ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Διεκδικούν Συλλογική Σύμβαση, υπερασπίζονται τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους

Σε έναν κλάδο που η χώρα κατέχει ηγετική θέση διεθνώς, οι εργαζόμενοι είναι σε διαρκή αναμέτρηση με την ανασφάλεια

Σε σύσκεψη για τον συντονισμό των δυνάμεών τους και την κοινή δράση προχώρησαν την περασμένη Κυριακή επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία που δραστηριοποιούνται σε επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, πήραν μέρος εργαζόμενοι από μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας της Θεσπρωτίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Δωρίδας, της Αχαΐας, της Αργολίδας, της Κορινθίας, της Αττικής και της Εύβοιας, δηλαδή από τη συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών στις οποίες υπάρχουν επιχειρήσεις του υποκλάδου.

Οι εργαζόμενοι στις ιχθυοκαλλιέργειες βρίσκονται αντιμέτωποι με τη χειροτέρευση των όρων αμοιβής και εργασίας τους, αλλά και με επιχειρηματικά παιχνίδια που προμηνύουν νέα επιδείνωση του εργασιακού τοπίου. Στο φόντο αυτό, στη σύσκεψη εκφράστηκε η συμφωνία σωματείων και εργαζομένων στην ανάγκη για αγωνιστικές δράσεις το επόμενο χρονικό διάστημα, με στόχο να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα του προσωπικού, ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των επιχειρήσεων, αλλά και με επίκεντρο το αίτημα να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα. Στην κατεύθυνση αυτή, η Ομοσπονδία και τα σωματεία σχεδιάζουν να ζητήσουν συνάντηση με το υπουργείο Εργασίας μέσα στον Αύγουστο, ενώ στις αρχές Σεπτέμβρη επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν συνάντηση με τους εργοδοτικούς φορείς, με θέμα την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και στόχο να προετοιμαστεί απεργιακή κινητοποίηση με προμετωπίδα τη Συλλογική Σύμβαση και αιτήματα για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους.

Η εισήγηση στη σύσκεψη έγινε από τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας, Θανάση Κολιζέρα, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Δημήτρης Μαρμούτας, μεταφέροντας την αλληλεγγύη του Εργατικού Κέντρου στους εργαζόμενους του κλάδου και τη στήριξη στις αποφάσεις της σύσκεψης. Παρεμβάσεις έγιναν επίσης από τον Γιάννη Τζαβάρα, οργανωτικό γραμματέα, τον Γιάννη Σχοινά, ταμία, και τον Γιώργο Σταθόπουλο, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας.

Στη συζήτηση που έγινε, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς, ενώ μίλησαν για τις μάχες που έχουν δώσει οι δυνάμεις της Ομοσπονδίας και των σωματείων για την ανάκληση απολύσεων, την εξασφάλιση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και άλλα ζητήματα. Στο έδαφος αυτό εκφράστηκε η εκτίμηση πως το επόμενο διάστημα τα σωματεία μπορούν να ενισχυθούν, να μαζικοποιηθούν, να συντονίσουν τον βηματισμό τους, μπροστά στις μάχες που έρχονται.

Δικό μας μέλημα είναι να κατοχυρωθούν δουλειές, μισθοί, προϋπηρεσίες, δικαιώματα

Στην ηγετική θέση που κατέχει διεθνώς η Ελλάδα στην ιχθυοκαλλιέργεια σε πλωτούς ιχθυοκλωβούς και στην αχαλίνωτη επέκταση και συγκέντρωση των ιχθυοκαλλιεργειών, στην οποία οδηγεί ο ανταγωνισμός των επιχειρήσεων, αναφέρθηκε στην εισηγητική του ομιλία ο Θανάσης Κολιζέρας. Σκιαγράφησε τους όρους «γαλέρας» που επιφυλάσσουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι για το προσωπικό, ενώ υπενθύμισε και τα γενναιόδωρα προγράμματα οικονομικών ενισχύσεων μέσα από τα οποία οι κυβερνήσεις εξασφαλίζουν την παροχή «ρευστού» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) το 2021 ο κλάδος σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων δεκαετίας και επανήλθε στα προ κρίσης επίπεδα, παρά τα προβλήματα που είχε πυροδοτήσει ο Covid-19. Η παραγωγή ξεπέρασε τους 130.000 τόνους, αριθμός που εκτιμάται ότι το 2022 κινήθηκε ανοδικά. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση ως προς τον όγκο και την αξία παραγωγής υδατοκαλλιεργειών στην ΕΕ», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Την ίδια στιγμή, όπως κατήγγειλε, οι συνθήκες εργασίας είναι ιδιαίτερα άσχημες: Δεν έχει υπογραφεί ποτέ Συλλογική Σύμβαση και οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί. Καταγράφεται μπαράζ απολύσεων, υπάρχουν φαινόμενα ανασφάλιστης εργασίας, εξαπλώνεται η εργολαβική δουλειά. Κυριαρχεί η εντατικοποίηση, ενώ οι εργαζόμενοι εκτελούν βαριά εργασία χωρίς να υπάρχουν ΒΑΕ. Η μεγάλη επικινδυνότητα της εργασίας αποτυπώνεται στα συχνά ατυχήματα, μεταξύ των οποίων αρκετά είναι σοβαρά, ακόμα και θανατηφόρα.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι η «Avramar», επιχείρηση - μεγαθήριο του χώρου, ζητά αναδιάρθρωση των δανείων της, επικαλείται προβλήματα ρευστότητας, ενώ μια σειρά εξελίξεις φανερώνουν μειωμένο ενδιαφέρον για τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας. Μεταξύ άλλων, υπάρχει καταστροφή μεγάλης ποσότητας ψαριών λόγω κακής διαχείρισης, υποσιτίζονται ψάρια γιατί δεν υπάρχει ρευστότητα για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες σε ιχθυοτροφές, ο γόνος που στοκάρεται είναι θεαματικά μειωμένος σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, που προμηνύει μείωση παραγωγής. «Ολα δείχνουν πως ετοιμάζεται το ξανα-ανακάτεμα της τράπουλας με νέες επιχειρηματικές συμφωνίες και παιχνίδια για άλλη μια φορά στην πλάτη των εργαζομένων», προειδοποίησε ο Θ. Κολιζέρας.

«Δικό μας μέλημα είναι να κατοχυρωθούν δουλειές, μισθοί, προϋπηρεσίες, δικαιώματα για όλους τους συναδέλφους σε όλες τις επιχειρήσεις του υποκλάδου, σε κάθε σενάριο, ακόμα και αν αλλάξουν χέρια εταιρείες ή κάποιες μονάδες», ξεκαθάρισε. Ειδικά όσον αφορά την «Avramar», υπογράμμισε την ευθύνη της κυβέρνησης να διασφαλιστούν θέσεις εργασίας και δικαιώματα, με δεδομένο ότι η εταιρεία «πέρα από επιδοτήσεις και αναπτυξιακούς νόμους, χρηματοδοτήθηκε με εκατομμύρια ευρώ με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας».

Στο φόντο αυτό, κάλεσε σε προσπάθεια για ενίσχυση των σωματείων, ώστε να μπουν περισσότερες δυνάμεις στη μάχη για την υπεράσπιση των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, του ωραρίου, της σταθερής δουλειάς, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα, για όλους τους εργαζόμενους στις ιχθυοκαλλιέργειες.

ΧΑΝΙΑ - ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ
Εβαλαν φρένο στο ξεχείλωμα του ωραρίου μέσα από τη «Λευκή Νύχτα»

Φρένο σε μία ακόμη προσπάθεια να «ξεχειλώσει» το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων έβαλαν η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων. Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28 Ιούλη, η περιφερειακή αρχή κατέθεσε για έγκριση το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων για τη διοργάνωση «Λευκής Νύχτας» την Τρίτη 22 Αυγούστου, με λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων έως τις 11 το βράδυ. Ωστόσο, κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση των σωματείων, τελικά δεν απέσπασαν την έγκριση του σώματος. Είχε προηγηθεί ανάλογη παρέμβαση για το ίδιο ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων

Οπως υπενθυμίζουν τα δύο σωματεία, δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η παραπέρα «απελευθέρωση» του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων. «Ηδη μια σειρά δήμων όπως ο δήμος Μαλεβιζίου, Χερσονήσου και ένα τμήμα του δήμου Φαιστού και άλλες τόσες περιοχές στον δήμο Χανίων, με πρόφαση τις τουριστικές περιοχές έχουν απελευθερώσει τη λειτουργία των καταστημάτων για 6 μήνες τον χρόνο και τις Κυριακές», τονίζουν. Το «τέντωμα» αυτό του ωραρίου έχει οδηγήσει τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς εμπόρους σε μείωση του κύκλου εργασιών τους, σε αντίθεση με τις μεγάλες αλυσίδες που καταγράφουν αύξηση και καρπώνονται τη μερίδα του λέοντος της εμπορικής κίνησης. Οσο για τους εργαζόμενους, αυτοί καλούνται να δουλέψουν 7 μέρες τη βδομάδα, πολλές φορές χωρίς πρόγραμμα και για ατελείωτες ώρες.

Τα σωματεία διεκδικούν:

Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

Συλλογική Σύμβαση που θα κατοχυρώνει την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα και θα προβλέπει για τους εργαζόμενους στο εμπόριο 8ωρο - 5ήμερο - 40ωρο, με κυλιόμενο ρεπό.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά. Κατάργηση του ωρομίσθιου, της μερικής απασχόλησης και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΠΕΙΦΑΣΥΝ
Δικαιώθηκαν και στο δικαστήριο για την εκλογή εκπροσώπου τους

Την απόρριψη της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων για την αναστολή της εκλογής του εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ του Πει.Φα.Συν (χοντρεμπορική συνεταιριστική φαρμακευτική επιχείρηση, από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων, όπως αναφέρει η ίδια) και της Επιτροπής Εργαζομένων, αποφάσισε το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιώς στις 25 Ιούλη δικαιώνοντας τον εκπρόσωπο εργαζομένων, την Εφορευτική Επιτροπή, τον πρόεδρο και τον γραμματέα της απελθούσας επιτροπής εργαζομένων.

Να σημειωθεί ότι η εκλογή εκπροσώπου εργαζομένων προβλέπεται για όλους τους συνεταιρισμούς και ότι εκπρόσωπος των εργαζομένων στον Πει.Φα.Συν έχει εκλεχθεί ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου.

Το επιχειρησιακό σωματείο σε ανακοίνωσή του με αφορμή την απόφαση του Πρωτοδικείου σημειώνει ότι στις 27 Απρίλη εκδικάστηκε «η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν 8 εργαζόμενοι του Πει.Φα.Συν, φιλικά διακείμενοι στη διοίκηση του Συνεταιρισμού, με την οποία αμφισβητούσαν την εκλογή του εκπροσώπου εργαζομένων - μέλους του ΔΣ του Πει.Φα.Συν και της επιτροπής εργαζομένων, και ζητούσαν να ανασταλεί η εκλογή τους.

(...) Η κατάθεση, ωστόσο, της αίτησης και κατά του Πει.Φα.Συν, όπως πανηγυρικώς αποδείχθηκε κατά τη συζήτηση της αίτησης, τύποις έλαβε χώρα, καθώς ο Πει.Φα.Συν συνομολόγησε, με σκοπό να λειτουργήσει ως Δούρειος Ιππος, όλους τους ψευδείς και ανυπόστατους ισχυρισμούς που εξαπολύθηκαν από τον εργοδοτικό μηχανισμό του Συνεταιρισμού σχετικά με την εκλογική διαδικασία, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο κατά του εκπροσώπου εργαζομένων και προέδρου του Σωματείου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ