ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Απρίλη 1995
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Από το 1996 η καταβολή των αναδρομικών

Σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που υποχρεώνει το δημόσιο να καταβάλει το ειδικό επίδομα των 18.000 δραχμών, ο υπουργός Οικονομικών ανέθεσε το θέμα σε ... επιτροπή και δήλωσε πως ο φετινός προϋπολογισμός έχει κλείσει!

Με μεγάλη καθυστέρηση και σε δόσεις, φαίνεται ότι σκοπεύει να δώσει η κυβέρνηση τα αναδρομικά για το ειδικό επίδομα υπερωριακής απασχόλησης, που δικαιούνται να πάρουν για το διάστημα Απρίλης 1989 - Δεκέμβρης 1991 οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μετά την προχτεσινή τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πρόκειται για το επίδομα, που κυμαίνεται από 8 μέχρι 18.000 χιλιάδες, που άρχισε να χορηγείται τον Απρίλη του 1989, σε ορισμένους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών και επεκτάθηκε στους μηχανικούς του δημοσίου. Αυτό προκύπτει από τον τρόπο, που σχολίασε χτες ο υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος,την προχτεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορά μεμονωμένη προσφυγή δημοσίου υπαλλήλου και υποχρεώνει το δημόσιο να του καταβάλει αναδρομικά το επίδομα υπερωριακής απασχόλησης για το διάστημα 1989 - 1992.

Η δήλωση όμως του υπουργού Οικονομικών, ότι "ο κρατικός προϋπολογισμός του 1995 έκλεισε" και το ρητορικό ερώτημα "ποιος είπε ότι θα δώσουμε φέτος χρήματα;", που έθεσε, εκφράζει την πρόθεση της κυβέρνησης να κωλυσιεργήσει όσο γίνεται περισσότερο τη νομοθετική ρύθμιση και όλα δείχνουν ότι η καταβολή του επιδόματος παραπέμπεται στο 1996! Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να δώσει τα αναδρομικά σε δόσεις, όπως επίσης θεωρείται βέβαιο ότι θα αξιοποιήσει την καταβολή των αναδρομικών για τη χορήγηση μικρότερων μισθολογικών αυξήσεων με την εισοδηματική πολιτική του 1996. Ο τρόπος που θα χειριστεί η κυβέρνηση το όλο θέμα της αναδρομικής καταβολής του συγκεκριμένου επιδόματος, δεν είναι μόνο θέμα των δικών της προθέσεων, αλλά σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί και από την ετοιμότητα των δικαιούχων να το διεκδικήσουν με αγώνες. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", το επίδομα αυτό δικαιούνται να πάρουν περίπου 300.000 δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημοσίου τομέα, οι οποίοι δεν το είχαν πάρει για το διάστημα 2,5 περίπου ετών (Απρίλης 1989 - Δεκέμβρης 1991).

Ο Α. Παπαδόπουλος, παραπέμποντας στο αόριστο μέλλον τη χορήγηση των αναδρομικών του συγκεκριμένου επιδόματος, δήλωσε πως "φέτος θα φτιαχτεί μια επιτροπή που θα εξετάσει τη ρύθμιση" και ότι τα αναδρομικά δεν τα δικαιούνται όσοι έχουν ενταχθεί σε ειδικό μισθολόγιο. Υποστήριξε, επίσης, ότι το συνολικό κόστος που θα προκαλέσει η καταβολή των αναδρομικών για το συγκεκριμένο επίδομα, θα στοιχίσει στον προϋπολογισμό γύρω στα 260 δισ. δραχμές. Ποσό που φαίνεται αρκετά φουσκωμένο - για ευνόητους λόγους - καθώς από τους υπολογισμούς που έχουν γίνει το ποσό δεν ξεπερνά τα 160 δισ. δραχμές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τυπικά, δικαιούνται να πάρουν το επίδομα αυτό αναδρομικά, μόνο όσοι έχουν κάνει προσφυγές στα δικαστήρια,καθώς η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι τελεσίδικη.Αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο "Ρ" ότι η καταβολή των αναδρομικών για το επίδομα αυτό, απαιτεί νομοθετική ρύθμιση και ότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί τη χορήγηση των αναδρομικών για τα 2,5 χρόνια.Οπως εξηγούσε ο ίδιος παράγοντας, τυχόν άρνηση της κυβέρνησης να χορηγήσει τα αναδρομικά του επιδόματος, θα προκαλέσει κοινωνική έκρηξη, καθώς οι δικαιούχοι θα αντιδράσουν με απεργιακές κινητοποιήσεις και άλλες μορφές αγώνα.

Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι το επίδομα αυτό - που κυμαίνεται ανάλογα με το χρόνο προϋπηρεσίας και τη μόρφωση, ορίζεται σε 8.000, 14.000 και 18.000 δραχμές - δόθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλη του 1989 στους υπαλλήλους μηχανοργάνωσης του υπουργείου Οικονομικών για να επεξεργαστούν ταχύτατα (λόγω προεκλογικής περιόδου) τα εκκαθαριστικά σημειώματα και επεκτάθηκε τον ίδιο μήνα και στους μηχανικούς, ενώ απορρίφθηκε το αίτημα συνδικαλιστικών οργανώσεων για τη χορήγηση του επιδόματος αυτού σε όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Το φθινόπωρο του 1989, με κοινή υπουργική απόφαση της κυβέρνησης Τζανετάκη, επεκτάθηκε το επίδομα στους υπαλλήλους των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και διάφορους άλλους φορείς. Η χορήγηση του επιδόματος αυτού επεκτάθηκε σε όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, το 1992, που αποφασίστηκε να δοθεί σε δύο δόσεις, όχι όμως αναδρομικά.Ετσι, η πρώτη δόση του επιδόματος δόθηκε από την 1/1/92 και η δεύτερη από την 1/1/93.

Ακολούθησαν μεμονωμένες ή και ομαδικές προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια, για πολλές από τις οποίες δικαιώθηκαν όσοι είχαν προσφύγει. Ομως, με την προχτεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που υποχρεώνει το δημόσιο να καταβάλει αναδρομικά από το 1989 το επίδομα αυτό στον συγκεκριμένο δικαστικό που είχε κάνει την προσφυγή, αναγκάζεται η κυβέρνηση να δώσει το ίδιο επίδομα αναδρομικά για το διάστημα 1989-1992 σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Να εφαρμοστεί η απόφαση για όλους ζητά η ΑΔΕΔΥ

Και εκφράζει φόβους ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αποφύγει την καταβολή του επιδόματος

Η απόφαση του ΣτΕ κρίνει πλέον τελεσίδικα το επίδικο θέμα των αναδρομικών και υποχρεώνει την κυβέρνηση, σεβόμενη τυπικά και ουσιαστικά το περιεχόμενό της, να την υλοποιήσει για το σύνολο των υπαλλήλων που δεν έχουν λάβει το επίδομα, ανεξάρτητα αν έχουν κάνει ή όχι προσφυγές, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.Ταυτόχρονα η ΑΔΕΔΥ προβάλλει το αίτημά της για "μια νέα πολιτική μισθών που θα αντιμετωπίζει μέσα από ένα ενιαίο μισθολόγιο το πρόβλημα των υποβαθμισμένων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων και τη σημερινή άναρχη και άδικη μισθολογική κατάσταση".

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γ. Κουτσούκος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό σημείωσε ότι θεωρεί αμφίβολο κατά πόσο η κυβέρνηση θα χορηγήσει το επίδομα σ' όλους τους δημόσιους υπάλληλους. "Για να γίνει αυτό - πρόσθεσε - θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση να πάρουν αντίστοιχες πολιτικές αποφάσεις, πράγμα που το βλέπω δύσκολο. Δεν το θεωρών και τόσο πιθανό, με δοδομένο το κόστος". Πρόσθεσε, πάντως, ότι θα υπάρξει συνέχεια των δικαστικών αγώνων και επισήμανε, τέλος, ότι προσφυγές έχουν γίνει και για άλλα επιδόματα, πέραν του 18χίλιαρου

Κινητοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων για τα δικαιώματά τους

Κινητοποίηση των δημοσίων υπαλλήλων για τα δικαιώματά τους

Η Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα

Δήλωση του Δ. Αγκαβανάκη

Τα ποσά που έχουν σχέση με το επίδομα των 18.000 δρχ. θα έπρεπε να δοθούν για όλους τους δημόσιους υπάλληλους ισόποσα, ισότιμα και ταυτόχρονα. Οι κυβερνήσεις, του ΠΑΣΟΚ που άρχισαν να δίνουν αυτό το επίδομα το '89 αλλά και της ΝΔ που σταδιακά το επέκτεινε, χρησιμοποίησαν αυτό το ποσό που ήταν αίτημα των υπαλλήλων για τις ανάγκες του '89, για να κλείσουν τις οικονομικές διεκδικήσεις των δημοσίων υπαλλήλων για μια σειρά χρόνων. Από τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, προκύπτει ότι και η σημερινή κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την αναδρομική χορήγηση του επιδόματος για να κλείσει οικονομικές διεκδικήσεις των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2000 και... Δηλαδή κάθε χρόνο θα δίνει μία δόση απ' τα χρωστούμενα προς τους υπαλλήλους, και ταυτόχρονα θα εφαρμόζει μηδενική εισοδηματική πολιτική. Εμείς ως Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα, θεωρούμε πρώτον ότι τα ποσά αυτά πρέπει να δοθούν αμέσως και εφάπαξ για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.Δεύτερον, που είναι και το κύριο ζήτημα, ζητάμε την ενσωμάτωση των πολλών επιδομάτων που υπάρχουν στους βασικούς μισθούς και ταυτόχρονα να χορηγούνται κάθε χρόνο αυξήσεις σύμφωνα τουλάχιστον με την άνοδο του τιμάριθμου. Βέβαια αυτά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το εισόδημα των εργαζόμενων, είναι ζητήματα που θα πρέπει να ιεραρχηθούν πρωταρχικά, σε ενωτικούς μαζικούς αγώνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ