ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 24 Νοέμβρη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Οι «παράτες» για τα 70χρονα δεν μπορούν να κρύψουν τις αντιθέσεις

Στις 3 και 4 Δεκέμβρη στο Λονδίνο, με θέμα - «φωτιά» τη στάση απέναντι στην Κίνα

Από τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες
Από τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες
Στην τελική ευθεία για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, 3 και 4 του Δεκέμβρη στο Λονδίνο, όπου σε «παράτες» θα γιορτάσουν τα 70χρονα της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, βρίσκονται οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών και τα επιτελεία τους, καθώς εντείνονται οι ανταγωνισμοί με άλλα κέντρα, ιδιαίτερα με τη Ρωσία και την Κίνα.

Τις τελευταίες πινελιές έβαλε η Σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, όπου δρομολογήθηκαν συγκεκριμένες αποφάσεις, όπως ο χαρακτηρισμός του Διαστήματος ως ενός ακόμη επιχειρησιακού τομέα για το ΝΑΤΟ, παράλληλα με τον αέρα, το έδαφος, τη θάλασσα και τον κυβερνοχώρο.

«Το Διάστημα είναι απαραίτητο για την άμυνα και την αποτροπή της Συμμαχίας. Για έγκαιρη προειδοποίηση, επικοινωνία και πλοήγηση», έλεγε χαρακτηριστικά ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ. Θυμίζουμε ότι λίγους μήνες πριν, οι ΗΠΑ εξήγγειλαν κι αυτές τη σύσταση Διοίκησης Διαστήματος στο πλαίσιο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ανησυχία για την Κίνα

Από τα βασικότερα θέματα της Συνόδου είναι πάντως η Κίνα και οι ανησυχίες που προκαλεί για την «ασφάλεια» του ΝΑΤΟ η ανέλιξή της στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα.

Ο Στόλτενμπεργκ δεν έκρυψε λόγια: «Βλέπουμε την άνοδο της Κίνας. Βλέπουμε ότι σύντομα θα έχει τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Εχουν το δεύτερο μεγαλύτερο αμυντικό προϋπολογισμό. Επενδύει πολλά σε σύγχρονες αμυντικές δυνατότητες (...) που επηρεάζουν στην ασφάλειά μας. Επίσης η Κίνα μάς πλησιάζει. Τους βλέπουμε στην Αφρική, στην Αρκτική, τους βλέπουμε να επενδύουν σε υποδομές στην Ευρώπη. Αρα χρειάζεται να εκτιμήσουμε τις συνέπειες για την ασφάλειά μας».

Από κοντά και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Κέι Μπέιλι Χάτσισον, που σε δηλώσεις της στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου, έβαλε κατά της Κίνας, λέγοντας ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ υλοποιούν «επιχείρηση αποτροπής» εναντίον της, παρακολουθούν αν συμμορφώνεται με τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου, αν συνεχίζει τη βιομηχανική κατασκοπεία, αν επιδοτεί κινεζικές εταιρείες για να πιάσουν πόστα στις διεθνείς αγορές, όπως επίσης παρακολουθούν «την οικοδόμηση των στρατιωτικών της δυνατοτήτων», κατηγορώντας το Πεκίνο για «στρατιωτικοποίηση της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας».

Εμφανίστηκε πάντως ικανοποιημένη από το γεγονός - όπως είπε - ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι του ΝΑΤΟ και συνολικά η ΕΕ συμμερίζονται πλέον τις «ανησυχίες» των Αμερικανών για τα δίκτυα 5G που αναπτύσσουν οι Κινέζοι και συνειδητοποιούν τους κινδύνους κατασκοπείας από μεριάς του Πεκίνου μέσω της τεχνολογίας τους.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Μ. Εσπερ, τον Οκτώβρη, στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, όταν έσπευδε να χαρακτηρίσει την Κίνα «στρατηγικό ανταγωνιστή» τους. «Ισως κάποιοι σύμμαχοί μας καθυστερούν να το αντιληφθούν αυτό. Αλλά για μας είναι μια πολύ σοβαρή μακροπρόθεσμη στρατηγική πρόκληση», έλεγε, έχοντας κατά νου και το γεγονός ότι π.χ. η γερμανική κυβέρνηση αποφάσιζε να επιτρέψει στην κινεζική «Huawei» να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς για την ανάπτυξη δικτύου 5G.

Αντιθέσεις και προειδοποιήσεις

Είναι βέβαιο ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν για το γεγονός ότι ισχυροί εταίροι τους στην ΕΕ, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, δεν κρατούν την ίδια στάση απέναντι στην Κίνα, με την οποία παζαρεύουν και προωθούν τα δικά τους ιδιαίτερα συμφέροντα. Το ίδιο ισχύει και με τη Ρωσία, οξύνοντας τις αντιθέσεις στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ, παρά τις διαβεβαιώσεις Στόλτενμπεργκ ότι η συμμαχία «μόνο δυναμώνει σ' αυτά τα 70 χρόνια».

Η στάση τους αυτή υποχρέωσε την πρέσβειρα των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ να τους ...νουθετήσει στην πρόσφατη Σύνοδο των ΥΠΕΞ, λέγοντας ότι στη θεώρηση των ΗΠΑ «η ασφάλεια φέρνει την οικονομική ευημερία. Αλλοι πιστεύουν το αντίστροφο, αλλά σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να συνεργαζόμαστε για την ασφάλειά μας».

Για τη Ρωσία πρόσθεσε επίσης με νόημα ότι «θα επιθυμούσαμε ένα πλαίσιο διαλόγου, αλλά δεν ξεχνάμε ότι είναι ανταγωνιστής μας», σχολιάζοντας έμμεσα και την τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν - Πούτιν, όπου συζήτησαν τις εξελίξεις σε Συρία και Ουκρανία, με τη Γαλλία να αναζητάει αναβάθμιση του ρόλου της.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Στόλτενμπεργκ, προειδοποίησε ότι η ΕΕ «δεν μπορεί να αμυνθεί μόνη της. Χρειάζεται, οπωσδήποτε, το ΝΑΤΟ» και ότι χρειάζεται μεν ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα, αλλά όχι προς αντικατάσταση του ΝΑΤΟ, ούτε προς αυτονόμηση της ΕΕ.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις Μακρόν ότι «το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό», αλλά και οι ανακοινώσεις της Γερμανίας ότι εξετάζει την αποστολή φρεγάτας στη Νότια Κινέζικη Θάλασσα και την αναβάθμιση της στρατιωτικής της παρουσίας στο Μάλι, σε συνεννόηση με τη Γαλλία. Σε κάθε περίπτωση, η Γερμανίδα καγκελάριος δεν ταυτίστηκε με τις δηλώσεις Μακρόν, ενώ ο Στόλτενμπεργκ θα επισκεφτεί την ερχόμενη βδομάδα το Παρίσι, για συνομιλίες πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, ο Στόλτενμπεργκ την κατηγόρησε ξανά για καταπάτηση της Συνθήκης για τον Περιορισμό των Πυρηνικών Μέσου Βεληνεκούς και την κάλεσε «να σεβαστεί την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Αζοφική στην Κριμαία». Εγινε, επίσης, σαφές στη Σύνοδο ότι το ΝΑΤΟ θα εντείνει την παρουσία του τόσο στην Ουκρανία, με ασκήσεις και ενίσχυση των «εκπαιδευτικών προγραμμάτων», όσο και στη Μαύρη Θάλασσα, με συνεχείς και περισσότερες περιπολίες των πλοίων του.

Μέση Ανατολή και Βαλκάνια

Τέλος, στις συζητήσεις εντός ΝΑΤΟ σημαντική θέση κατέχει και αυτή για την «επόμενη μέρα» στη Συρία, μετά την εισβολή της Τουρκίας, με «κοινή συνισταμένη» την προσπάθεια διατήρησης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή, με το πρόσχημα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», αλλά και με αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη για τους όρους και για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι.

Αγκάθι αποτελούν οι γαλλικές αντιδράσεις για τη στάση των ΗΠΑ στη Συρία, που απομακρύνουν τους Κούρδους από τη συμμαχία με το ΝΑΤΟ. Ο Μακρόν έθεσε μάλιστα και ζήτημα για το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, αναρωτώμενος: «Εάν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ αποφασίσει να απαντήσει στην Τουρκία, θα την συνδράμουμε; Αυτό είναι μία πραγματική ερώτηση», εκφράζοντας έμμεσα την αντίθεσή του στην τουρκική εισβολή στη Β. Συρία με το «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ.

Στη Σύνοδο της Τετάρτης, ωστόσο, ο Στόλτενμπεργκ έδωσε για άλλη μια φορά κάλυψη στην τουρκική εισβολή, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Τουρκία έχει νόμιμες ανησυχίες», λόγω του αριθμού των προσφύγων που έχουν καταφύγει στο έδαφός της και λόγω «τρομοκρατικών επιθέσεων» που υφίσταται. Οπως έχει επίσης διαρρεύσει, ο Πρόεδρος της Τουρκίας επιδίωξε και θα έχει στο περιθώριο της συνόδου επαφές με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Μ. Βρετανίας.

Σημειωτέον, στη Σύνοδο του Λονδίνου έχει προσκληθεί και θα παρίσταται με το καθεστώς του προσκαλεσμένου («invitee») και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης να προβλέπεται για τις αρχές του 2020.


Θ. Μπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ