ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΗ ΘΑΣΟ

Ουσιαστική πρόληψη και πρόβλεψη, άμεση αποκατάσταση και αποζημιώσεις

Σε σύσκεψη με φορείς του νησιού που πραγματοποιήθηκε στα Λιμενάρια μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Με επίσκεψη στις πυρόπληκτες περιοχές και την πραγματοποίηση σύσκεψης με φορείς του νησιού στα Λιμενάρια ολοκλήρωσε το Σάββατο 1/10 την περιοδεία του στη Θάσο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Είχε προηγηθεί η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα σε πολιτική συγκέντρωση στην Καλλιράχη της Θάσου, το βράδυ της Παρασκευής 30/9, εκτενή αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».

Δεν μπορούμε όλα να τα ανάγουμε στην «κακοδαιμονία της στιγμής»

Στη σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το μεσημέρι, αναδείχθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος λαός της περιοχής εξαιτίας της αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ, καθώς και οι διεκδικήσεις για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών, την 100% αποζημίωση των καταστροφών σε αγροτική παραγωγή, κτηνοτροφία, μελισσοκομία και υποδομές, για την άμεση υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και έργων υποδομής για τη συγκράτηση και διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι Ελαιουργικών Συνεταιρισμών, Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων, Συλλόγων επαγγελματιών, τοπικών κοινοτήτων, εργαζομένων στο χώρο της Υγείας κ.ά.

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε μεταξύ άλλων: «Επιλέξαμε να έρθουμε, τώρα που έχει σταματήσει να είναι στην επικαιρότητα το θέμα, για να το ξαναβγάλουμε στην επικαιρότητα και να δούμε πού βρισκόμαστε σήμερα, ένα μήνα περίπου μετά τις πυρκαγιές και την καταστροφή που έγινε. Και κυρίως, για να δούμε τι πρέπει ή τι μπορούμε να κάνουμε, έτσι ώστε να πιέσουμε και την κυβέρνηση και το κράτος και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την ΕΕ, ώστε να επιταχυνθούν κάποια πράγματα έστω ανακούφισης των ανθρώπων, για να μπορέσει να επιβιώσει αυτός ο τόπος και να ξαναπροχωρήσει μπροστά.

Από τη σύσκεψη με τους φορείς στα Λιμενάρια
Από τη σύσκεψη με τους φορείς στα Λιμενάρια
Γνωρίζουμε ότι έχουν γίνει πολλές καταστροφές από την πυρκαγιά και στη μελισσοκομία και στην κτηνοτροφία με τα αιγοπρόβατα, και στα ελαιόδενδρα και σε επαγγελματίες και φυσικά σε περιουσίες, στο βιος των ανθρώπων, σε σπίτια, αποθήκες.

Αλλά, κοιτάξτε να δείτε, δεν μπορούμε όλα να τα ανάγουμε στην κακοδαιμονία της στιγμής ή στα φυσικά φαινόμενα. Αυτά (τα φυσικά φαινόμενα) συμβαίνουν από τότε που υπάρχει ο άνθρωπος στη Γη και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν. Το πρόβλημα είναι τι δυνατότητες υπάρχουν και υπάρχουν σήμερα δυνατότητες, με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, της επιστήμης, των παραγωγικών δυνατοτήτων, που έχει και η χώρα μας και άλλες χώρες του κόσμου, να υπάρχει ουσιαστική πρόληψη - πρόβλεψη. Πριν φτάσουμε στα ζητήματα της αντιμετώπισης, της καταστολής, πριν φτάσουμε στην καταστροφή, να έχουν γίνει όλα τα έργα πρόληψης που βοηθούν ώστε να είναι λιγότερες οι ζημιές που συντελούνται από φυσικές καταστροφές, έτσι ώστε να μην υποφέρουν τόσο πολύ οι άνθρωποι που μπορεί να πληγούν από αυτές.

Το δεύτερο ζήτημα, αφού υπάρξει η άμεση αντιμετώπιση και σβήσει η φωτιά, είναι να δούμε τι κάνουμε από εδώ και πέρα για την αποκατάσταση των ζημιών, για τις αποζημιώσεις των ανθρώπων που επλήγησαν από αυτές τις καταστροφές. Και βεβαίως, εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να παλέψουμε να δοθούν 100% αποζημιώσεις για όσους επλήγησαν και να ληφθούν όλα τα μέτρα, από εδώ και πέρα, πρόληψης για αντίστοιχες περιπτώσεις στο μέλλον, όπως είναι για παράδειγμα τα αντιπλημμυρικά έργα. Ξέρουμε ότι μετά από κάθε μεγάλη πυρκαγιά, μια τέτοια καταστροφή, αυτό που κάνει η φύση είναι να δημιουργεί πλημμύρες με τις νέες νεροποντές που έρχονται».

Συγκεκριμένες διεκδικήσεις που θα λύνουν άμεσα ζητήματα αλλά θα κοιτάνε και μπροστά

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της Θάσου και στην ανάγκη οργάνωσης και ανάπτυξης του αγώνα για τη διεκδίκηση άμεσων μέτρων ανακούφισης, που όμως θα στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο και θα οδηγεί στην ανατροπή της σημερινής πολιτικής.

Οπως είπε, «εξακολουθούν τα παιδιά μας, για παράδειγμα, να έχουν πρόβλημα με το σχολείο, με το σχολικό περιβάλλον και την εκπαιδευτική διαδικασία και τις ελλείψεις σε καθηγητές και τις υποδομές που δεν υπάρχουν, εξακολουθούν να υπάρχουν άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα, ζητήματα μισθών, συντάξεων, συνεχών περικοπών, κατάργησης ασφαλιστικών δικαιωμάτων, προβλήματα στα Κέντρα Υγείας, στα νοσοκομεία. Τα βιώνουμε όλοι μας.

(...) Για την καταστροφή από τις πυρκαγιές ευθύνεται το κράτος. Το τι κάνεις για να μη φτάσεις εκεί, π.χ. πώς δημιουργείς αποθέματα νερού σε περιοχές όπου υπάρχει φυσικό κάλλος και φυσικός πλούτος, δάσος, και έχεις και νερά, είναι ένα πρόβλημα, γιατί δεν το λύνεις ως κράτος, ως περιφέρεια και ως τοπική αρχή. Το γιατί δεν έχεις επαρκή πυροσβεστικά οχήματα, προσωπικό, είναι ζήτημα, γιατί δεν έχεις επαρκή αριθμό δασοφυλάκων είναι ζήτημα, γιατί δεν έχεις δασκάλους και καθηγητές και έχεις ελλείψεις στα σχολεία είναι ζήτημα, είναι δικό σου θέμα, δεν φταίει ο λαός.

Εμείς τα παλεύουμε αυτά τα ζητήματα με τις δυνάμεις που έχουμε.

Αυτά τα προβλήματα για τους εργάτες, τους ανέργους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους νέους, τις γυναίκες, δεν έχουν χρώμα. Δεν είναι κομματικό ζήτημα. Το ζήτημα είναι εμείς, μέσα στον κόσμο, στο κίνημα, να κοιτάξουμε ο ένας τον άλλον στα μάτια, να ακούσει ο ένας τον άλλο, να συζητήσουμε, να βρούμε κοινούς τόπους, να βρούμε κοινά αιτήματα, κοινό περιεχόμενο και να οργανώσουμε την πάλη μας. Με συγκεκριμένες διεκδικήσεις, που θα λύνουν και άμεσα ζητήματα, αλλά θα κοιτάνε και μπροστά, δηλαδή ποιος πρέπει να πάρει την εξουσία και αυτός που πρέπει να πάρει την εξουσία είναι ο ίδιος ο λαός, η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα».

Ιδια αιτία και ίδια αφετηρία στα λαϊκά προβλήματα

Αναφερόμενος ειδικότερα στις επιπτώσεις στους μικρομεσαίους επαγγελματίες που έχουν πληγεί, ο Δ. Κουτσούμπας είπε: «Οταν το ΚΚΕ μιλάει για δράση ενάντια στους μεγάλους επιχειρηματίες και στους ιδιώτες, δεν εννοεί τους επαγγελματίες της Θάσου που παλεύουν ουσιαστικά για την επιβίωση των οικογενειών τους και κινδυνεύουν με λουκέτο. Μιλάμε για τους μεγάλους και δυστυχώς οι φοροαπαλλαγές που έχουμε δει μέχρι τώρα είναι για τους μεγαλοβιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες. Και η σημερινή κυβέρνηση σε αυτούς υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να τους φοροαπαλλάσσει, ενώ αυτοί είναι που λέει το ΚΚΕ ότι πρέπει να φορολογηθούν με 40%.

Οι μικροί πρέπει να έχουν απαλλαγές και σε φόρους και σε ΕΝΦΙΑ και διευκόλυνση αποπληρωμών για χρέη που μπορεί να έχουν σε τράπεζες, ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν πληγεί όπως εδώ. Εμείς αυτά θα τα παλέψουμε, αλλά η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση, παρότι μιλάει ακόμη στο όνομα της αριστεράς».

Για τους αγρότες που μετά τη φωτιά δέχτηκαν άλλο ένα σαρωτικό πλήγμα, όντας ήδη τσακισμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: «Εχουν δίκιο οι ελαιοπαραγωγοί για την τιμή που είναι χαμηλή. Ξέρουμε ότι το κόστος παραγωγής σε πολλά προϊόντα είναι μεγαλύτερο από την τιμή που παίρνει ο παραγωγός, δεν μπορεί ουσιαστικά να ζήσει. Αλλά αυτά είναι αποτέλεσμα της ΚΑΠ της ΕΕ. (...) Εξαιτίας αυτής της πολιτικής έκλεισαν τα εργοστάσια ζάχαρης στην Ελλάδα και συρρικνώθηκε η παραγωγή, που μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της χώρας και να κάνει και εξαγωγές και τώρα μας έρχεται ζάχαρη απ' όλη την οικουμένη. Το ίδιο γίνεται σε όλο τον τομέα της αγροτικής οικονομίας. Αυτές οι παραγωγικές δυνατότητες δεν αναπτύσσονται γιατί δεν υπάρχει τέτοιο κεντρικό σχέδιο, δεν υπάρχει τέτοια οικονομία και τέτοια εξουσία που να θέλει να τα κάνει αυτά. Γιατί πρέπει να συγκρουστεί.

(...) Ολα αυτά τα ζητήματα είναι ένα σύμπλεγμα προβλημάτων, που έχουν την ίδια αιτία και την ίδια αφετηρία, δηλαδή τι οικονομία υπάρχει, ποιος έχει την εξουσία και πώς θέλει να τα επιλύσει αυτά, σε όφελος της πλειοψηφίας του λαού ή σε όφελος κάποιων λίγων και σε όφελος των άλλων καπιταλιστικών ενώσεων όπως είναι η ΕΕ;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ