ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Σε νευρική κατάπτωση...

Associated Press

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Ανταπόκριση: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ.-

Οι ημέρες κυλούν βασανιστικά αργά. Ολοένα και πιο δύσκολα, λες και κάποιες πρόσθεσε ώρες και το νευρικό σύστημα ακόμα δεν έχει συντονιστεί. Από εκείνο το πρωί της Τρίτης, της 11ης Σεπτέμβρη που το inberno του Δάντη ζωντάνεψε αναπάντεχα(;) στο φερόμενο ως κέντρο ισχύος της οικουμένης. Από εκείνη τη στιγμή, η πόλη έχει παραδοθεί στον τρόμο, την απόγνωση ...το χάος.

Στο σημείο που κάποτε ορθώνονταν οι «Δίδυμοι», το κόσμημα του κτιριακού συγκροτήματος του Κέντρου του Παγκόσμιου Εμπορίου, ένας τεράστιος σωρός ερειπίων δεκάδων μέτρων στο ύψος, παραμένει φλεγόμενο να υπενθυμίζει τα γεγονότα της Τρίτης, αλλά και να κρατά εγκλωβισμένους 4.760 ανθρώπους, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του δημάρχου Ρούντολφ Τζουλιάνι. Την ίδια στιγμή, τα γειτονικά κτίρια τρεκλίζουν επικίνδυνα και απειλούν με τη σειρά τους, να καταρρεύσουν, όπως έγινε την Τετάρτη με το 5ο κτίριο αλλά και με τμήμα του παρακείμενου μεγαθηρίου, Liberty Plaza. Οι έρευνες για τους επιζώντες συνεχίζονται, ενώ η «διάσωση» - για την ακρίβεια η «αυτοδιάσωση» καθώς μόνοι τους κατόρθωσαν, ν' απεγκλωβιστούν - 5 πυροσβεστών προσέθεσαν κάποιες ελπίδες. Πιθανώς για λίγο, καθώς όσο περνούν οι μέρες τόσο οι ελπίδες εξανεμίζονται, ενώ τα σωστικά συνεργεία δεν μπορούν να πλησιάσουν.

Η Παρασκευή ήταν ημέρα μνήμης στα θύματα της επίθεσης, όπως διακήρυξε ο Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ο οποίος παρέστη στη νεκρώσιμη ακολουθία που έγινε στην πρωτεύουσα, Ουάσιγκτον, ενώ μετά κατέφθασε στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να δει για πρώτη φορά το σημείο καταστροφής. Αυτή είναι και η πρώτη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, στην πόλη που μέχρι την Τρίτη δεν έτρεφε και τα πιο «φιλικά» συναισθήματα, απέναντι στον 44ο πρόεδρο.

Εγκλωβισμένοι στον τρόμο

Η επίσκεψη αυτή πάντως πρόσθεσε ακόμη μεγαλύτερο χάος, στην πόλη που φαίνεται να έχει απορυθμιστεί οριστικά, καθώς η εθνοφρουρά που έχει αναλάβει τον έλεγχο έχει αποκλείσει το μισό Μανχάταν. Ετσι το επιπρόσθετο χάος, που προκάλεσε η επίσκεψη του Προέδρου, ήταν μάλλον σταγόνα στον ωκεανό, καθώς οι «απειλές» για κάποια βομβιστική επίθεση ήταν συνεχείς. Μόνο την Πέμπτη υπήρξαν 90, ενώ αποκλείστηκε ακόμη ένα τμήμα της πόλης, καθώς έπρεπε, να εκκενωθεί η περιοχή κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό, δηλαδή ακριβώς στην καρδιά της πόλης κοντά στην Times Square. Το μετρό, το subwcy, που είναι σχεδόν το μοναδικό μέσο συγκοινωνίας, υπολειτουργεί, ποτέ δεν ξέρεις ποιο συρμό θα πάρεις, πότε και κυρίως μέχρι πού μπορείς να φτάσεις. Τις περισσότερες φορές, οι κάτοικοι, κυρίως των γειτονικών του Μανχάταν δήμων, παραμένουν επί ώρες στους σταθμούς ή σταματημένοι σε κάποιο τούνελ ή σε κάποιο σημείο της διαδρομής. Ο πιο ασφαλής τρόπος παραμένει να πας με τα πόδια, αν καταφέρεις να φτάσεις σε κάποιο σταθμό.

Χιλιάδες είναι και οι εγκλωβισμένοι στην πόλη που παραμένουν αναμένοντας ν' ανοίξουν τ' αεροδρόμια. Οι Αμερικανοί, που είχαν τη συνήθεια να παίρνουν το αεροπλάνο, όπως άλλοι λαοί το λεωφορείο, τώρα το σκέφτονται διπλά. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ακυρώνουν τις πτήσεις τους, όσον αφορά στο εσωτερικό της χώρας τουλάχιστον, καθώς ο φόβος για το τι μπορεί να συμβεί τους τρομοκρατεί.

Οπως τα περιστατικά της Πέμπτης, όπου αμέσως μόλις άνοιξαν τα αεροδρόμια για την πραγματοποίηση των πρώτων πτήσεων μετά 48 ώρες, ξανάκλεισαν, καθώς σύμφωνα με την Αστυνομία, στις πτήσεις της American Air line με προορισμό το Λος Αντζελες από το αεροδρόμιο JFK αλλά και από το La Guardia, προσπάθησαν να επιβιβαστούν άτομα με πλαστές ταυτότητες που μάλιστα έφεραν και μαχαίρια! Ενας ήδη έχει συλληφθεί, ενώ ακόμα 5 κρατούνται και ανακρίνονται. Καμία πληροφορία περαιτέρω.

«Εν καιρώ πολέμου» και πάλι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζ. Ασκροφντ, ενώ ανακοίνωσε ότι 4.000 πράκτορες του FBI αλωνίζουν τη χώρα, στο «μεγαλύτερο ανθρωποκυνηγητό» που γνώρισαν οι ΗΠΑ, δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη πληροφορία για τους συλληφθέντες και υπόπτους που φέρονται να έχουν άμεση συμμετοχή στην επίθεση και φθάνουν τους 50.

Επιθέσεις...

Εννοείται ότι τα μάτια όλων στρέφονται στον Οσάμα Μπιν Λάντεν και στο «δίκτυό» του από φανατικούς ισλαμιστές Αραβες ως επί το πλείστον. Κι ενώ αυτό το Αραβας μουσουλμάνος παραμένει νεφελώδες, οι Αμερικανοί πολίτες, ή μάλλον μία μερίδα στρέφεται εναντίον της αραβικής κοινότητας. Στο Σικάγο, την πόλη των εργατών όπου κατοικεί μεγάλη κοινότητα Αράβων μεταναστών, βόμβες μολότοφ ρίχτηκαν κατά του Αραβοαμερικανικού Κέντρου, ενώ η Αστυνομία σταμάτησε πορεία λίγων εκατοντάδων προς το κέντρο. Πολλαπλά είναι τα περιστατικά επιθέσεων και εκφοβισμού κατά των Αράβων. Το Λος Αντζελες βρίσκεται κι αυτό σε ανάλογο κλίμα έντασης, όπου οι απειλές και τα περιστατικά πολλαπλασιάζονται, ενώ ακόμη και στη Νέα Υόρκη που δεν έχει συνέλθει επ' ουδενί, οι κάτοικοι εκφράζουν και ξεσπούν τον τρόμο και την οργή τους προς την αραβική κοινότητα. Στο Μπρούκλιν, το αντίστοιχο Αραβοαμερικανικό Κέντρο δέχτηκε επίθεση, ενώ υπήρξαν και πολλαπλοί ξυλοδαρμοί. Αυτά στο Μπρούκλιν, όπου η σύνθεσή του είναι εκτός από εργατική, σχεδόν αποκλειστικά πολυπολιτισμική, γεγονός που το έχει «υποβαθμίσει» σημαντικά αν εξαιρέσει κανείς μία ή δύο συνοικίες, που γειτνιάζουν - διά μέσω του ποταμού Χάτσον - με το Μανχάταν και οι οποίες, την τελευταία δεκαετία, υπέστησαν «επιδρομή» απ' τους νεόπλουτους γιάπις.

Ισως ανάλογα περιστατικά που έλαβαν χώρα και στο Κουίνς, μια μεσοαστική κομητεία, να ήταν αναμενόμενα. Στο ένα περιστατικό υπήρξα αυτόπτης μάρτυς, όπου ένας νεαρός Ιρλανδός στεκόταν στην πόρτα ενός μικρού παντοπωλείου έχοντας αναρτήσει ένα ταμπλό που έλεγε «Ο ιδιοκτήτης είναι Αραβας μουσουλμάνος». Ο κόσμος μαζεύτηκε και μάλιστα χωρίς να συμμετέχει παρακολουθούσε αυτούς τους ολίγους που προσπαθούσαν να λογικέψουν το νεαρό, να του εξηγήσουν. Ενας γηραιός Εβραίος, προσέτρεξε προς υπεράσπισή του, κάποιος κάλεσε την Αστυνομία, μία κυρία (που αργότερα έμαθα ότι ήταν καθηγήτρια στο Queens College) έσκισε το ταμπλό και τα επεισόδια αποσοβήθηκαν καθώς ο νεαρός Ιρλανδός, παρά την εκπεφρασμένη του αντίθεση - καταγγελία προς το γείτονά του, δεν είχε επ' ουδενί εχθρικές διαθέσεις, δηλαδή να συγκρουστεί. Οπως κατήγγειλε και ο πρόεδρος της Αμερικανοαραβικής Κοινότητας «οι επιθέσεις αυτές είναι αποτέλεσμα κυρίως της κατεύθυνσης της κοινής γνώμης που γίνεται από τα ΜΜΕ».

Οταν ξαναπέρασα μερικές ώρες αργότερα απ' το καυτό σημείο και ενώ ο ήλιος είχε δύσει, παρατήρησα ότι στο μαγαζί ο Αραβας ιδιοκτήτης είχε αναρτήσει 2 αμερικανικές σημαίες, ενώ έξω απ' την πόρτα του μικρού παντοπωλείου, που είναι ανοιχτό επί 24ώρου βάσεως, υπήρχε ασφάλεια.

... και υστερία

Αυτές οι δηλώσεις του προέδρου της αμ/αραβ. κοινότητας ίσως κρύβουν την ατόφια αλήθεια των τελευταίων ημερών. Η υστερία που έχει καταλάβει τα ΜΜΕ, δεν είναι καθόλου, μα καθόλου δύσκολο να καταλάβει και τους πολίτες αυτής της χώρας.

Είναι απανταχού παρούσα στις ατέρμονες εκκλήσεις για «προσευχές στη μνήμη των νεκρών». Οπου και να πας θα συναντήσεις κάποια πλατεία γεμάτη κόσμο, που κρατώντας κεριά προσεύχονται. Τα κεριά και τα φανάρια φωτίζουν όλη τη Μητροπολιτική Νέα Υόρκη. Τη νύχτα, καθώς την ημέρα αυτό που αντικρίζεις παντού -σε σπίτια, κολόνες, μαγαζιά- είναι η αμερικανική σημαία. Η αλυσίδα Wall Mart μόνο την Τετάρτη πούλησε πανεθνικά 200.000 σημαίες και θα εξακολουθούσε να πουλά, αλλά τελείωσαν τα αποθέματά της!

Ενα παράξενο μείγμα εθνικιστικού πυρετού και οργής, κάτι ανάλογο με τον εγκεφαλικό πυρετό που καταλάμβανε τους ήρωες του Ντοστογιέφσκι, έχει καταλάβει τους Αμερικανούς. Πάντα κατευθυνόμενο.

Εκεί που η εικόνα των αστυνομικών οργάνων προκαλούσε το λιγότερο τη δυσφορία, ειδικά στη Νέα Υόρκη, τώρα προκαλεί ανακούφιση και υπερηφάνεια. Σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα, η τάση είναι συνεχώς αυξητική όσον αφορά στους νέους που κάνουν αιτήσεις για το στρατό, τα Σώματα Ασφαλείας. Η τάση αυτή μάλλον θα καλύψει πολύ γρήγορα τις 30-50 χιλιάδες θέσεις, που κρίνονται αναγκαίες και ανήγγειλε την Πέμπτη το βράδυ ο Αμερικανός Πρόεδρος, ως ένα από τα άμεσα μέτρα.

Την ίδια στιγμή, όλα τα τηλεοπτικά κανάλια και οι εφημερίδες, έκοψαν τις διαφημίσεις. Γεγονός που στοιχίζει δισ. δολάρια καθημερινά στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, που όμως δηλώνουν ότι σ' αυτές τις δύσκολες ώρες, τη «στιγμή που το έθνος πενθεί, εκείνο που προέχει είναι η ενότητα». Εκπομπές που το περιεχόμενό τους κρίνεται «ακατάλληλο», εξαιτίας του ευχάριστου περιεχομένου τους, αναβάλλεται η πρεμιέρα τους. Ταινίες, όπως η τελευταία του Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ «Collateral Damage», που αφορά έναν οικογενειάρχη που παίρνει εκδίκηση όταν η οικογένειά του σκοτώνεται σε τρομοκρατική επίθεση, ενώ αναμενόταν η πρώτη προβολή τους στους κινηματογράφους αυτή την βδομάδα, αναβάλλονται επ' αόριστο. Πηγές της βιομηχανίας του κινηματογράφου στο Χόλιγουντ κάνουν λόγο για επαναπροσδιορισμό όλης της βιομηχανίας, ειδικά όσον αφορά στις ταινίες με τρομοκράτες, καταστροφές κλπ.! Ακούγεται απίστευτο. Ομως η λέξη «πρωτοφανές», ή «απίστευτο» είναι ανίκανες να περιγράψουν αυτό που συμβαίνει.

«Εάν είναι πόλεμος, τίποτε δε θα είναι απλό για μεγάλο χρονικό διάστημα», αναφωνούν οι παροικούντες την Ουάσιγκτον. Εάν; Ο πρώτος πολίτης αυτής της υπερδύναμης, ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους, φαίνεται πάντως σίγουρος: «Αυτός είναι ο πρώτος πόλεμος του 21ου αιώνα».

Αριθμοί, ζωές και μνήμη...

«Αυτή η τραγωδία δεν αφορά αριθμούς, αλλά ανθρώπινες ζωές. Αυτή είναι η διαφορά της χώρας μας απ' αυτούς που το έκαναν». Αυτή ήταν η δήλωση του Μπιλ Κλίντον, όταν επισκέφθηκε χτες το χώρο, όπου συγγενείς αγνοουμένων Αμερικανών αναζητούν τους δικούς τους.

Και νιώθουμε βαθιά, βέβαια, την αγωνία και τον πόνο των ανθρώπων αυτών. Αλλά δεν ξεχνάμε, επίσης, ότι την περίοδο των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, μόνον αριθμούς ακούγαμε από τον τότε Αμερικανό Πρόεδρο και τους υπόλοιπους ιθύνοντες του ΝΑΤΟ. Τόσες έξοδοι, με τόσα αεροπλάνα και τόσες χιλιάδες βόμβες, κλπ. κλπ..



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ