαλάσσιας σύνδεσης μεταξύ των τριών χωρών».

Σε δηλώσεις του ο Βενιζέλος μετά την τριμερή μίλησε για «τουρκική πρόκληση στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας (...) η οποία πρέπει να πάψει το ταχύτερο δυνατόν γιατί αυτό προστατεύει τη σταθερότητα σε μία περιοχή ταραγμένη, γεμάτη εντάσεις. Αυτό θα διευκολύνει την επανάληψη του διαλόγου μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και την επάνοδο της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή της προοπτική».

Σημειωτέον, ο Βενιζέλος θα έχει επαφές για το όλο θέμα στις 5/11, στην Αθήνα, με τον νέο ειδικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ε. Μ. Αϊντε.

Δεν περνά, εξάλλου, απαρατήρητο το γεγονός ότι με το που έφτασε στο νησί ο Βενιζέλος, την Τρίτη, έστειλε μήνυμα στην αστική τάξη της Τουρκίας για «συνεργασία». Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στην «τριμερή συνεργασία» Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, τόνισε: «Δεν είναι μια εχθρική συνεργασία απέναντι στην Τουρκία, είναι μια συνεργασία που έχει ως στόχο τη σταθεροποίηση και την ευημερία στην περιοχή. Αλλά, όπως μπορούμε να συνεργαζόμαστε, εμείς, με την Αίγυπτο και φυσικά η Ελλάδα με την Κύπρο, έτσι πρέπει και η Τουρκία να μάθει ότι υπάρχει η οδός της συναίνεσης, της συνεργασίας, του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία»... Τα 'χει ξαναπεί αυτά ο Ευ. Βενιζέλος πρόσφατα από τις ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την Τουρκία να μπει στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ελληνική στρατιωτική παρουσία

Ο Βενιζέλος συναντήθηκε και με τον Κύπριο Πρόεδρο, Ν. Αναστασιάδη. Απαντώντας κατόπιν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, διαβεβαίωνε ότι «υπάρχει πλήρης συντονισμός και ανάλυση και σχεδιασμός εις βάθος, με απόλυτη ψυχραιμία».

Με βάση το γεγονός ότι τουρκικά πολεμικά πλοία βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σημείωσε ότι υπάρχει «σταθερή ναυτική παρουσία της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή», παραπέμποντας στη συμμετοχή ελληνικής πυραυλακάτου στην επιχείρηση του ΟΗΕ UNIFIL (για την τήρηση της συμφωνίας ειρήνευσης στο Λίβανο), και αφήνοντας ανοιχτό η συμμετοχή αυτή να αναβαθμιστεί με φρεγάτα. Πρόσθεσε ότι ελληνικό υποβρύχιο θα αποσταλεί στην περιοχή στο πλαίσιο συμμετοχής στη ΝΑΤΟική δύναμη «Αctive Endeavour».

Θύμισε επίσης πως πριν από λίγες μέρες υπέγραψαν με τον Κύπριο ομόλογό του «μια πολύ σημαντική συμφωνία για την έρευνα και τη διάσωση που ενώνει το FIR της Λευκωσίας με το FIR των Αθηνών, ενώνει τους θαλάσσιους χώρους που αντιστοιχούν στα δύο αυτά FIR. Αυτό είναι μια πολύ σημαντική κίνηση», τόνισε.


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιστολή Ολάντ με πολλαπλές στοχεύσεις

Ο απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ σε Αγκυρα και Αθήνα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Το «ενδιαφέρον» και του γαλλικού κεφαλαίου για τις «ισορροπίες» στην Ανατολική Μεσόγειο έσπευσε να αναδείξει επιστολή που έστειλε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Σε αυτήν - σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη - αναφέρεται ότι «η θέση της Γαλλίας αναφορικά με το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται ελεύθερα τους φυσικούς της πόρους εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης είναι σαφής και σταθερή», αλλά και ότι «το διεθνές δίκαιο, και συγκεκριμένα το Δίκαιο της Θάλασσας, πρέπει να γίνεται σεβαστό απ' όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας».

Επιπλέον, σημειώνει πως «η Γαλλία θα υπενθυμίσει τη σημασία αποφυγής οποιασδήποτε κίνησης αντίθετης με το Δίκαιο, από τον οποιονδήποτε», όπως και ότι «μόνο μία λύση, μέσω διαπραγμάτευσης, θα επιτρέψει έναν καταμερισμό των πόρων της Κύπρου προς όφελος και των δύο κοινοτήτων. Αυτό είναι, επίσης, και το νόημα των μηνυμάτων που απευθύνουμε προς τις τουρκικές αρχές».

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο της τριμερούς συνάντησης των ΥΠΕΞ Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου στη Λευκωσία (βλέπε σχετικό θέμα) ο Κύπριος Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε ειδική συνάντηση με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ Σαμίχ Χασάν Σουκρί. Μεταξύ άλλων, ο Σουκρί μετέφερε την επιθυμία του Καΐρου για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Κύπρου - Αιγύπτου. «Μεγάλο μέρος της συνάντησης αφορούσε τη διμερή μας σχέση, όπου ο Πρόεδρος υπέδειξε την επιθυμία του να ενισχύσει τη συνεργασία, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα, κάτι που θα οδηγήσει σε ένα καλύτερο επίπεδο ζωής τόσο για τους Κυπρίους όσο και για τους Αιγυπτίους», ανέφερε μετά από τη συνάντηση.

«Αισιόδοξος» ο Αϊντε

Στο μεταξύ, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπαν Μπαρθ Αϊντε βρέθηκε προχτές στην Αγκυρα, στο πλαίσιο επαφών που ξεκίνησε για επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και ψευδοκράτους. Σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, ο Αϊντε τόνισε ότι το Κυπριακό είναι ένα πολυδιάστατο πρόβλημα και, αν προστεθεί και το θέμα των υδρογονανθράκων, θα γίνει ακόμη πιο περίπλοκο, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι θα βρεθεί λύση στο Κυπριακό, που διαρκεί για πάρα πολλά χρόνια. Η επίσκεψη Αϊντε έγινε ενώ η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο εντάθηκε ξανά, με ένα πολεμικό υποβρύχιο να προστίθεται σε όσα σκάφη συνοδεύουν το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός», που συνεχίζει να πλέει ανοιχτά της Λεμεσού και εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τις δηλώσεις Αϊντε για τους υδρογονάνθρακες, ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι «ο κ. Αϊντε είναι ένας πάρα πολύ σοβαρός πολιτικός και ένας εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ που μπορεί να παίξει πολύ θετικό ρόλο στο Κυπριακό. Θα μου επιτρέψετε να ακούσω τις απόψεις του από τον ίδιο...» Τουρκοκυπριακά ΜΜΕ υπογράμμιζαν την πρόσφατη επισήμανση του Αϊντε για τη σημασία των «αμοιβαίων υποχωρήσεων» που πρέπει να γίνουν για να βρεθεί λύση.

Στις 5 Οκτώβρη ο Αϊντε θα βρεθεί στην Αθήνα, ενώ 6 - 7 του μήνα θα έχει επαφές στη Λευκωσία.

Στα Κατεχόμενα, ο Ντερβίς Ερογλου ανέφερε ότι η Τουρκία είναι χώρα στρατηγικής σημασίας για την περιοχή, ακολουθεί μια oρθολογιστική και φιλειρηνική εξωτερική πολιτική και έχει μεγάλη οικονομική προοπτική. Πρόσθεσε ότι το Κυπριακό δεν είναι ένα απλό ζήτημα και ότι συμφέροντα έχουν και άλλες μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ