ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Ιούλη 1997
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ
Απαράδεκτες πολιτικές διώξεις

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ και της Επιτροπής των Λαών της ΕΣΣΔ, Ολέγκ Σένιν, έστειλε στον Πρόεδρο του Καζαχστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, δήλωση με την οποία εκφράζεται η έντονη διαμαρτυρία κατά του νέου κύματος πολιτικών διώξεων στο Καζαχστάν και ιδιαίτερα κατά του ηγέτη του Εργατικού Κινήματος του Καζαχστάν, Μαντέλ Ισμαϊλοφ, που κρατείται υπό άθλιες συνθήκες στην απομόνωση των φυλακών της Αλμά - Ατά. Το Συμβούλιο της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ και η Επιτροπή των Λαών της ΕΣΣΔ απαιτούν την άμεση απελευθέρωση του αγωνιστή για τα δικαιώματα των εργαζομένων Ισμαϊλοφ και το σταμάτημα των πολιτικών διώξεων ενάντια στους ανθρώπους που διαφωνούν με την πολιτική του καθεστώτος του Καζαχστάν. "Απαιτούμε επίσης κατηγορηματικά το Καζαχστάν να σέβεται τη Διακήρυξη για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ανθρώπου και το Σύνταγμα της χώρας. Αυτά που συμβαίνουν στο Καζαχστάν δεν τιμούν το κράτος, που διακηρύττει με όλους τους τόνους την πίστη του στη δημοκρατία και την ελευθερία", αναφέρεται στη δήλωση - διαμαρτυρία.

Διαμαρτυρία και για τη δραστηριοποίηση φιλοφασιστικών στοιχείων στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ, Ολέγκ Σένιν, σε δήλωση διαμαρτυρίας, που έστειλε στον Πρόεδρο της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα για τις βανδαλιστικές ενέργειες φιλοφασιστικών στοιχείων της χώρας, αναφέρεται: "Το Συμβούλιο της ΕΚΚ - ΚΚΣΕ με ιδιαίτερη έκπληξη και αγανάκτηση πληροφορήθηκε για τον εμπρησμό στο Κίεβο του κτιρίου της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας. Αυτή η βάρβαρη πράξη, που μιμείται τα εγκλήματα των γνωστών τεράτων της πρόσφατης ιστορίας, μαρτυρεί για τη δραστηριοποίηση στην Ουκρανία των φιλοφασιστικών εθνικιστικών στοιχείων". Τονίζει ότι ο εμπρησμός του κτιρίου της ΚΕ του ΚΚ Ουκρανίας σημαίνει από τη μια μεριά, την απαρχή της αντικομμουνιστικής υστερίας και του εκφοβισμού των προοδευτικών πολιτών μετά την υπογραφή στο Κίεβο από τον Μπορίς Γιέλτσιν και τον Λεονίντ Κούτσμα του συμφώνου φιλίας Ρωσίας - Ουκρανίας. Το ίδιο το σύμφωνο, κατά τη γνώμη του Σένιν, δε συμβολίζει την αρχή της φιλίας, αλλά τον οριστικό διαχωρισμό, την εξάλειψη των τελευταίων εμποδίων για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος Κούτσμα θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη σύλληψη και τιμωρία των δραστών.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Σκανδάλων εξελίξεις και νέες φυλακίσεις δημοσιογράφων

ΑΓΚΥΡΑ.-

Μια ημέρα μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας τουρκικής κυβέρνησης στη Βουλή, συνεχίζεται ο θόρυβος γύρω από το όνομα της πρώην υπουργού Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ, με αφορμή τις κατηγορίες εναντίον της για κατασκοπία. Παράλληλα, συνεχίζονται και οι ανακρίσεις σε βάρος ανώτερων αξιωματούχων της αστυνομίας με την κατηγορία ότι υπέκλεπταν απόρρητα στρατιωτικά μυστικά για λογαριασμό της πρώην ισλαμικής κυβέρνησης.

Στα χέρια του Γενικού Επιτελείου Στρατού βρίσκεται ο φάκελος με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η τουρκική Δικαιοσύνη σε βάρος της ηγέτιδας του κόμματος του Ορθού Δρόμου, Τανσού Τσιλέρ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το τουρκικό Δικαστήριο Ασφαλείας έκρινε ότι το θέμα δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του και παρέδωσε τα στοιχεία στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Η όλη υπόθεση ήρθε στο φως πριν από, περίπου, τρεις εβδομάδες, όταν ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Ντογκού Περιντσέκ, κατηγόρησε την Τανσού Τσιλέρ πως εδώ και δεκαετίες δρούσε υπό τις εντολές ξένων δυνάμεων και σε βάρος των τουρκικών εθνικών συμφερόντων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις κατηγορίες του Περιντσέκ, που δημοσίευσε η εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" η Τσιλέρ βρισκόταν στην υπηρεσία της CIA, ήδη, από το 1960 από την οποία και ελάμβανε σημαντικά χρηματικά ποσά. Μάλιστα, ο Περιντσέκ υποστηρίζει ότι ως πράκτορας της CIA η Τανσού Τσιλέρ έδρασε, εκτός από την Τουρκία, τόσο στην πρώην Σοβιετική Ενωση όσο και στη Λιβύη.Συνεχίζονται οι έρευνες

Στα χέρια της τουρκικής Δικαιοσύνης έχει περιέλθει, πλέον, η υπόθεση της υποκλοπής απόρρητων στρατιωτικών μυστικών από ανώτερους αξιωματούχους της αστυνομίας για λογαριασμό της προηγούμενης κυβέρνησης του Νετσμεντίν Ερμπακάν. Ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της τουρκικής αστυνομίας Μπουλέντ Οράκογλου έχει, ήδη, επιστρέψει στην Αγκυρα και τέθηκε από χτες σε διαθεσιμότητα μέχρι να ξεκαθαριστούν οι κατηγορίες σε βάρος του.

Τον Οράκογλου, αλλά και την τακτική της προηγούμενης κυβέρνησης έσπευσε, χτες, να υπερασπιστεί με δηλώσεις της η πρώην υπουργός Εσωτερικών, Μεράλ Ακσενέρ. Η πρώην υπουργός τόνισε ότι η προσοχή και το ενδιαφέρον όλων θα πρέπει να στραφεί στο γεγονός ότι όντως ο στρατός εξέταζε το ενδεχόμενο πραγματοποίησης πραξικοπήματος και όχι στο πώς οι πληροφορίες αυτές έφθασαν στα χέρια της πρώην κυβέρνησης.

Η Ακσενέρ υπογράμμισε ότι οι πληροφορίες που έφθασαν στα χέρια της μέσω της δραστηριότητας του Οράκογλου και των συνεργατών του, αποδείκνυαν ότι στους κόλπους του τουρκικού στρατεύματος είχε συσταθεί μια ειδική μυστική ομάδα, της οποίας τα σχέδια ξεπερνούσαν κατά πολύ την παρεμπόδιση της ανάπτυξης του ισλαμικού εξτρεμισμού και μάλλον έτειναν προς την προετοιμασία ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος. Η Ακσενέρ εξέφρασε την άποψη ότι η πρώην κυβέρνηση δεν μπορούσε να αδιαφορήσει για τα στοιχεία αυτά, καθώς οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν καταφύγει 3 φορές τις τελευταίες 4 δεκαετίες σε πραξικόπημα, με το σκεπτικό ότι προασπίζουν τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους.

Νέες καταδίκες σε βάρος δημοσιογράφων

Σε φυλάκιση 11 μηνών και 20 ημερών καταδικάστηκε, χτες, από δικαστήριο της Αγκυρας ο σκιτσογράφος Ερτάν Αϊντίν της αριστερής εφημερίδας "Εμέκ", για σκίτσο του που άφηνε υπόνοιες για στενές σχέσεις ανάμεσα σε ανώτερους αξιωματούχους των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και κύκλων του οργανωμένου εγκλήματος. Ο 31χρονος Αϊντίν είπε στην απολογία του ότι το σκίτσο του αντανακλούσε την τουρκική κοινή γνώμη και τόνισε ότι θα προσπαθήσει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Ο Ερτάν Αϊντίν είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης 8 μηνών στα τέλη του 1995 αρχές του 1996, εξαιτίας ενός άλλου σκίτσου του που αναφερόταν στα βασανιστήρια της τουρκικής αστυνομίας σε βάρος κρατουμένων. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι με παρόμοιες κατηγορίες, περί δράσης κατά της ασφάλειας της χώρας, σήμερα υπολογίζεται ότι βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι.

ΚΕΝΥΑ
Αναβρασμός μετά τα επεισόδια

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-

Ο τελικός απολογισμός των βιαιότερων συγκρούσεων από το 1991, μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, είναι τουλάχιστον δέκα νεκροί, όπως υποστηρίζουν οι εφημερίδες της χώρας και επισήμως οκτώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, ενώ εκατοντάδες είναι οι τραυματίες.

Τα επεισόδια, που έλαβαν χώρα τη Δευτέρα σε επτά πόλεις της Κένυας, άνοιξαν ένα μεγάλο κύκλο συζητήσεων και διεργασιών στη χώρα, αφού οι διαδηλώσεις των φοιτητών και μαθητών αντιμετωπίστηκαν με "ιδιαίτερο ζήλο" από τις δυνάμεις ασφαλείας, με τα γνωστά αποτελέσματα. Ηδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί με προσωπικότητες της χώρας και ανθρωπιστικές οργανώσεις συσπειρώθηκαν ασκώντας ταυτόχρονα έντονη κριτική και πιέσεις προς την κυβέρνηση του Ντάνιελ Αραπ Μόι, για να προχωρήσει άμεσα στις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, που είναι αναγκαίες για τη διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για το τέλος του χρόνου. Επίσης καταδίκασαν τη στάση της κυβέρνησης που κατέστειλε με "βάναυσο τρόπο" διαδηλώσεις, των οποίων ο χαρακτήρας δεν ήταν πολιτικός, αλλά εκπαιδευτικός. Προειδοποίησαν μάλιστα, ότι θα εντείνουν τις πιέσεις και να οργανώσουν τον αγώνα τους για να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις τους για τις μεταρρυθμίσεις, που αφορούν την προφυλάκιση και φυλάκιση ατόμων χωρίς δίκες, την απαγόρευση όλων των διαδηλώσεων, τη λογοκρισία των ΜΜΕ καθώς και την απαγόρευση σχηματισμού οποιαδήποτε μορφής σωματείου και ένωσης. Παράλληλα, κάλεσε τα δυτικά κράτη να σταματήσουν κάθε είδους χρηματική βοήθεια προς την Κένυα, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις προς την κυβέρνηση Αραπ Μόι, να προχωρήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Συνέχεια στο σκηνικό της βίας

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Ενοπλοι μασκοφόροι έκαναν επίθεση σε τρένο και τοποθέτησαν εκρηκτικά υλικά αργά χτες το απόγευμα, ενώ το τρένο βρισκόταν στο σταθμό Νούρι, του Μπέλφαστ. Οι μασκοφόροι, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, ανέφεραν ότι είναι μέλη του ΙΡΑ. Τα εκρηκτικά που τοποθέτησαν στο τρένο προκάλεσαν πυρκαγιά, αλλά όλοι οι επιβάτες κατάφεραν να αποβιβαστούν σώοι. Το χτεσινό επεισόδιο είναι το τελευταίο μίας σειράς βίαιων και εκρηκτικών πράξεων του τριημέρου, που προκλήθηκε από την παρέλαση μίσους που έκαναν την Κυριακή προτεστάντες στην πόλη Πορταντάουν και προκάλεσαν τη μήνι των Ιρλανδών καθολικών. Τα επεισόδια που συνεχίστηκαν σποραδικά και χτες, έχουν αφήσει πίσω τους αρκετούς τραυματίες, εκατοντάδες κατεστραμμένα αμάξια και καταστήματα και την πόλη σε κατάσταση χάους.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Απελευθέρωση ισλαμιστή ηγέτη

ΑΛΓΕΡΙ.-

Την απελευθέρωση του ηγέτη του Μετώπου Ισλαμικής Σωτηρίας, Αμπντελκαντέρ Χατσανί, ενέκρινε, χτες, δικαστήριο της Αλγερίας, σε μια προσπάθεια, όπως σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές, να εξομαλυνθεί η αντιπαράθεση της κυβέρνησης Ζερουάλ με τους εξτρεμιστές ισλαμιστές. Ο Αμπντελκαντέρ Χατσανί είχε συλληφθεί στις 22 Ιανουαρίου του 1992, λίγες μέρες μετά την ανατροπή του Προέδρου Τσαντλί Μπεντζεντίν από το στρατό και την ακύρωση των εκλογών που έφερναν το Μέτωπο Ισλαμικής Σωτηρίας να συγκεντρώνει μεγάλη πλειοψηφία. Ο Χατσανί κρίθηκε ένοχος για την κατηγορία της υποκίνησης εξέγερσης και του επιβλήθηκε ποινή ίση με το χρονικό διάστημα που έχει εκτίσει στις αλγερινές φυλακές μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με την απόφαση, ο Χατσανί αφέθηκε ελεύθερος και στερείται των πολιτικών του δικαιωμάτων για 3 χρόνια. Η απόφαση απελευθέρωσης του Χατσανί συνέπεσε με την επέτειο του γιορτασμού της Μέρας της Ανεξαρτησίας της Αλγερίας από τη Γαλλία το 1962, γιορτασμός που κατέληξε σε αιματοχυσία. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, 60 άτομα έχασαν τη ζωή τους από σειρά επιθέσεων που αποδίδονται στους εξτρεμιστές ισλαμιστές.

ΤΣΕΧΙΑ
Μεγάλες πλημμύρες

ΠΡΑΓΑ.-

Δεκατέσσερις άνθρωποι αγνοούνται, ενώ υπάρχουν υποψίες ότι μπορεί να είναι και νεκροί, από τις πλημμύρες που πλήττουν τις τελευταίες μέρες τη βορειοανατολική περιοχή της Τσεχίας.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει επιβληθεί σε 9 περιοχές της Τσεχίας, ενώ τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με σταθμό της τηλεόρασης.

Παράλληλα, εκατοντάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ οι αρχές ανέφεραν ότι πολλοί ήταν αυτοί που δεν πήραν στα σοβαρά τις προειδοποιήσεις και έτσι αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους με το ζόρι.

Από τις πιο σκληρές συγκρούσεις των τελευταίων χρόνων μεταξύ διαδηλωτώ

Από τις πιο σκληρές συγκρούσεις των τελευταίων χρόνων μεταξύ διαδηλωτών και Αστυνομίας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ