Χθες διαδήλωσαν σε κόμβο του Ε65, δίνοντας ραντεβού κλιμάκωσης | Με διμοιρίες ΜΑΤ προσπάθησε να τους αντιμετωπίσει η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση, από την άλλη, για άλλη μια φορά αντιμετώπισε τους βιοπαλαιστές αγρότες με τις δυνάμεις καταστολής, παρατάσσοντας κλούβες και διμοιρίες ΜΑΤ μπροστά τους. Παρά την προσπάθεια καταστολής, οι αγρότες με την ανυποχώρητη στάση τους ανέβηκαν στον Ε65 φωνάζοντας τα συνθήματά τους, όπως «Τώρα με τα πόδια, μετά με τα τρακτέρ - Αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ» και «Αγρότη, πολέμα, σου πίνουνε το αίμα».
Χαιρετίζοντας τους αγροτοκτηνοτρόφους που βρέθηκαν στον δρόμο του αγώνα συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις όλου του προηγούμενου διαστήματος, ο Γιάννης Τσιούτρας, γραμματέας της ΕΟΑΣΚ, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «αντί να πάρει μέτρα και να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας, μας στέλνει κλούβες ΜΑΤ για να μας εμποδίσει και να μας τρομοκρατήσει. Ξέρουμε πως για να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική προσπαθούν να μας φοβίσουν - τους δηλώνουμε πως πετυχαίνουν το αντίθετο! Μας πεισμώνουν να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να οργανώνουμε τον αγώνα μας, με βάση και τις αποφάσεις που πήραμε στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων».
Την ανάγκη του κοινού αγώνα αγροτών - εργατών απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική τόνισε χαιρετίζοντας τη Γενική Συνέλευση ο Γιώργος Παπαδόπουλος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας. Ανάμεσα σε άλλα τόνισε: «Είμαστε μαζί σας στον αγώνα σας, γιατί όπως κι εσείς, έτσι κι εμείς δυσκολευόμαστε να τα βγάλουμε πέρα. Μας τσακίζει η ίδια αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις, που στα αιτήματα των εργατών και των αγροτών απαντάνε πως δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά μπουκώνουν με δισεκατομμύρια τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, δίνουν δισεκατομμύρια για να στέλνουνε φρεγάτες στην Ερυθρά Θάλασσα για τα συμφέροντα των εφοπλιστών».
Ανάμεσα στα δίκαια αιτήματα που προβάλλουν οι αγρότες της Καρδίτσας ξεχωρίζουν τα εξής:
- Να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα στους αγροτοκτηνοτρόφους λόγω της μεγάλης απώλειας παραγωγής και εισοδήματος, εξαιτίας και της χαμηλής τιμής.
-- Αμεσα μέτρα, αποζημίωση στο 100% και κάλυψη του χαμένου εισοδήματος στην κτηνοτροφία για τα απολεσθέντα ζώα και τη δημιουργία των κοπαδιών, με ευθύνη του κράτους.
-- Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ) μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, καθώς και διαχείρισης των υδάτων.
-- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα, ώστε να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα και να επιβιώσουν οι οικογένειές τους.
-- Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, 7 λεπτά η κιλοβατώρα στο ρεύμα, με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών, κατάργηση του ΦΠΑ.
-- ΕΛΓΑ που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ από την πανελλαδική σύσκεψη, ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα ορισμένες τοποθετήσεις εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, που ανέδειξαν την ανάγκη να δυναμώσει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, η συλλογική διεκδίκηση μέσα από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, η συσπείρωση γύρω από το πλαίσιο πάλης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, κόντρα στη λογική της αναμονής και της αναζήτησης «σωτήρων» που καλλιεργούν αυταπάτες π.χ. περί «διόρθωσης» της ΚΑΠ, δίνοντας τελικά άλλοθι στις αντιαγροτικές πολιτικές των κυβερνήσεων.
Η πεποίθηση ότι ο οργανωμένος, συλλογικός αγώνας είναι το «όπλο» που έχουν στα χέρια τους οι αγρότες, εκφράστηκε από πολλές τοποθετήσεις εκπροσώπων στην πανελλαδική σύσκεψη.
Οπως ξεκαθάρισε και εισηγητικά ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Λάρισας, «το οργανωμένο αγροτικό κίνημα πιστεύουμε ότι με τη διεκδίκηση και τους αγώνες μας μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα».
Ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, τονίζοντας ότι απέναντι στην πολιτική κυβερνήσεων - ΕΕ που τους ξεκληρίζει, χρειάζονται δυναμικοί και μαζικοί αγώνες, ανέφερε: «Μόνο με τον αγώνα και τις διεκδικήσεις μας, με τα τρακτέρ μας στους δρόμους καταφέραμε να αποσπάσουμε κατακτήσεις. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει από το να απαντήσουμε συλλογικά στην επίθεση που δεχόμαστε. Δεν είναι ατομικός ο αγώνας μας, είναι υπόθεση όλων μας, για να ζήσουμε όλοι στα χωριά μας κόντρα στην κυβέρνηση που τα ερημώνει. Που αφήνουν απροστάτευτο τον λαό απέναντι σε κάθε καταστροφή, να τρέχουμε να σωθούμε. Δεν είναι λογικό σήμερα να πνιγόμαστε τον χειμώνα, να καιγόμαστε το καλοκαίρι. Το 2024 αξίζει να ζήσουμε σε μία καλύτερη κοινωνία εμείς και τα παιδιά μας, χωρίς πολέμους και αυτήν τη φτώχεια, με αξιοπρέπεια. Ο φόβος τους είναι τα τρακτέρ μας στον δρόμο, όχι να παζαρεύουμε πόσα θα χάσουμε».
Ταυτόχρονα, ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλογών ν. Μαγνησίας, μετέφερε το αγωνιστικό κλίμα από τις μαχητικές κινητοποιήσεις και τις δεκάδες συσκέψεις που πραγματοποίησαν συντονισμένα οι αγροτικοί σύλλογοι της περιοχής του Πηλίου, το τελευταίο διάστημα. Σημείωσε: «Πολλοί προσπαθούν να μας διασπάσουν, να μας διαχωρίσουν με διάφορες μορφές, γιατί ξέρουν πως το διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων μας ενώνει και μας εκφράζει όλους τους βιοπαλαιστές αγρότες. Η κυβέρνηση ακολουθεί τη λογική τού "διαίρει και βασίλευε", για να μας στρέψει απέναντι στους ίδιους μας τους συναδέλφους. Για παράδειγμα, στον διπλανό νομό στον δήμο Αγιάς, οι συνάδελφοι μηλοπαραγωγοί δεν αποζημιώθηκαν από τις περσινές καταστροφές, εμείς το καταγγείλαμε και δώσαμε κοινό αγώνα για να αποσπάσουν δέσμευση από την κυβέρνηση για αποζημιώσεις και εκείνοι».
Στο ζωντάνεμα και στη συγκρότηση νέων Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών στάθηκαν αρκετοί συνδικαλιστές, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες που υπάρχουν να δυναμώσει η οργάνωση των βιοπαλαιστών στην ύπαιθρο απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ και επιχειρηματικών ομίλων.
Ενδεικτικά, η Αθηνά Ηλιοπούλου, πρόεδρος της νεοϊδρυθείσας Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ν. Αχαΐας, είπε: «Οι μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις της φετινής χρονιάς ανέδειξαν την ανάγκη συγκρότησης της Ομοσπονδίας μας, κάτι που κάναμε πράξη το προηγούμενο διάστημα με το ιδρυτικό μας συνέδριο. Με την κίνηση αυτή συνεχίζουμε με καλύτερους όρους την προσπάθεια οργάνωσης και συντονισμού των φτωχών αγροτών».
Αντίστοιχα, ο Μάριος Αρμενιάκος, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας, επισήμανε: «Οι αγώνες του τελευταίου διαστήματος στην Κέρκυρα, το ζωντάνεμα των αγροτικών συλλογών ξεσήκωσαν όλο το νησί με στόχο να οργανωθεί η πάλη απέναντι στο ξεκλήρισμα των ελαιοπαραγωγών, αλλά και σε κάθε πρόβλημα που αφορά τον λαό του νησιού. Η πάλη μας μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους είναι όπλο απέναντι και στα σχέδια εμπορευματοποίησης του νερού».
Ο Βαγγέλης Μπέτσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας, σημείωσε: «Είναι μεγάλη κατάκτηση η συσπείρωσή μας στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, το πλαίσιο αιτημάτων της διασφαλίζει την ενότητα του αγώνα μας, μόνο έτσι έχουμε κατακτήσεις. Η συσπείρωσή μας στους αγροτικούς συλλόγους είναι που φοβίζει την κυβέρνηση και τους αντιπάλους μας».