ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΗΜΕΡΑΣ

Ο ΙΡΑΚΙΝΟΣ ΛΑΟΣ βρίσκει τρόπους να αντιστέκεται ενάντια στη σκληρή στρατιωτική κατοχή. Χτες χιλιάδες Ιρακινοί σιίτες, που βρίσκονται για προσκύνημα στην πόλη Καρμπάλα, διαδήλωσαν για δεύτερη συνεχή ημέρα. «Οχι σε μία αμερικανική κυβέρνηση», «Οχι σε μία στρατιωτική κυβέρνηση», «Οχι στον Αχμαντ Σάλαμπι», «Οχι σε όλους τους Σάλαμπι», «Ούτε Αμερική, ούτε Σαντάμ», «Οχι στην κατοχή», «Αμερική και Ισραήλ είναι το ίδιο», «Οχι στις αμερικανικές συμβουλές», είναι μερικά από τα συνθήματα που φώναζαν με υψωμένες γροθιές οι διαδηλωτές.

«ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ που έδειξε εδώ στον κόσμο ότι οι μουσουλμάνοι είναι ενωμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε δύναμη θα προσπαθήσει να τον ελέγξει», είπε ο Ράεντ Χαϊντάρι, ένας από τους διοργανωτές της διαδήλωσης, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται «στις ΗΠΑ και σε οποιονδήποτε άλλον τρέφει φιλοδοξίες για τη χώρα αυτή» και προσθέτοντας ότι «η σιιτική κοινότητα αρνείται την κατοχή, όπως και ο υπόλοιπος ιρακινός λαός».

ΟΙ ΗΠΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ να τρομοκρατούν και να εκβιάζουν ολόκληρη την περιοχή. Χτες βρήκαν ευκαιρία να απευθυνθούν προς το Ιράν και να το κατηγορήσουν για προσπάθεια ανάμειξης στα εσωτερικά του Ιράκ. «Καταστήσαμε σαφές προς το Ιράν ότι θα εναντιωθούμε σε οποιαδήποτε έξωθεν ανάμειξη στην πορεία του Ιράκ προς τη δημοκρατία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ.

Η ΕΝΔΟΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ είναι σε εξέλιξη. Χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο PBS, όταν ρωτήθηκε αν γνωρίζει κατά πόσο θα υπάρξουν επιπτώσεις για την αντίθεση της Γαλλίας στην αμερικανική πολιτική στο Ιράκ, απάντησε: «Ναι, θα πρέπει να εξετάσουμε όλες τις πλευρές της σχέσης μας με τη Γαλλία υπό το φως αυτής της κρίσης». Επίσης, ο Κ. Πάουελ τόνισε πως «δε συγκεντρώσαμε τις απαραίτητες ψήφους λόγω του σίγουρου βέτο της Γαλλίας και πιθανότατα της Ρωσίας».

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, το αμερικανικό Πεντάγωνο με επικεφαλής τον υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, αλλά και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσέινι, υποστηρίζουν ένθερμα την επιβολή κυρώσεων κατά του Παρισιού. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι η ελαχιστοποίηση της επιρροής της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ μέσω της ενίσχυσης της λήψης των αποφάσεων από τις στρατιωτικές δομές της Συμμαχίας στις οποίες δε μετέχει η Γαλλία. Αμερικανικές πηγές εκτιμούν ακόμη ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει το ενδεχόμενο να μην προσκαλεί τη Γαλλία σε φόρουμ ή οργανωμένες συναντήσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες.

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως ο μεγάλος εκβιασμός γίνεται για τη λεγόμενη «ανοικοδόμηση», δηλαδή για τη μοιρασιά της μεταπολεμικής λείας. Αυτός είναι και ο λόγος που τάχα οι ΗΠΑ κόπτονται για την άμεση άρση των κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι υπόλοιποι με διάφορες διατυπώσεις και εκδοχές στις προτάσεις που προωθούν διαπραγματεύονται τα μελλοντικά τους μερίδια.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ 12 - 13



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ