ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Εναλλαγές στην τακτική της επιθετικότητας των ΗΠΑ

Νέα προκλητικά στρατιωτικά γυμνάσια θα διεξαγάγουν οι ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα από τις 21 έως τα τέλη του μήνα

Από τη συνάντηση των επιτελαρχών ΗΠΑ, Τζόζεφ Ντάνφορντ, και Κίνας, Φανγκ Φενγκχούι, στο Πεκίνο

Copyright 2017 The Associated

Από τη συνάντηση των επιτελαρχών ΗΠΑ, Τζόζεφ Ντάνφορντ, και Κίνας, Φανγκ Φενγκχούι, στο Πεκίνο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την τακτική των χτυπημάτων «μία στο καρφί και μία στο πέταλο» φαίνεται πως δοκιμάζει απέναντι στη ΛΔ Κορέας ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, με φόντο τις ευρύτερες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις, τις κόντρες των μονοπωλίων της χώρας του με αυτά χωρών της περιοχής, όπως η Κίνα, η Ρωσία κ.ά. Χτες, επιχείρησε να μειώσει τους τόνους και την εμπρηστική ρητορική που ακολουθεί την τελευταία βδομάδα, χαρακτηρίζοντας «πολύ συνετή και εύλογη» την απόφαση του Βορειοκορεάτη ομολόγου του, Κιμ Γιονγκ Ουν, να αναβάλει επί του παρόντος την εκτόξευση πυραύλων κοντά στη νήσο Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό, που αποτελεί τμήμα της εδαφικής επικράτειας των ΗΠΑ. «Ο Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας έλαβε μια πολύ συνετή και εύλογη απόφαση (...) Η εναλλακτική θα ήταν καταστροφική και απαράδεκτη!», υποστήριξε με μήνυμά του στο «Τουίτερ» ο Πρόεδρος Τραμπ.

Νωρίτερα, ο Βορειοκορεάτης Πρόεδρος, Κιμ Γιονγκ Ουν, είχε ανακοινώσει ότι θα καθυστερήσει τα σχέδια για την εκτόξευση πυραύλων κοντά στη νήσο Γκουάμ προκειμένου «να παρακολουθήσει λίγο παραπάνω τις ανοησίες και τη συμπεριφορά των Γιάνκηδων»...

Χαμηλότερους τόνους κράτησε, για άλλη μία φορά, και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος δήλωσε την Τρίτη πως οι ΗΠΑ είναι «ανοικτές σε διάλογο με τη Βόρεια Κορέα», προσθέτοντας εντούτοις πως από την τελευταία εξαρτάται «εάν το έδαφος θα είναι πρόσφορο για διάλογο».

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ να δείξουν πως επιχειρούν «αποκλιμάκωση» καταβάλλονται ενώ την ίδια ώρα προετοιμάζουν τα ετήσια στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας «Ulchi Guardian Patriot» από την ερχόμενη Δευτέρα έως τις 31 Αυγούστου ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου (που έχουν χαρακτηριστεί «επικίνδυνα παιχνίδια πολέμου» από την Πιονγιάνγκ). Ωστόσο, η πρόσκαιρη χαλάρωση των απροκάλυπτων απειλών δεν αποκλείεται, εκτός από θέμα τακτικής, να είναι και αποτέλεσμα της στάσης άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που δεν φαίνεται να επιθυμούν, επί του παρόντος, όξυνση της έντασης, σε στρατιωτικό επίπεδο, στην Κορεατική Χερσόνησο.

Νέες αντιδράσεις από Κίνα, Ρωσία, Γερμανία

Χτες, για παράδειγμα, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, κάλεσε τις ΗΠΑ και τη ΛΔ Κορέας «να φρενάρουν τις απειλητικές φράσεις και ενέργειες» και να εργαστούν για την ειρηνική επίλυση των διαφορών τους στην περιοχή.

Ενα 24ωρο νωρίτερα, ο Κινέζος υπουργός είχε επικοινωνήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, συμφωνώντας ότι Πεκίνο και Μόσχα θα πρέπει να συνεργαστούν για να περιορίσουν την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο και να μην επιτρέψουν σε άλλες δυνάμεις «να προκαλέσουν στο κατώφλι τους» κλιμάκωση της έντασης. Ζήτησαν επίσης την αναβολή των προγραμματισμένων ετήσιων στρατιωτικών ασκήσεων «Ulchi Freedom Patriot» ώστε να αποφευχθεί τυχόν «θερμό» επεισόδιο στην ευρύτερη περιοχή... Επιπλέον, ο Σ. Λαβρόφ χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη» την προσπάθεια επίλυσης της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο με στρατιωτικά μέσα, τονίζοντας ότι οι λύσεις μπορεί να είναι «μόνο πολιτικές και διπλωματικές».

Από το Βερολίνο, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, τόνισε επίσης ότι η κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο μπορεί να λυθεί «μόνο με διπλωματικά μέσα» και διαβεβαίωσε πως η ίδια κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλισθεί η εξεύρεση ειρηνικής λύσης. «Είμαι κατηγορηματικά κατά της ρητορικής της στρατιωτικής ισχύος που χρησιμοποιείται απ' όλες τις πλευρές (...) Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση γι' αυτή τη διένεξη, θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαπραγματεύσεων». Παρόμοια ήταν και η αντίδραση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που είπε πως όλοι ανησυχούν για την κλιμάκωση της στρατιωτικής βίας στο πλαίσιο των ετήσιων στρατιωτικών ασκήσεων Νότιας Κορέας και ΗΠΑ, αλλά οι κινεζικές πιέσεις έναντι της ΛΔ Κορέας τον καθιστούν πιο αισιόδοξο.

Χτες, ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος, Μουν Τζάε Ιν, αποκάλυψε ότι στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής του G20 στο Αμβούργο στις 6 του περασμένου Ιούλη, είχε προτείνει τριμερή σύνοδο Νότιας Κορέας - ΗΠΑ - Κίνας ώστε να εκτονωθούν οι κινεζικές αντιδράσεις απέναντι στην ανάπτυξη της αμερικανικής πυραυλικής «ασπίδας» THAAD στη Νότια Κορέα. Απέφυγε να αναφέρει εάν ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν αυτός που απέρριψε την πρότασή του...

Η αποστολή του στρατηγού Ντάνφορντ

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει στείλει από τη Δευτέρα σε ειδική αποστολή σε χώρες της Ανατολικής Ασίας τον επιτελάρχη Τζόζεφ Ντάνφορντ προκειμένου να εξακριβώσει τις προθέσεις και τις θέσεις των ομολόγων του σε Νότια Κορέα, Κίνα και Ιαπωνία με αφορμή το βορειοκορεατικό πυραυλικό και πυρηνικό πρόγραμμα.

Τη Δευτέρα, ο στρατηγός Ντάνφορντ στη Σεούλ υποστήριξε ότι επιδιώκει την «εκτόνωση της ανησυχίας» και της «έντασης» με τη ΛΔ Κορέας, ισχυριζόμενος πως οι ΗΠΑ «θέλουν ειρηνική επίλυση της έντασης με την Πιονγιάνγκ αλλά είναι έτοιμες να χρησιμοποιήσουν πλήρως το εύρος των στρατιωτικών τους επιλογών».

Χτες, ο στρατηγός Ντάνφορντ μετέβη στο Πεκίνο, όπου συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του, στρατηγό Φανγκ Φενγκχούι, λέγοντας (σύμφωνα με ανταπόκριση του πρακτορείου «Ασοσιέιτεντ Πρες») ότι συζήτησαν «την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο και πολλά δύσκολα ζητήματα σε διμερές επίπεδο». Πρόσθεσε ακόμη ότι ΗΠΑ και Κίνα είναι «πρόθυμες» να τα αντιμετωπίσουν «με διάλογο».

Σήμερα, ο στρατηγός Ντάνφορντ αναμένεται να έχει ανάλογες συναντήσεις στο Τόκιο.

ΙΡΑΝ - ΗΠΑ
Εκατέρωθεν «προειδοποιήσεις» με επίκεντρο τη συμφωνία για τα πυρηνικά

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Η συνέχιση των απειλών και των κυρώσεων από τις ΗΠΑ κατά του Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει σε «αναθέρμανση» του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος σε τέτοιο βαθμό ώστε να ανέλθει «γρήγορα σε πιο προηγμένο επίπεδο», προειδοποίησε χτες ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, απευθυνόμενος σε Ιρανούς βουλευτές.

Νωρίτερα, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, προειδοποίησε και αυτή με τη σειρά της το Ιράν πως η διεθνής συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να μην αποτύχει», λέγοντας: «Το Ιράν, υπό καμία περίσταση, δεν μπορεί ποτέ να του επιτραπεί να έχει πυρηνικά όπλα... Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να συνεχίσουμε να το θεωρούμε υπεύθυνο για τις εκτοξεύσεις πυραύλων, την υποστήριξη στην τρομοκρατία, την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις παραβιάσεις αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Οι δηλώσεις από τις δύο μεριές γίνονται ένα 48ωρο αφότου το ιρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη χορήγηση νέων κονδυλίων στο υπουργείο Αμυνας, με στόχο τη χρηματοδότηση του ιρανικού βαλλιστικού προγράμματος και των επιχειρήσεων των «Φρουρών της Επανάστασης» στο εξωτερικό και λίγες βδομάδες μετά την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης από το Κογκρέσο στις ΗΠΑ.

  • Η Σαουδική Αραβία χαρακτήρισε «ανυπόστατα» πρόσφατα δημοσιεύματα εφημερίδων, ότι η σαουδαραβική μοναρχία επιδιώκει τη μεσολάβηση του Ιράκ ώστε να εκτονωθεί η ένταση στις σχέσεις με το Ιράν.
ΚΙΝΑ - ΙΝΔΙΑ
Συνεχίζεται η κόντρα στα σύνορα των δυτικών Ιμαλαΐων...

ΠΕΚΙΝΟ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Νέο επεισόδιο έντασης, που αφορά τις ευρύτερες γεωπολιτικές κόντρες Ινδίας - Κίνας με επίκεντρο τη διαφιλονικούμενη περιοχή Ντόκλαμ, που βρίσκεται στη μεθόριο των δύο χωρών με το Μπουτάν στα δυτικά Ιμαλάια, καταγράφηκε την Τρίτη ανάμεσα σε Ινδούς και Κινέζους στρατιώτες, καθώς οι δύο πλευρές αντάλλαξαν ύβρεις και πέτρες με αφορμή την ανάπτυξη κινεζικών δυνάμεων σε δύο μεθοριακές περιοχές που η Ινδία θεωρεί πως είναι δικό της έδαφος.

Διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν πως το απόγευμα έως το βράδυ της Τρίτης, Κινέζοι και Ινδοί στρατιώτες αντάλλαξαν ύβρεις και πέτρες όταν οι πρώτοι εμφανίστηκαν σε διαφιλονικούμενες περιοχές (Φίνγκερ Φορ και Φίνγκερ Φάιβ) από τις 18.00 έως τις 21.00 της Τρίτης. Από τις «ανταλλαγές» πετρών υπήρξαν μικροί τραυματισμοί και από τις δύο πλευρές.

Ο Ινδός υπουργός Αμυνας Αρούν Τζάιτλεϊ απέφυγε να πάρει θέση στο θέμα, ενώ το σινικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε το αίτημα για την «άμεση και δίχως όρους αποχώρηση των ινδικών στρατευμάτων» από τη σινική μεθοριακή περιοχή.

Το νέο επεισόδιο αφορά το σινο-ινδικό «σίριαλ» μεθοριακής έντασης στο Ντόκλαμ, που ξεκίνησε στις 18 του περασμένου Ιούνη, όταν η Ινδία ανέπτυξε στρατεύματα στη διαφιλονικούμενη σινική μεθοριακή περιοχή των Ιμαλαΐων με αφορμή τις εργασίες κινεζικών συνεργείων με στόχο τη δημιουργία δρόμου στρατηγικής σημασίας που θα μπορούσε να αποκόψει την πρόσβαση του ινδικού στρατού σε ορισμένες βόρειες πολιτείες της Ινδίας σε περίπτωση σινο-ινδικής σύρραξης.

Κίνα και Ινδία είχαν εμπλακεί από τις 20 Οκτώβρη έως τις 21 Νοέμβρη του 1962 σε συνοριακή σύγκρουση, αφήνοντας έκτοτε ανεπίλυτα μεθοριακά ζητήματα στα κοινά τους ορεινά σύνορα στα δυτικά Ιμαλάια. Οι αφορμές αυτές δεν αποκλείεται να πολλαπλασιάσουν στο μέλλον ακόμη περισσότερο τις εντάσεις ανάμεσα στις αστικές τάξεις και τα μονοπώλια των δύο χωρών, που βλέπουν τα συμφέροντά τους να συγκρούονται όσο επιχειρούν να αυξήσουν τη γεωπολιτική τους ισχύ και επιρροή σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ