ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Δε θα περάσει η προσπάθεια διαίρεσης των εργαζόμενων

Τις μεθοδεύσεις και την προπαγάνδα της κυβέρνησης κατήγγειλε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, ξεκαθαρίζοντας ότι το Κόμμα θα πρωτοστατήσει στην οργάνωση της πάλης για την απόκρουση της αντιασφαλιστικής επίθεσης

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες πρωτοστατούν για την επιτυχία των συλλαλητηρίων του ΠΑΜΕ στις 7 Νοέμβρη και την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα
Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες πρωτοστατούν για την επιτυχία των συλλαλητηρίων του ΠΑΜΕ στις 7 Νοέμβρη και την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα
Το ΚΚΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων που διεκδικούν Κοινωνική Ασφάλιση αντίστοιχη των σύγχρονων αναγκών της λαϊκής οικογένειας, είπε χτες ο βουλευτής του Κόμματος Γιώργος Μαυρίκος στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη μηχανοργάνωση των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Από την πλευρά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπήρξαν, για μια ακόμη φορά, αντεγκλήσεις χωρίς καμιά ουσία για τη διαδικασία του «κοινωνικού διαλόγου», προκειμένου να κρύψουν τη στρατηγική τους ταύτιση ως προς τις προωθούμενες ανατροπές.

Οπως είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «το ιδιωτικό κεφάλαιο έχει ένα μόνιμο και σταθερό προσανατολισμό στο πώς θα λεηλατήσει ακριβώς τους πόρους της Κοινωνικής Ασφάλισης που είναι πάρα πολύ μεγάλοι» και «η μέθοδος που κατά κανόνα εφαρμόζεται, προκειμένου να γίνεται αυτή η λεηλασία, είναι οι μεταρρυθμίσεις που οι εκάστοτε κυβερνήσεις επιχειρούν να βάζουν σε εφαρμογή».

Αντεργατικός ο «κοινωνικός διάλογος»

Ο Γ. Μαυρίκος αναφέρθηκε στην προσπάθεια διαίρεσης των εργαζομένων, προκειμένου να περάσουν οι αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις. Τόνισε πως «η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα έχουν αντιληφθεί ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να χωρίσει τους εργαζόμενους ανάλογα με τις ηλικίες τους είναι μια προσπάθεια, προκειμένου να πετύχει τους αντιασφαλιστικούς της στόχους», προσθέτοντας πως η «πολιτική του "διαίρει και βασίλευε", είτε στην εκδοχή των "ρετιρέ" και των "υπογείων", είτε στην έκδοση των ευγενών ταμείων και των φτωχών ταμείων, στη λογική των τεμπέληδων, στη λογική σήμερα των ηλικιών ανά δεκαετία, είναι πραγματικά μια προσπάθεια διαχωρισμού».

Οσον αφορά στον περίφημο «κοινωνικό διάλογο», ο Γ. Μαυρίκος τόνισε ότι «είναι πολύ ξεκάθαρη η θέση μας. Εμείς είμαστε υπέρ των αγώνων και της ταξικής πάλης των λαϊκών στρωμάτων και του κινήματος. Είμαστε σε αγώνα, διεκδικούμε, πηγαίνουμε στα υπουργεία, απαιτούμε λύσεις στα προβλήματα. Ομως, δεν είμαστε διατεθειμένοι να σας προτάξουμε τα χέρια μας για να μας περάσετε τις χειροπέδες, γιατί σε τέτοιο "διάλογο" εσείς μας καλείτε. Ερχεται για να κερδίσει τι; Σε τι μπορεί να προσβλέπει ότι θα κερδίσει ένας εργάτης. Θα μειωθεί το όριο ηλικίας της συνταξιοδότησης; Θα πάτε ξανά τα 4.500 ένσημα στα 4.050; Θα αλλάξετε ξανά τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης με βάση τον τελευταίο μισθό;».

Πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες

Συνέχισε, λέγοντας πως «θα συνεχίσουμε σ' αυτήν την κατεύθυνση. Ηδη έχουν ξεκινήσει τα αγωνιστικά συνδικάτα, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και παίρνουν πρωτοβουλίες. Σε δεκάδες πόλεις της χώρας, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο διοργανώνει στις 7 Νοέμβρη συλλαλητήρια για να υπερασπίσει, να προβάλει και να προτάξει διεκδικήσεις για την Κοινωνική Ασφάλιση που αντανακλούν τις σύγχρονες ανάγκες, τις σημερινές προτεραιότητες για τη λαϊκή οικογένεια και σ' αυτήν την κατεύθυνση είμαστε στρατευμένοι».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Εργασίας Βασίλης Μαγγίνας σημείωσε ότι «διάλογος δε σημαίνει ούτε θέση όρων και προϋποθέσεων, ούτε κυρίως ότι ο ένας εισηγείται και παρουσιάζει και ο άλλος ή οι άλλοι ασκούν κριτική. Διάλογος σημαίνει ανταλλαγή απόψεων και θέλω να σας δηλώσω κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση με τις καλύτερες των προθέσεων, με απόλυτη ειλικρίνεια φέρνει ενώπιον της ελληνικής κοινωνίας τις θέσεις της και δε θέτει προς καμία πλευρά κανέναν όρο».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Χ. Καστανίδης υποστήριξε ότι προϋποθέσεις του διαλόγου είναι «η κυβέρνηση να εκπληρώνει πλήρως τις υποχρεώσεις της πριν ανοίξει οποιοδήποτε θέμα και δεύτερον, συζήτηση ουσιαστική γίνεται μόνο όταν η κυβέρνηση θα αποκαλύψει, έστω και στο ελάχιστο, τι σκέφτεται για το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος».

Θολώνουν τα νερά με την «προσωρινή σύνταξη»

Σε μια προσπάθεια, εξάλλου, να θολώσει τα νερά για τις αντιασφαλιστικές προθέσεις της κυβέρνησης, ο υπουργός Απασχόλησης έστειλε χτες στους διοικητές και τους προέδρους των Ταμείων εγκύκλιο για την απονομή προσωρινής σύνταξης εντός 15 ημερών. Στη σχετική εγκύκλιο δε διευκρινίζεται το ποσοστό της σύνταξης που θα καταβάλλεται μέχρι να οριστικοποιηθεί η έκδοσή της. Οπως και να έχει, πρόκειται για μέτρο αντίστοιχο άλλων παρόμοιων που είχε εξαγγείλει και νομοθετήσει το ΠΑΣΟΚ, την ώρα που η έκδοση των συντάξεων στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό Οργανισμό, το ΙΚΑ, καθυστερεί πάνω από ένα χρόνο. Τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί και το σχετικό σχέδιο νόμου.

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Απαιτείται αγωνιστική απάντηση

Στο μέγαρο του ΟΤΕ περιόδευσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ

Στο ασφαλιστικό ζήτημα και στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού στάθηκε ο Σπ. Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, μιλώντας χτες το πρωί σε συγκέντρωση εργαζομένων στο διοικητικό μέγαρο του ΟΤΕ, στο Μαρούσι.

Τα δύο κόμματα, τόνισε, με την πολιτική τους και το νομικό πλαίσιο που διαμόρφωσαν υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου, σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ενώ επισήμανε ότι η αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ συνδέεται με τη συνολικότερη επίθεση στο εισόδημα, στις εργασιακές σχέσεις, στην Παιδεία, στο περιβάλλον και στα κοινωνικά δικαιώματα, συνολικότερα. Το ΠΑΣΟΚ, υπογράμμισε, έχει την ίδια στρατηγική με τη ΝΔ, συμμετέχει στον «κοινωνικό διάλογο», στηρίζει την αντιασφαλιστική επίθεση. Ευθύνες για τη στήριξη αυτής της πολιτικής έχουν και οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, σε ΟΜΕ ΟΤΕ και αλλού, καθώς συμμετέχουν στους «κοινωνικούς διαλόγους», στήριξαν το νόμο Ρέππα.

Ακόμα ανέπτυξε τις προτάσεις του ΚΚΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση, που ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες, και κάλεσε τους εργαζόμενους, μαζί με τις ταξικές δυνάμεις, να προχωρήσουν στην οργάνωση και ανάπτυξη των αγώνων τους ενάντια στην πολιτική αυτή.

Ενώ με αφορμή το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης έθεσε το ζήτημα της ανάπτυξης και σε όφελος τίνος πρέπει να γίνει. Για το λαό ή για τα μονοπώλια; Φέρνοντας το παράδειγμα του ΟΤΕ και τις εξελίξεις στον κλάδο ανέδειξε μεταξύ άλλων τις ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ και απελευθέρωσης των τηλεπικοινωνιών. Και πρόσθεσε ότι για να υπάρξει ανάπτυξη προς όφελος του λαού και όχι των μονοπωλίων απαιτείται μια άλλη εξουσία, η λαϊκή εξουσία, και μια άλλη οικονομία, όπου και οι τηλεπικοινωνίες θα ανήκουν στο λαό και θα τον υπηρετούν.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ «ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ»
Φταίνε εξίσου εργάτες και εργοδότες!

Το βάρβαρο τοπίο που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας για τους εργαζόμενους αποτυπώνει έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, σύμφωνα με την οποία η αδήλωτη εργασία στην Ελλάδα φτάνει πλέον στο 20% του ΑΕΠ και η χώρα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση σε όλη την ΕΕ, πίσω από τη Βουλγαρία. Αν και από τα ίδια τα στοιχεία της ΕΕ φαίνεται ότι ο εργασιακός Μεσαίωνας εξαπλώνεται ραγδαία, η Επιτροπή προσπαθεί να αθωώσει τις τεράστιες ευθύνες των εργοδοτών που κερδίζουν ασύστολα από τη «μαύρη εργασία», ισχυριζόμενη ότι βασικός λόγος προσφυγής σε αυτή είναι το γεγονός ότι «εργοδότες κι εργαζόμενοι έχουν αμοιβαίο όφελος»!

Πρόκειται για προκλητικό προπαγανδιστικό επιχείρημα που στόχο έχει να ενοχοποιήσει τους εργαζόμενους και να διευκολύνει την ολομέτωπη επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, τα οποία συνδέονται άμεσα με τις εργασιακές σχέσεις.

Οι ίδιοι οι Ελληνες εργαζόμενοι, στο ερώτημα «γιατί, κατά τη γνώμη σας, δε δηλώνεται η εργασία στη χώρα σας», σε ποσοστό 23% απαντά πως ο λόγος είναι η έλλειψη ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές, ενώ το 30% δηλώνει ότι ο λόγος είναι η πολύ χαμηλή αμοιβή της αδήλωτης εργασίας. Η έρευνα καταγράφει πως η αδήλωτη εργασία θίγει κυρίως τους φοιτητές, τους ανέργους και τους οικονομικούς μετανάστες - δηλαδή τις πιο ευάλωτες κατηγορίες εργαζομένων - όπως και ότι είναι πιο διαδεδομένη στις υπηρεσίες καθαρισμού, τις κατασκευές και το λιανικό εμπόριο.

Στην ίδια κατεύθυνση με την Επιτροπή, σοσιαλδημοκρατικές και φιλελεύθερες κυβερνήσεις, εντείνοντας την αντεργατική επίθεση, φτάνουν στο σημείο να πριμοδοτούν τη «μαύρη εργασία», όπως έγινε στη Γαλλία, όπου ο πρόεδρος Σαρκοζί έχει προτείνει την πλήρη απαλλαγή της εργοδοσίας από τις ασφαλιστικές εισφορές. Αποκαλύπτεται έτσι ο δρόμος με τον οποίο το ευρωενωσιακό κεφάλαιο συστήνει την προς όφελός του «αντιμετώπιση» της «μαύρης εργασίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ