ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Απρίλη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ - ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Τη βδομάδα των Παθών ο «διάλογος»

Ξεκινά την επόμενη Τρίτη με ανοιχτή την αντεργατική - αντιασφαλιστική ατζέντα

Νωρίτερα αρχίζει φέτος ο Επιτάφιος Θρήνος για την εργατική τάξη. Χτες, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ Ντόναλντ Τζόνστον, ανακοίνωσε ότι ο «κοινωνικός διάλογος» - που θα χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο για την προώθηση των νέων αντιλαϊκών ανατροπών - θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη. Αξιοποιώντας την «πάσα» που έκανε στην κυβέρνηση ο Χρ. Πολυζωγόπουλος και σχεδόν σύσσωμο το ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη αλλαγών στο Ασφαλιστικό, ο υπουργός μίλησε χτες «για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αφορούν και την αγορά εργασίας και το Ασφαλιστικό» και την πρόθεση της κυβέρνησης «να ξεκινήσει ο διάλογος».

Οπως είπε, την επόμενη βδομάδα θα υπάρξει συνάντηση στο υπουργείο Οικονομίας μεταξύ του ιδίου, του υπουργού Εργασίας Π. Παναγιωτόπουλου και του προεδρείου της ΟΚΕ, «προκειμένου να συζητήσουμε τους όρους αυτού του διαλόγου». Πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι μελέτες των διεθνών και των ελληνικών οργανισμών, προκειμένου να εντοπιστούν οι παράμετροι του προβλήματος...

Για την κυβέρνηση, ο κύβος ερρίφθη. Η επιχείρηση ανατροπής των εργασιακών σχέσεων ξεκινάει την Εβδομάδα των Παθών. Για το μεν Εργασιακό, στόχος είναι ο ενταφιασμός του οκτάωρου, μέσω της διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση, η επέκταση του διευθυντικού δικαιώματος και η μείωση της αμοιβής των υπερωριών. Για το Ασφαλιστικό, στην προκρούστεια κλίνη τίθενται η κατάργηση των βαρέων και ανθυγιεινών, των πρόωρων συντάξεων, αλλά και η επιμήκυνση (με φανερές ή συγκαλυμμένες μορφές) του εργάσιμου βίου.

Να σημειωθεί ότι μόλις προχτές εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Ευρωβουλής πρόταση οδηγίας, στην οποία επιχειρείται μια ανατριχιαστική ερμηνεία της έννοιας «χρόνος εργασίας». Σύμφωνα με αυτή, ο εργαζόμενος θα πρέπει να βρίσκεται στον τόπο εργασίας και να είναι διαθέσιμος στον εργοδότη όταν αυτός τον χρειάζεται... Στην ακραία της μορφή, η εφαρμογή της συγκεκριμένης οδηγίας αλυσοδένει τον εργάτη σε εικοσιτετράωρη βάση, στις αρπακτικές διαθέσεις των εργοδοτών, οι οποίοι και τη συνεχή παρουσία τους θα απαιτούν, ενώ θα μπορούν να τους χρησιμοποιούν, όταν αυτοί κρίνουν απαραίτητο. Επί της ουσίας, καταργείται η έννοια του ελεύθερου χρόνου και νομοθετείται η ισόβια σκλαβιά της εργατικής τάξης.

Χείρα βοηθείας και από τον ΟΟΣΑ

Λαλίστατος στις δηλώσεις του ήταν χτες και ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, ο οποίος υποστήριξε ότι η διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος απαιτεί τη ...διάλυσή του, αλλά και τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Επικαλούμενος το δημογραφικό πρόβλημα, ο Τζόνστον ισχυρίστηκε ότι «το θέμα είναι τι μπορεί να γίνει για να επιμηκυνθεί ο χρόνος εργασίας, για να ενταχθούν οι γυναίκες και οι μητέρες περισσότερο στην αγορά εργασίας, όπως επίσης και οι άνεργοι νέοι». Η «λύση» στο δημογραφικό πρόβλημα επομένως είναι η αύξηση των χρονικών ορίων συνταξιοδότησης, η γενίκευση της υποαπασχόλησης και των ελαστικών μορφών απασχόλησης, ώστε μέσα σε ένα εργασιακό περιβάλλον άγριου καπιταλισμού να μπουν στην αγορά εργασίας νέες, πάμφθηνες εργατικές δυνάμεις, οι οποίες εκ περιτροπής πότε θα υποαπασχολούνται και πότε θα μπαίνουν στην ουρά των ανέργων.

Το ενδιαφέρον του στελέχους του ΟΟΣΑ στράφηκε και προς τους τομείς της δημόσιας υγείας, της εκπαίδευσης και της φορολογίας. Από τη θέση του τοποτηρητή του διεθνούς κεφαλαίου, ανέφερε ότι ο Οργανισμός, ο οποίος έχει στις τάξεις του 30 από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, έχει συσσωρεύσει μια πολύτιμη εμπειρία και του δίνει τη δυνατότητα να βλέπει τι έχει λειτουργήσει και τι όχι σε διάφορες χώρες... Να θυμίσουμε εξάλλου ότι, από το βήμα της Βουλής, ο εν λόγω κύριος την προηγούμενη Τρίτη «πρότεινε» να αφαιρεθεί το δικαίωμα ψήφου στους συνταξιούχους, για να απαλλαχτούν οι κυβερνήσεις από το βραχνά των λαϊκών αντιδράσεων και της έκφρασής τους στην κάλπη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ - ΓΣΕΕ
Δημαγωγικές «διαφωνίες»

...στο φόντο της συναίνεσης

Την ώρα που ο υπουργός Απασχόλησης έδινε χτες νέα ώθηση στην αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι η μεταρρύθμιση στο Εργασιακό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2005, το ΠΑΣΟΚ επιχειρούσε δημαγωγικά να καταγγείλει την πολιτική της ΝΔ, ζητώντας με Επίκαιρη Επερώτησή του στη Βουλή να εφαρμοστεί ο αντιασφαλιστικός νόμος 3029. Από κοντά και η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία ανακοίνωσε χτες ότι δε συμμετέχει στο «διάλογο» για το Εργασιακό, την ώρα που με τον τίτλο του «κοινωνικού εταίρου» συμμετέχει και διαβουλεύεται το πετσόκομμα των εργασιακών δικαιωμάτων στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης.

Ο υπουργός Απασχόλησης, Π. Παναγιωτόπουλος, σε χτεσινή συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «ΣΚΑΪ», επανέλαβε ότι ο «διάλογος» μεταξύ των κοινωνικών εταίρων για τις νέες αντεργατικές ρυθμίσεις - διευθέτηση του χρόνου εργασίας (μεγαλύτερη ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας), υπερωρίες (μείωση του κόστους τους και επέκταση διευθυντικού δικαιώματος) - πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, ώστε αυτές να εφαρμοστούν εντός του 2005.

Για τις προχτεσινές προκλητικές δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ, Ντ. Τζόνσον, ο υπουργός, αν και προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δε διαφοροποιήθηκε επί της ουσίας. Ισχυρίστηκε ότι οι προτάσεις Τζόνσον απορρέουν από το φιλελεύθερο μοντέλο που επικρατεί στις ΗΠΑ, στο οποίο αντιπαρέθεσε το υποτιθέμενο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Ομως και τα δύο μοντέλα στην ουσία τους αποβλέπουν στη διαρκώς εντεινόμενη εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, κάτι που φαίνεται τόσο από τα αντεργατικά - αντιασφαλιστικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί στις ευρωπαϊκές χώρες όσο και από τις σημερινές κατευθύνεις της ΕΕ για ένταση της αντεργατικής επίθεσης.

Τη συμπαιγνία σε βάρος των εργαζομένων συμπλήρωσε το ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές του οποίου με Επίκαιρη Επερώτηση ζήτησαν την πλήρη εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 3029, που ψήφισε σαν κυβέρνηση. Δηλαδή, του νόμου που προβλέπει την υποχρηματοδότηση του ΙΚΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, την παράταση του εργάσιμου βίου στα 67 έτη, την ένταξη των ταμείων κύριας σύνταξης των ΔΕΚΟ και των τραπεζών στο ΙΚΑ - που για τους εργαζόμενους σημαίνει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων και των παροχών κ.ά.

Μέσα σε όλα αυτά, η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της δήλωσε ότι δε συμμετέχει σε κανένα «διάλογο» για τις εργασιακές σχέσεις και ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος 3029. Για μια ακόμα φορά, η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ εμπαίζει τους εργαζόμενους αφού ο νόμος 3029 αποτελεί τη βάση, ώστε η κυβέρνηση της ΝΔ να προχωρήσει σε ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, η ίδια η συμβιβασμένη πλειοψηφία πριν λίγες μέρες έστρωσε το έδαφος, για να ανοίξει ο «διάλογος» για το Ασφαλιστικό. Και είναι αυτή που ήδη έχει κάτσει στο τραπέζι του «διαλόγου» για τις εργασιακές σχέσεις, με τους εργοδότες και την κυβέρνηση της ΝΔ, από τον περασμένο Φλεβάρη.

Ξεκάθαρη κοροϊδία

Ο Γ. Παπανδρέου με κάθε ευκαιρία καλεί τους εργαζόμενους να γίνουν «ανταγωνιστικοί», να μάθουν να είναι «ευέλικτοι» και στηρίζει την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών που μετατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις σε «λάστιχο». Αυτά καταγράφονται ξεκάθαρα και στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, που υιοθέτησε με απόλυτη πλειοψηφία στο συνέδριό του. Αλλά χτες η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Ματσούκα δήλωσε ότι ψήφισε αρνητικά «στην οδηγία για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας»...

Η υποκρισία, συχνό φαινόμενο των στελεχών του ΠΑΣΟΚ εδώ και 13 μήνες που βρίσκονται στην αντιπολίτευση, λειτουργεί σαν στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού για τις δήθεν φιλολαϊκές προθέσεις των ...«σοσιαλιστών». Γιατί πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς τη δήλωση της Μ. Ματσούκα ότι «η καταψήφιση της οδηγίας αποτελεί σαφή και ξεκάθαρη θέση του ΠΑΣΟΚ και αναδεικνύει την προτεραιότητα που δίνει στην Κοινωνική Ευρώπη της απασχόλησης έναντι της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας»;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ