ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Μάη 1997
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συζητήσεις για συντηρητική αναθεώρηση του Συντάγματος

Οι εκπρόσωποι του δικομματισμού ανακινούν το θέμα κάνοντας μνεία του "συναινετικού κλίματος", που επικράτησε στη σχετική επιτροπή της προηγούμενης Βουλής

Ξαναήρθε στην επιφάνεια η υπόθεση της αναθεώρησης του Συντάγματος, που είχε σταματήσει μετά την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το Σεπτέμβρη, με αποτέλεσμα να μείνουν μετέωρες οι συζητήσεις που είχε κάνει τότε αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Το θέμα ανακινήθηκε την προηγούμενη βδομάδα, όταν πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη της ΝΔ, ενώ χτες στην υπόθεση παρέμβαση έκαναν και διάφορα κυβερνητικά στελέχη. Το σίγουρο είναι ότι η σχετική συζήτηση θα κινηθεί πάλι στην κατεύθυνση της επί το συντηρητικότερον αναθεώρησης του Συντάγματος μέσω της "συναινετικής" πολιτικής των δύο μεγάλων κομμάτων, όπως φάνηκε και στις εργασίες της προηγούμενης επιτροπής. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ επιδιώκουν την "προσαρμογή" του Συντάγματος στις "σημερινές εξελίξεις", δηλαδή εκχώρηση ακόμα μεγαλύτερων εξουσιών στα υπερεθνικά διευθυντήρια, όπως επιτάσσει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, και χτύπημα των όποιων κατακτήσεων είχαν κατοχυρωθεί και συνταγματικά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του άρθρου 16 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει το δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων, για το οποίο τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ είχαν συμφωνήσει στην προηγούμενη Βουλή ότι πρέπει να αναθεωρηθεί, προφανώς για να παραδοθούν τα πανεπιστήμια στους σχολάρχες.

Αλλωστε, το ότι παρά τις επιμέρους διαφωνίες τους τα δύο κόμματα θα συμπέσουν στις προτεινόμενες αλλαγές επιβεβαιώθηκε από τις δηλώσεις τόσο του Ε. Βενιζέλου όσο και του Πρ. Παυλόπουλου. Ο μεν πρώτος είπε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ συμπίπτει σε πολλά σημεία με την πρόταση της ΝΔ, οδηγώντας σε μία - όπως την ονόμασε - "συναινετική διαδικασία αναθεώρησης", ενώ ο Πρ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι στην προηγούμενη επιτροπή υπήρξε συναίνεση, υπευθυνότητα και αρκετά σημεία επαφής, "με τη μόνη διαφορά ότι θα πρέπει να καθορίσουμε τις προτεραιότητές μας στο θέμα της αναθεώρησης".

Προς το παρόν η συζήτηση εξαντλείται στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Βήματος" η κυβέρνηση προτείνει για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία να μη χρειάζονται 180 ψήφοι αλλά απλώς και μόνο 150 +1 των ψήφων της "θητεύουσας Βουλής". Το σκεπτικό της πρότασης είναι ότι η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας δεν πρέπει να είναι αφορμή για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες όταν δε συγκεντρώνονται οι 180 ψήφοι. Αντιδρώντας στην πρόταση αυτή ο Γ. Βαρβιτσιώτης (που είναι επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής της ΝΔ) δήλωσε χτες στον 9,84 ότι στόχος της είναι η απογύμνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και η επιβολή "κομματικού Προέδρου Δημοκρατίας". Ο ίδιος πρότεινε την καθιέρωση "Ανω Βουλής ή Συμβουλίου Δημοκρατίας" με αποστολή την άρση της ασυλίας βουλευτών, την παραπομπή στη Δικαιοσύνη υπουργών και τη λύση των αμφισβητήσεων που υπάρχουν για την ερμηνεία συνταγματικών διατάξεων.

Από την πλευρά του ο Δ. Ρέππας, απαντώντας χτες σε σχετική ερώτηση, είπε ότι μέσα στις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα ανακοινώσει λεπτομερώς τις θέσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προσπαθεί να αλλάξει "σελίδα"

Συνεδριάζει την Πέμπτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι άσχημες εντυπώσεις από τη δημοσιοποίηση των "αρχείων Καραμανλή"

Με τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Πέμπτη η ΝΔ επιχειρεί να ξεπεράσει τη νέα περίοδο εσωστρέφειας που κυριάρχησε στο κόμμα το προηγούμενο διάστημα, με αφορμή τη διαμάχη για τα "αρχεία Καραμανλή" και στη στάση των "φιλοβασιλικών βουλευτών".

Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ εκτιμούν ότι "η μπόρα" πέρασε πια και τώρα το κόμμα είναι έτοιμο να "παράγει πολιτική" και να ασχοληθεί "με το μέλλον και όχι το παρελθόν". Οι ίδιο συνεργάτες έλεγαν ότι η αρχή έγινε ήδη με τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, ενώ θετικά εκτιμούν το γεγονός ότι η κυβέρνηση - κατά την εκτίμησή τους - σύρθηκε στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, μία συζήτηση που πρώτη ξεκίνησε η ΝΔ.

Ως ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα επιλέχτηκε από τον Κ. Καραμανλή το θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου πέρα από τα θέματα της επικαιρότητας (συνενώσεις, περιφέρεια), θα γίνει και μία πρώτη συζήτηση για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Αλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ λίγες μέρες μετά την εκλογή του είχε πει στα στελέχη του κόμματος ότι ο πρώτος σοβαρός σταθμός στον οποίο θα κριθεί και η δική του αποτελεσματικότητα στην προεδρία θα είναι τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

Στο μεταξύ στη Ρηγίλλης είδαν με θετικό μάτι τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, σύμφωνα με την οποία ο Κ. Καραμανλής παρουσιάζει υψηλότερη δημοτικότητα από τον Κ. Σημίτη, εκτίμηση που δε συμμερίστηκε ο Δ. Ρέππας, ο οποίος δήλωσε σχετικά ότι ο λαός γνωρίζει "ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε υπεύθυνα χέρια" και γι' αυτό το λόγο "έχει την άνεση να δώσει μεγάλη χρονική πίστωση στον Κ. Καραμανλή".

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στόχος: Ενταση της εξαπάτησης - άμβλυνση των διαφορών

Εμφανή προσπάθεια τόνωσης της εικόνας της προς τα έξω, αλλά και αναζητώντας διαύλους διαφυγής από τις εσωτερικές αναταράξεις που προκαλούνται στους κόλπους της (ελληνοτουρκικά, "κοινωνικός διάλογος", Φλοίσβος, "νόμος Πεπονή" κλπ.) αναμένεται να επιχειρήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, ο Κ. Σημίτης φέρεται να επιλέγει, πέραν της "σκληρής" ή "ήπιας", κατά το δοκούν, γραμμής απέναντι στους αμφισβητίες του, την τακτική της... "ενασχόλησης με τα μεγάλα προβλήματα του τόπου" ως ένα ακόμα δείγμα ότι η "ηγεμονία του δεν απειλείται", με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται οι "διαφωνούντες" σαν... υποπερίπτωση, στα πλαίσια της συνολικής λειτουργίας του ως πρωθυπουργού.

Πάντως, τα υπαρκτά προβλήματα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος δεν πρόκειται να εξαφανιστούν. Προσπάθεια είναι να επιτευχθεί άμβλυνση στον τρόπο που εκδηλώνονται και αυτό θα επιδιώξει η ηγεσία του κόμματος. Τόσο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΤΕ Εσωτερικών (όπου θα συζητηθεί η τροπολογία για τους έκτακτους υπαλλήλους στους δήμους, που προκάλεσε την πρόσφατη αναταραχή στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ), όσο και κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Κ. Σημίτη με τα μέλη του ΚΤΕ Εξωτερικών και Αμυνας (τη μεθεπόμενη Τετάρτη), όπου συμμετέχουν αρκετοί εκ των 32 βουλευτών που υπέγραψαν την επιστολή για τα ελληνοτουρκικά.

"Κεντροαριστερά"με... γιοφύρια

Εκεί όμως που βρίσκεται το μέγιστο πρόβλημα για την κυβέρνηση, είναι το πεδίο της κοινωνίας. Η τελευταία θα επιχειρηθεί να εξαπατηθεί με ποικίλους τρόπους οι οποίοι σχεδιάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να διευκολύνεται το έργο του περάσματος της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στο παραπάνω πλαίσιο η κυβέρνηση επιδιώκει την αναθέρμανση της περί "Κεντροαριστεράς" συζήτησης ώστε να διαμορφωθεί κατάλληλο "κλίμα" ενόψει της"μάζωξης" σοσιαλδημοκρατών που ετοιμάζεται για τα τέλη του επόμενου μήνα.Εκεί η κυβέρνηση "θα αναζητήσει το κοινωνικό πρόσωπο της σύγχρονης Αριστεράς, σε συνεργασία με τους συντρόφους της"..., όπως αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου... Το ζητούμενο είναι να δοθεί "ενιαία απάντηση στα προβλήματα", συνεχίζουν, για να προσδιορίσουν τι εννοούν:

Πρώτον,θα ζητηθούν "συμβουλές" από Ιταλούς, Ισπανούς και Πορτογάλους σοσιαλδημοκράτες περί του "κοινωνικού διαλόγου", στον οποίο εκείνοι έχουν προηγηθεί... Δεύτερον,το περιβόητο "αριστερό Μάαστριχτ", για το οποίο μιλά το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης, είναι τέτοιο που ούτε καν τη "διασταλτική ερμηνεία" των κριτηρίων για την είσοδο στην ΟΝΕ, δε θα ζητήσει η κυβέρνηση, εφόσον δεν προηγηθούν άλλοι...

Πριν τον... εισαγόμενο "κεντροαριστερισμό", η κυβέρνηση προετοιμάζει περιοδείες παροχολογίας, όπως στην Ηπειρο, στα τέλη Μάη. Εκεί ο πρωθυπουργός, αναμένεται να "τάξει" στη φτωχότερη περιφέρεια της ΕΕ, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, μεγάλα έργα, ενεργειακά έργα και ασφάλεια των συνόρων, εμπλουτισμένα με "φιλοαγροτικά" κηρύγματα...

Στημένα... "καλλιστεία"

Ολα στο βωμό του θεάματος. Ολα μια παράσταση είναι. Και το ζητούμενο είναι ποιος έχει μάθει καλύτερα το ρόλο του. Αν θα είναι περισσότερο άνετος στο "γυαλί". Αν θα υπερισχύσει... κινησιολογικά. Αν θα τα πει "νεράκι", όπως μαθαίνουν παπαγαλιστί το μάθημά τους οι πιτσιρικάδες στο σχολείο. Περί "ηθοποιίας" μιλάμε, δηλαδή. Οχι, βέβαια, με την ευγενή έννοια της υποκριτικής τέχνης, αλλά με την έννοια της μετατροπής της υποκρισίας σε τέχνη εξαπάτησης. Η τελευταία, δε, κάθε άλλο παρά αντικείμενο αρνητικού σχολιασμού συνιστά. Ισα ίσα. Καθαγιάζεται ως μέρος του "παιχνιδιού". Οχι ενός οποιουδήποτε "παιχνιδιού", αλλά του "πολιτικού παιχνιδιού"...

***

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις ανωτέρω "αρχές" του "πολιτισμού" της πολιτικής που προάγεται στις "εκσυγχρονιστικές" μέρες μας, το θέμα στη χτεσινή Ολομέλεια της Βουλής δε βρίσκεται στις θέσεις των κομμάτων για την οικονομία. Δε βρίσκεται καν στην ανάλυση της οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται η χώρα. Το θέμα, όπως από χτες το πρωί "ενημέρωναν" το πανελλήνιο τα ΜΜΕ, έγκειται: Στην "πρώτη αναμέτρηση" του Κ. Καραμανλή με τον Κ. Σημίτη και στο ποιος θα "κερδίσει" σε αυτήν την "παρθενική" εμφάνιση...

Μάλιστα, ουδείς εκ των υπηρετών της παραπάνω "πολιτικής ενημέρωσης", ουδείς εκ των διαφημιστών - βαθμολογητών της υποκρισίας ερυθριά. Απεναντίας. "Ξεφουσκώνουν" από φιλαυτία, διότι η από μέρους τους, δήθεν, απολίτικη προσέγγιση του ζητήματος, τους πείθει ότι είναι "και πολύ ιν"... Τι τα θες, φίλε μου; Ποια οικονομία; Το ερώτημα είναι "Κώστας ή Κωστάκης;". Ολα είναι θέαμα...

***

Σαφώς. Ολα θέαμα είναι. Και οι δικομματικές "κοκορομαχίες", που σε κάποιους έχουν λείψει πάρα πολύ, θέαμα είναι, το οποίο φιλοδοξούν να αναστήσουν. Ανώδυνο, αβαθές, φτηνό, "σαπουνοειδές" και άκρως αποπροσανατολιστικό θέαμα. Δηλαδή, αρκούντως εξυπηρετικό για εκείνους που συμφωνούν απολύτως στην παραγωγή κάποιων άλλων "θεαμάτων", τα οποία βέβαια θέλουν να μένουν πίσω από τα φώτα της ράμπας.

Λέμε, για τα "θεάματα" των 2 εκατ. Ελλήνων, που η οικονομική πολιτική των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχει στοιβάξει να ζουν κάτω από τα όρια φτώχειας. Για την απογείωση κατά 40% της φορολόγησης των μισθωτών και συνταξιούχων, που επιβάλλει η οικονομική πολιτική του Μάαστριχτ. Για το 10% των ανέργων που έχει περιθωριοποιηθεί στο γκέτο της ευρωενωσιακής "σύνθλιψης". Για την παραγωγική αποσάθρωση του τόπου, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου...

Αυτό το αποκρουστικό "θέαμα" της ταυτόσημης πολιτικής τους θέλουν να αποσιωπήσουν. Γι' αυτό επιδίδονται σε πρωθυπουργικο-προεδρικά "καλλιστεία". Σε "καλλιστεία", όμως, τόσο στημένα, κανένα "λίφτινγκ" δεν μπορεί να προστατέψει τους πρωταγωνιστές τους από να γίνονται... θέαμα.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Συζητήσεις για συντηρητική αναθεώρηση του Συντάγματος

Οι εκπρόσωποι του δικομματισμού ανακινούν το θέμα κάνοντας μνεία του "συναινετικού κλίματος", που επικράτησε στη σχετική επιτροπή της προηγούμενης Βουλής

Ξαναήρθε στην επιφάνεια η υπόθεση της αναθεώρησης του Συντάγματος, που είχε σταματήσει μετά την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το Σεπτέμβρη, με αποτέλεσμα να μείνουν μετέωρες οι συζητήσεις που είχε κάνει τότε αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Το θέμα ανακινήθηκε την προηγούμενη βδομάδα, όταν πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη της ΝΔ, ενώ χτες στην υπόθεση παρέμβαση έκαναν και διάφορα κυβερνητικά στελέχη. Το σίγουρο είναι ότι η σχετική συζήτηση θα κινηθεί πάλι στην κατεύθυνση της επί το συντηρητικότερον αναθεώρησης του Συντάγματος μέσω της "συναινετικής" πολιτικής των δύο μεγάλων κομμάτων, όπως φάνηκε και στις εργασίες της προηγούμενης επιτροπής. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ επιδιώκουν την "προσαρμογή" του Συντάγματος στις "σημερινές εξελίξεις", δηλαδή εκχώρηση ακόμα μεγαλύτερων εξουσιών στα υπερεθνικά διευθυντήρια, όπως επιτάσσει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, και χτύπημα των όποιων κατακτήσεων είχαν κατοχυρωθεί και συνταγματικά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του άρθρου 16 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει το δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων, για το οποίο τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ είχαν συμφωνήσει στην προηγούμενη Βουλή ότι πρέπει να αναθεωρηθεί, προφανώς για να παραδοθούν τα πανεπιστήμια στους σχολάρχες.

Αλλωστε, το ότι παρά τις επιμέρους διαφωνίες τους τα δύο κόμματα θα συμπέσουν στις προτεινόμενες αλλαγές επιβεβαιώθηκε από τις δηλώσεις τόσο του Ε. Βενιζέλου όσο και του Πρ. Παυλόπουλου. Ο μεν πρώτος είπε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ συμπίπτει σε πολλά σημεία με την πρόταση της ΝΔ, οδηγώντας σε μία - όπως την ονόμασε - "συναινετική διαδικασία αναθεώρησης", ενώ ο Πρ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι στην προηγούμενη επιτροπή υπήρξε συναίνεση, υπευθυνότητα και αρκετά σημεία επαφής, "με τη μόνη διαφορά ότι θα πρέπει να καθορίσουμε τις προτεραιότητές μας στο θέμα της αναθεώρησης".

Προς το παρόν η συζήτηση εξαντλείται στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα του "Βήματος" η κυβέρνηση προτείνει για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία να μη χρειάζονται 180 ψήφοι αλλά απλώς και μόνο 150 +1 των ψήφων της "θητεύουσας Βουλής". Το σκεπτικό της πρότασης είναι ότι η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας δεν πρέπει να είναι αφορμή για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες όταν δε συγκεντρώνονται οι 180 ψήφοι. Αντιδρώντας στην πρόταση αυτή ο Γ. Βαρβιτσιώτης (που είναι επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής της ΝΔ) δήλωσε χτες στον 9,84 ότι στόχος της είναι η απογύμνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και η επιβολή "κομματικού Προέδρου Δημοκρατίας". Ο ίδιος πρότεινε την καθιέρωση "Ανω Βουλής ή Συμβουλίου Δημοκρατίας" με αποστολή την άρση της ασυλίας βουλευτών, την παραπομπή στη Δικαιοσύνη υπουργών και τη λύση των αμφισβητήσεων που υπάρχουν για την ερμηνεία συνταγματικών διατάξεων.

Από την πλευρά του ο Δ. Ρέππας, απαντώντας χτες σε σχετική ερώτηση, είπε ότι μέσα στις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα ανακοινώσει λεπτομερώς τις θέσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προσπαθεί να αλλάξει "σελίδα"

Συνεδριάζει την Πέμπτη η Κοινοβουλευτική Ομάδα, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι άσχημες εντυπώσεις από τη δημοσιοποίηση των "αρχείων Καραμανλή"

Με τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Πέμπτη η ΝΔ επιχειρεί να ξεπεράσει τη νέα περίοδο εσωστρέφειας που κυριάρχησε στο κόμμα το προηγούμενο διάστημα, με αφορμή τη διαμάχη για τα "αρχεία Καραμανλή" και στη στάση των "φιλοβασιλικών βουλευτών".

Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ εκτιμούν ότι "η μπόρα" πέρασε πια και τώρα το κόμμα είναι έτοιμο να "παράγει πολιτική" και να ασχοληθεί "με το μέλλον και όχι το παρελθόν". Οι ίδιο συνεργάτες έλεγαν ότι η αρχή έγινε ήδη με τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, ενώ θετικά εκτιμούν το γεγονός ότι η κυβέρνηση - κατά την εκτίμησή τους - σύρθηκε στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, μία συζήτηση που πρώτη ξεκίνησε η ΝΔ.

Ως ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Ομάδα επιλέχτηκε από τον Κ. Καραμανλή το θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου πέρα από τα θέματα της επικαιρότητας (συνενώσεις, περιφέρεια), θα γίνει και μία πρώτη συζήτηση για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Αλλωστε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ λίγες μέρες μετά την εκλογή του είχε πει στα στελέχη του κόμματος ότι ο πρώτος σοβαρός σταθμός στον οποίο θα κριθεί και η δική του αποτελεσματικότητα στην προεδρία θα είναι τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

Στο μεταξύ στη Ρηγίλλης είδαν με θετικό μάτι τα αποτελέσματα δημοσκόπησης, σύμφωνα με την οποία ο Κ. Καραμανλής παρουσιάζει υψηλότερη δημοτικότητα από τον Κ. Σημίτη, εκτίμηση που δε συμμερίστηκε ο Δ. Ρέππας, ο οποίος δήλωσε σχετικά ότι ο λαός γνωρίζει "ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε υπεύθυνα χέρια" και γι' αυτό το λόγο "έχει την άνεση να δώσει μεγάλη χρονική πίστωση στον Κ. Καραμανλή".

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στόχος: Ενταση της εξαπάτησης - άμβλυνση των διαφορών

Εμφανή προσπάθεια τόνωσης της εικόνας της προς τα έξω, αλλά και αναζητώντας διαύλους διαφυγής από τις εσωτερικές αναταράξεις που προκαλούνται στους κόλπους της (ελληνοτουρκικά, "κοινωνικός διάλογος", Φλοίσβος, "νόμος Πεπονή" κλπ.) αναμένεται να επιχειρήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, ο Κ. Σημίτης φέρεται να επιλέγει, πέραν της "σκληρής" ή "ήπιας", κατά το δοκούν, γραμμής απέναντι στους αμφισβητίες του, την τακτική της... "ενασχόλησης με τα μεγάλα προβλήματα του τόπου" ως ένα ακόμα δείγμα ότι η "ηγεμονία του δεν απειλείται", με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζονται οι "διαφωνούντες" σαν... υποπερίπτωση, στα πλαίσια της συνολικής λειτουργίας του ως πρωθυπουργού.

Πάντως, τα υπαρκτά προβλήματα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος δεν πρόκειται να εξαφανιστούν. Προσπάθεια είναι να επιτευχθεί άμβλυνση στον τρόπο που εκδηλώνονται και αυτό θα επιδιώξει η ηγεσία του κόμματος. Τόσο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΤΕ Εσωτερικών (όπου θα συζητηθεί η τροπολογία για τους έκτακτους υπαλλήλους στους δήμους, που προκάλεσε την πρόσφατη αναταραχή στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ), όσο και κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Κ. Σημίτη με τα μέλη του ΚΤΕ Εξωτερικών και Αμυνας (τη μεθεπόμενη Τετάρτη), όπου συμμετέχουν αρκετοί εκ των 32 βουλευτών που υπέγραψαν την επιστολή για τα ελληνοτουρκικά.

"Κεντροαριστερά"με... γιοφύρια

Εκεί όμως που βρίσκεται το μέγιστο πρόβλημα για την κυβέρνηση, είναι το πεδίο της κοινωνίας. Η τελευταία θα επιχειρηθεί να εξαπατηθεί με ποικίλους τρόπους οι οποίοι σχεδιάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να διευκολύνεται το έργο του περάσματος της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στο παραπάνω πλαίσιο η κυβέρνηση επιδιώκει την αναθέρμανση της περί "Κεντροαριστεράς" συζήτησης ώστε να διαμορφωθεί κατάλληλο "κλίμα" ενόψει της"μάζωξης" σοσιαλδημοκρατών που ετοιμάζεται για τα τέλη του επόμενου μήνα.Εκεί η κυβέρνηση "θα αναζητήσει το κοινωνικό πρόσωπο της σύγχρονης Αριστεράς, σε συνεργασία με τους συντρόφους της"..., όπως αναφέρουν από το Μέγαρο Μαξίμου... Το ζητούμενο είναι να δοθεί "ενιαία απάντηση στα προβλήματα", συνεχίζουν, για να προσδιορίσουν τι εννοούν:

Πρώτον,θα ζητηθούν "συμβουλές" από Ιταλούς, Ισπανούς και Πορτογάλους σοσιαλδημοκράτες περί του "κοινωνικού διαλόγου", στον οποίο εκείνοι έχουν προηγηθεί... Δεύτερον,το περιβόητο "αριστερό Μάαστριχτ", για το οποίο μιλά το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης, είναι τέτοιο που ούτε καν τη "διασταλτική ερμηνεία" των κριτηρίων για την είσοδο στην ΟΝΕ, δε θα ζητήσει η κυβέρνηση, εφόσον δεν προηγηθούν άλλοι...

Πριν τον... εισαγόμενο "κεντροαριστερισμό", η κυβέρνηση προετοιμάζει περιοδείες παροχολογίας, όπως στην Ηπειρο, στα τέλη Μάη. Εκεί ο πρωθυπουργός, αναμένεται να "τάξει" στη φτωχότερη περιφέρεια της ΕΕ, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, μεγάλα έργα, ενεργειακά έργα και ασφάλεια των συνόρων, εμπλουτισμένα με "φιλοαγροτικά" κηρύγματα...

Στημένα... "καλλιστεία"

Ολα στο βωμό του θεάματος. Ολα μια παράσταση είναι. Και το ζητούμενο είναι ποιος έχει μάθει καλύτερα το ρόλο του. Αν θα είναι περισσότερο άνετος στο "γυαλί". Αν θα υπερισχύσει... κινησιολογικά. Αν θα τα πει "νεράκι", όπως μαθαίνουν παπαγαλιστί το μάθημά τους οι πιτσιρικάδες στο σχολείο. Περί "ηθοποιίας" μιλάμε, δηλαδή. Οχι, βέβαια, με την ευγενή έννοια της υποκριτικής τέχνης, αλλά με την έννοια της μετατροπής της υποκρισίας σε τέχνη εξαπάτησης. Η τελευταία, δε, κάθε άλλο παρά αντικείμενο αρνητικού σχολιασμού συνιστά. Ισα ίσα. Καθαγιάζεται ως μέρος του "παιχνιδιού". Οχι ενός οποιουδήποτε "παιχνιδιού", αλλά του "πολιτικού παιχνιδιού"...

***

Σύμφωνα, λοιπόν, με τις ανωτέρω "αρχές" του "πολιτισμού" της πολιτικής που προάγεται στις "εκσυγχρονιστικές" μέρες μας, το θέμα στη χτεσινή Ολομέλεια της Βουλής δε βρίσκεται στις θέσεις των κομμάτων για την οικονομία. Δε βρίσκεται καν στην ανάλυση της οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται η χώρα. Το θέμα, όπως από χτες το πρωί "ενημέρωναν" το πανελλήνιο τα ΜΜΕ, έγκειται: Στην "πρώτη αναμέτρηση" του Κ. Καραμανλή με τον Κ. Σημίτη και στο ποιος θα "κερδίσει" σε αυτήν την "παρθενική" εμφάνιση...

Μάλιστα, ουδείς εκ των υπηρετών της παραπάνω "πολιτικής ενημέρωσης", ουδείς εκ των διαφημιστών - βαθμολογητών της υποκρισίας ερυθριά. Απεναντίας. "Ξεφουσκώνουν" από φιλαυτία, διότι η από μέρους τους, δήθεν, απολίτικη προσέγγιση του ζητήματος, τους πείθει ότι είναι "και πολύ ιν"... Τι τα θες, φίλε μου; Ποια οικονομία; Το ερώτημα είναι "Κώστας ή Κωστάκης;". Ολα είναι θέαμα...

***

Σαφώς. Ολα θέαμα είναι. Και οι δικομματικές "κοκορομαχίες", που σε κάποιους έχουν λείψει πάρα πολύ, θέαμα είναι, το οποίο φιλοδοξούν να αναστήσουν. Ανώδυνο, αβαθές, φτηνό, "σαπουνοειδές" και άκρως αποπροσανατολιστικό θέαμα. Δηλαδή, αρκούντως εξυπηρετικό για εκείνους που συμφωνούν απολύτως στην παραγωγή κάποιων άλλων "θεαμάτων", τα οποία βέβαια θέλουν να μένουν πίσω από τα φώτα της ράμπας.

Λέμε, για τα "θεάματα" των 2 εκατ. Ελλήνων, που η οικονομική πολιτική των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχει στοιβάξει να ζουν κάτω από τα όρια φτώχειας. Για την απογείωση κατά 40% της φορολόγησης των μισθωτών και συνταξιούχων, που επιβάλλει η οικονομική πολιτική του Μάαστριχτ. Για το 10% των ανέργων που έχει περιθωριοποιηθεί στο γκέτο της ευρωενωσιακής "σύνθλιψης". Για την παραγωγική αποσάθρωση του τόπου, το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου...

Αυτό το αποκρουστικό "θέαμα" της ταυτόσημης πολιτικής τους θέλουν να αποσιωπήσουν. Γι' αυτό επιδίδονται σε πρωθυπουργικο-προεδρικά "καλλιστεία". Σε "καλλιστεία", όμως, τόσο στημένα, κανένα "λίφτινγκ" δεν μπορεί να προστατέψει τους πρωταγωνιστές τους από να γίνονται... θέαμα.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ