ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα μέχρι τη νίκη

Από τις προχτεσινές διαδηλώσεις
Από τις προχτεσινές διαδηλώσεις
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

«Πενήντα μέρες αντίστασης και συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη του λαού», δήλωσε ο Χουάν Μπαραόνα, ηγετικό συνδικαλιστικό στέλεχος και γενικός συντονιστής του Μετώπου κατά του πραξικοπήματος, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των λαϊκών δυνάμεων που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Εθνικό Παιδαγωγικό Ινστιτούτο.

Με την έναρξη της 8ης βδομάδας των κινητοποιήσεων και την πρωτοφανή καταστολή των μεγαλύτερων μέχρι τώρα διαδηλώσεων, την προηγούμενη βδομάδα, συνεχίζονται οι κυλιόμενες απεργίες δασκάλων, γιατρών, υπαλλήλων της πολεμικής αεροπορίας, δημοτικών και δημοσίων υπαλλήλων και εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, ενώ διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα. Το μεγάλο απεργιακό κύμα και οι διαδηλώσεις όμως θα λάβουν χώρα προς τα τέλη της βδομάδας με κορύφωση τις κινητοποιήσεις του Σαββατοκύριακου.

Πάντως, οι χτεσινές διαδηλώσεις συμπίπτουν και με την άφιξη της αποστολής της Διαμερικανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (CIDH), προκειμένου να ερευνήσει τη σωρεία των καταγγελιών περί δολοφονιών και σωρείας παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συμπίπτουν επίσης με τις νέες καταγγελίες περί άγριας και δολοφονικής καταστολής κυρίως από τις Ενοπλες Δυνάμεις της Ονδούρας σε ολόκληρη την περιοχή Γουαδαλούπε Καρνέι, στο βορρά της χώρας. Η Γουαδαλούπε Καρνέι έχει βρεθεί πολλαπλώς στο στόχαστρο των δυνάμεων καταστολής αφού αποτελεί πυρήνα αντίστασης. Σύμφωνα με την αργεντίνικη εφημερίδα «Pagina 12» οι επιχειρήσεις καταστολής των τελευταίων ημερών δεν είχαν προηγούμενο. Εξαπολύθηκε ένα πραγματικό πογκρόμ κατά των κατοίκων, με καταστροφή χωριών, βασανιστήρια και επιθέσεις, με πρόφαση τη «δράση στρατιωτικών της Βενεζουέλας στην περιοχή» και με προφανή στρατηγικό στόχο τη διάλυση ενός «πραγματικού κάστρου της αντίστασης».

Εξάλλου, ειδικής μνείας είχε τύχει η περιοχή της Γουαδαλούπε Καρνέι και στην έκθεση που είχε συντάξει η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε για το διάστημα 17 - 26 Ιούλη, τουλάχιστον 600 οικογένειες στην περιοχή είχαν υποστεί σειρά επιθέσεων, κακοποίησης και βασανιστηρίων. Μέχρι τις 26 Ιούλη είχαν καταγραφεί οκτώ δολοφονίες από τις δυνάμεις καταστολής χωρίς να υπολογίζονται σε αυτές οι δολοφονίες που θεωρούνται «εξωδικαστικές εκτελέσεις». Επίσης, μέχρι τις 26 Ιούλη είχαν καταγραφεί 136 περιπτώσεις επιθέσεων και βασανιστηρίων και 2.000 συλλήψεις. Τέλος, η αντιπροσωπεία αναφέρει το κλείσιμο οκτώ ΜΜΕ που δε συμφωνούν με το πραξικόπημα και συλλήψεις και επιθέσεις σε 12 δημοσιογράφους.

Πάντως, η πραξικοπηματική κυβέρνηση διατείνεται ότι «τα πάντα κυλούν ομαλά» και αντιπροσωπεία της αναμένεται να επισκεφτεί την Ουάσιγκτον με στόχο να επιτύχει την επίσημη αναγνώρισή της από την αμερικανική κυβέρνηση.

ΠΕΡΟΥ
Κινητοποιήσεις των σεισμοπαθών

ΛΙΜΑ.--

Με δακρυγόνα και ξύλο αντιμετώπισε τους διαδηλωτές - σεισμοπαθείς του Πίσκο η κυβέρνηση του Προέδρου Αλαν Γκαρσία, που συνεχίζει να επιλέγει την πολιτική της καταστολής προκειμένου να αντιμετωπίσει το συνεχώς αυξανόμενο κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας που πλέον εκφράζεται δυναμικά.

Δύο χρόνια μετά το σεισμό των 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σχεδόν ισοπέδωσε το Πίσκο, στο νότο του Περού και κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 500 ανθρώπους, τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι εξακολουθούν να διαβιούν σε πρόχειρα καταλύματα και σκηνές καθώς η κυβέρνηση Αλαν Γκαρσία έχει αφήσει στην κυριολεξία τους κατοίκους στην «αναμονή» των κονδυλίων που αναμένονται ακόμη για την ανοικοδόμηση της περιοχής. Οι κάτοικοι του Πίσκο απηυδισμένοι από τα ψέματα και την απραξία άρχισαν τις κινητοποιήσεις και απέκλεισαν και τον Παναμερικανικό Αυτοκινητόδρομο. Η απάντηση της κυβέρνησης Γκαρσία ήταν άμεση: έστειλε τις δυνάμεις καταστολής για να διαλύσει τον αποκλεισμό και να καταστείλει τις κινητοποιήσεις. Οι κάτοικοι απάντησαν μέ πέτρες οι συγκρούσεις γενικεύτηκαν, ενώ δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν

Για την κυβέρνηση Γκαρσία ο τρόπος αντιμετώπισης είναι κοινός με αυτόν που είχαν δύο μήνες πριν οι κινητοποιήσεις των 65 ιθαγενικών κοινοτήτων της περουβιανής Αμαζονίας, που αριθμούν περίπου 400.000 ινδιάνους και κήρυξαν εξέγερση ενάντια στην κυβέρνηση Γκαρσία που προώθησε το νόμο που παραχωρεί το 70% του περουβιανού Αμαζονίου προς εκμετάλλευση σε πολυεθνικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, στο πλαίσιο της Διμερούς Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με τις ΗΠΑ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Οχι στην ποινικοποίηση των αγώνων

Τις καταδικαστικές αποφάσεις που ποινικοποιούν τις εργατικές διαδηλώσεις που πραγματοποίησαν τον περασμένο Μάρτη και Απρίλη οι Κολομβιανοί εργάτες στα Μεταλλεία και την Ενέργεια καταγγέλλει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, καλώντας τις οργανώσεις - μέλη της από την περιοχή να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση που θα γίνει αύριο, στην πλατεία Μπολίβαρ.

Οι κινητοποιήσεις της περασμένης άνοιξης έγιναν με στόχο τη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας, ώστε να σταματήσουν τα αμέτρητα θανατηφόρα εργατικά «ατυχήματα» σημειώνει η ΠΣΟ. Ενώ συμπληρώνει ότι οι δικαστικές αποφάσεις χρησιμοποιήθηκαν για την απόλυση πολλών συνδικαλιστών και εργαζομένων, που θα πυκνώσουν τις γραμμές των ανέργων, αυξάνοντας τη φτώχεια και τη μιζέρια.

Η συμμετοχή στην αυριανή κινητοποίηση - που διοργανώνουν συνδικαλιστικές και άλλες λαϊκές οργανώσεις - αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς στρέφεται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων όπως οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, το κλείσιμο των δημόσιων νοσοκομείων, την ακρίβεια που μαστίζει τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά και την παραβίαση των εργατικών δικαιωμάτων.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Απειλή για τους λαούς οι αμερικανικές βάσεις

ΜΠΟΓΚΟΤΑ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Ολοκληρώθηκαν» οι συνομιλίες και οι διαπραγματεύσεις όσον αφορά τη δημιουργία αμερικανικών βάσεων στην Κολομβία και η «συμφωνία επιβεβαιώνει τη θέληση και τη δέσμευση των δύο χωρών στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών και της τρομοκρατίας», ανέφερε επίσημη ανακοίνωση της προεδρίας της Κολομβίας δυναμιτίζοντας ακόμη περισσότερο το σκηνικό που διαμορφώνεται στη Λατινική Αμερική και ειδικότερα στη Νότια Αμερική.

«Η συμφωνία απειλεί την Ενωση των Χωρών της Νοτίου Αμερικής - UNASUR» αναφέρει στην επιστολή του προς τους ομολόγους του ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, επιστολή που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «El Nuevo Diario» της Νικαράγουας.

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος Τσάβες αναφέρει ότι η εγκατάσταση των βάσεων είναι μέρος ενός ευρύτερου πολιτικού και στρατιωτικού σχεδίου της Ουάσιγκτον και προειδοποίησε ότι αποτελούν απειλή όχι μόνο ενάντια στους λαούς της περιοχής αλλά και στην κυριαρχία των χωρών καθώς στοχεύουν στην εκμετάλλευση των πολύ πλούσιων πλουτοπαραγωγικών πηγών της Νοτίου Αμερικής.

ΗΠΑ
Νέες αποκαλύψεις για το πραξικόπημα στη Χιλή

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τον Χένρι Κίσιντζερ, τον ιθύνοντα νου του πραξικοπήματος στη Χιλή, ενάντια στην κυβέρνηση Λαϊκής Ενότητας υπό τον Σαλβαδόρ Αλιέντε, δηλώνει ότι έχει ως σύμβουλο η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον. Δε χρειαζόταν βέβαια η διευκρίνιση καθώς τα επιτεύγματα της αμερικανικής διπλωματίας στη Λατινική Αμερική, και ειδικά η εκδήλωση πραξικοπήματος στην Ονδούρα, μιλούν από μόνα τους.

Πάντως, αποκτά ενδιαφέρον η δήλωση αυτή καθώς χτες το Εθνικό Αρχείο Ασφαλείας, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, έδωσε νέα στοιχεία όσον αφορά στο πραξικόπημα στη Χιλή, κατά τα οποία, βάσει των εγγράφων, ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον, είχε ρωτήσει τον Βραζιλιάνο Πρόεδρο, Εμίλιο Γκαραστάζου Μεντίσι, στη διάρκεια συνάντησής τους στο Λευκό Οίκο - το Δεκέμβρη του 1971 - εάν πίστευε πως οι Χιλιανοί στρατιωτικοί ήταν σε θέση να ανατρέψουν την κυβέρνηση Αλιέντε. Ο Πρόεδρος της Βραζιλίας είχε απαντήσει στον Νίξον ότι, κατά την εκτίμησή του, οι Χιλιανοί αξιωματικοί ήταν σε θέση να κάνουν κάτι τέτοιο και «είχε κάνει σαφές ότι η Βραζιλία θα εργαζόταν προς αυτή την κατεύθυνση», σύμφωνα με σχετικό υπόμνημα που είχε χαρακτηριστεί απόρρητο και αποχαρακτηρίστηκε. Ο Ρίτσαρντ Νίξον, που είχε δώσει το «πράσινο φως» για την επιχείρηση αποσταθεροποίησης στη Χιλή, είχε δηλώσει στον Βραζιλιάνο ομόλογό του ότι η Ουάσιγκτον δε θα μπορούσε παρά να εργαστεί παρασκηνιακά για την ανατροπή Αλιέντε.

«Ο Πρόεδρος Νίξον είχε δηλώσει ότι είναι πολύ σημαντικό η Βραζιλία και οι ΗΠΑ να συνεργαστούν σε αυτό το θέμα» και είχε ζητήσει από τον Μεντίσι να πράξει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ