ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Σεπτέμβρη 2022 - Κυριακή 11 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
Σε ΝΑΤΟικό «επιστολόχαρτο» συνεχίζεται το ιμπεριαλιστικό παζάρι

Eurokinissi

Η ένταση των τουρκικών προκλήσεων «ανέβηκε» τη βδομάδα που πέρασε, με νέες δηλώσεις αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, αλλά και της ίδιας της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ευθείες απειλές για επέμβαση. Ολα αυτά μέσα στο πεδίο που διαμορφώνουν τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή, οι οποίοι από τη μία πλευρά επισημαίνουν συνεχώς τον «ενεργό ρόλο» της Αγκυρας σε όλο και περισσότερα ανοιχτά ζητήματα, από την άλλη πλευρά επιμένουν στη σημασία να εκλείψουν «αντιπαραγωγικές» επιλογές και να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική «ενότητα» που θα αναβαθμίσει την ικανότητα απόκρουσης των σχεδιασμών της Ρωσίας και της Κίνας στην περιοχή.

Δεν είναι τυχαίες οι επισημάνσεις με τις οποίες ο Ερντογάν συμπλήρωνε τις προκλήσεις προς την Ελλάδα, όταν σχολίαζε μεσοβδόμαδα τις αντιδράσεις «συμμάχων» και «εταίρων»: «Η Ελλάδα δεν είναι ίση με εμάς, ούτε πολιτικά ούτε στρατιωτικά ούτε οικονομικά» και «γι' αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να είναι συνομιλητής μας».

Πιο καθαρά δηλαδή επιβεβαιωνόταν πως τα Ελληνοτουρκικά συνδέονται όλο και περισσότερο με το ευρύτερο παζάρι που διεξάγει η αστική τάξη της Τουρκίας με ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ, αξιοποιώντας και το ιδιαίτερο οικονομικό, πολιτικό και γεωστρατηγικό της «βάρος», ανταγωνιστικά και προς τη «σύμμαχο» ελληνική αστική τάξη.

Πλευρές της μεγάλης αυτής εικόνας είναι η επιτάχυνση των ενεργειακών σχεδιασμών και των σχεδίων συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο και Κύπρο, συνολικότερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο, για την «ενεργειακή απεξάρτηση» από τη Ρωσία. Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της περιοχής, όπως και τα δίκτυα μεταφοράς Ενέργειας προς την Ευρώπη, αποτελούν αντικείμενο πολύπλευρων παζαριών και η Τουρκία, η οποία διεξάγει έρευνες για αέριο - πετρέλαιο σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, θέτει ακόμα πιο επιτακτικά τις διεκδικήσεις της, αλλά και την απαίτησή της να παίξει διαμετακομιστικό ρόλο ως ενεργειακό σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής - Δύσης. Η αναθέρμανση των σχέσεών της με Ισραήλ, με Αίγυπτο, με διάφορες χώρες του Κόλπου, η διείσδυσή της στη Βόρεια (και όχι μόνο) Αφρική ενισχύουν κι άλλο τη θέση από την οποία διεκδικεί αυτόν τον ρόλο.

Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα επενδύει στον ρόλο «μεσολαβητή» που προβάλλεται ότι έχει ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, «απειλώντας» τη Δύση με περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών της με τη Μόσχα: Τη βδομάδα που πέρασε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν έκρινε σκόπιμο να υποστηρίξει ότι η στάση της Δύσης δεν είναι «σωστή» και πως ακολουθεί «πολιτική προκλήσεων» απέναντι στη Μόσχα, προσθέτοντας ότι «η Ρωσία δεν είναι μια χώρα που θα έπρεπε να υποτιμάται...».

Η παρέμβαση της τουρκικής αστικής τάξης «βαραίνει» και σε άλλες καθοριστικές για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς «ζώνες», όπως τα Βαλκάνια. Περιοδεύοντας σε Βοσνία - Σερβία - Κροατία, ο Ερντογάν ανέδειξε ότι η Αγκυρα δεν θα μείνει παρατηρητής σε αναδιατάξεις που «ψήνονται», ξεχωρίζοντας καθόλου τυχαία την κατάσταση στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (όπου συνεχίζονται οι απειλές απόσχισης των Σερβοβόσνιων και τα σενάρια διαμελισμού) και εκφράζοντας ετοιμότητα για «βήματα» στο όνομα της «σταθερότητας και της ειρήνης». Σημειωτέον ότι η Αγκυρα ήταν από τους προσκεκλημένους και στην πρόσφατη Σύνοδο των «Ανοιχτών Βαλκανίων» στο Βελιγράδι, το σχήμα που συγκροτούν προς το παρόν Σερβία - Αλβανία - Βόρεια Μακεδονία, για να επιταχυνθεί η δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς στην περιοχή, προσπερνώντας προβλήματα που γεννά η καθυστέρηση στην «ευρωατλαντική πορεία» της.

Προκλήσεις αλλά και προσκλήσεις για παζάρια

Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν μίλαγε μέσα στη βδομάδα έως και για «κατοχή» των νησιών του Αιγαίου από την Ελλάδα και επαναλάμβανε απειλές πως «όταν έρθει η ώρα, θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Οπως λέμε, μία νύχτα μπορεί ξαφνικά να έρθουμε».

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία έστελνε και επιστολές προς ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΟΗΕ - ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπου όχι απλά επέκρινε την Αθήνα για «ακούραστα σχέδια για την απομόνωση της Τουρκίας», αλλά και ισχυριζόταν ανοιχτά πως «δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα που να έχουν καθοριστεί από έγκυρες συμφωνίες ή οποιαδήποτε κοινή αντίληψη στο Αιγαίο» και ότι «η Ελλάδα προσπαθεί να αλλάξει την ισορροπία και το status quo στο Αιγαίο προς όφελός της εις βάρος των ζωτικών και νόμιμων συμφερόντων της Τουρκίας μέσω μονομερών πράξεων». Επανέφερε όλο το πλαίσιο των απαράδεκτων αξιώσεών της και κατηγορίες περί παραβίασης του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, αναφερόμενη συν τοις άλλοις σε «παράβαση της συμφωνίας μεταξύ του Προέδρου Ερντογάν και του πρωθυπουργού Μητσοτάκη στις 13 Μαρτίου 2022 στην Κωνσταντινούπολη». Ολα αυτά, «επιστρέφοντας» ταυτόχρονα και στην ελληνική αστική τάξη τις κατηγορίες για το ποιος υπονομεύει τη ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας το «δι' αλληλογραφίας» παζάρι των δυο αστικών τάξεων, «ανταπαντούσε» με δικές της επιστολές προς τους Ευρωατλαντικούς, χαρακτηρίζοντας την τουρκική συμπεριφορά «αποσταθεροποιητικό παράγοντα για τη συνοχή και την ενότητα του ΝΑΤΟ, που αποδυναμώνει τη νοτιοανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας σε μια στιγμή κρίσης (σ.σ. ρωσική εισβολή στην Ουκρανία)»...

Επικαλούνταν δηλαδή τη «ΝΑΤΟική συνοχή», που όμως, όπως αποδεικνύεται, δεν αποτελεί παράγοντα διασφάλισης, αλλά παράγοντα υπονόμευσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και του λαού.

Ακριβώς το αντίθετο όμως επιβεβαίωναν οι δηλώσεις των Ευρωατλαντικών:

Οι ΗΠΑ μίλαγαν για «αντιπαραγωγικές» δηλώσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι «συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους Συμμάχους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών μέσω της διπλωματίας».

Η ΕΕ μιλούσε για τα ... «όποια ανοιχτά ζητήματα» (όπως συνόψισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τις αξιώσεις της Αγκυρας) υπάρχουν και μοίραζε συμβουλές για «διάλογο καλή τη πίστει (...) και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας».

Η Γαλλία, παρά το «τζαρτζάρισμα» με την Τουρκία σε μια σειρά περιοχές (π.χ. Βόρεια Αφρική αλλά και Ανατ. Μεσόγειο), έκρινε σκόπιμο να παρατηρήσει ότι η Τουρκία «έχει ενεργό ρόλο στην περιοχή» και «μερικές φορές παίζει θετικό ρόλο», μιλώντας κι αυτή για... «διαφορετικές απόψεις» μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας και εκφράζοντας ελπίδες για «να αναπτυχθεί διάλογος εντός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου».

Η επίσκεψη μάλιστα της Γαλλίδας ΥΠΕΞ στην περιοχή μας ήταν χαρακτηριστική για το εν εξελίξει παζάρι: «Ας αυξήσουμε τον αριθμό των θεμάτων στα οποία συμφωνούμε και να συζητήσουμε, ακόμα κι αν - από καιρό σε καιρό - έχουμε διαφωνίες», είπε η Κατρίν Κολονά στον Τούρκο ομόλογό της, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που από την πλευρά του της είπε: «Είναι καθαρό ότι δεν συμφωνούμε με τη Γαλλία σε όλα (...) Αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να συζητάμε και να συνεργαζόμαστε (...) είναι υγιέστερο να συζητάμε ο ένας με τον άλλο, από το να συζητάμε ο ένας για τον άλλο».


Α. Μ.


Πατριδογνωμόνιο
Ψιχουλοδότες - Ψιχουλοδέκτες

Μπαίνω στο ασανσέρ και με παίρνει μια μπόχα άπλυτων ρούχων και σωμάτων που κόβει την αναπνοή. Δεν μπορώ να κρύψω καθώς φαίνεται αυτό που νιώθω γιατί δυο τρεις - διάολε σε νοσοκομείο βρίσκομαι - ψιθυρίζουν πως δεν αντέχουν ούτε τον εαυτό τους, αφού ο θερμοσίφωνας ανάβει μια φορά τη βδομάδα και το πλυντήριο μπαίνει μια φορά το δεκαήμερο. Στις καλές περιπτώσεις. Κι αναρωτιέμαι φωναχτά αν μυρίζουν απλυσιά και γιατροί και νοσοκόμες, αφού κι αυτοί άνθρωποι είναι, και μάλιστα στο Δημόσιο κακοπληρωμένοι. Το χειροκρότημα ζεσταίνει την καρδιά, προσωρινά, αλλά δεν ξεπλένει τον ιδρώτα της δουλειάς και της διπλοβάρδιας.

Παίρνω το παιδί απ' το σχολείο ντυμένο σαν κρεμμύδι με μάγουλα ροδαλά απ' το ψοφόκρυο, και ξέρω πως στο σπίτι πάλι κρεμμύδι, λίγο πιο αλαφρωμένο, από την έξω φλούδα-ρούχο θα μείνει για να παίξει, να διαβάσει, να κοιμηθεί και να γκρινιάξει, που πρέπει να πλύνει χέρια, πόδια, δόντια, με νερό παγωμένο σαν κι αυτό που ψάχνεις απελπισμένα τον Αύγουστο. Το βράδυ πάω μια βόλτα από το γηροκομείο να δω τη γιαγιά μου τη Μαρίτσα κάτω από τρεις κουβέρτες και ξεπαγιασμένη και κατάκοιτη, και τη μακαρίζω όχι που γλίτωσε από τον κορονοϊό, αλλά που έχει άνοια και δεν καταλαβαίνει ότι θα φύγει τουρτουρίζοντας και πιθανόν νηστικιά. Κι ο άντρας μου που γύρισε από τη δουλειά, κι άργησε το λεωφορείο, και περίμενε να φάει τις φακές τουλάχιστον ζεστές, έστω και μ' ελάχιστο λάδι μαγειρεμένες, βλαστημάει που κρύωσαν θεούς, δαίμονες και την κακιά του μοίρα, που δεν έμεινε στο χωριό για να 'χει τουλάχιστον τζάμπα ξύλα για το τζάκι και να φωτίζει τα σκοτάδια του.

Αυτόν τον εφιάλτη τον βλέπουν από τώρα, μες στα μελτέμια του Σεπτέμβρη, εκατομμύρια άνθρωποι και στην ήπειρο και στη χώρα μας. Ειδικά στην τελευταία υποφέρουν περισσότερο απ' την τρομοκρατία του χειμώνα που θα 'ναι, όπως του βομβαρδίζουν κάθε μέρα τον εγκέφαλο, πολιτικοί και μηντιάδες, ο χειρότερος από τον δεύτερο παγκόσμιο, που έρχεται ως εφιάλτης να κολλήσει στον τρίτο τον παγκόσμιο και ενεργειακό, τουλάχιστον για την ώρα. Μερικοί πιο τολμηροί δίνουν συνέχεια στο ...όνειρο και φαντάζονται πως βγαίνουν με λοστάρια και καραμπίνες και μουγκρητά και παίρνουν στο κατόπι κάτι θρασίμια και αμετροεπείς φαμφαρόνους που λένε κομψά, κόφτε το λαιμό σας και βρείτε λύση, κόψτε κι απ' τα άκοφτα και κάντε οικονομία... Κι όλα αυτά με το ύφος του καρδινάλιου, που περιμένει να σκύψεις να του φιλήσεις μα το μονόπετρο, μα το σφραγιδόλιθο, μα το επίδομα που κραδαίνει για να σου σώσει την ψυχή, αλλά όχι τη ζωή.

Ο,τι πιο εξοργιστικό τρέχει αυτές τις μέρες είναι η ντόπια κι ευρωπαϊκή μπουρδολογία και ψευδοπερηφάνια του τύπου «θα πεινάσουμε, θα κρυώσουμε, θα καταθλιβούμε, αλλά θα κερδίσουμε», που στην εγχώρια ελεύθερη πολιτική και κεφαλαιουχική αγορά θεωρείται προνόμιο να προσβάλλεις ευκολότερα τον πληθυσμό, ο οποίος έχει συνηθίσει επί δεκαετίες τις κακουχίες, τη φτωχοποίηση, το θλιβερά υγρό και παγωμένο χιλιοπληρωμένο διαμέρισμα, φαιάς από το καυσαέριο πολυκατοικίας. Κι εδώ είναι η παγίδα του προκατασκευασμένου και ευπώλητου εφιάλτη. Σε σχέση με τα εκατομμύρια που τον βλέπουν η χειραγώγηση έχει, πανάθεμά με, σχεδόν ολοκληρωθεί. Και μερικές εκατοντάδες χιλιάδες να βγουν στο δρόμο πανευρωπαϊκά δεν αρκούν, γιατί η αντίδραση - αντίσταση στην αθλιότητα συνθλίβεται από την κυρίαρχη στατιστική και πολιτική. Είναι ισοπεδωτική, σα βασανιστήριο, η εμπέδωση του ρόλου του κράτους ως ψιχουλοδότη, και του πολίτη ως ψιχουλοδέχτη. Κι ύστερα πήραν τη σκυτάλη από το τελευταίο τους επίτευγμα, το ουκρανικό, οι αφεντάδες και μανιπουλαδόροι, και πάνε τώρα να επιβάλουν το δεύτερο στάδιο της αστικής εκφύλισης, που είναι η δημιουργία ενιαίας ευρωπαϊκής εθνικής συνείδησης! Με αστειότητες του είδους, είμαστε όλοι ενωμένοι και αμυνόμαστε ενάντια στον εχθρό.

Αυτή η μεθόδευση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, που σε συνθήκες στυγνού καπιταλιστικού ανταγωνισμού, τον παρουσιάζει ως θυσιαστική ευρωδημοκρατική αντίσταση στους ευρωασιάτες αντιδημοκρατικούς ηγεμόνες, τείνει να αιχμαλωτίσει και μεγάλες μάζες, κυρίως νέων, και αρκετά καλά μυαλά. Κι αυτός είναι ένας πολιτικός και κοινωνικός κίνδυνος που δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Ετσι βρίσκεσαι με το στόμα ανοιχτό μπροστά στην εξωφρενική συζήτηση που ήδη γενικεύεται γύρω μας αυτές τις μέρες. Που θέλει να συζητούν σοβαροί άνθρωποι, σοβαρά, πως είναι λογικό να δεχτείς επιδότηση 1.500 ευρώ για να αντικαταστήσεις με καυστήρα πετρελαίου τον καυστήρα φυσικού αερίου, που μόλις πριν από δυο τρία χρόνια δανείστηκες, ξηλώθηκες, έκοψες από τα βασικά για να εγκαταστήσεις. Αν δεν ακυρωθούν στην πράξη, όχι μόνον οι συζητήσεις αλλά και η εκστόμιση αυτών των πολιτικών, τότε το βιοκαύσιμο για να ζεσταθούν, να φάνε και να πιουν οι λίγοι, θα είναι καρβουνιασμένα κορμιά και μυαλά.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ