ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Ιούλη 2000
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Νάουσα της παρακμής και του πλούτου για λίγους

Τα εργοστάσια κλείνουν και η ανεργία «τσακίζει κόκαλα», αλλά οι βιομήχανοι θησαυρίζουν
Τα εργοστάσια κλείνουν και η ανεργία «τσακίζει κόκαλα», αλλά οι βιομήχανοι θησαυρίζουν
Οάλλοτε «ευλογημένος» τόπος της Νάουσας με την πλούσια αγροτική παραγωγή ροδάκινων και άλλων φρούτων, πηγή ζωής για τους κατοίκους και οικονομία αναπτυσσόμενη, με μοχλό την κλωστοϋφαντουργία και κονσερβοποιία φρούτων, είναι σήμερα πόλη της παρακμής, της ανεργίας, της εγκατάλειψης, του απλήρωτου μόχθου των παραγωγών, των «χορταριασμένων» εργοστασίων, της φτώχειας για τους πολλούς και του απίστευτου πλούτου για πολύ λίγους.

Ο τόπος διατηρεί και σήμερα τη σπάνια ομορφιά του. Ο καταπράσινος καρπερός κάμπος, με τα πανέμορφα κατάφυτα βουνά του Βερμίου ολόγυρα, που τα διασχίζει με τα δροσερά νερά του ο ποταμός Αραπίτσα, γαληνεύει τη ματιά και την ψυχή του επισκέπτη. Σ' αυτό τον «παράδεισο» όμως, τα προβλήματα περισσεύουν. Η επίσκεψη του «Ριζοσπάστη» εκεί και η συζήτηση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης με συνδικαλιστές απ' τους κλάδους της κλωστοϋφαντουργίας και των οικοδομών, «έβγαλε» στην επιφάνεια πολλά από αυτά τα προβλήματα και την αγωνία των κατοίκων για το μέλλον της περιοχής.

Τα τελευταία 10-15 χρόνια, που υποτίθεται θα τρώγαμε με χρυσά κουτάλια λόγω Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα φρούτα σαπίζουν στις χωματερές, οι εξαγωγές έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο γιατί η μεγάλη αγορά των 500 εκατομμυρίων καταναλωτών αδυνατεί να τα απορροφήσει! Από το 1990 έχει ξεκινήσει και ο γολγοθάς των κλωστοϋφαντουργών της Νάουσας με το κλείσιμο μεγάλων παραγωγικών μονάδων ή και τη μεταφορά άλλων σε γειτονικές χώρες. Εκλεισαν οι μεγάλες μονάδες της ΒΕΤΛΑΝΣ, μοναδική στο είδος της βιομηχανία κουβερτών που τροφοδοτούσε με άριστης ποιότητας κουβέρτες ολόκληρη την Ευρώπη, και η ΠΕΛΛΑ ΟΛΥΜΠΟΣ.

Οι δύο αυτές μονάδες απασχολούσαν μαζί γύρω στους 800 εργαζόμενους που βρέθηκαν ξαφνικά άνεργοι και δεν μπόρεσαν έκτοτε να απορροφηθούν στην παραγωγή. Ο Ομιλος Κλωστηρίων Λαναρά που λειτουργεί σήμερα στην περιοχή και τα κλωστήρια Βαρβαρέσου απασχολούν 800 και 250 εργαζόμενους, αντίστοιχα. Υπάρχουν δηλαδή σήμερα, περίπου 1.050 εν ενεργεία κλωστοϋφαντουργοί, ενώ το 1980 υπήρχαν 2.500 κλωστοϋφαντουργοί, μέλη του σωματείου, χωρίς να υπολογιστούν οι μη οργανωμένοι.

Ανεργία στο 50%

Το πρόβλημα της ανεργίας έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις. Από στοιχεία έρευνας που έχει πραγματοποιήσει το Εργατικό Κέντρο προκύπτει ότι σημειώθηκαν οι εξής δραματικές αλλαγές στην απασχόληση, κατά κλάδο, ανάμεσα στα 1989 και 1994:

Οι απασχολούμενοι στη βιομηχανία τροφίμων από 1.006 το '89, μειώθηκαν σε 672 το '94. Τα αντίστοιχα νούμερα για τους άλλους κλάδους είναι: Υφαντικές βιομηχανίες από 2.126 σε 1.176 και σήμερα ακόμα λιγότεροι, όπως αναφέρθηκε. Βιομηχανίες ένδυσης από 467 σε 375, βιομηχανίες ξύλου από 270 σε 153, οικοδομικές κατασκευές από 300 σε 230, χονδρικό εμπόριο από 1.825 σε 795. Συνολικά από 7.047 εργαζόμενους το 1989, είχαμε το 1994 μόνο 4.264, ενώ σήμερα είναι ακόμα λιγότεροι . Δηλαδή μέσα σε 5-6 χρόνια οι απασχολούμενοι σε κλάδους εκτός του αγροτικού τομέα μειώθηκαν στους μισούς περίπου.

Για την κατακόρυφη πτώση της απασχόλησης στο χονδρικό εμπόριο τονίστηκε από όλους, σχεδόν, ότι ξεκίνησε με το εμπάργκο κατά της ΠΓΔΜ που εφάρμοσε η κυβέρνηση Παπανδρέου και που είχε καταστροφικές συνέπειες για πολλούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας. Για να συμπληρωθεί η εικόνα της ανεργίας που μαστίζει τον τόπο σήμερα, οι συνδικαλιστές του ΕΚΝ ήταν κατηγορηματικοί ότι σύμφωνα με τις διαπιστώσεις ημερίδας που οργάνωσε το ΕΚ το Νοέμβρη του '99, τους χειμερινούς μήνες η ανεργία στη Νάουσα ξεπερνά το 50% του εργατικού δυναμικού!

Το καλοκαίρι υπάρχει κάποια υποαπασχόληση, στη διαλογή φρούτων, οικοδομές, κατασκευή ξύλινων τελάρων για τα φρούτα και κάποιες άλλες εποχικές εργασίες. Η αφόρητη αυτή κατάσταση βρίσκει έκφραση στην πονεμένη και ταυτόχρονα οργισμένη όψη των δραστήριων συνδικαλιστών, στο πικρό παράπονο που εκφράζουν για την κατάσταση, αλλά και στην ατράνταχτη πίστη τους ότι δεν αποδέχονται αυτή τη «μοίρα» του τόπου και ότι θα παλέψουν να την αλλάξουν.

Πολύς πλούτος σε λίγα χέρια

Η πίκρα τους ξεχειλίζει όταν επισημαίνουν ότι η σημερινή κλωστοϋφαντουργία, με τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, τη χρήση νέων τεχνολογιών και τις μεθόδους εντατικοποίησης της εργασίας, παράγει πολύ μεγαλύτερο πλούτο και κέρδη απ' ό,τι στη δεκαετία του '70 και του '80. Δεν υπάρχει συνεπώς καμία κρίση για τους μεγάλους επιχειρηματίες του κλάδου που αυγαταίνουν κάθε χρόνο τα κέρδη τους και συσσωρεύουν τεράστιο πλούτο, αυτοί οι ελάχιστοι «εκλεκτοί», τη στιγμή που η πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού παραμένουν άνεργοι, βουτηγμένοι στη φτώχεια και τη στέρηση.

Από τον πλούτο που παράγει η νέα τεχνολογία δεν ωφελούνται καθόλου οι εργαζόμενοι. Απλώς μια χούφτα βιομήχανοι ιδιοποιούνται μεγαλύτερη υπεραξία και θησαυρίζουν βυθίζοντας την περιοχή στην ανέχεια και μετατρέποντας τον όμορφο τόπο σε καζάνι που βράζει από την οργή των κατοίκων του.

Ενα δείγμα των μεγάλων κερδών και του πλούτου, αποτελεί και το γεγονός ότι ο όμιλος Κλωστηρίων Λαναρά αγοράζει συνέχεια νέα εργοστάσια σε διάφορες περιοχές (Γιαννούση, Μινέρβα, ΟΤΟ Εβρος), μετατρέποντας έτσι σε νέες παραγωγικές επενδύσεις τον κλεμμένο μόχθο των κλωστοϋφαντουργών της Νάουσας, ενώ, ταυτόχρονα, σπρώχνει τους περισσότερους απ' αυτούς στην ανεργία και στη χαμοζωή του κοινωνικού περιθωρίου.

Ασυδοσία και εργασιακός μεσαίωνας

Οι εργοδότες, εκμεταλλευόμενοι τη στρατιά των ανέργων και την ασυδοσία που τους εξασφαλίζει η ανοχή των κυβερνητικών υπηρεσιών και οι αντεργατικοί νόμοι, καταπατούν τα εργατικά δικαιώματα, παραβιάζουν τις συλλογικές συμβάσεις, κάνουν αυθαίρετες περικοπές, όπως π.χ. κατακράτηση πληρωμής για την υπερεργασία του Σαββατοκύριακου. Μπροστά σ' αυτή τη σοβαρή κατάσταση το εργατικό κίνημα δεν έχει πια ούτε την επιλογή προσφυγής στην Επιθεώρηση Εργασίας, για εφαρμογή και αυτής της ισχύουσας νομοθεσίας. Κι αυτό γιατί η Επιθεώρηση Εργασίας, στην ουσία, δε λειτουργεί και στο βαθμό που λειτουργεί παίζει το ρόλο του συμπαραστάτη της εργοδοσίας...

Το γραφείο Νάουσας της Επιθεώρησης έχει εδώ και καιρό κλείσει και για οποιοδήποτε πρόβλημα οι εργαζόμενοι, τα σωματεία ή το Εργατικό Κέντρο πρέπει να απευθύνονται στο γραφείο της Βέροιας, μοναδικό για το νομό. Κι αυτό όμως, λόγω έλλειψης προσωπικού και αρμοδιοτήτων, αλλά και έλλειψης θέλησης να τα «βάλει» με το κλαμπ των ισχυρών, έχει καταντήσει ανίσχυρο «δεκανίκι» της εργοδοσίας.

Τούς επιδοτούν κιόλας!

Κοντά σ' όλα αυτά υπάρχει και ο συστηματικός εμπαιγμός των ανέργων από κυβέρνηση και ΟΑΕΔ. Ενώ ο άνεργος επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ με 3.310 δραχμές την ημέρα, και όχι για πάνω από 6 ή 7 μήνες, ο εργοδότης επιδοτείται με 7.000 δρχ. την ημέρα μέχρι και 60 μήνες! Ετσι έχει καταντήσει μηχανισμός επιδότησης εργοδοτών, με το πρόσχημα της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Θέσεις εργασίας όμως όχι μόνο δε δημιουργούνται, αλλά και αυτές που υπάρχουν μειώνονται από χρόνο σε χρόνο.

Χαρακτηριστική είναι η έκφραση του Κώστα Πέκαλη, μέλους της διοίκησης του ΕΚΝ και του Σωματείου Εργαζομένων στην ΤΡΙΚΟΛΑΝ, του Ομίλου Λαναρά, που πριν από λίγα χρόνια απασχολούσε πάνω από 300 εργαζόμενους, ενώ σήμερα μόνο 185: «Αφού μας ξεζουμίσουν, στη συνέχεια μας πετάνε στο δρόμο. Οπως τα άλογα που όταν γεράσουν τα σκοτώνουν... Πάντως στην είσοδο της επιχείρησης έχουν τοποθετήσει και τρεις σημαίες, την ελληνική, αυτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της "Κλωνατέξ". Θέλουν έτσι να πουν, με την ενέργεια αυτή, "οι σημαίες να είναι καλά κι ας υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι"».

Διαφορετικά μοντέλα ανάπτυξης

Υπάρχουν κάποιοι κύκλοι και στη χώρα μας, συνδεδεμένοι με το ξένο μονοπωλιακό κεφάλαιο, που θεωρούν ότι τα προβλήματα της περιοχής θα λυθούν με την ανάπτυξη του τουρισμού, υπογραμμίζει ο Χρήστος Τρεμπελής. Προς την κατεύθυνση αυτή μάλιστα δίνονται τελευταία επιδοτήσεις και διάφορα «κίνητρα» για ίδρυση μικρών ξενοδοχειακών μονάδων. Η προσπάθεια αυτή συνδέεται άμεσα με τις μεθοδεύσεις Αμερικάνων - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης, μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, σε μια διεθνή ζώνη ελεύθερων συναλλαγών με πληθυσμό 3,5-4 εκατομμυρίων κατοίκων, με τη μεταφορά πληθυσμών από τη Βαλκανική «ενδοχώρα», σημειώνει.

Οι προγραμματισμοί και οι προοπτικές των κύκλων αυτών στηρίζονται στην άποψη ότι όλος ο κύκλος των οικονομημένων αυτής της μελλοντικής πόλης - μαμούθ θα θέλει τον ελεύθερο χρόνο, Σαββατοκύριακα, διακοπές κλπ., να μπορεί να «ξεδίνει» σε ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον σε μικρή σχετικά απόσταση. Η Νάουσα συγκεντρώνει τα προτερήματα αυτά για ανάπαυση και ψυχαγωγία των πορτοφολάδων της νέας «Σιγκαπούρης των Βαλκανίων», με το μοναδικής ομορφιάς τοπίο της, τα νερά, τα καταπράσινα βουνά και τους κάμπους. Θέλουν λοιπόν να μετατρέψουν την περιοχή σε θέρετρο και τους κατοίκους σε γκαρσόνια των πλούσιων Θεσσαλονικέων του μέλλοντος.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων όμως τονίζουν ότι μόνο με τον τουρισμό δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη μιας περιοχής. «Οταν ένας τόπος δεν έχει παραγωγή, δεν μπορεί να πάει μπροστά, να εξελιχθεί, να προοδεύσει. Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από μια άλλη ανάπτυξη. Θέλουν εργοστάσια για να απασχολείται παραγωγικά το εργατικό δυναμικό. Θέλουν ειδική κλαδική πολιτική στήριξης της παραγωγής νήματος κλωστοϋφαντουργίας - ένδυσης και της ντόπιας παραγωγής γενικά. Θέλουν στήριξη της αγροτικής παραγωγής, των συνεταιρισμών και την κρατική ενίσχυση για εξεύρεση διεθνών αγορών για εξαγωγή των άριστης ποιότητας φρούτων που παράγει η περιοχή», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας Χ. Τρεμπελής.

Για μια τέτοιου είδους ανάπτυξη φαίνονται αποφασισμένοι να παλέψουν το εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα της περιοχής, οι εργαζόμενοι και οι μικροαγρότες παραγωγοί. Η άλλη προοπτική των ξενοδοχείων, των κλαμπ, των μπαρ και των γκαρσονιών δε φαίνεται να ενθουσιάζει τους ανθρώπους της δουλιάς. Είναι μια προοπτική συνδεδεμένη με τα συμφέροντα κάποιων αεριτζήδων και τις μεθοδεύσεις της νέας τάξης για ολοκληρωτικό ξεπούλημα της Β. Ελλάδας και τη μετατροπή της σε προτεκτοράτο με ειδικό καθεστώς, όπου και επίσημα δε θα έχει ισχύ ο νόμος του ελληνικού κράτους.


Στράτος ΜΑΥΡΑΝΤΩΝΗΣ

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Κόντρα στη νέα(α)ταξία
Συμμαχική απόβαση στο ... Φάληρο

- Ηταν καλοκαίρι του 1943, όταν ο 5ος Τομέας της ΕΠΟΝ (από τη Βουλιαγμένη ως τα Π. Σφαγεία - σημερινός Ταύρος) θέλησε να ενισχύσει την παρουσία και τη δύναμή του, με ένα θεαματικό εγχείρημα, που έκανε το γύρο στη σκλαβωμένη Αθήνα και ενίσχυσε το ηθικό των αγωνιστών. Το Παλαιό Φάληρο ήταν τότε γερμανοκρατούμενο. Σε κάθε τρία σπίτια αναλογούσε και ένα που ήταν επιταγμένο από τους Γερμανούς. Παντού βάσεις πολεμοφοδίων, συρματοπλέγματα και άλλες εγκαταστάσεις. Εκεί λειτουργούσε και ο θερινός κινηματογράφος «Διάνα», όπου θεατές ήταν κυρίως οι Γερμανοί.

- Τέσσερις λοιπόν ΕΠΟΝίτες αποφάσισαν το παράτολμο εγχείρημα. Οι τρεις περιφρουρούσαν τον εξωτερικό χώρο και ο τέταρτος ανέβηκε στον πίσω υψηλό τοίχο του κινηματογράφου, που ήταν η μηχανή προβολής.

Κάτω μυρμηγκιά οι Γερμανοί με τις πρασινόφαιες στολές πλημμύριζαν το χώρο και ξαφνικά ακούστηκαν από ψηλά αυτά τα λόγια που έπαιρναν δύναμη από το «χωνί»:

«Ελληνες πατριώτες, κάτω από τα συνδυασμένα χτυπήματα των συμμαχικών δυνάμεων, την ηρωική αντίσταση του Κόκκινου Στρατού, την επικείμενη συμμαχική απόβαση και τους αγώνες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ γκρεμίζεται ο φασισμός».

Δεν πρόφτασε να τελειώσει το «χωνί» και ένα πανδαιμόνιο κυριάρχησε στο χώρο του κινηματογράφου. Οι Γερμανοί έτρεχαν να βγουν πανικόβλητοι από την έξοδο. Αργότερα, μάθαμε ότι κάποιος που δεν κατάλαβε καλά τα λόγια, μίλησε στους Γερμανούς, όχι για την επικείμενη, αλλά για πραγματοποιούμενη συμμαχική απόβαση, δηλαδή για το άνοιγμα του δευτέρου μετώπου που καθυστερούσαν οι δυτικοί σύμμαχοι και έγινε αργότερα.

Αφιερώνεται στους νέους αγωνιστές, στις νέες και τους νέους της ΚΝΕ και στη γιορτή τους. Ενα μικρό περιστατικό ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα, που έγιναν τότε. Μνήμη, μαζί και υπόσχεση συνέχειας.

Η ΟΚΝΕ και το ΚΚΕ τότε, το ΕΑΜ Νέων και η Λεύτερη Νέα στην αρχή, η ΕΠΟΝ στη συνέχεια. Το ΚΚΕ και το ΕΑΜ τότε. Το ΚΚΕ, η ΚΝΕ, το Μέτωπο σήμερα και οι καινούριοι αγώνες.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Η ταυτότητα του ΕΚ Νάουσας

Το Εργατικό Κέντρο Νάουσας (ΕΚΝ) έχει σήμερα στη δύναμή του 32 σωματεία με 4.500 - 5.000 συνδικαλισμένους εργαζόμενους. Τα πιο μαζικά και μαχητικά από τα σωματεία αυτά είναι το κλαδικό Σωματείο Κλωστοϋφαντουργών, τα εργοστασιακά σωματεία του κλάδου και τα σωματεία Οικοδόμων, Διαλογής και Ψύξης - Κιβωτοποιίας. Στη δύναμη και τη δραστηριότητα αυτών των σωματείων στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό και η ισχυρή θέση, με απόλυτη πλειοψηφία στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, που έχουν οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλισμού, που εκφράζονται από το ΠΑΜΕ, στην πόλη.

Τα πράγματα όμως δεν ήταν πάντα έτσι. Οι παλιοί συνδικαλιστές θυμούνται ότι σε παλιότερες εποχές υπήρχε και άρθρο στο Καταστατικό του ΕΚΝ που δεν επέτρεπε πάνω από 10 εκπροσώπους των κλωστοϋφαντουργών να συμμετέχουν στο συνέδριο. Ετσι, ένα σωματείο που είχε στη δύναμή του περισσότερα μέλη απ' ό,τι όλα τα άλλα μαζί, δεν μπορούσε να εξασφαλίσει αναλογική αντιπροσώπευση στο συνέδριο. Με τον τρόπο αυτό οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού ελέγχοντας κάποια μικρά σωματεία κατάφερναν και πλειοψηφούσαν στο συνέδριο και στη διοίκηση.

Χρειάστηκαν πολύχρονοι σκληροί αγώνες για να αλλάξουν τα πράγματα και να έχουμε τις δυο τελευταίες τετραετίες απόλυτη πλειοψηφία των δυνάμεων του ταξικού συνδικαλισμού στη διοίκηση του ΕΚ. Η επιτυχία αυτή γεμίζει τους αγωνιστές συνδικαλιστές με την πεποίθηση ότι πολλά πράγματα μπορούν ακόμα να αλλάξουν προς το καλύτερο με καλά οργανωμένο ενωτικό και συνεπή αγώνα των εργαζομένων. Οπως οι απεργιακοί αγώνες των κλωστοϋφαντουργών που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την εποχή, με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων, για να εξαναγκαστούν οι εργοδότες να καταβάλουν την υπερεργασία του Σαββατοκύριακου. Κατά γενική ομολογία η Νάουσα είχε χρόνια να δει τέτοιας έκτασης απεργιακές κινητοποιήσεις. Κόντρα στην τακτική της υποταγής και του βολέματος η συγκεκριμένη εμπειρία της Νάουσας δείχνει ότι όταν οι εργαζόμενοι τολμούν και αντιστέκονται, κερδίζουν, βελτιώνουν τη θέση τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ