ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 25 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ο λεκτικός «πόλεμος» συνεχίζεται

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.-

Το πολιτικό σκηνικό την επομένη των εκλογών συνεχίζει να μονοπωλείται από την ένταση που παρατηρείται στις γερμανο-αμερικανικές σχέσεις, αλλά και την κακή πορεία του χρηματιστηρίου, ωστόσο οι αλλαγές που συντελούνται είναι δεδομένες και πολλές.

Κατ' αρχήν υπήρξε η παραίτηση του αντιπροέδρου του κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP), Γ. Μέλεμαν, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τη μη επίτευξη του στόχου, δηλαδή ποσοστού 18%, συνεπώς και της συγκυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις οι «αντισημιτικές» δηλώσεις του Μέλεμαν, παρά τη συγνώμη, προκάλεσαν την όχι και τόσο επιτυχημένη εκλογική του παρουσία, παρά την αύξηση του ποσοστού του κόμματος κατά 1,2%.

Το κυριότερο όμως είναι η επιστροφή στο «παρελθόν», δηλαδή σύνθεση της Βουλής μόνο με βουλευτές 4 κομμάτων, όπως πριν την ενοποίηση, αφού το Κόμμα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS) δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει πάνω από 5% που είναι το πλαφόν για την είσοδο στη Βουλή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του PDS, τέσσερις είναι οι βασικοί λόγοι για τη μη επιτυχία, καθώς «υπάρχει γενική συναίνεση ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δε συνιστά αποτυχία του σχεδίου του PDS να είναι μία μοντέρνα αριστερή δύναμη στα αριστερά των Σοσιαλδημοκρατών σε όλη τη γερμανική επικράτεια», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οσο για τους λόγους: Η πόλωση του εκλογικού σώματος μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών - Χριστιανοδημοκρατών και ειδικά στην Ανατολική Γερμανία, μεταξύ αυτών και ψηφοφόρων του PDS που δεν «μπόρεσαν να ξεχάσουν τις δηλώσεις του Στόιμπερ για οικονομικές κυρώσεις στην Ανατολική Γερμανία που δείχνει εμμονή στο παρελθόν». Η αντιπολεμική ρητορική και «αντίσταση» του καγκελάριου Σρέντερ στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ. Επίσης η παρουσία του Σρέντερ ως «σωτήρα» στην Ανατολική Γερμανία εξαιτίας των πλημμυρών και τέλος όπως τόνισε και η πρόεδρος Γκάμπι Τσίμερ «η αποτυχία μας στον τρόπο που προβάλαμε την πολιτική μας και η μη αντίδραση στις πολιτικές μανούβρες του Σρέντερ».

Ενταση

Στο μεταξύ, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, με τον Γιόσκα Φίσερ να έχει αναλάβει το ρόλο του «εκπροσώπου» της κυβέρνησης ώστε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις ΗΠΑ - Γερμανίας και τον καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ να μεταβαίνει στο Λονδίνο προκειμένου να συναντηθεί με το Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, αυθημερόν και με τη δήλωση του αντιπροέδρου του SPD, Γκέρνοτ Ερλερ, ότι «οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες εξακολουθούν να είναι αντίθετοι σε επίθεση κατά της Βαγδάτης και μετά τη δημοσίευση των βρετανικών επίσημων στοιχείων για το θέμα των ιρακινών εξοπλισμών» να δίνει το στίγμα της συνάντησης.

«Οι ΗΠΑ είναι οι πιο σημαντικοί σύμμαχοί μας» δήλωσε ο Φίσερ αμέσως μετά τις εκλογές, αλλά φαίνεται ότι η δήλωση αυτή έπεσε στο κενό... Επισήμως, δηλαδή βάσει του πρωτοκόλλου, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να τηρούν σιγήν ιχθύος τη στιγμή που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν τον «λεκτικό πόλεμο».

«Θεωρώ ότι κανείς δεν αμφιβάλλει για το γεγονός ότι τα λόγια και οι πράξεις έχουν συνέπειες. Και οι συνέπειες αυτές δεν εξαφανίζονται μετά από τις εκλογές», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με την πρόσφατη ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Γερμανία.

Η ένταση στις αμερικανογερμανικές σχέσεις αντανακλάται και στη δήλωση του Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους, σύμφωνα με την «Washington Post», κατά την ομιλία του σε συγκέντρωση στο Τρέντον του Νιου Τζέρσι, όπου αν και δεν αναφέρθηκε στον Γερμανό καγκελάριο, τόνισε: «Το έχω ξεκαθαρίσει σε όλο τον κόσμο, είτε είσαστε μαζί μας είτε με τον εχθρό μας και το δόγμα εξακολουθεί να ισχύει για όλους».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κινητοποίηση διαμαρτυρίας

Associated Press

ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).--

Στην Ουκρανία συνεχίζεται η κινητοποίηση «Ξεσηκώσου, Ουκρανία!» και η αντιπολίτευση απαιτεί την παραίτηση του προέδρου Λεονίντ Κούτσμα. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Κούτσμα για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας. Τη Δευτέρα το βράδυ 30 βουλευτές μ' επικεφαλής τους ηγέτες της αντιπολίτευσης - τον Α' γραμματέα του ΚΚ Ουκρανίας Πιότρ Σιμονένκο, τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ουκρανίας Αλεξάντρ Μορόζ και την πρόεδρο του συνασπισμού «Μπατκίβτσινα» Ιούλια Τιμοσένκο μπήκαν στο στούντιο της κρατικής τηλεόρασης «UT1» λίγη ώρα πριν βγει «στον αέρα» το δελτίο ειδήσεων και ζήτησαν να τους δοθεί δέκα λεπτών τηλεοπτικός χρόνος «για να πουν στον ουκρανικό λαό την αλήθεια». Η διεύθυνση της εθνικής τηλεόρασης δεν έκανε δεκτό το αίτημά τους, τονίζοντας ότι χρειάζεται απόφαση του Κοινοβουλίου. Μετά από διαπραγματεύσεις περίπου δύο ωρών οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης εγκατέλειψαν το κτίριο.

Την Τρίτη, 24 Σεπτέμβρη, κατέφθασαν με λεωφορεία στο κέντρο του Κιέβου πικετοφορίες και εκπρόσωποι αντιπολιτευόμενων κομμάτων και κινημάτων από άλλες περιοχές της χώρας. Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτίριο του Κοινοβουλίου με κύριο σύνθημα «Κάτω ο Κούτσμα!». Την ίδια ώρα στη διάρκεια της συνεδρίασης του Κοινοβουλίου οι εκπρόσωποι των αριστερών και τον συνασπισμού της Τιμοσένκο ζήτησαν να μπει στην ημερήσια διάταξη του Κοινοβουλίου το ζήτημα της παραίτησης του Κούτσμα. Η πρόταση αυτή δεν έλαβε τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων. Μετά τη συγκέντρωση οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στο προεδρικό μέγαρο να επιδώσουν το ψήφισμα με το αίτημα για την παραίτηση του προέδρου. «Θα οργανώσουμε τις μάζες και θα πετύχουμε την παραίτηση του Κούτσμα πριν από τη λήξη της θητείας του», δήλωσε ο Σιμονένκο. Στο μεταξύ, 50 βουλευτές κήρυξαν απεργία πείνας μπροστά στο προεδρικό μέγαρο, μετά που ο Κούτσμα αρνήθηκε να δεχτεί το ψήφισμα της αντιπολίτευσης για την παραίτησή του. Μόλις έμαθε για την απεργία πείνας ο Κούτσμα συμφώνησε να συναντηθεί την Τετάρτη πρωί με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης.

Η κινητοποίηση «Ξεσηκώσου, Ουκρανία!», η οποία ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα, αποτελεί ένα ιδιόμορφο βαρόμετρο των διαθέσεων στην κοινωνία. Η υπομονή του λαού έφτασε στο έπακρο, η κατάσταση είναι τεταμένη. Οι οργανωτές των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας ζητούν απλώς να φύγει ο Κούτσμα. Θα αλλάξει όμως η ζωή του λαού μόνο με την αντικατάσταση ενός προέδρου με άλλο, αν δεν αλλάξει το σημερινό καθεστώς; Ορισμένοι Ρώσοι αναλυτές θεωρούν ότι η Δύση και πριν απ' όλα οι ΗΠΑ, θα ήθελαν στον προεδρικό θώκο της Ουκρανίας έναν πιο φιλοδυτικό, φιλοαμερικανό πρόεδρο, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Βίκτορ Γιουστσένκο. Κάτι περισσότερο, θα ήθελαν να τον τοποθετήσουν στην προεδρική θέση με τα χέρια της αντιπολίτευσης.

ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ
Κοινά γυμνάσια

ΜΟΣΧΑ.--

Κοινά γυμνάσια του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, με στόχο την προετοιμασία για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων τρομοκρατικών απειλών, άρχισαν χτες Τρίτη, 24 Σεπτέμβρη, στο Νόγκουϊνσκ, περίπου 70 χλμ. από τη Μόσχα. Η άσκηση αυτή, που φέρει την ονομασία «Bogorodsk 2002» και διεξάγεται σε μια βάση του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας, ανατολικά της πρωτεύουσας, θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, σύμφωνα με το Γραφείο του ΝΑΤΟ στη Μόσχα. Στα γυμνάσια παίρνουν μέρος 1.200 άνθρωποι από 30 χώρες, οι οποίοι συμμετέχουν ή την παρακολουθούν ως παρατηρητές. Το σενάριο της άσκησης «Bogorodsk 2002 περιλαμβάνει αεροπορική αναγνώριση, την είσοδο της κύριας δύναμης σε ένα εργοστάσιο χημικών προϊόντων, την ανεύρεση και απομάκρυνση τραυματιών από συντρίμμια και, τέλος, την άρση της ναρκοθέτησης του κτιρίου, είχε ανακοινώσει την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας. Η άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο της εφαρμογής της Δήλωσης για τη νέα ποιότητα των σχέσεων Ρωσίας - ΝΑΤΟ που υπογράφηκε τον περασμένο Μάη στη Ρώμη, με την οποία δημιουργήθηκε ένα νέο κοινό Συμβούλιο με 20 μέλη (τα 19 του ΝΑΤΟ συν τη Ρωσία).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ