«Θα την φτιάξουμε πάλι την Αθήνα μας... Τ' ορκιζόμαστε»
Με συγκίνηση και περηφάνια, πριν ξεκινήσουν οι επισκέψεις στην έκθεση της ΚΟ Αττικής για «Το απελευθερωτικό - επαναστατικό 1944», απέδωσαν φόρο τιμής και ανανέωσαν τον όρκο συνέχισης στον ίδιο δρόμο για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.
Μαζί με λιτές εκδηλώσεις και σύντομες ομιλίες, λουλούδια κατατέθηκαν στους Αμπελόκηπους, στο μνημείο που έχει στήσει το ΚΚΕ για τον Δεκέμβρη στα Προσφυγικά. Στο Πολυτεχνείο στην Πατησίων. Στο μνημείο για το Μπλόκο του Φάρου στη Ν. Σμύρνη, στον Βύρωνα στο μνημείο για το Μπλόκο τον Αύγουστο του 1944, καθώς και στον Πειραιά στον Τινάνειο Κήπο.
Οι ομιλητές μεταξύ άλλων στάθηκαν στη δύναμη του γίγαντα λαού που όταν το πιστέψει μπορεί να πάει κόντρα σε θεούς και δαίμονες.
Αναδεικνύοντας ότι τότε η καπιταλιστική εξουσία δεν δίστασε να μακελέψει ένα από τα μεγαλύτερα αντιστασιακά κινήματα της Ευρώπης, προκειμένου να επιβιώσει, τόνισαν πως σήμερα καταδικάζει τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία να ζουν μια ζωή που μοιάζει περισσότερο με επιβίωση, πολύ μακριά από τις τεράστιες σύγχρονες δυνατότητες για την κάλυψη των αναγκών τους, ενώ ετοιμάζεται να τους χρησιμοποιήσει ανά πάσα στιγμή ως κρέας στα κανόνια της, προκειμένου να αναβαθμίσει τη δική της θέση στον διεθνή ανταγωνισμό.
Υπογράμμισαν ότι οι ίδιες οι αντιθέσεις, αντιφάσεις και ανταγωνισμοί, μέσα στους οποίους σπαράσσεται ο καπιταλισμός, είναι που θα διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις, όπου οι «πάνω δεν θα μπορούν να κυβερνήσουν όπως πριν», δηλαδή να χειραγωγούν και να ενσωματώνουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, και «οι κάτω δεν θα θέλουν να κυβερνηθούν όπως μέχρι σήμερα» και θα οδηγούνται έτσι σε ασυνήθιστη, μαζική, επαναστατική δράση.
Αλλά και με βάση τα διδάγματα του Δεκέμβρη σημείωσαν την ανάγκη η κινητοποίηση των μαζών και η όξυνση της ταξικής πάλης να καθοδηγούνται από μια επαναστατική στρατηγική μιας πραγματικής πρωτοπορίας, ώστε να οδηγήσουν στην ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας.
Στο μνημείο του ΚΚΕ για τον Δεκέμβρη στα Προσφυγικά λουλούδια κατέθεσε ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Αττικής. Ακόμη αντιπροσωπείες της ΚΝΕ και της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Μίλησε ο Γιώργος Κρητικός, μέλος της ΚΕ, ο οποίος ανέφερε ανάμεσα σε άλλα:
«Σήμερα, εδώ στα Προσφυγικά, που τα σημάδια στους τοίχους των σπιτιών μαρτυρούν τις σφοδρές μάχες που δόθηκαν, τιμάμε όλους όσοι έδωσαν τη μεγάλη μάχη που κράτησε 33 μέρες και τόσο εύγλωττα περιέγραψε η λογοτέχνης Μέλπω Αξιώτη... "Εδώ είναι η φωνή του ΕΛΑΣ! Οποιος μπορεί να βρει ένα όπλο να το πιάσει! Ο κόσμος τρέχει να βρει ένα ντουφεκάκι. Εδώ είναι η φωνή του ΕΑΜ, συνεργείο για τρόφιμα: Οποιος μπορεί να δώσει για τον λαό μας, να δώσει! Ο κόσμος βγάζει την ψυχή του και τη δίνει. Εδώ η ΕΠΟΝ, συνεργείο του Τύπου: Οποιος μπορεί να γράφει, να μοιράζει, να 'ρθει! Ο κόσμος τρέχει από παντού να βοηθήσει"».
Στο συγκρότημα του ΕΜΠ στην Πατησίων λουλούδια κατέθεσαν οι Οργανώσεις Πανεπιστημίων Αθήνας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και το Παράρτημα 5ου - 6ου Διαμερίσματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Μίλησε ο Νίκος Φάσας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της ΠΟ Σπουδάζουσας Αττικής της ΚΝΕ, ο οποίος αναφέρθηκε στην ξεχωριστή θέση στην ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη που είχε η μάχη του Πολυτεχνείου και συγκεκριμένα στις 5/12, όταν ο ΕΛΑΣ ήλεγχε μεγάλο μέρος του κέντρου και στο Πολυτεχνείο είχε οργανωθεί αμυντικά ο Λόχος των Φοιτητών με εντολή να επιτεθεί την επόμενη μέρα στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών που είχε έδρα σε κτίριο στη γωνία Πατησίων και Στουρνάρη.
Οι Νεοσμυρνιώτες συμμετέχουν σε πολλές μάχες και μπλόκα στη διάρκεια του Δεκέμβρη, πολλοί πέφτουν και άλλοι οδηγούνται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ελ Ντάμπα στην Αίγυπτο...».
Στον Βύρωνα, κατέθεσαν λίγα λουλούδια στο μνημείο του Μπλόκου ο Αλέξανδρος Μπουγάς, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Ανατολικών Συνοικιών του ΚΚΕ, αντιπροσωπείες της ΚΝΕ και του Παρατήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
Στην ομιλία του ο Αλ. Μπουγάς ανέδειξε ότι τα συμπεράσματα της περιόδου αποτελούν πολύτιμο οδηγό για τις μάχες του σήμερα, ενώ κάλεσε στη μεγάλη εκδήλωση - συναυλία της Τομεακής Οργάνωσης Ανατολικών για τον Δεκέμβρη του 1944 την Κυριακή 15 Δεκέμβρη στις 19.00 στο κλειστό γυμναστήριο Καισαριανής «Γ. Μελισσηνός».
Στην ομιλία του ο Ν. Αμπατιέλος τόνισε πως «στο λιμάνι του Πειραιά, στο σημείο που υπήρχε η καρφωμένη λαμαρίνα σε δέντρο από την εποχή του τρομακτικού βομβαρδισμού τόσο από τους ναζί όσο και από τους "συμμάχους" του Γενάρη του 1944 - που διεκδικούμε να επανατοποθετηθεί» και αναφέρθηκε στα όσα διαδραματίστηκαν τον Δεκέμβρη στον Πειραιά, όπου μεταξύ άλλων στήθηκαν σχεδόν 2.000 οδοφράγματα, ανατράπηκε η απόπειρα απόβασης δυνάμεων, καθηλώθηκαν από το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ ινδικά αποικιακά στρατεύματα, έγινε κατάληψη της σχολής Ναυτικών Δοκίμων αλλά και των ψυγείων του ΦΙΞ όπου φυλάγονταν τα κρέατα για τη διατροφή των Αγγλων και που δόθηκαν στον πεινασμένο λαό του Πειραιά... Με τους Αγγλους να βομβαρδίζουν επανειλημμένα τον Πειραιά και το Τζάνειο.
Μέχρι και την Κυριακή 15 Δεκέμβρη συνεχίζεται η έκθεση ιστορικού - αρχειακού υλικού της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με θέμα «Το απελευθερωτικό - επαναστατικό 1944». Φιλοξενείται στο κτίριο της οδού Σανταρόζα (πρώην Δικαστήρια, είσοδος από Σταδίου 46, πλησίον σταθμών ΗΣΑΠ - Μετρό Ομόνοιας).
Το ωράριο λειτουργίας τις καθημερινές είναι 10 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ., ενώ τα Σαββατοκύριακα 10 π.μ. - 8 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη (τηλ. για ραντεβού για ομαδικές ξεναγήσεις 2105282607, Δευτέρα έως Παρασκευή 10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 μ.μ. - 8 μ.μ.).
Στο πλαίσιο της έκθεσης, την Πέμπτη 12 Δεκέμβρη στις 7 μ.μ. θα προβληθεί η ταινία «Η ηλικία της θάλασσας». Θα παρευρεθεί ο Τάκης Παπαγιαννίδης, σκηνοθέτης και σεναριογράφος της.