ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Ιούνη 2012
Σελ. /32
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Βαθαίνει η κρίση, οξύνονται οι αντιθέσεις

Σε δάνεια από το «μηχανισμό στήριξης» της ΕΕ καταφεύγει η Ισπανία για να σώσει τις τράπεζές της. Ανησυχία ότι έρχεται η σειρά της Ιταλίας

Οι ουρές της ανεργίας μεγαλώνουν στην Ισπανία, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση εξασφαλίζει εκατοντάδες δισ. στο κεφάλαιο
Οι ουρές της ανεργίας μεγαλώνουν στην Ισπανία, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση εξασφαλίζει εκατοντάδες δισ. στο κεφάλαιο
Νέες διαστάσεις προσλαμβάνει η καπιταλιστική κρίση στην Ευρωζώνη, μετά την επίσημη προσφυγή της Ισπανίας στην τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται οι ανησυχίες των αστών για επέκταση της κρίσης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, την Ιταλία. Την απόφαση για δανειοδότηση της Ισπανίας με 100 δισ. ευρώ, πήρε το Γιούρογκρουπ σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη το Σάββατο.

Μετά την επίσημη αίτηση της Ισπανίας για την εκταμίευση του δανείου, η αξιολόγηση θα γίνει από την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και το ΔΝΤ, καθώς και η πρόταση για τους όρους που θα συνοδεύουν τη συνδρομή. Η διάσωση των ισπανικών τραπεζών από τους «μηχανισμούς στήριξης» της Ευρωζώνης, η οποία θα συνοδεύεται με την υπογραφή μνημονίου, μπορεί να προσφέρει χρόνο στην ισπανική κυβέρνηση, τους εταίρους και δανειστές, ωστόσο δεν αντιμετωπίζει στο ελάχιστο τα αίτια της κρίσης, ενώ οξύνει περαιτέρω τις ενδοϊμπεριαλιαστικές αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς στην Ευρωζώνη για τον επιμερισμό των βαρών.

«Η ισπανική κυβέρνηση λαμβάνει τα δάνεια και θα είναι υπεύθυνη γι' αυτά. Θα υπάρχει επίσης και μία τρόικα. Θα υπάρχει φυσικά εποπτεία ώστε να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα ακολουθείται, όμως αυτή η εποπτεία αφορά μόνο στις τράπεζες», δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk. «Φυσικά θα υπάρξουν όροι», δήλωσε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τον ανταγωνισμό Χ. Αλμούνια, αναφερόμενος στο πρόγραμμα διάσωσης των ισπανικών τραπεζών, στο οποίο εποπτικό ρόλο θα έχει και το ΔΝΤ.

Ο λογαριασμός στο λαό

Το ευρωπαϊκό δάνειο θα εισρεύσει στο ισπανικό ταμείο για τη βοήθεια στον τραπεζικό τομέα (FROB), απ' όπου στη συνέχεια θα διοχετευθεί στις τράπεζες. Τα κεφάλαια που θα χορηγηθούν στην Ισπανία θα έχουν «σαφώς» αντίκτυπο στο χρέος της χώρας, υπογράμμισε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «διότι πρόκειται για δάνεια που θα πρέπει να αποπληρωθούν», όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Ο. Ρεν, Α. Αλταφάζ, επιβεβαιώνοντας ότι η σωτηρία των τραπεζών θα φορτωθεί εξολοκλήρου στον ισπανικό λαό.

Σύμφωνα με το Reuters, το πρόγραμμα διάσωσης των ισπανικών τραπεζών θα επιβαρύνει κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες τη σχέση χρέους/ΑΕΠ, ανεβάζοντάς το κοντά στο 90%, σε μία περίοδο που η χώρα είναι αντιμέτωπη με βαθιά κρίση και η ανεργία βρίσκεται στο 24%. Από την μεριά της, η ισπανική κυβέρνηση που εφαρμόζει εδώ και χρόνια άγρια αντιλαϊκά μέτρα, δίχως μνημόνιο, φρόντισε χθες να ανανεώσει τη δέσμευσή της ότι θα συνεχίσει να υλοποιεί τα βάρβαρα μέτρα που έχει προσυμφωνήσει με τα όργανα της ΕΕ στο πλαίσιο του «ευρωπαϊκού εξαμήνου», όπως ανακοίνωσε χθες το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών.

Ταυτόχρονα, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι και η Ιταλία θα χρειαστεί διεθνή βοήθεια τους επόμενους μήνες, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης Κοράντο Πασέρα, ότι «κάνει τα πάντα τους τελευταίους μήνες προκειμένου να διασωθεί από χρηματοοικονομικής πλευράς». Από την πλευρά της, η ιρλανδική κυβέρνηση εκτίμησε χθες ότι η βοήθεια που πέτυχε η ισπανική κυβέρνηση για τις τράπεζες «δεν παρουσιάζει περισσότερα πλεονεκτήματα» σε σχέση με τον δικό της δανεισμό, ο οποίος συμφωνήθηκε στη διάρκεια του 2010. «Η Ισπανία πρέπει να πληρώσει το ίδιο επιτόκιο με την Ιρλανδία», είπε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Εντα Κένι.

Το «συνολικό σχέδιο»

Την ίδια στιγμή, γίνονται γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από το αποκαλούμενο «συνολικό σχέδιο» για τη διαχείριση της κρίσης, που προβλέπει βάθεμα της πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης. Δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel φέρει την ΕΕ να επεξεργάζεται σχέδιο «δημοσιονομικής ενοποίησης», με την έκδοση ευρω-ομολόγων, βάσει του οποίου χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα δεν θα μπορούν να δημιουργούν νέα χρέη χωρίς να εγκρίνεται η ανάγκη πρόσθετου δανεισμού από ειδικό οικονομικό όργανο στην ΕΕ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα κράτη θα μπορούν να διαθέτουν μόνον πόρους που καλύπτονται ήδη από τα έσοδά τους, που σημαίνει ακόμα πιο αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία σε βάρος του λαού. Οποιαδήποτε χώρα χρειάζεται περισσότερα χρήματα από αυτά που έχει στη διάθεσή της, θα πρέπει να γνωστοποιεί τις ανάγκες της στην ομάδα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία θα αποφασίζει αν τα αιτήματα είναι δικαιολογημένα και σε ποιο ύψος. Στη συνέχεια θα εκδίδονται ευρωομόλογα για να χρηματοδοτούνται τα νέα αυτά χρέη.

Ενας πρόεδρος, ο οποίος θα κληθεί εν τέλει να αναλάβει καθήκοντα Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, θα διευθύνει την ομάδα των υπουργών, η οποία θα ελέγχεται από ένα νέο ευρωπαϊκό όργανο, στο οποίο θα έχουν έδρα εκπρόσωποι των εθνικών κοινοβουλίων. Το Der Spiegel διευκρινίζει ότι αυτό το σχέδιο θα ισχύσει μόνον για τα νέα χρέη που θα δημιουργούν οι ευρωπαϊκές χώρες κι όχι για τα παλιά. Στην αναγκαιότητα της δημοσιονομικής ενοποίησης της Ευρωζώνης αναφέρθηκε και η JP Morgan, χθες. «Αυτό που απαιτείται είναι ένα ομοσπονδιακό δημοσιονομικό σύστημα, όμοιο με εκείνο των ΗΠΑ», δήλωσε αξιωματούχος του οίκου.

Σενάρια για την Ελλάδα

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν σχέδια του χειρότερου δυνατού σεναρίου, που θα είναι η απόφαση της Αθήνας να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, υποστηρίζει το πρακτορείο Reuters, δείχνοντας πως η ανεξέλεγκτη ελληνική χρεοκοπία είναι στο τραπέζι της ΕΕ. Στο πλαίσιο, σύμφωνα με το πρακτορείο, γίνονται συζητήσεις για μέτρα όπως η προσωρινή έξοδος της χώρας από τη Σένγκεν, η εισαγωγή ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων τουλάχιστον στην Ελλάδα, ακόμα και η επιβολή ορίων στις αναλήψεις μετρητών. Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν σε τηλεδιασκέψεις του Eurogroup Working Group, τις τελευταίες έξι βδομάδες.

ΚΚ ΛΑΩΝ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Πάλη ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων

Ανακοίνωση για το δάνειο διάσωσης των τραπεζών

Σχετικά με τη διάσωση του τραπεζικού συστήματος της Ισπανίας από τους λεγόμενους μηχανισμούς στήριξης της ΕΕ, η Εκτελεστική Επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας σημειώνει, μεταξύ άλλων:

«

Το ΚΚΛΙ εκτιμά ότι αυτή η παρέμβαση - απόδειξη της αδυναμίας του καπιταλιστικού συστήματος να ξεπεράσει τη δομική του κρίση - δεν πρόκειται στο ελάχιστο να ανακουφίσει τα λαϊκά στρώματα, αντίθετα θα μεγαλώσει και άλλο το δημόσιο χρέος, πράγμα που θα χρησιμοποιηθεί από τους αστούς ως πρόσχημα, για να δυναμώσουν την επίθεση ενάντια στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Η λογική της ανάπτυξης στον ιμπεριαλισμό, με την όλο και μεγαλύτερη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου οδηγεί σε προβλήματα τους πιο αδύναμους κρίκους της αλυσίδας, αποκαλύπτοντας το πόσο κούφια λόγια είναι τα περί διαδικασίας ευρωπαϊκής ενοποίησης ως δήθεν συμφωνία μεταξύ ισότιμων και κυρίαρχων εθνών. Επίσης, αποκαλύπτονται και οι αυταπάτες των ανανεωτών - ρεφορμιστών για μια "κοινωνική Ευρώπη". Τέτοια δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει στα πλαίσια του ιμπεριαλιστικού σχεδίου της ΕΕ.

Το ΚΚΛΙ αντιτίθεται σθεναρά και σε αυτήν την παρέμβαση και σε όλες τις πολιτικές ή τις λεγόμενες ήπιες λύσεις ή διαπραγματεύσεις που πλασάρουν οι αστοί και οι ρεφορμιστές. Η δικιά μας θέση είναι καμία διαπραγμάτευση για προθεσμίες ή όρους, καμία αναγνώριση του χρέους που δημιούργησε η αστική τάξη. Καλούμε σε πάλη για ρήξη με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, με ξεκάθαρο στόχο την προοπτική της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής που θα υπηρετούν το λαό και όχι τα μονοπώλια, στην πάλη για την εργατική λαϊκή εξουσία και το σοσιαλισμό».

Σενάρια για ενίσχυση του ευρωστρατού

Σε συνθήκες όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, εξαιτίας της κρίσης, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η παρέμβαση του Γερμανού αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ράινερ Βίλαντ, ο οποίος ζητά τη δημιουργία ευρωπαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων, με την ενσωμάτωση των εθνικών στρατευμάτων! «Μας λείπουν, στην Ευρώπη, στρατιωτικές ικανότητες και χρήματα για να διατηρήσουμε τις εθνικές στρατιωτικές μας δομές. Αυτό κατέδειξε και η στρατιωτική παρέμβαση στη Λιβύη, που χωρίς τη βοήθεια των Αμερικανών δεν θα ήταν δυνατή», ισχυρίζεται, δείχνοντας το φονικό προσανατολισμό του ευρωστρατού.

Ο Βίλαντ μιλάει για έναν «αληθινό ευρωπαϊκό στρατό», ο οποίος θα αποτελείται από μέρη των εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οπως λέει, «κάποιοι παρέχουν δυνατότητα μεταφοράς, άλλοι δυνατότητα αναγνώρισης. Κάποιοι κατασκευάζουν αεροπλανοφόρα, άλλοι ελικόπτερα μάχης. Ενας ευρωπαϊκός στρατός είναι η αποφασιστική προϋπόθεση και για μια κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική. Η πολιτική της ασφάλειας και η εξωτερική πολιτική είναι αναπόσπαστα δεμένες μεταξύ τους». «Για τις ένοπλες στρατιωτικές αποστολές θα πρέπει να αποφασίζουν από κοινού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ», λέει ο ίδιος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ