ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Ιούνη 2014
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Διαδήλωσαν ενάντια σε διαθεσιμότητες - «αξιολόγηση»

Συγκέντρωση χτες στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών, όπου παραμένουν οι καθαρίστριες

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Συγκέντρωση ενάντια στην «αξιολόγηση» και τις διαθεσιμότητες - απολύσεις οργάνωσαν το απόγευμα της Πέμπτης στην Ομόνοια οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο. Κεντρικό ήταν το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, ενώ το σύνθημα «Οχι σε όλες τις απολύσεις, στους ταξικούς αγώνες βρίσκονται οι λύσεις» ακούστηκε πολλές φορές.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Βασίλης Πετρόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της διοίκησης του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής. Εξέφρασε τη συμπαράσταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στον αγώνα των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών και ζήτησε να επαναπροσληφθούν άμεσα, όπως προβλέπει και η δικαστική απόφαση που τις δικαιώνει. Λιγότερο κράτος, περισσότερες απολύσεις, εξασφάλιση πεδίων κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις, αυτός είναι ο λόγος που οι καθαρίστριες αντιμετωπίζουν την απόλυση, όπως ανέφερε, ενώ ίδιος είναι ο στόχος της «αξιολόγησης» σε όλο το Δημόσιο.

Υπενθύμισε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει 11.000 απολύσεις μέσα στο 2014 και υπογράμμισε πως η «αξιολόγηση» είναι το εργαλείο που οδηγεί στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους. Κάλεσε σε αγώνα για να μην περάσει το έκτρωμα της «αξιολόγησης», σε κάθε χώρο δουλειάς, με συνελεύσεις και αποφάσεις σωματείων, αλλά και με αποκάλυψη του ρόλου των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών.

Επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη για πλατύ άνοιγμα στους δημότες, στους ασθενείς στα νοσοκομεία, στους γονείς, στα σχολεία, για την οικοδόμηση ενός μετώπου πάλης των εργαζομένων στο Δημόσιο με όλο το λαό, ενάντια στην «αξιολόγηση» και τις συνέπειές της. Η πορεία κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα και κατέληξε στο υπουργείο Οικονομικών, όπου παραμένουν συγκεντρωμένες οι καθαρίστριες. Αντιπροσωπεία από συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ μετέφερε στις εργαζόμενες τη στήριξη στον αγώνα τους.

Οι καθαρίστριες, όπως και πολλοί άλλοι εργαζόμενοι στο Δημόσιο (σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί, εργαζόμενοι σε ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.), εντάχθηκαν αναγκαστικά σε καθεστώς διαθεσιμότητας για οκτώ μήνες, παίρνοντας μόνο τα 2/3 του βασικού τους μισθού. Μετά τη λήξη της οκτάμηνης περιόδου και εφόσον δεν είχαν μετακινηθεί σε άλλη υπηρεσία, πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενους πετάχθηκαν στο δρόμο, στο πλαίσιο της πολιτικής συρρίκνωσης του προσωπικού και ιδιωτικοποίησης τομέων του Δημοσίου.

Η πολιτική αυτή περιγράφεται χαρακτηριστικά και στην «Εθνική Στρατηγική για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2014 - 2016», που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτη. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το μέτρο της «αξιολόγησης» των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η κυβέρνηση εμφανίζει την «αξιολόγηση» σαν εργαλείο «βελτίωσης» των δημόσιων υπηρεσιών, «σε όφελος του πολίτη». Στην πραγματικότητα, όμως, είναι μέρος μιας ευρύτερης μεταρρύθμισης, που στόχο έχει να κάνει το κράτος πιο «λειτουργικό» για τα μονοπώλια, από κάθε άποψη.

Στο άμεσο μέλλον, το μέτρο θα αποτελέσει το «νομιμοποιητικό» μέσο για τις νέες απολύσεις, αφού η χαμηλή «αξιολόγηση» μπορεί να οδηγήσει και στην «απομάκρυνση σε περίπτωση εξαιρετικά μειωμένης απόδοσης» (από το κείμενο της Εθνικής Στρατηγικής).

  • Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών διοργάνωσε χτες η ΑΔΕΔΥ. Το βράδυ, έγινε συναυλία στο Σύνταγμα.
Προετοιμάζουν την «αξιολόγηση» στους δήμους

Σε κατανομή των υποχρεωτικών ποσοστών προχώρησε ο Δήμος Καλαμαριάς, παρά τις αντιδράσεις

Συνέντευξη Τύπου για τη λεγόμενη «αξιολόγηση» έδωσαν συνδικαλιστές της ΔΑΣ ΟΤΑ στη Λάρισα, καλώντας τους εργαζόμενους να μην περιμένουν λύσεις «από τα πάνω», από τους λεγόμενους παλιούς, ή νέους κυβερνητικούς «σωτήρες», τις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΠΟΕ - ΟΤΑ, της ΑΔΕΔΥ, καθώς και την πλειοψηφία του Συλλόγου τους. Να μην έχει κανένας αυταπάτη ότι μπορεί να υπάρξουν λύσεις σε όφελος του λαού, έξω από τους ταξικούς - λαϊκούς αγώνες.

Στο μεταξύ, σε δήμους όπως αυτός της Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, προχωρούν οι διαδικασίες της αξιολόγησης, με τη σύμφωνη γνώμη της Διοίκησης του δήμου. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, ο γενικός διευθυντής ήδη από τον Απρίλη, πριν δηλαδή δοθεί η δίμηνη παράταση, πραγματοποίησε τον επιμερισμό των ποσοστών (15% - 60% - 25%) στις Διευθύνσεις. Το 15% των εργαζομένων που υποχρεωτικά θα αξιολογηθεί με 1-6,7, στο Δήμο Καλαμαριάς αντιστοιχεί σε 69 εργαζόμενους, οι οποίοι μπαίνουν ψηλά στη λίστα για διαθεσιμότητα - απόλυση.

Με παρέμβασή τους, οι εργαζόμενοι του Δήμου Καλαμαριάς κατάφεραν να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο τελικά αποφάσισε ομόφωνα: Να μην εφαρμοστούν στις υπηρεσίες του Δήμου οι διατάξεις του ν. 4250/14 που αφορούν την αξιολόγηση και απαιτεί για απόσυρσή του. Τη στήριξη και συμπαράσταση στις όποιες κινητοποιήσεις εναντίον του νόμου, αποφασίσουν οι εργαζόμενοι. Δεσμεύεται ότι δεν θα εφαρμόσει η διοίκηση του Δήμου καμία πειθαρχική διαδικασία που τρομοκρατικά θέλει να επιβάλει ο νόμος εναντίον των εργαζομένων.

Στην πράξη, όμως, η Διοίκηση του δήμου δεν κάνει τίποτα για την υλοποίηση των παραπάνω αποφάσεων, αποδεικνύοντας ότι η στήριξη που εξέφρασε είναι εντελώς προσχηματική. Αποδεικτικό αποτελεί ότι οι εργαζόμενοι ζήτησαν να ανακληθεί η απόφαση του γενικού διευθυντή και η διοίκηση του δήμου αρνείται να παρέμβει σε αυτή την κατεύθυνση.

Στο πλευρό των καθαριστριών η ΟΓΕ

Στο πλευρό των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, που παραμένουν συγκεντρωμένες έξω από το υπουργείο, διεκδικώντας την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης και την τοποθέτησή τους στις θέσεις εργασίας τους, βρέθηκε χτες αντιπροσωπεία του προεδρείου της ΟΓΕ. Στο ψήφισμα συμπαράστασης που επέδωσε η ΟΓΕ, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει: «Η περίπτωση των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών είναι κομμάτι της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής που στόχο έχει να τσακίσει κάθε εργασιακό δικαίωμα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αυτή η πολιτική που αποφασίζεται στην ΕΕ και υλοποιείται και από την ελληνική κυβέρνηση, μεταξύ των άλλων θέλει να φτιάξει έναν δημόσιο τομέα στα μέτρα και τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου. Πολιτική που πλήττει ιδιαίτερα τις γυναίκες, όχι μόνο στον εργασιακό τομέα, αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με κατακτήσεις και δικαιώματα χρόνων, όπως αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, κόψιμο του επιδόματος τοκετού - μητρότητας, εμπορευματοποίηση της κοινωνικής πολιτικής κ.ά.».

Ερώτηση του ΚΚΕ για τις καθαρίστριες

Το θέμα της κρατικής βίας στις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ, ζητώντας ταυτόχρονα την άμεση επαναπρόσληψη τους. Με Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών που κατατίθεται άμεσα (δεν έγινε δεκτή χτες, επειδή έκλεισε η Βουλή), το ΚΚΕ θυμίζει ότι η πρόσφατη απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών έκρινε άκυρες τις απολύσεις και ζητάει την προσωρινή επανατοποθέτηση των 397 καθαριστριών στις θέσεις που είχαν πριν τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Σημειώνει, επίσης, ότι: «Η κυβέρνηση, εντείνοντας τον αυταρχισμό της, όχι μόνο δεν προσλαμβάνει τις καθαρίστριες αλλά χθες με μια αποτρόπαια πράξη χτύπησε με τα ΜΑΤ τις καθαρίστριες έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Ο αγώνας ενάντια στον αυταρχισμό του αστικού κράτους, στις απολύσεις και για την επαναπρόσληψη των καθαριστριών είναι αγώνας όλων των δημοσίων υπαλλήλων και γενικά όλων των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».

Πρόκληση για το λαό η χλιδή στο Σκορπιό

Τα όσα έγιναν τις προηγούμενες μέρες στη Λευκάδα, με αφορμή το γενέθλιο πάρτι της νέας ιδιοκτήτριας του Σκορπιού, κόρης μεγαλοκαπιταλιστή της Ρωσίας, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας. Μεταξύ άλλων, σημειώνει την πρόκληση με την απίστευτη χλιδή, από τη μια, και τη φτώχεια του λαού, από την άλλη, αλλά και την παγκινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, που τέθηκε στην υπηρεσία του μεγιστάνα και των «υψηλών» προσκεκλημένων του.

Για το τελευταίο, αναφέρει συγκεκριμένα: «Το Λιμενικό, με απόφασή του, κήρυξε απαγορευμένη θαλάσσια ζώνη 500 μέτρα περιμετρικά του Σκορπιού, απειλώντας με ποινικές και αστικές ευθύνες, όποιον ντόπιο επαγγελματία τολμήσει να βρεθεί στην "εμπόλεμη ζώνη". Παράλληλα, διέθεσε τα σκάφη του για την προστασία των προσκεκλημένων του πάρτι. Το Νοσοκομείο Λευκάδας έχει σε επιφυλακή τα ασθενοφόρα στο Νυδρί. Ο Δήμος Λευκάδας έχει το πυροσβεστικό του όχημα μέσα στο Σκορπιό. Η "ομάδα Δ" της αστυνομίας βρίσκεται σύσσωμη επίσης στο Νυδρί.

Αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που οι άνεργοι και συνταξιούχοι δεν έχουν να πληρώσουν τα πέντε ευρώ για εξέταση στο Νοσοκομείο. Οταν η Κοινωνική Πρόνοια έχει εξαφανιστεί και το κράτος κόβει τις δαπάνες για φάρμακα και συντάξεις, την ίδια ώρα διαθέτει απλόχερα τον κρατικό μηχανισμό για το πάρτι της κόρης του Ρώσου μεγιστάνα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ