ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Φλεβάρη 2015
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «CALL CENTERS» ΤΟΥ ΟΤΕ
Η οργανωμένη απάντηση έφερε αποτέλεσμα

Η εργοδοσία αναγκάστηκε να ικανοποιήσει αιτήματα, σχετικά με τους όρους της νέας σύμβασης

Χιλιάδες εργαζόμενοι στον ΟΤΕ και σε άλλες επιχειρήσεις δουλεύουν κάτω από άθλιες -τις περισσότερες φορές - συνθήκες στα τηλεφωνικά κέντρα
Χιλιάδες εργαζόμενοι στον ΟΤΕ και σε άλλες επιχειρήσεις δουλεύουν κάτω από άθλιες -τις περισσότερες φορές - συνθήκες στα τηλεφωνικά κέντρα
Αμεση ήταν η απάντηση των εργαζομένων στα «Call Centers» του ΟΤΕ, όταν τους ανακοινώθηκε ότι η συμφωνία της διοίκησης με την πλειοψηφία της ομοσπονδίας (ΟΜΕ - ΟΤΕ) προέβλεπε τη μεταφορά τους από την OTE Plus στην εταιρεία E-Value με τη μέθοδο της απόσχισης έργου. Πρόκειται για εξέλιξη που προέκυψε όταν το ΔΣ της Ομοσπονδίας, με οριακή πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) και με τη βοήθεια - στήριξη των υπολοίπων παρατάξεων (μέρος της ΠΑΣΚΕ, «Αγ. Συνεργασία» - ΜΕΤΑ και ΑΣΕ), που απείχαν από την ψηφοφορία, ενέκρινε το κείμενο της νέας ΣΣΕ με την παραπάνω ρύθμιση.

Η συμφωνία προέβλεπε ότι οι εργαζόμενοι της «ΟΤΕ Plus» θα περνούσαν στον ΟΤΕ, εκτός από όσους απασχολούνταν στα call centers. Οι τελευταίοι, που θα μεταφερθούν στη θυγατρική του ΟΤΕ «E-Value», αντέδρασαν άμεσα όταν ενημερώθηκαν για το περιεχόμενο της ατομικής σύμβασης που κλήθηκαν να υπογράψουν. Πιο συγκεκριμένα, μερικοί από τους άθλιους όρους που εμπεριέχονταν ήταν:

  • Ο ορισμός όλης της Ελλάδας ως έδρα εργασίας (!), που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε εργαζόμενος θα μπορούσε να κληθεί ανά πάσα στιγμή να εργαστεί οπουδήποτε στη χώρα.
  • Μετέωρο ήταν αν το ποσό του μισθού που αναγράφεται είναι για τις συγκεκριμένες ώρες εργασίας, με τον εργοδότη να διατηρεί το δικαίωμα να τις μεταβάλλει κατά το δοκούν. Ομοίως, ήταν ασαφής ο τρόπος με τον οποίο θα πληρώνονται οι υπερωρίες, εξαιρέσιμα, δώρα κ.τ.λ.
  • Δινόταν στην επιχείρηση το δικαίωμα να αλλάζει την ειδικότητα, το είδος και τις ώρες της εργασίας μονομερώς.
  • Συμψήφιζε στο συνολικό μισθό που αναγράφει η σύμβαση όλα τα υπάρχοντα δικαιώματα (π.χ. τριετίες, οικογενειακό επίδομα, ανθυγιεινό κ.τ.λ.) και όσα πιθανόν να αποκτηθούν στο μέλλον είτε από τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είτε λόγω μεταβολής της κατάστασης του εργαζόμενου, κάτι που σήμαινε ότι οι μεταφερόμενοι εργαζόμενοι δε θα έβλεπαν αύξηση ποτέ.

Ποια είναι η Ε-Value, η θυγατρική του ομίλου ΟΤΕ, όπου μεταφέρονται περίπου 950 εργαζόμενοι; Πρόκειται για εταιρεία που κυρίως απασχολεί εκατοντάδες εργαζόμενους από τα λεγόμενα «δουλεμπορικά γραφεία», δηλαδή επινοικιαζόμενους, με ελαστικές σχέσεις εργασίας και μηνιαίες επαναλαμβανόμενες συμβάσεις με μισθούς πείνας 300 και 400 ευρώ. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση εργαζόμενης στην επιχείρηση που εδώ και 2,5 χρόνια έχει υπογράψει 29 συμβάσεις, όπως η ίδια καταγγέλλει!

Πρωτοβουλίες συντονισμού και αγώνα

Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν άμεσα βλέποντας ότι μένουν κυριολεκτικά «στον αέρα». Η πλειοψηφία τους, με το άκουσμα των όρων της νέας σύμβασης, πέταξε τα ακουστικά, δεν μπήκε στις γραμμές και ξεσηκώθηκε. Το ταξικό συνδικάτο του κλάδου, το ΣΕΤΗΠ άμεσα πήρε πρωτοβουλία και την επόμενη κιόλας μέρα οργάνωσε μαζική σύσκεψη για να οργανωθεί η πάλη.

Στη σύσκεψη αναδείχθηκαν οι επιδιώξεις της εργοδοσίας για μεγιστοποίηση των κερδών της, ο βρώμικος ρόλος της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας του ομίλου ΟΤΕ, αλλά και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων: «Η διοίκηση είχε ζητήσει 25 εκ. ευρώ μειωμένο "μισθολογικό κόστος" το χρόνο για τα επόμενα τρία χρόνια και η συνδικαλιστική πλειοψηφία της ομοσπονδίας με τη σύμβαση που υπέγραψε της έδωσε περί τα 32 εκ. ευρώ το χρόνο», σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Αλέκος Περράκης. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι ο όμιλος είχε κέρδη 600 εκ. ευρώ μόνο το 2013.

Με το πρόγραμμα δράσης που κατέληξαν οι εργαζόμενοι με το ΣΕΤΗΠ και τη συνδικαλιστική παράταξη ΕΣΚ - ΟΤΕ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) από την επόμενη της σύσκεψης κυκλοφόρησαν ανακοίνωση, καλώντας τους συναδέλφους τους να μην υπογράψουν την ατομική σύμβαση και να διεκδικήσουν αιτήματα όπως ενιαία σύμβαση εργασίας με μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες χωρίς απόσχιση έργου, υπηρεσιών και εργαζομένων σε τρίτες εταιρείες.

Ταυτόχρονα, προετοίμασαν την κοινή δράση με όσους ήδη εργάζονται στην E-Value, ώστε να δυναμώσει το μέτωπο με όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τη μορφή απασχόλησης.

Με την αταλάντευτη στάση των εκπροσώπων της ΕΣΚ και των ταξικών δυνάμεων στον ΟΤΕ, η διοίκηση υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση και δέχτηκε να υπογράψει προσάρτημα που ικανοποιεί το σύνολο των αιτημάτων, όπως την έδρα εργασίας, τις συγκεκριμένες ώρες εργασίας, τον τρόπο με τον οποίο θα πληρώνονται οι υπερωρίες, εξαιρέσιμα κ.τ.λ. Χτες, το ΣΕΤΗΠ συγκάλεσε νέα σύσκεψη, όπου οι εργαζόμενοι αποτίμησαν τις παρεμβάσεις τους και επιβεβαίωσαν ότι παραμένουν σε ετοιμότητα.

Κι άλλη απόλυση στην αλυσίδα «ΜΙΚΕL»

Την απόλυση εργαζόμενης από το κατάστημα της αλυσίδας καφέ «MIKEL» στον Αλιμο καταγγέλλει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Η εργαζόμενη ήταν μέλος του Συνδικάτου και απολύθηκε επειδή «διεκδικούσε το αυτονόητο, να τηρούνται δηλαδή οι όροι της εργασιακής σύμβασης, όχι μόνο για την ίδια αλλά και για όλους τους συναδέλφους της», εξηγεί το Συνδικάτο. Υπενθυμίζει πως πρόκειται για την ίδια επιχείρηση που το προηγούμενο διάστημα προχώρησε σε απολύσεις σε καταστήματά της σε Λάρισα και Δράμα. «Φαίνεται ότι πρόκειται για τακτική του ομίλου να τρομοκρατεί τους εργαζόμενους, απολύοντας όποιον αποφασίσει να σηκώσει κεφάλι, διεκδικώντας τα δικαιώματά του», σημειώνει.

Το Συνδικάτο προχώρησε σε παρέμβαση στο συγκεκριμένο κατάστημα διεκδικώντας να παρθεί πίσω η απόλυση. Ωστόσο, οι εργοδότες «όχι μόνο ισχυρίστηκαν απροκάλυπτα ότι η απόλυση δεν θα είναι η τελευταία, αλλά προπηλάκισαν τον γενικό γραμματέα του Συνδικάτου και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, εμποδίζοντάς τους να ενημερώσουν τους υπόλοιπους εργαζόμενους για τις προθέσεις της εταιρείας». Το Συνδικάτο καλεί το αρμόδιο υπουργείο να πάρει τις ευθύνες του και να ελέγξει τις καθημερινές παραβάσεις που γίνονται, να πάρει τώρα θέση για τις συνδικαλιστικές διώξεις και απολύσεις.

Νέες κινητοποιήσεις στη ΖΑΒΕΛ

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στις συνεργαζόμενες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις «ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ», «ΖΟΥΡΑΣ», «ΒΙΟΚΟΤ», «ΕΛΙΖΑ ΑΛΚΟΤ» απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων για όλους τους εργαζόμενους. Η διοίκηση της εταιρείας είχε δεσμευθεί εγγράφως ότι η μισθοδοσία του Δεκέμβρη, που είχε ξεκινήσει από τις 14 Φλεβάρη, θα ολοκληρωνόταν μέχρι χτες Τρίτη 24/2, αλλά για ορισμένους εργαζόμενους υπάρχουν ακόμα σοβαρές εκκρεμότητες. Με το ίδιο έγγραφο, η εργοδοσία δεσμευόταν ότι η επόμενη μισθοδοσία θα ολοκληρωθεί πέντε μέρες νωρίτερα. Μετά από αυτήν την εξέλιξη, σε έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ, το σωματείο αποφάσισε τις παρακάτω κινητοποιήσεις: Στο σφαγείο δεν θα γίνονται υπερωρίες. Στο μύλο θα γίνονται 2ωρες στάσεις εργασίας στη λήξη κάθε βάρδιας (2 δρομολόγια). Στα υπόλοιπα τμήματα δεν θα γίνονται κινητοποιήσεις. Το σωματείο επισημαίνει ότι αυτές οι κινητοποιήσεις θα γίνονται κάθε μέρα, μέχρι να διαπιστωθεί ότι έχει ολοκληρωθεί η μισθοδοσία σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλα τα τμήματα.

Αρχαιρεσίες σωματείων
  • Ξεκίνησαν, χτες, Τρίτη, οι εκλογές στην Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. Οι αρχαιρεσίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 6 Μάρτη και η κάλπη θα στηθεί τόσο στα γραφεία του σωματείου, όσο και σε χώρους δουλειάς. Ηδη, χτες, η κάλπη βρέθηκε στο εργοστάσιο της επιχείρησης «Μόρνος» στη Θήβα.
  • «Συνάδελφε, τα εργατικά σωματεία ιδρύθηκαν από την αναγκαιότητα οργανωμένης αντίστασης των εργαζομένων στην επίθεση των εργοδοτών. Είναι και δική σου υπόθεση το δυνάμωμά τους. Μαζικοποίησε τα σωματεία σου! Δώσ' τους την κατεύθυνση που εξυπηρετεί τα δικά σου συμφέροντα! Βάλε στην άκρη όποιον τα υποσκάπτει». Αυτό τονίζει η «Ταξική Ενότητα» (συντάσσεται με το ΠΑΜΕ), με αφορμή τις εκλογές στο Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «NOKIA», που διεξάγονται σήμερα.
Εμμεσες μειώσεις στους μισθούς λογιστών

Σε συνέλευση την Τρίτη 3 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) καλεί η Ενωση Λογιστών Αττικής τους εργαζόμενους, ελεγκτικό και διοικητικό προσωπικό, στην εταιρεία «Συνεργαζόμενοι Ορκωτοί Λογιστές» (ΣΟΛ). Το σωματείο καταγγέλλει την έμμεση μείωση στους μισθούς των εργαζομένων που συμπληρώνουν τριετία, λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, και θέτει στο επίκεντρο την πάλη για υπογραφή ΣΣΕ, τουλάχιστον με τους όρους που προέβλεπε η Σύμβαση του 2009. Στην ανακοίνωσή της, η Ενωση Λογιστών εξηγεί πως όταν συμπληρώνεται ο χρόνος για τριετία ασφάλισης, αυτομάτως ανεβαίνει το ποσό των εισφορών προς το Ταμείο, ενώ παράλληλα έχουν παγώσει οι μισθοί και δε γίνεται καμία αύξηση σε αυτούς. «Ο συνδυασμός του παγώματος του μισθού και της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών επιφέρει μείωση περίπου 4,5 - 5% στον καθαρό μισθό», υπογραμμίζει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ