ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ
Στις ΗΠΑ για στενές «συνεργασίες»

Υψηλές επαφές για στενές «συνεργασίες» άρχισε στις ΗΠΑ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης. Ετσι, στις χτεσινές του συναντήσεις συζητήθηκαν διμερή θέματα, όπως και το θέμα της «συνεργασίας» Ελλάδας - ΗΠΑ τη μεταολυμπιακή εποχή. Τον υπουργό συνοδεύουν ο διοικητής της ΕΥΠ Ι. Κοραντής και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Το πρόγραμμα του υπουργού ξεκίνησε στις δέκα το πρωί με τη συμμετοχή του σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών με θέμα: «Καταπολέμηση της τρομοκρατίας και διατλαντικές σχέσεις: Η ελληνική εμπειρία». Μετά τις... ακαδημαϊκές επαφές, ακολούθησε πιο «σφιχτό» πρόγραμμα, αφού στη 1.30 το μεσημέρι συναντήθηκε με την Φράνσις Τάουνσεντ, σύμβουλο του Προέδρου των ΗΠΑ για θέματα εσωτερικής ασφάλειας, ενώ αργότερα συνάντησε τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας Μάικλ Τσέρτοφ.

Η επίσκεψη είχε προαναγγελθεί στα τέλη του Μάρτη. Λίγες μέρες μετά, δημοσιεύματα αναφέρονταν στις «ανησυχίες» της Ουάσιγκτον για το ενδεχόμενο ενός εγχώριου τρομοκρατικού χτυπήματος. Μάλιστα, οι υπηρεσίες των ΗΠΑ εκτιμούν πως υπάρχουν ενδείξεις οι οποίες δείχνουν ότι στελέχη του αποκαλούμενου «ένοπλου χώρου» έχουν οργανωθεί πάλι και πιθανότατα σχεδιάζουν κάποιες ενέργειες. Οι αμερικανικές «ανησυχίες» έχουν εκφραστεί σε ανώτατο επίπεδο, ενώ έχουν σταματήσει οι ενέργειες για περιορισμό του προϋπολογισμού ασφάλειας της πρεσβείας των ΗΠΑ. Πριν τα δημοσιεύματα, είχε προηγηθεί η έκδοση του προξενικού δελτίου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που έκανε λόγο για την ισλαμιστική και εσωτερική τρομοκρατία. Μάλιστα, ο Ρ. Μπάουτσερ είχε δηλώσει πως η σύλληψη των μελών της «17Ν» δε σημαίνει ότι όλοι οι τρομοκράτες που δρουν στην Ελλάδα βρίσκονται στις φυλακές, υπογραμμίζοντας ότι πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να δρουν κι άλλες ομάδες.

Η «συνεργασία» στη μεταολυμπιακή εποχή θα σφραγίσει τις στενές επαφές και συνεργασίες που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων. Το αμερικανόπνευστο δόγμα της ολικής ασφάλειας αποτέλεσε την πυξίδα που κατηύθυνε όλο τον στρατιωτικοποιημένο σχεδιασμό για την ασφάλειά τους. Μονάδες και πλοία του ΝΑΤΟ, κομάντος των ΗΠΑ, «ειδικοί ασφάλειας» που στελέχωσαν την Ολυμπιακή Συμβουλευτική Ομάδα, συχνές επισκέψεις του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ Τ. Μίλερ στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και τον «Αθήνα 2004» για καλύτερο... συντονισμό και το σύστημα παρακολούθησης C4I της πολυεθνικής εταιρίας «SAIC». Οσον αφορά το τελευταίο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα κοστίσει πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η εταιρία διεκδικεί από το ελληνικό δημόσιο το υπόλοιπο των χρημάτων που είχε συμφωνηθεί να καταβληθεί. Μέχρι σήμερα έχει καταβληθεί το 75% των χρημάτων (σ.σ. από τα 285 εκατομμύρια ευρώ), ενώ έκθεση ειδικών έχει επισημάνει πως το C4Ι έχει προβλήματα στη λειτουργία κεντρικών συστημάτων. Με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» ο επικεφαλής της εταιρίας στην Ελλάδα, Σ. Γουάις, έλπιζε σε φιλική διευθέτηση, αλλιώς, αν η σύμβαση θεωρηθεί προβληματική, «θα προκληθεί σοκ στους διεθνείς κύκλους».

Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί το ερχόμενο Σάββατο. Συναντήσεις θα γίνουν επίσης με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Α. Γκονζάλες και με τον Ν. Μπερνς, υφυπουργό Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις, τον διευθυντή του FBI, Ρ. Μάλερ και τον διευθυντή της CIA, Π. Γκος.


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Με ... μικρό καλάθι

Στην Αγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών

Δίχως μεγάλες προσδοκίες για πρόοδο σε ζητήματα υψηλής πολιτικής, αλλά με τη διάθεση να υπογραμμίσει τη θέληση της Αθήνας για τη συνέχιση της πολιτικής της προσέγγιση φτάνει σήμερα στην Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης. Οπως εκτιμούν με βεβαιότητα παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας, σε αυτήν την επίσκεψη δεν αναμένονται συμφωνίες για τα ζητήματα που δημιουργούν εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως είναι το Αιγαίο. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να ανακοινωθούν κάποια μέτρα που θα συντηρούν το «κλίμα προσέγγισης».

Αν και η επίσημη ατζέντα δεν έχει ανακοινωθεί λεπτομερώς θεωρείται βέβαιο ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων του Πέτρου Μολυβιάτη με την ηγεσία της Τουρκίας θα βρεθούν:

Η επανεκκίνηση της διαδικασίας για το Κυπριακό, η δυνατότητα αλλαγών στο «σχέδιο Ανάν» και η επικύρωση του πρωτοκόλλου τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με τα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Επίσης, θα συζητηθούν οι ελληνικού ενδιαφέροντος υποχρεώσεις της Αγκυρας από την ευρωπαϊκή της πορεία, δηλαδή η αναγνώριση της οικουμενικότητας του πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης και ο σεβασμός των μειονοτικών δικαιωμάτων.

Τέλος, θα συζητηθούν και τα λεγόμενα διασυνοριακά προβλήματα που προκύπτουν από τις τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο.

Για αυτά τα ζητήματα, παρά τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες μέρες μετά από τις δηλώσεις του προέδρου της τουρκικής Βουλής, οι οποίες άνοιγαν δρόμο για την άρση της απειλής πολέμου κατά της Ελλάδας, δεν αναμένεται κάποια ουσιαστική πρόοδος. Αλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έσπευσε, πριν να υποδεχτεί τον Π. Μολυβιάτη, να διευκρινίσει ότι η πολιτική της χώρας του δεν έχει αλλάξει.

«Το σημαντικότερο ζήτημα»

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, απαντώντας σε ερώτηση για το ποιο είναι το σημαντικότερο ζήτημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αυτήν την περίοδο, είπε:

«Πιστεύω ότι το σημαντικότερο ζήτημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι να ενισχύεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο το καλό κλίμα, ώστε να επιτραπεί η ομαλή συνέχιση της προσπάθειας για την πλήρη εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων. Ο,τι μπορεί να επηρεάζει αρνητικά το καλό κλίμα των σχέσεών μας ή να μειώνει το βαθμό εμπιστοσύνης στη μεταξύ μας επικοινωνία πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας. Υπ' αυτήν την έννοια, θα πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα το γιατί θα πρέπει και οι δύο χώρες μας, με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάθε μία στην οικονομία της, να δαπανούν καθημερινά πολύ μεγάλα ποσά σε στρατιωτικές δραστηριότητες που τελικά δεν προσθέτουν τίποτα στις ήδη γνωστές θέσεις των δύο χωρών».


ΚΥΠΡΟΣ
Σχέδιο πολιτικής εξόντωσης του προέδρου Παπαδόπουλου

Στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πολιτικοί «φίλοι» της ΝΔ οι φερόμενοι εμπνευστές

Ενα από τα προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στενός συνεργάτης του προηγούμενου προέδρου του, φέρεται να έκανε άνω - κάτω τη Λευκωσία. Το πολιτικό σκηνικό της μεγαλονήσου πήρε πραγματικά φωτιά μετά από το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Κυπριακό Ποντίκι» ότι στον «Δημοκρατικό Συναγερμό» - «αδελφό» κόμμα με την εδώ ΝΔ - ετοιμάζουν σχέδιο με επτά σημεία για την πολιτική εξόντωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα αναφέρει ότι το σχέδιο ετοίμασαν ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης συνεργαζόμενος με τον πρώην σύμβουλο του τέως πρωθυπουργού Σημίτη, Γιώργο Πανταγιά. Σε αυτό το σχεδιασμό, σύμφωνα με την εφημερίδα, εντάσσονται και οι επισκέψεις Αναστασιάδη στο εξωτερικό.

Ο ΔΗΣΥ διά του εκπροσώπου του χαρακτήρισε το έγγραφο χαλκευμένο, ωστόσο ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Γιώργος Γεωργίου επιμένει ότι το έγγραφο είναι πέρα για πέρα αυθεντικό και γνησιότατο πέραν πάσης αμφιβολίας. Ακόμα διευκρίνισε ότι συντάχθηκε εν αγνοία του Πολιτικού Γραφείου και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΣΥ.

Η βουλευτής και αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Καίτη Κληρίδου επιβεβαίωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί από τα συλλογικά όργανα του ΔΗΣΥ, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τρίτη.

Πάντως ο ίδιος ο Ν. Αναστασιάδης έκανε μια μάλλον περίεργη δήλωση, με την οποία ο ίδιος δεν αποκλείει την ύπαρξη ενός τέτοιου εγγράφου. Συγκεκριμένα, είπε ότι δε γνωρίζει για το έγγραφο, αν βρίσκεται ανάμεσα στα άλλα που υπάρχουν στο γραφείο του, ούτε εάν έχει το ίδιο περιεχόμενο με αυτό που δημοσίευσε η εφημερίδα. Ακολούθως άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι γίνονται υποκλοπές, διότι «εάν έχω τέτοιο έγγραφο στην κατοχή μου, τότε πώς περιήλθε στα χέρια της συγκεκριμένης εφημερίδας»;

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης αρνήθηκε ότι γίνονται υποκλοπές και αναρωτήθηκε προς τι η τόση έχθρα από πλευράς ΔΗΣΥ προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902», σήμερα στις 22.10, την πολιτική, ενημερωτική εκπομπή «ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ». Ο Κώστας Καραχάλιος συνομιλεί με τους καλεσμένους του, για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ