ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Αυγούστου 1996
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Θεέ μου, τι κάνανε;"

"Αποστολή επιτεύχθη", ακούστηκε από τον ασύρματο η φωνή του επισμηναγού Πολ Τίμπερτ. Ηταν 6 Αυγούστου του 1945. Αυτή τη μέρα το ρολόι σταμάτησε στις 8.15 το πρωί. "Αποστολή επιτεύχθη", επανέλαβε ο επισμηναγός. Η βόμβα είχε ήδη ριχτεί. Η εποχή της... αθωότητας για την ανθρωπότητα τελείωσε ακριβώς εκείνη τη στιγμή. "Θεέ μου τι κάναμε;", ακούστηκε μέσα από τον ασύρματο το ψέλλισμα του σμηναγού Ρόμπερτ Λιούις, συγκυβερνήτη του βομβαρδιστικού "Ενόλα Γκέι". "Θεέ μου, τι κάνανε;", αναφώνησε όλη η ανθρωπότητα. Και έστρεψε το βλέμμα της στη Χιροσίμα, στους νεκρούς και στα συντρίμμια που άφησε πίσω της η πρώτη ατομική βόμβα...

Τα νούμερα τρομακτικά. Σχεδόν 120.000 νεκροί, 50.000 τραυματίες και 15.000 αγνοούμενοι (κατακάηκαν, εξατμίστηκαν, έλιωσαν). Οι εικόνες ακόμα πιο εφιαλτικές. Ολόκληρη η Χιροσίμα δείχνει σαν να έχει σκεπαστεί από έναν αδιαπέραστο μαύρο μανδύα. Τεράστιες μαύρες ραδιενεργές σταγόνες σκουριάς βρίσκονται πάνω σε ερείπια και ανθρώπινα απομεινάρια. Η θερμοκρασία ανεβαίνει στους 580 βαθμούς, τα πάντα καρβουνιάζονται, λιώνουν. Και μετά η έκρηξη. Εκρηξη σαρωτική με κίνηση απομακρύνσεως από την πύρινη σφαίρα, με τη δύναμη ενός ανέμου 800 χιλιομέτρων την ώρα. Από τους 350.000 κατοίκους της Χιροσίμα, όσοι βρίσκονταν στο επίκεντρο της έκρηξης, σκοτώθηκαν επί τόπου. Και όπως αποδείχτηκε αυτοί ήταν και οι πιο τυχεροί! Τα υπόλοιπα 2/3 πέθαναν, με φρικτό τρόπο, μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες.

Οσο για τον τότε Αμερικανό Πρόεδρο, Χ. Τρούμαν, έτριβε τα χέρια του. Η επιχείρηση "Little boy" - "μικρό αγόρι" ονόμασαν τη βόμβα οι Αμερικάνοι (!) - είχε στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Ετσι προχώρησε ακάθεκτος και στο δεύτερο βομβαρδισμό, τρεις μέρες αργότερα, του Ναγκασάκι με τον "Fat man" - "χοντρός άνδρας" το χαϊδευτικό της δεύτερης βόμβας! Από εκείνο το εφιαλτικό - πώς αλλιώς να το χαρακτηρίσεις - πρωινό έχουν περάσει ήδη 51 χρόνια. Και ο τρομακτικός απολογισμός, οι στιγμές συντέλειας που έζησε τότε ο κόσμος δε φαίνεται να σωφρόνισαν τους... μεγάλους της Γης. Η φράση του Αλμπερτ Αϊνστάιν, αποδείχτηκε κάτι παραπάνω από αληθινή: "Η ατομική βόμβα άλλαξε τα πάντα, εκτός από τη φύση του ανθρώπου"...

Στόχος και η ΕΣΣΔ

Ο Α. Αϊνστάιν ωστόσο είχε πει και το εξής: "Η βόμβα ρίχτηκε μόνο και μόνο για να τελειώσει ο πόλεμος πριν από την επέμβαση της Ρωσίας". Και ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ συμπλήρωνε: "Οι Ιάπωνες ετοιμάζονταν να παραδοθούν και δεν ήταν ανάγκη να τους βομβαρδίσουμε μ' αυτό το φοβερό πράγμα". Επί πέντε δεκαετίες, λοιπόν, οι ιστορικοί και οι διανοούμενοι αναρωτιούνται. Και υποστηρίζουν ότι ο Τρούμαν διέταξε το βομβαρδισμό για να προειδοποιήσει την ΕΣΣΔ. Διέπραξε δηλαδή δύο φοβερά εγκλήματα, όχι για να επιταχύνει τη λήξη του πολέμου με την Ιαπωνία, αλλά για σαφή προειδοποίηση προς τη Σοβιετική Ενωση, για τη "δοκιμή" του φοβερού όπλου και την προβολή της υπεροχής και υπεροπλίας των ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, όσοι από τους κατασκευαστές της βόμβας ζουν ακόμα, δε δείχνουν μετανιωμένοι! Είναι ενδεικτικό ότι ο 75χρονος σήμερα Τζον Μπαλάγκνα - ειδικός στο ουράνιο και μέλος της ομάδας του Οπενχάιμερ - "τολμά" να λέει πως "άρχισε να χειροκροτεί όταν είδε την τεράστια πύρινη μπάλα να κατευθύνεται στα σύννεφα"! Και 51 χρόνια μετά μπορεί ακόμα να προκαλεί λέγοντας: "Λυπάμαι που δεν προφτάσαμε να τη χρησιμοποιήσουμε εναντίον του Χίτλερ"!

Πιο προκλητικοί πάντως αποδεικνύονται σήμερα οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που χρόνια τώρα έχουν κηρύξει τον ανταγωνισμό παραγωγής και απόκτησης πυρηνικών όπλων. Είναι προκλητικοί γιατί συνεχίζουν να διατηρούν ένα τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο και το βελτιώνουν συνεχώς, με στόχο να επιβάλλουν τα συμφέροντά τους και να υποδουλώσουν τις χώρες και τους λαούς με την απειλή της ΝΑΤΟικής μηχανής και την πυρηνική τρομοκρατία. Γιατί παραβιάζουν ακόμη και συμφωνίες που υπέγραψαν παλιότερα, γιατί διατηρούν ατομικές βόμβες σε χώρες της Ευρώπης αλλά και στην Ελλάδα (νατοϊκή βάση του Αραξου). Αυτοί που δολοφόνησαν τότε, συνεχίζουν "χειροκροτώντας" να δολοφονούν και σήμερα λαούς...

Φωνή αντίστασης από την Ακρόπολη

Σήμερα στις 7.30 το απόγευμα η εκδήλωση που οργανώνει η ΕΕΔΥΕ. Καλέσματα για συμμετοχή από συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλους φορείς

Από την Ακρόπολη, που αποτελεί οικουμενικό σύμβολο πολιτισμού, θα διατρανώσουν σήμερα οι Αθηναίοι την απόφασή τους να αντισταθούν στις απειλές της "νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων" και θα στείλουν μήνυμα ελπίδας για ζωή και κοινωνική δικαιοσύνη. Φωνή αντίστασης, ωστόσο, θα υψώσουν αύριο και οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, ενώ χτες στην Καβάλα πραγματοποιήθηκε πορεία - πικετοφορία ειρήνης στους δρόμους της πόλης.

Η σημερινή εκδήλωση μνήμης, τιμής, αλλά και καταδίκης της "νέας τάξης πραγμάτων" - με αφορμή τη θλιβερή επέτειο των ατομικών βομβαρδισμών από τους Αμερικανούς της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι - στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, διοργανώνεται από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη(ΕΕΔΥΕ) στις 7.30 μ.μ. Η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό της Αθήνας και του Πειραιά να πάρει μέρος στη συγκέντρωση, τονίζοντας ότι "ο σεβασμός και η μνήμη στα θύματα της ατομικής θηριωδίας του 1945 δε συμβιβάζονται με την ύπαρξη ατομικών βομβών στη χώρα μας, στον Αραξο". Η ΕΕΔΥΕ επισημαίνει ότι σήμερα έχει αποκαλυφθεί το απάνθρωπο και βάρβαρο πρόσωπο της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. "Οι υποκριτικές διακηρύξεις περί Διεθνούς Δικαίου δεν μπορούν να κρύψουν τα εγκλήματα που διαπράττονται και σχεδιάζονται από τους πρωταγωνιστές της "νέας τάξης", τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η επιθετική τους πολιτική, ο ανταγωνισμός για το μοίρασμα των αγορών μεγαλώνουν τους κινδύνους για την ανθρωπότητα. Τα διάφορα προγράμματα εκσυγχρονισμού των πυρηνικών όπλων πραγματοποιούνται απρόσκοπτα, την ίδια στιγμή που, υποτίθεται, διεξάγονται συνομιλίες για τον περιορισμό τους. Αυτό φάνηκε από τις πυρηνικές δοκιμές της Γαλλίας και την εντατική παραγωγή "έξυπνων" πυρηνικών από τις ΗΠΑ", τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ.

Καλούν στην εκδήλωση

Δεκάδες φιλειρηνικές οργανώσεις, αλλά και συνδικαλιστικοί φορείς, θα συμμετέχουν σήμερα στην εκδήλωση μνήμης και τιμής, στην εκδήλωση αντίστασης και αγώνα που γίνεται στην Ακρόπολη. Η ΓΣΕΕ καλεί τους εργατοϋπάλληλους και τους συνταξιούχους να δώσουν το "παρών" και να τιμήσουν τους νεκρούς της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Στο ίδιο πνεύμα και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ), το οποίο στην ανακοίνωσή του τονίζει πως "οι εργαζόμενοι της Αθήνας καλούνται να πάρουν πρωτοβουλίες για την ειρηνική συνύπαρξη και την αρμονική συνεργασία των λαών της Βαλκανικής, σε αντίθεση με το μίσος και τον εθνικισμό που καλλιεργούν τα αφεντικά της "νέας τάξης πραγμάτων", προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα άνομα συμφέροντά τους".

Στη σημερινή εκδήλωση συμμετέχει ακόμα το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας Ιματισμού Δέρματος,το Συνδικάτο Οικοδόμων, ενώ κάλεσμα απηύθυνε και η Βαλκανική Ενωση Φιλίας. Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθηνών - Πειραιά καλεί τα μέλη του να πάρουν μέρος στη διοργάνωση διαμαρτυρίας κατά του ατομικού πολέμου.

Τέλος, η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος ζητά τη στράτευση όλων των πολιτών, για να προχωρήσουν, επιτέλους, οι συμφωνίες κατάργησης των πυρηνικών όπλων και η πλήρης κατάπαυση των πυρηνικών δοκιμών. "Τα πυρηνικά σήμερα περισσότερο από ποτέ απειλούν τον πλανήτη. Οι γιατροί όλου του κόσμου θα συνεχίσουν να αγωνίζονται μέχρι την τελική εξαφάνιση των πυρηνικών από τον πλανήτη", αναφέρει η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία.

Στη Θεσσαλονίκη

Πικετοφορία διαμαρτυρίας μπροστά στο Αμερικανικό Προξενείο διοργανώνει αύριο η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), με αφορμή την 51η επέτειο από τον ατομικό βομβαρδισμό της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Η πικετοφορία θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ από το Αμερικανικό Προξενείο και θα καταλήξει στο Γαλλικό Προξενείο, όπου οι διαδηλωτές θα καταγγείλουν τη γαλλική ηγεσία για την πραγματοποίηση του προγράμματος πυρηνικών δοκιμών στα νησιά του Ειρηνικού.

Με ανακοίνωσή της η ΕΔΥΕΘ καλεί όλους τους προοδευτικούς πολίτες, τους φορείς της πόλης να πάρουν μέρος στην εκδήλωση, σημειώνοντας πως στις μέρες μας γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη εγρήγορσης και κινητοποίησης των απλών ανθρώπων ενάντια στη Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη Πραγμάτων.

ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Το πρόσωπο της κόλασης

"Είχαν περάσει μόλις 45 δευτερόλεπτα από τότε που έπεσε η βόμβα και το μοβ σύννεφο είχε φτάσει το αεροπλάνο μας. Ξάφνου ο ουρανός γέμισε χρώματα. Και μέσα στους καπνούς της κολόνας και του μανιταριού αναδύθηκε, ως εκ θαύματος, ένα τεράστιο ουράνιο τόξο με τα ωραιότερα χρώματα που είχα δει ποτέ μου. Και τότε σκέφτηκα: Θεέ μου, πόσες ανθρώπινες ζωές έδωσαν, άραγε, το χρώμα τους σ' ένα τέτοιο ουράνιο τόξο;".

Ουίλιαμ Τ. Λόρενς (αυτόπτης μάρτυρας στο βομβαρδισμό του Ναγκασάκι)

Στις 6 και 9 Αυγούστου του 1945 στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι σχεδόν 120.000 άνθρωποι έδωσαν το "χρώμα" τους, έγιναν "ουράνιο τόξο" και κάθε χρόνο - τέτοια μέρα - σκορπούν το μήνυμα και στην τελευταία γωνιά του πλανήτη μας: "Ποτέ πια πυρηνικά".

Η χτεσινή μέρα - που θα τιμηθεί απόψε και στην Ακρόπολη - δεν είναι μια απλή επέτειος μνήμης. Είναι η φρίκη, η τραγωδία, η κόλαση αυτού του πλανήτη. Είναι η μέρα που ο χρόνος σταμάτησε για όλο τον κόσμο. Που το μεγαλείο του ανθρώπινου μυαλού στράφηκε εναντίον της ανθρώπινης ζωής. Από τότε ο κόσμος δεν ήταν ποτέ ίδιος. Τα ατομικά όπλα εξελίχτηκαν σε πυρηνικά και έγιναν χιλιάδες φορές πιο καταστροφικά από τις βόμβες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα οι πέντε μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του πλανήτη διαθέτουν 17.474 πυρηνικά όπλα, με ισχύ μεγαλύτερη κατά 423.201 φορές από αυτήν που ισοπέδωσε τη Χιροσίμα. Η πυρηνική απειλή, δηλαδή, είναι διαρκής και τελειοποιείται...

Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα αξίζει να θυμηθούμε όλοι το δράμα των κατοίκων των δύο αυτών πόλεων που σβήστηκαν από το χάρτη σε μια μόνο στιγμή. Αξίζει να θυμόμαστε τον αργό και επώδυνο θάνατο των επιζώντων, τις εικόνες φρίκης των χρόνων που ακολούθησαν. Να τα θυμόμαστε όχι απλά ως πηγή ανθρωπιάς, ως πηγή διδάγματος και γνώσης, αλλά κυρίως ως αφορμή, ως κίνητρο ειρήνης και αφοπλισμού. "Εξω η βάση του Αραξου από τη χώρα μας", πρέπει να φωνάξουν όλοι οι Αθηναίοι σήμερα στην Ακρόπολη. "Τέρμα οι πυρηνικές δοκιμές", πρέπει να ακουστεί η φωνή των Γάλλων. "Ποτέ πια πυρηνικά", πρέπει να φωνάξει όλος ο κόσμος. Γιατί το μέλλον μας δεν αξίζει να "στολιστεί" από άλλα "ουράνια τόξα".

Συμπληρώθηκαν χτες 51 χρόνια από τη στιγμή που το "μικρό αγόρι" - έτσι ονόμασαν οι Αμερικανοί την ατομική βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα - και ο "χοντρός άνδρας" - η ονομασία της βόμβας του Ναγκασάκι - άλλαξαν τη μοίρα αυτού του κόσμου. Εδώ και 51 χρόνια η ανθρωπότητα γνωρίζει πολύ καλά το πρόσωπο της κόλασης...

ΕΣΑΚ
Οχι στην υποταγή

Η ΕΣΑΚ καλεί τα μέλη της να συμμετέχουν σε κάθε εκδήλωση που θα οργανωθεί για να τιμηθεί η επέτειος των βάρβαρων βομβαρδισμών. Καλεί ακόμα τους πολίτες να αναπτύξουν πρωτοβουλίες για την ειρηνική συμβίωση και την αρμονική συνεργασία των λαών της Βαλκανικής, να απορρίψουν το μίσος και τον εθνικισμό, τον θρησκευτικό φανατισμό και τη μισαλλοδοξία που καλλιεργούν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. "Οι πολίτες πρέπει να καταγγείλουν τη στάση ραγιαδισμού και υποταγής της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις αξιώσεις και επιδιώξεις των αμερικανονατοϊκών ιμπεριαλιστών, στάση που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την ακεραιότητα της χώρας μας και το ειρηνικό μέλλον του λαού μας", επισημαίνει η παράταξη.

Υπογράψτε τη Συνθήκη!

Εκκληση για την υπογραφή της Συνθήκης για την καθολική απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών έκανε χτες - για πολλοστή φορά - ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Ριουτάριο Χασιμότο.

Παρουσία 50.000 ανθρώπων, που συγκεντρώθηκαν στο Πάρκο Ειρήνης και στο "σημείο μηδέν", όπου στις 6 Αυγούστου 1945 εξερράγη η βόμβα, αφέθηκαν ελεύθερα 1.500 περιστέρια, στις 8.15 π.μ., την ακριβή ώρα του δράματος. Την ίδια στιγμή αντήχησαν τα σήμαντρα της ειρήνης.

"Επί του παρόντος η άμεση προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η υπογραφή της Συνθήκης. Υπό την ιδιότητα του πρωθυπουργού της χώρας που πρώτη επλήγη από την ατομική βόμβα, θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη αυτού του σκοπού", δήλωσε ο Ρ. Χασιμότο.

Την εξάλειψη όλων των ατομικών όπλων, ζήτησε από την πλευρά του και ο δήμαρχος της Χιροσίμα, Τακάσι Χιραόκα, δηλώνοντας ότι "αρνούμαστε να εγκαταλείψουμε την ελπίδα και θα εξακολουθήσουμε να διατρανώνουμε πως η ανθρωπότητα δεν είναι δυνατόν να συνυπάρχει με τα πυρηνικά όπλα".

Στο κενοτάφιο του Πάρκου της Ειρήνης αναγράφονται τα ονόματα των 140.000 ανθρώπων που χάθηκαν από την έκρηξη. Ο κατάλογος με τα ονόματα διαβάζεται κάθε 6η Αυγούστου, μαζί με τα ονόματα των "Χιμπακούσα" - όσων εκ των 300.000 κατοίκων της τότε Χιροσίμα είχαν προσβληθεί από τη ραδιενέργεια - και έφυγαν από τη ζωή μέσα στο χρόνο. Οπως τόνισε ο δήμαρχος της Χιροσίμα, 5.030 "Χιμπακούσα" απεβίωσαν από τον περασμένο χρόνο και τώρα ο κατάλογος των θυμάτων περιλαμβάνει συνολικά 197.075 ονόματα.

Κείμενα: Μπέρυ ΤΣΟΥΓΚΡΑΝΗ

Φωτογραφίες:ΑΡΧΕΙΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ