ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΪΛΑΝΔΗ
Εκρηκτική πολιτική κατάσταση

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές ζήτησαν και χτες, για τρίτη μέρα, την παραίτηση της κυβέρνησης εξαιτίας της σοβαρής οικονομικής κρίσης και δημοσιευμάτων που έφεραν τον πρωθυπουργό έτοιμο να θέσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης!

ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ. -

Εντείνεται η πολιτική κρίση στην Ταϊλάνδη, καθώς οι κακοδιαχειρισμοί της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Τσαβαλίτ Γιονγκτσάιγιουντ στον τομέα της οικονομίας και οι φήμες ότι παρ' ολίγον ο ίδιος να βάλει τη χώρα "στο γύψο", ώστε να παραμείνει με κάθε τρόπο στην εξουσία, έχουν προκαλέσει τη λαϊκή οργή.

Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές μαζεύτηκαν χτες για τρίτη μέρα στους δρόμους της Μπανγκόνγκ φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της παραίτησης του πρωθυπουργού και διαβεβαιώνοντας ότι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρις ότου φύγει ο Τσαβαλίτ Γιονγκτσάιγιουντ και η κυβέρνησή του. Στη διαδήλωση έδωσαν "παρών", παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, απολυμένοι εργάτες εργοστασίων, μεσοαστοί επιχειρηματίες, εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι που απαίτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης. Η δεινή οικονομική κρίση έχει βάλει λουκέτο στα μισά σχεδόν οικονομικά ιδρύματα, επιχειρήσεις και τράπεζες της χώρας εξαιτίας της χρεοκοπίας που προκάλεσε η κατά 30% μείωση της πραγματικής αξίας του εθνικού νομίσματος της χώρας έναντι του δολαρίου. Η συσσωρευμένη οικονομική κρίση, μεταξύ άλλων, προκάλεσε μέσα στο τελευταίο τετράμηνο τις απολύσεις 100.000 εργαζομένων! Πολλές αντιδράσεις προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι η κυβέρνηση Γιονγκτσάιγιουντ υπέγραψε δάνεια ύψους 17,2 δισ. δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με βαρύτατους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους οικονομικούς όρους για το σύνολο των εργαζομένων.

Πλήθος δημοσιογράφων είχαν μαζευτεί από νωρίς χτες το πρωί έξω από το Κοινοβούλιο, επιχειρώντας να "βομβαρδίσουν" με πλήθος ερωτήσεων τον πρωθυπουργό, καθώς δημοσιεύματα εφημερίδων ανέφεραν χτες ότι ο διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Γκέτα Θανατζάρο, είχε εμποδίσει τον Γιονγκτσάιγιουντ να επιβάλλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα.

Η είδηση προκάλεσε τη δριμύτατη αντίδραση, όχι μόνον πολιτικών κομμάτων, αλλά και μεγάλου μέρους πολιτών που συνειδητοποίησαν πως για μία ακόμη φορά - και ενώ δεν έχουν περάσει παρά μόνον πέντε χρόνια από την τελευταία χούντα - η χώρα βρέθηκε κοντά στο χείλος νέας δικτατορίας!

Η εφημερίδα "The Nation" υποστήριξε ότι ο υφυπουργός Οικονομικών, Τσαλέμ Γουμπαμρούνγκ, χρησιμοποίησε όλη την πειθώ του ώστε να κάνει τον πρωθυπουργό να πιστέψει ότι οι διαδηλώσεις ήταν μέρος συνωμοσίας που έκαναν εναντίον της κυβέρνησης... ένα στέλεχος κόμματος της αντιπολίτευσης, ένας δημοσιογράφος και ένας πολιτικός ακτιβιστής.

Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως θα προκηρύξει εκλογές όποτε προβλέπει το Σύνταγμα, δηλαδή τον ερχόμενο Μάη. Ομως, πολλοί Ταϊλανδέζοι αναρωτιούνται εάν η εκρηκτική αυτή κατάσταση μπορεί να περιμένει μέχρι την ερχόμενη άνοιξη...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ακαρπες συζητήσεις και αδέξια λάθη

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Καμία, ουσιαστικά, πρόοδος δεν επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησης των Αραφάτ και Μοντερχάι στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερέτζ. Σύμφωνα με τις λακωνικές δηλώσεις των δύο ανδρών, αλλά και των βοηθών τους, η συζήτηση ασχολήθηκε με θέματα συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και κατέληξε στη γενική δέσμευση να ενταθεί η, μεταξύ τους, συνεργασία. Εντούτοις, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, ανάμεσα στους οποίους και ο στενός σύμβουλος του Γιάσερ Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπουρντενέχ, δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους και υπογράμμισαν ότι στην πραγματικότητα ο Ντένις Ρος φεύγει και πάλι άπραγος. Εκτός από τους Αραφάτ, Ρος και Μοντερχάι, στη συνάντηση πήραν μέρος και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού του Ισραήλ Αμνόν Σαχάκ, ο επικεφαλής του Σιν Μπετ Αμί Αγιαλόν και οι Παλαιστίνιοι υπεύθυνοι ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη, Μοχάμεντ Νταχλάν και Τζιμπρίλ Ραγιούμπ.

Αποκαλυπτική αδεξιότητα

Θύελλα κατάφερε να ξεσηκώσει πάλι γύρω από το όνομά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον ανώτατο ραβί Γιτζάκ Καντουρί, που τον υποστήριξε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, δεν πρόσεξε το ανοιχτό μικρόφωνο του ισραηλινού ραδιοφώνου και του ψιθύρισε ότι "η αντιπολίτευση και η Αριστερά έχουν ξεχάσει τι σημαίνει να είσαι εβραίος" και συμπλήρωσε "πώς είναι δυνατόν να σκέφτονται σοβαρά να δείξουν εμπιστοσύνη στους Αραβες για την ασφάλεια του Ισραήλ;"

Η αδεξιότητα του Νετανιάχου έγινε πρώτο θέμα στις ειδήσεις, ενώ προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών, τόσο στην αντιπολίτευση, όσο και στους κόλπους της κυβέρνησής του. Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Εχούντ Μπάρακ δήλωσε ότι είναι πλέον σαφές ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποπέφτει από το ένα λάθος στο άλλο (ακόμα δεν έχει καταλαγιάσει ο θόρυβος από την αποτυχημένη επίθεση της Μοσάντ κατά ανώτερου στελέχους της "Χαμάς" στο Αμμάν) και είναι πλέον σαφές ότι είναι ανίκανος να κυβερνήσει. Ο Γιοσί Σαρίντ, ηγέτης του αριστερού κόμματος Μερέτζ, κατηγόρησε τον Νετανιάχου για χρήση "διπλής γλώσσας" και τόνισε ότι το κόμμα του θα καταθέσει νέα πρόταση μομφής εναντίον του, ενώ βουλευτής του Εργατικού Κόμματος κατέθεσε μήνυση εναντίον του πρωθυπουργού "επειδή προσβάλλει μεγάλο μέρος του ισραηλινού λαού απλώς γιατί διαφωνεί με την τακτική του". Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός κατηγόρησε και πάλι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι του επιτίθενται άδικα, ενώ υποστήριξε ότι οι συγκεκριμένες φράσεις που μεταδόθηκαν είναι αποτέλεσμα μοντάζ.

Νέα επιδρομή

Τις θέσεις της φιλοϊρανικής σιιτικής οργάνωσης "Χεζμπολάχ" είχε ως στόχο η χτεσινή επιδρομή δύο ισραηλινών μαχητικών αεροσκαφών με δύο ρουκέτες αέρος - εδάφους στο λόφο Ικλίμ αλ Τουφάχ, στην περιοχή Μαζράατ. Οπως υποστήριξαν οι λιβανικές αρχές ασφαλείας, δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, ενώ εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αρκέστηκε να δηλώσει ότι η "αποστολή των αεροσκαφών είχε επιτυχία". Η χτεσινή επίθεση, που είναι η 67η έξω από τα όρια της ζώνης κατοχής του Νοτίου Λιβάνου, φαίνεται ότι είχε τη μορφή αντιποίνων για τον τραυματισμό 2 Ισραηλινών στρατιωτών από μαχητές της"Χεζμπολάχ" την Τρίτη.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Υπουργός παραδέχεται την κατοχή μέρους του Βορείου Ιράκ!

ΑΓΚΥΡΑ.-

Την έβγαλε τελικά την "είδηση" η "Χουριέτ" στο χτεσινό της πρωτοσέλιδο, μόνο που την είχαν υπόψη τους σχεδόν οι πάντες: Τούρκος υπουργός παραδέχτηκε χτες ανώνυμα πως η Τουρκία έχει δημιουργήσει de facto μια "ζώνη ασφαλείας" στο Βόρειο Ιράκ για να αποτρέψει τις διεισδύσεις των ανταρτών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) στην Τουρκία.

Κατά το σχετικό δημοσίευμα, αποσπάσματα του οποίου μετέδωσε χτες και το "Γαλλικό Πρακτορείο", ο - μη κατονομασθείς - υπουργός αναφέρει πως περίπου 8.000 Τούρκοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στις παραμεθόριες περιοχές -εντός ιρακινού εδάφους - με στόχο την απόκρουση πιθανών επιθέσεων των ανταρτών του ΡΚΚ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Αγκυρα έχει εγκαταστήσει στο ιρακινό τμήμα των συνόρων της, με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ, ένα ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης της στρατιωτικής δραστηριότητας...

Καταδίκη τυφλού συγγραφέα...

Χτες εξάλλου, επισημοποιήθηκε η ποινή του 52χρονου δικηγόρου (23 έτη κάθειρξης...), συγγραφέα και υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Εσμπέρ Γιαγκμουρντερελί, επειδή ζήτησε (σε τηλεοπτική του εμφάνιση) να τερματιστεί ειρηνικά ο αιματηρός εμφύλιος πόλεμος με τους Κούρδους.

Γερμανία και Γαλλία αντέδρασαν έντονα στην απόφαση. Ο Κλάους Κίνκελ είπε ότι η Αγκυρα καταστρέφει τη φήμη της και προειδοποίησε (πάλι) ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

"Η ενέργεια των τουρκικών αρχών είναι απολύτως ακατανόητη... Η απόπειρα να φιμωθούν αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων... όχι μόνον υπονομεύει τα θεμέλια της δημοκρατίας, αλλά και βλάπτει σημαντικά τη διεθνή θέση της Τουρκίας", είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ομέρ Ακμπέλ, απάντησε πως η σύλληψη του Γιαγκμουρντερελί βασίστηκε "στην απόφαση ενός ανεξάρτητου και ελεύθερου δικαστηρίου και δεν έχει σημασία αν αρέσει ή όχι".

Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε επίσης τον πρόεδρο της τουρκικής οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων IHD, Ακίν Μπιρντάλ, σε ένα χρόνο φυλάκιση επειδή είχε δηλώσει σε δημόσια συγκέντρωση την 1η Σεπτέμβρη ότι οι Κούρδοι καταπιέζονται στην Τουρκία και ότι εφαρμόζεται πολιτική εξόντωσής τους.

Ο Κίνκελ, ο οποίος είχε συναντηθεί τόσο με τον Μπιρντάλ, όσο και με τον Γιαγκμουρντερελί σε επίσκεψή του στην Τουρκία τον περασμένο Μάρτη, δήλωσε ότι η μοναδική κατηγορία εναντίον των δύο ανδρών ήταν πως "εξέφρασαν τις απόψεις τους".

Η Γαλλία ευχήθηκε χτες να "απελευθερωθεί γρήγορα" ο Γιαγκμουρντερελί και να καταργήσει η Αγκυρα "τα εμπόδια στη δράση των τουρκικών οργανώσεων που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα"...

Ο Τούρκος συγγραφέας Γιασάρ Κεμάλ δήλωσε χτες ότι θα αγωνιστεί για την απελευθέρωση του Γιαγκμουρντερελί.

ΙΝΔΙΑ
Προσλαμβάνει διαστάσεις η κρίση

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.- Η κρίση που εκδηλώθηκε στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές την Τρίτη, με ανταλλαγή ύβρεων, γρονθοκοπημάτων, καθισμάτων και... μικροφώνων μεταξύ βουλευτών του τοπικού Κοινοβουλίου, προσέλαβε χτες πανινδική διάσταση. Οπως μετέδωσε το CNN το απόγευμα, ο Ινδός πρωθυπουργός Ιντερ Κουμάρ Γκιουράλ είχε κατεπείγουσες συναντήσεις με το κυβερνητικό επιτελείο του, στις οποίες συζητούσε την αποπομπή - ή μη - της κυβέρνησης του ινδουιστικού, εθνικιστικού κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP).

Η πρόταση αποπομπής της κυβέρνησης έγινε από τον Πρόεδρο της χώρας, Κ. Ρ. Ναραγιανάν, ο οποίος αμφισβήτησε το αποτέλεσμα της προχτεσινής ψηφοφορίας, από την οποία απείχαν όλοι οι βουλευτές των αντιπολιτευόμενων κομμάτων στο εκεί Κοινοβούλιο.

Τα τελευταία χρόνια, η κεντρική κυβέρνηση έχει αναλάβει τον έλεγχο των κρατιδίων Παντζάμπ, Κασμίρ και Ούταρ Πραντές. Τυπικά, η απόφαση αυτή λαμβάνεται εάν εκκρεμούν κατηγορίες περί διαφθοράς ή αν δεν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού σταθερών κυβερνητικών δομών στις περιοχές αυτές.

Η "σύρραξη" της Τρίτης στο Κοινοβούλιο κόστισε τους τραυματισμούς 45 ατόμων.

ΓΑΛΛΙΑ
Αποκαλύψεις από παλιότερη αιματηρή διαδήλωση

ΠΑΡΙΣΙ.-

Μεγάλος θόρυβος έχει ξεσπάσει στη Γαλλία μετά τις αποκαλύψεις για τα γεγονότα της 17ης Οκτωβρίου 1961 ανάμεσα στη γαλλική αστυνομία και σε Αλγερινούς με γαλλική υπηκοότητα. Σε χτεσινό της ρεπορτάζ η εφημερίδα "Λιμπερασιόν" δημοσιεύει δύο σελίδες με καταλόγους από τα αρχεία των γαλλικών δικαστικών αρχών σχετικά με τα τεκταινόμενα στη γαλλική πρωτεύουσα και τα απόρρητα αρχεία της γαλλικής αστυνομίας. Οπως φαίνεται από τους καταλόγους κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης της 17ης Οκτώβρη του 1961, που συμπίπτει με τον γαλλοαλγερινό πόλεμο, η γαλλική αστυνομία άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών, τους χτύπησε και ορισμένους τους πέταξε στον Σηκουάνα. Τότε οι γαλλικές αρχές είχαν κάνει λόγο για 3 νεκρούς. Η "Λιμπερασιόν" παραθέτει τουλάχιστον 10 ονόματα με την ένδειξη "Γάλλος Μουσουλμάνος Αλγερινός - νεκρός", ενώ πολλοί ιστορικοί υποστηρίζουν ότι οι νεκροί της αιματηρής διαδήλωσης ξεπερνούν τους 200.Η διαδήλωση είχε διοργανωθεί από Αλγερινούς Γάλλους υπηκόους που διαμαρτύρονταν για την παρατεινόμενη απαγόρευση κυκλοφορίας στη συνοικία τους. Η υπόθεση ήρθε και πάλι στο προσκήνιο μέσα από τη δίκη του Μορίς Παπόν, ο οποίος την περίοδο εκείνη ήταν επικεφαλής της γαλλικής αστυνομίας στο Παρίσι. Η γαλλική κυβέρνηση, με παρέμβασή της, έδωσε εντολή να ανοίξουν τα απόρρητα αρχεία της αστυνομίας που ήταν προγραμματισμένα να δοθούν στη δημοσιότητα το 2021.

Πλήθος κόσμου βρέθηκε να διαδηλώνει στους δρόμους της Μπανγκόγκ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ