ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούλη 1996
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
Εφιαλτική αύξηση των ελλειμμάτων

Αύξηση 81,9% παρουσίασε το έλλειμμα των συναλλαγών της χώρας με το εξωτερικό και έφτασε τα 1,23 δισ. δολάρια!

Αύξηση 81,9% παρουσίασε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, δείχνοντας έτσι όχι μόνο τα δόντια του, αλλά και τα αδιέξοδα που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική συνολικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας, το σύνολο των συναλλαγών της χώρας μας με το εξωτερικό είχε αρνητικό αποτέλεσμα, που έφτασε τα 1,3 δισ. δολάρια, ενώ πέρσι το αντίστοιχο διάστημα ήταν ήταν 675,7 εκατομμύρια δολάρια. Ακόμα πιο μεγάλη είναι η "τρύπα" των 4,4 δισ. δολαρίων που εμφάνισε και το εμπορικό ισοζύγιο στο ίδιο διάστημα, έναντι 4,2 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο περσινό, αφού διευρύνεται συνεχώς η διαφορά εισαγωγών - εξαγωγών σε βάρος των εξαγωγών.

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη προεξοφλεί τη διαμόρφωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών σε νέα αρνητικά επίπεδα στο τέλος του 1996, καθώς τίποτα πλέον δε δείχνει ικανό να σταματήσει την ξέφρενη κούρσα του, την οποία η ακολουθούμενη πολιτική όχι μόνο δε χαλιναγωγεί, αλλά αντίθετα υποβοηθεί, όπως άλλωστε δείχνουν και οι ψυχροί αριθμοί.

Οι εξελίξεις στο ισοζύγιο και τα μεγάλα ελλείμματα δείχνουν με δραματικό τρόπο τα οξύτατα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τη συστηματική υποβάθμιση των παραγωγικών τομέων της, την πλήρη υποταγή της στα κέντρα εξάρτησης της χώρας. Η διαπίστωση αυτή αιτιολογείται και από την εξέλιξη των επιμέρους στοιχείων που απαρτίζουν το συνολικό πάρε - δώσε της χώρας μας με το εξωτερικό για το πρώτο τρίμηνο του 1996:

  • Οι εισροές από την ΕΕ εμφανίζονται μειωμένες σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 1995 κατά 15,7%.
  • Αντίθετα με τις κοινοτικές εισροές, η επίσημη φυγάδευση ιδιωτικών κεφαλαίων στο εξωτερικό παρουσιάζει αύξηση 29,5%. Πρόκειται για μια διαδικασία που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις πολιτικές που ευνοούν την αποβιομηχάνιση και την ...ιδιωτική πρωτοβουλία.
  • Στο εμπορικό ισοζύγιο, οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,4%,ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,2%. Με βάση την ακολουθούμενη πολιτική θα μπορούσαν οι δεύτερες να έχουν καμφθεί σημαντικά, καθώς η "σκληρή δραχμή" αποθαρρύνει τις εξαγωγές και ευνοεί τις εισαγωγές. Ομως απ' τη μια οι εισαγωγές παρουσιάζουν μικρή μόνο αύξηση, αφού η συνεχής μείωση των διαθέσιμων εισοδημάτων δεν ευνοεί τη διόγκωση της ζήτησης για αγορά αγαθών, ενώ, απ' την άλλη, το τέλμα των εξαγωγών μαρτυρά την ύπαρξη ευρύτερων διαρθρωτικών προβλημάτων στον τομέα του εμπορίου, τόσο όσον αφορά την ποσότητα, όσο και την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, δηλαδή την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα αντίστοιχα.
  • Η εισροή ταξιδιωτικού συναλλάγματος παρουσιάζει μικρή αύξηση 8,8%,που ωστόσο είναι αμφίβολο αν συνεχιστεί και για το υπόλοιπο διάστημα μέχρι το τέλος του χρόνου, αφού όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν σε πτώση του τουρισμού φέτος. Η πτώση αυτή δεν είναι άσχετη με την πολιτική σκληρής δραχμής, ούτε και με διάφορους - αστάθμητους και μη - εξωγενείς παράγοντες, πλην όμως η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται ότι οι τιμές στα θέρετρα των διακοπών δεν είναι ανάλογες της παρεχόμενης ποιότητας και ότι υπάρχουν βασικές ελλείψεις τουριστικής υποδομής.

ΘΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ
Στο κενό οι ελπίδες του εμπορικού κόσμου

Φρούδες αποδείχτηκαν οι ελπίδες των εμπόρων και κατά τις φετινές θερινές εκπτώσεις, αφού για μια ακόμη φορά τα υψηλά πράγματι ποσοστά των εκπτώσεων που φιγουράρουν στις βιτρίνες των καταστημάτων και φτάνουν μέχρι και 60% δε φαίνονται να είναι αρκετά για τους καταναλωτές να περάσουν τις πόρτες τους. Οπως δήλωσε στο "Ρ" ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας Αλ. Δρακάτος στην περιοχή της πρωτεύουσας οι έμποροι κάνουν λόγο για πτώση του τζίρου, που έφτασε σε κάποιες μέρες από την αρχή των εκπτώσεων μέχρι σήμερα και το 50%, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες πρώτες ημέρες των περσινών θερινών εκπτώσεων. Ο ίδιος είπε ότι μόνο τις πρώτες δυο τρεις μέρες διαφάνηκε κάποια μικρή αναθέρμανση στην αγορά σε σχέση πάντα με την απόλυτη ακινησία όλου του προηγούμενου διαστήματος, αλλά στη συνέχεια επανήλθε το παγωμένο κλίμα, ενώ πρόσθεσε ότι ούτε για τον υπόλοιπο ενάμιση σχεδόν μήνα που θα διαρκέσουν ακόνη οι θερινές εκπτώσεις περιμένουν πολλά πράγματα οι έμποροι.

Βεβαίως, η πορεία αυτή δεν εξηγείται μόνο λόγω καύσωνας ούτε λόγω περιοριστικών μέτρων στο κέντρο της Αθήνας και δεν παρατηρείται μόνο στην πρωτεύουσα. Σε όλη την Ελλάδα, ο εμπορικός κόσμος για μια ακόμη χρονιά βλέπει τις ελάχιστες ελπίδες που είχε αποθέσει στην περίοδο των εκπτώσεων να βουλιάζουν στην αδυναμία του καταναλωτικού κοινού να "θερμάνει" τα ταμεία των καταστημάτων. Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι όσο μεγάλα και ελκυστικά κι αν είναι τα ποσοστά των εκπτώσεων, έστω κι αν οι έμποροι πουλάνε στο κόστος, για να προσελκύσουν τους καταναλωτές, οι τσέπες των εργαζομένων που βιώνουν την εισοδηματική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις προσδοκίες του εμπορικού κόσμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ