ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 1996
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Οι "χοντρές γάτες" της "Μέρσεϊ Ντοκς"

Το Λίβερπουλ απέχει χιλιάδες χιλιόμετρα, αλλά ο αγώνας των εργατών εκεί, τα προβλήματα και οι εφαρμογές της "Λευκής Βίβλου", το φέρνουν πολύ κοντά. Πρόσφατα, μια ναυπηγοεπισκευαστική εταιρία στο λιμάνι του Λίβερπουλ, η "Μέρσεϊ Ντοκς και Χάρμπορ" απέλυσε όλους τους εργάτες της, όχι γιατί είχε οικονομικό πρόβλημα, όχι γιατί έπεσε θύμα της κρίσης, αν και την επικαλέστηκε, αλλά για να έχει έναν "άσο" στο μανίκι της, να καταργήσει ό,τι είχαν κατακτήσει οι αγώνες των εργατών σε επίπεδο εργασιακών σχέσεων και να επιβάλει την τραγική "μερική απασχόληση" (παρτ - τάιμ). Πολλοί από τους απολυμένους εργάτες είχαν δώσει 30 και 40 χρόνια από τη ζωή τους στη δουλιά στις αποβάθρες. Βέβαια, δεν πρόκειται για μια αυθαίρετη κίνηση του "κακού" αφεντικού. Το "χαλί" το έστρωσε η ίδια η κυβέρνηση, που το 1989 ιδιωτικοποίησε τις αποβάθρες, αφαιρώντας κάθε εργασιακό δικαίωμα που είχε κατακτηθεί τα τελευταία 100 χρόνια από το σωματείο. Αποτέλεσμα, από τους 1.000 εργάτες που υπήρχαν να μείνουν μόνο 400 μέχρι το τέλος εκείνης της χρονιάς.

Πριν, υποστηριζόμενοι από τους αντισυνδικαλιστικούς νόμους και μια τεράστια κυβερνητική, οικονομική "απλοχεριά", οι εργοδότες των λιμανιών κατάφεραν να νικήσουν τις απεργίες που ξέσπασαν στη χώρα, συντρίβοντας τα σωματεία, κόβοντας μισθούς και εισάγοντας τη μερική απασχόληση σε όλα τα βρετανικά λιμάνια εκτός από αυτό του Λίβερπουλ, που τελικά δεν τη γλίτωσε. Από το '89 λοιπόν - και αφού χτυπήθηκαν οι απεργίες - οι λιμενεργάτες βίωναν μια μαζική πτώση των στάνταρ ασφαλείας και τη διαρκή απειλή της απόλυσης. Τα πρωτοβάθμια σωματεία ήταν σε διαδικασία μη αναγνώρισης και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα ήταν υπονομευμένα. Οι εργοδότες έκαναν κατάχρηση της δύναμής τους με περισσότερο άτιμες μεθόδους, χρησιμοποιώντας απειλές, εκφοβισμό και μια επιμονή στο να αρνούνται κάθε διάλογο. Το Λίβερπουλ είναι ένα από τα πιο επικερδή και επιτυχημένα λιμάνια στη Βρετανία. Τα κέρδη της εταιρίας υπερέβησαν τα 35 εκατομμύρια λίρες και είναι τα μεγαλύτερα από τότε που το λιμάνι ήταν στην ακμή του, το 1950. Το 1957 υπήρχαν 16.000 λιμενεργάτες στην πλευρά του Μέρσεϊ. Σήμερα είναι μόνο 500.

Η εταιρία εξήγγειλε νέες προσλήψεις, αυτή τη φορά σε συνθήκες "μερικής απασχόλησης". Ηδη έχουν κατατεθεί 1.000 αιτήσεις με αυτούς τους όρους, αλλά τα αφεντικά δεν έμειναν ικανοποιημένα ούτε με αυτή την κατάσταση. Επιχειρώντας να διασπάσουν την αλληλεγγύη των εργαζομένων, έστειλαν σε 200 λιμενεργάτες ατομικές συμβάσεις, με τις οποίες ορίζονται "νέες" συνθήκες στην προσφορά εργασίας: Καμία συνδικαλιστική δράση, χαμηλότεροι μισθοί και ωρομίσθιο! Μάλιστα, για να αποφύγουν το κύμα των απεργιών του '89, ζήτησαν τη βοήθεια μιας πολυεθνικής εταιρίας "ευρέσεως εργασίας", της "Ντρέικ", που στην ουσία πρόκειται για πρακτορείο απεργοσπαστών και είχε χρησιμοποιηθεί με επιτυχία και το '89. Αυτή τη στιγμή, οι περιοχές γύρω από τις όχθες του ποταμού που βρίσκεται η ζώνη, ερημώθηκαν. Οι λιμενεργάτες, οι εργάτες στις επισκευές των πλοίων, οι εργάτες στα εργοστάσια έχασαν τις δουλιές τους. Βέβαια και όταν δούλευαν στο Μέρσεϊ, το μεγαλύτερο μερίδιο από αυτό που παρήγαγαν δεν πήγαινε σε αυτούς και τις οικογένειές τους. Οι ιδιοκτήτες ήταν αυτοί που το καρπώνονταν. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωσή τους λένε με πικρία ότι "τώρα, στο Μέρσεϊσάιντ, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, οι "χοντρές γάτες" έγιναν χοντρύτερες, την ίδια στιγμή που λένε στο λαό ότι δεν υπάρχουν χρήματα για κοινωνικές - λαϊκές υπηρεσίες και οι λιμενεργάτες και οι άλλοι άνεργοι θα παραμείνουν έτσι για το υπόλοιπο της ζωής τους". Σας θυμίζει τίποτα; Πάντως, σίγουρα θυμίζει κάτι το γεγονός, ότι όταν το βρετανικό κράτος είχε την πλειοψηφία των μετοχών της ζώνης, προίκισε με το 7% της μετοχικής πίτας, δηλαδή με λεφτά του λαού, τους ιδιώτες, για να αγοράσουν το λιμάνι του Μιντγουέι... Τώρα, οι λιμενεργάτες της "Μέρσεϊ Ντοκς και Χάρμπορ" ζητούν τη συμπαράσταση των άλλων εργαζομένων της χώρας τους και την αλληλεγγύη των εργατών όπου Γης, λέγοντας όχι στην ευκαιριακή εργασία και απαιτώντας:

- Αληθινές δουλιές σε ένα κερδοφόρο και αναπτυσσόμενο λιμάνι για τους άνεργους του Μέρσεϊσάιντ.

- Οχι στην εξαπάτηση

- Να αποκατασταθούν όλοι οι "απόβλητοι" εργάτες και να αναγνωριστούν τα πρωτοβάθμια σωματεία τους.

(Πηγή Internet:http://www.igc.apc.org/strike/)

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Μπροστά σε κρίσιμες εκλογές η "Τρίαινα"

Σημαντική άνοδος της Εργοστασιακής Επιτροπής στην ψηφοφορία για την εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής. Αναγκαία για όλους τους εργαζόμενους η παραπέρα ενίσχυση της παράταξης, ενόψει της "θύελλας" που φτάνει με την υλοποίηση της συμφωνίας 51 - 49%

Για τις 14, 15 και 16 Φλεβάρη και λίγο πριν ξεσπάσει η "θύελλα" της υλοποίησης της συμφωνίας 51 - 49%, ορίστηκε η διεξαγωγή των αρχαιρεσιών στο σωματείο εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά "Τρίαινα".Κατά την ψηφοφορία για την εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής η Εργοστασιακή Επιτροπή σημείωσε σημαντική άνοδο. Ψήφισαν 2.285 εργαζόμενοι και επί 2.204 εγκύρων ψηφοδελτίων, η "Εργοστασιακή Επιτροπή" πήρε 552 ψήφους (ποσοστό 25,04%) και μία έδρα στην Εφορευτική. Η ΠΑΣΚΕ πήρε 1.366 ψήφους (ποσοστό 61,97%) και τρεις έδρες και η ΔΑΚΕ 286 ψήφους (12,97%) και μία έδρα από την τρίτη κατανομή. Στην προηγούμενη αντίστοιχη ψηφοφορία το 1993 είχαν πάρει η "Εργοστασιακή Επιτροπή" το 14,4% των ψήφων, η ΠΑΣΚΕ το 67% και η ΔΑΚΕ το 18,5%.

Στελέχη της "Εργοστασιακής Επιτροπής" υπογράμμιζαν χτες την ανάγκη για την ακόμα πιο αποφασιστική ενίσχυση της παράταξης κατά τις αρχαιρεσίες για την εκλογή νέας διοίκησης στην "Τρίαινα" και αντιπροσώπων για το ΕΚ Πειραιά και την ΠΟΕΜ, καθώς επίκειται η υλοποίηση της απαράδεκτης συμφωνίας του 51 - 49%, με βαρύτατες συνέπειες για το εισόδημα, την απασχόληση και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, καθώς και για το μέλλον των Ναυπηγείων. Σημειώνουμε ότι μόνο για το περιβόητο επενδυτικό πρόγραμμα ο κάθε εργαζόμενος θα πληρώνει 450.000 δρχ. το χρόνο, χώρια οι δόσεις που θα κληθεί να καταβάλει για τις μετοχές! Επίκειται, επίσης, η απομάκρυνση 600 εργαζομένων σε πρώτη φάση από τους 1.000 που προβλέπεται να απολυθούν συνολικά.

Οι επικείμενες αρχαιρεσίες είναι πρόωρες. Γίνονται, δηλαδή, τρεις μήνες πριν τη λήξη της θητείας της απερχόμενης διοίκησης και προκλήθηκαν από την πλειοψηφία της "Τρίαινας", στην προσπάθειά της να επιτύχει μια "αναβάπτιση" στην ψήφο των εργαζομένων πριν γίνουν εντελώς χειροπιαστές οι τραγικές επιπτώσεις της συμφωνίας 51 - 49%,στην οποία συναίνεσε αναλαμβάνοντας έτσι τεράστιες ευθύνες για την αποψίλωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την ταυτόχρονη "φυλάκισή" τους σε πολυετή "εργασιακή ειρήνη".

Από αυτή την άποψη η ολόπλευρη ενίσχυση της "Εργοστασιακής Επιτροπής" - της μόνης δύναμης που με συνέπεια αγωνίζεται για τα συμφέροντα των εργαζομένων, την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του Ναυπηγείου μέσα από την παραμονή του στο δημόσιο - είναι σήμερα μια υπόθεση που ξεφεύγει από τα στενά όρια των παραταξιακών επιδιώξεων και παίρνει κυριολεκτικά χαρακτήρα "αυτοπροστασίας" για το σύνολο των εργαζομένων.

Τσιμπούσι "ημετέρων" καταγγέλλει το ΕΚ Ζακύνθου

Καταγγέλλει, επίσης, το υπουργείο Εργασίας, το οποίο αποφεύγει να δώσει πειστικές εξηγήσεις για πρόγραμμα - μαϊμού στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών του νησιού

Περί άλλα τυρβάζει το υπουργείο Εργασίας, αρνούμενο να δώσει συγκεκριμένη απάντηση στις καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου για πρόγραμμα - "μαϊμού", που πραγματοποιήθηκε δήθεν για την επιμόρφωση των υπαλλήλων της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου,με χρήματα του ΟΑΕΔ. Μετά την έγγραφη "απάντηση" του υπουργείου, που δημιούργησε περισσότερα ερωτηματικά το Εργατικό Κέντρο επανέρχεται με νέα επιστολή του, καταγγέλλοντας τη στάση του υπουργείου.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του ΕΚΖ, το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο έγινε με αντάλλαγμα την πραγματοποίηση ταξιδιού στη Γαλλία (το ταξίδι έγινε από 10 ως 15/12), ανέλαβαν να πραγματοποιήσουν η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Γεωργικών Οργανώσεων, το ΚΕΚ Γεωργικής Ανάπτυξης Λάρισας και η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου. Στην πραγματικότητα όμως δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ!

Στην "απάντηση" του υπουργείου αναφέρεται ότι εγκρίθηκε από τον ΟΑΕΔ το εν λόγω πρόγραμμα, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ταξίδι σε αυτό. Αμέσως από κάτω, όμως, αναφέρει ότι το πρόγραμμα διεκόπη στις 9 του Δεκέμβρη και "κατά συνέπεια δεν έγινε ταξίδι", ενώ σημειώνει ότι έγινε επιτόπιος έλεγχος στις 19 Δεκέμβρη (μετά τη διακοπή) και διαπιστώθηκε πλημμελής τήρηση των απαιτούμενων στοιχείων. Τέλος, επιβεβαιώνει ότι δεν έχει καταβληθεί από τον ΟΑΕΔ κανένα ποσό.

Στη νέα επιστολή του, το Εργατικό Κέντρο θέτει ορισμένα εύλογα ερωτηματικά όπως: "Πότε μας λέτε την αλήθεια, όταν αναφέρετε ότι μετά τη διακοπή δεν έγινε ταξίδι ή όταν λέτε ότι δε συμπεριλαμβανόταν στο πρόγραμμα; Αφού δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ το πρόγραμμα, πώς διαπιστώθηκε πλημμελής τήρηση; Τέλος, αφού λέτε ότι δεν έχει καταβληθεί μέχρι στιγμής κανένα ποσό, τότε τα έξοδα του ταξιδιού από πού καταβλήθηκαν;".

Το Εργατικό Κέντρο καταλήγοντας, ζητά "να σταματήσει η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος μέσα από δήθεν προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας που έχουν μετατραπεί σε τσιμπούσι "ημετέρων"".

Οι εργαζόμενοι του Σκαραμαγκά σε γενική συνέλευση

Οι εργαζόμενοι του Σκαραμαγκά σε Γενική Συνέλευση

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΞΥΛΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τα φόρτωσε "στον κόκορα" η πλειοψηφία

Η "Ταξική Ενότητα" καταγγέλλει τον παροπλισμό του Συνδικάτου σε μια περίοδο όξυνσης των προβλημάτων του κλάδου

Την ανυπαρξία ουσιαστικά της πλειοψηφίας της διοίκησης του Συνδικάτου Ξύλου Θεσσαλονίκης,που πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ,καθώς και την αδιαφορία της για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων του κλάδου, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο συνδυασμός "Ταξική Ενότητα",σημειώνοντας χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της, ότι δεν έχει συγκληθεί ούτε μία φορά Γενική Συνέλευση της Οργάνωσης!

Στην ανακοίνωση τονίζεται μεταξύ άλλων: "Η ΠΑΣΚΕ έχει αναγάγει την πολιτική και τακτική του σωματείου σε ρόλο χειροκροτητή υπέρ αυτής της επικίνδυνα αντεργατικής και συντηρητικής πολιτικής. Στην ίδια λογική κινείται και η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου της πόλης (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και "ΣΥΝ") που προσπαθεί να φιμώσει κάθε αξιοπρέπεια και αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων για διεκδίκηση και λύση των προβλημάτων σε ταξική κατεύθυνση. Αυτά βέβαια δε συμβαίνουν μόνο στη Θεσσαλονίκη, αφού και η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ενδιαφέρεται μόνο να περάσει με άριστα τις εξετάσεις του ΣΕΒ και των πρασινογάλαζων κυβερνήσεων της λιτότητας".

Ολα τα παραπάνω συμβαίνουν, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, όταν "επιχειρήσεις κλείνουν και οι εργαζόμενοι μαστίζονται από την ανεργία, συνέπεια των συντηρητικών επιλογών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Στις προτάσεις - συνεχίζει - που καταθέσαμε από το 1987 έως σήμερα, το μόνο που φάνηκε είναι η γύμνια της ακολουθούμενης πολιτικής και η ανυπαρξία κλαδικής πολιτικής, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο αφανισμού του κλάδου μας". Η "Ταξική Ενότητα" καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να καταδικάσουν αυτή την ταχτική και να συσπειρωθούν γύρω από το Συνδικάτο, διεκδικώντας μαζί με τις ταξικές δυνάμεις την ενεργοποίηση του Συνδικάτου για τη λύση των προβλημάτων τους.

Συνέλευση εμποροϋπαλλήλων αύριο

Γενική Συνέλευση πραγματοποιεί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,αύριο, Κυριακή 11 Φλεβάρη και ώρα 11 π.μ., στα γραφεία του Συλλόγου, Αγίας Φιλοθέης 5β, στην πλατεία Μητροπόλεως. Θα συζητηθούν κυρίως τα ζητήματα της Συλλογικής Σύμβασης, του ωραρίου εργασίας, καθώς και η προσπάθεια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ