ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΥΠΟΘΕΣΗ (Ν)ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ
Επιχείρηση συγκάλυψης των κυβερνητικών πολιτικών επιλογών

Με διαγραφές, αποπομπές, σύσταση τριμελών επιτροπών και δηλώσεων περί «διαφάνειας» και «εφαρμογής μιας πολιτικής των αρχών και αξιών», το κυβερνών κόμμα επιχειρεί με κάθε τρόπο να αποποιηθεί τις τεράστιες πολιτικές του ευθύνες για τη σκανδαλώδη τροπολογία, που ψήφισαν βουλευτές του, παραχωρώντας δασική έκταση στη Σιθωνία, στην εταιρία «Ολυμπιακή Τεχνική».

Ο βουλευτής Γ. Ανθόπουλος διαγράφηκε χτες το βράδυ από το ΠΑΣΟΚ, μετά από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος, ενώ νωρίτερα το πρωί ο βουλευτής είχε τεθεί εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, μετά από απόφαση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και με τη σύμφωνη γνώμη του Γ. Παπανδρέου. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη τον ενημέρωσε για την απόφασή του να διαγράψει τον Γ. Ανθόπουλο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, εξαιτίας, όπως αναφέρει: «Των ενεργειών του και της συμπεριφοράς του απέναντι στους συναδέλφους του βουλευτές στο θέμα της επίμαχης τροπολογίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το κείμενο της απόφασης της Επιτροπής Δεοντολογίας, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Η όλη διαδικασία προώθησης της συγκεκριμένης τροπολογίας εμπεριείχε πολιτικά λάθη και πρακτικές που προσέβαλαν τις διαχρονικές αξίες και αρχές του Κινήματος, δημιούργησαν σύγχυση και απαράδεκτες σκιές για τη θέση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο κρίσιμο θέμα της διαφάνειας και εξέθεσαν το Κίνημα».

Η απόφαση του πρωθυπουργού και της Επιτροπής Δεοντολογίας ήρθαν λίγες μόλις ώρες μετά τις δηλώσεις του Γ. Ανθόπουλου, σε τηλεοπτικό σταθμό ότι είχε συχνές επαφές με διευθυντικά στελέχη της «Ολυμπιακής Τεχνικής», τα οποία και τελικά τον... έπεισαν, μέσα από μια τέτοιου είδους... συναλλαγή, για την τεράστια προσφορά που θα είχε για την περιοχή η δημιουργία χιλιάδων κατοικιών «πάνω» στο δάσος!

Οταν, ουσιαστικά, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ... ομολογεί ότι βρέθηκε σε «διατεταγμένη υπηρεσία» από τους ιθύνοντες της εταιρίας, ο πρωθυπουργός αρκέστηκε να τον θέσει εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας, επειδή εξαπάτησε συναδέλφους του... Βέβαια, η κίνηση του Γ. Ανθόπουλου, όπως ο ίδιος δήλωσε, να βάλει εν αγνοία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα των Π. Κουρουμπλή, Γ. Κίρκο και Κ. Διαμαντή τις υπογραφές τους, κάτω από τη συγκεκριμένη τροπολογία, είναι εξίσου μια προκλητική κίνηση, η οποία όμως φανερώνει ότι μπροστά στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, στελέχη της κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν κανένα ηθικό φραγμό.

Εξαπατήθηκα από την εταιρία...

Την ίδια στιγμή πάντως ο Γ. Ανθόπουλος, με δηλώσεις του εξέφρασε τη διαφωνία του με την απόφαση διαγραφής του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας ότι «στηρίχτηκε στη διαδικασία και όχι στην ουσία της υπόθεσης». Συγχρόνως, ο ίδιος έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι «εξαπατήθηκε από εκπρόσωπο της τεχνικής εταιρίας που θα αναλάμβανε τα έργα».

Με γραπτή δήλωσή του, ο Γ. Ανθόπουλος υποστήριξε: «Είχα τη διαβεβαίωση ότι η τροπολογία αυτή δε μετέβαλλε ούτε πρόσθετε τίποτα στην ισχύουσα νομοθεσία και απλώς διευκόλυνε και επιτάχυνε τις διαδικασίες υλοποίησης της επένδυσης, χωρίς να παραχωρεί κανένα επιπλέον δικαίωμα στον επενδυτή πέραν όσων προέβλεπε το ισχύον νομικό καθεστώς».

Περί πολιτικής των αξιών...

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στηρίζοντας ουσιαστικά την πολιτική που «γεννά» τέτοιου είδους

(ν)τροπολογίες, αφού με νόμους που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ άνοιξε ο δρόμος για το μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο να... αξιοποιεί τα δασικά «φιλέτα» και όχι μόνο του τόπου, ισχυρίστηκε: «Οι αποφάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ για τους βουλευτές που ψήφισαν την τροπολογία συμβολίζουν την πολιτική των αξιών που θέλει να κάνει πράξη ο Γ. Παπανδρέου»... Με μια δημαγωγική δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θέλησε να πείσει για τις διαθέσεις του Γ. Παπανδρέου στη νέα εποχή.

Συντηρώντας, βέβαια, και το κλίμα της πόλωσης μεταξύ των εκπροσώπων του δικομματισμού, επανήλθε στη στάση της ΝΔ κατά τη συζήτηση της τροπολογίας στη Βουλή. Ο Χρ. Πρωτόπαππας επανήλθε στο θέμα των τριών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που υπέγραψαν την προηγούμενη τροπολογία, στις αρχές Δεκέμβρη και σημείωσε: «Γιατί ο κ. Αλογοσκούφης δε ζήτησε το λόγο ούτε κινητοποιήθηκε για να εμποδίσει την υιοθέτηση της τροπολογίας». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «η αντίδραση της ΝΔ για το θέμα ήρθε δύο ημέρες αργότερα και αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έμαθε τις προθέσεις του κ. Παπανδρέου». Βέβαια, ο Χρ. Πρωτόπαππας παρέλειψε επιμελώς να αναφέρει ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψήφισαν από κοινού την αναθεώρηση του «Αρθρου 24», η οποία αποτελεί τον... οδηγό, την πολιτική απόφαση για να στηριχτούν τέτοιες τροπολογίες.

Σ' αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι χτες ο Χρ. Πρωτόπαππας δέχτηκε ερώτηση από δημοσιογράφο, για το «εάν ο Γ. Παπανδρέου διέμενε σε ιδιοκτησία των εταιριών Στέγγου, στην οποία ανήκει το "Πόρτο Καρράς"». Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο «για αθλιότητες και μαύρη προπαγάνδα που δε βοηθούν τον πολιτικό πολιτισμό που λέει ότι προωθεί η ΝΔ».

Τελείωσαν οι... απολογίες

Εξάλλου, με την προσέλευση του βουλευτή Θ. Κατσανέβα ολοκληρώθηκαν χτες οι συναντήσεις των βουλευτών που υπέγραψαν την τροπολογία με την ειδική τριμελή επιτροπή που συνέστησε το ΠΑΣΟΚ και αποτελείται από τους Αλ. Ακριβάκη, Κ. Γείτονα και Ν. Λεβογιάννη, προκειμένου να εκθέσουν τις απόψεις τους για την επίμαχη «τροπολογία Πάχτα».

«Μετά τη δήλωση του Ανθόπουλου, το θέμα ξεκαθαρίστηκε» δήλωσε ο Κ. Διαμαντής μετά τη συνάντηση με τα μέλη της επιτροπής και πρόσθεσε: «Αισθάνομαι ηθικά αποκαταστημένος στην κοινή γνώμη και αναμένω την αποκατάστασή μου από τα αρμόδια όργανα στα οποία έχω εμπιστοσύνη».

Ο Σπ. Βούγιας με τη σειρά του δήλωσε: «Δε ζήτησα ιδιαίτερη μεταχείριση ούτε τυπική αποκατάσταση, αλλά ζήτησα έναν καλό λόγο, μια ηθική δικαίωση». Ενώ Ν. Στρατηλάτης, με νόημα είπε ότι «στην πολιτική όλα αλλάζουν» και υποστήριξε ότι υπέγραψε «την τροπολογία αφού του το ζήτησε ο κ. Ανθόπουλος, που επικαλέστηκε σχετική επιθυμία του τέως υφυπουργού Οικονομίας Χρήστου Πάχτα».

ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Δεν είναι δυνατή η αναπομπή

Δε συντρέχει νόμιμος λόγος αναπομπής της τροπολογίας Πάχτα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος δεν μπορεί μετά το 1986 να ασκήσει έλεγχο στο περιεχόμενο των ρυθμίσεων. Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες από την Προεδρία της Δημοκρατίας, με την οποία απαντά στα περί αναπομπής στη Βουλή της τροπολογίας Πάχτα. Συγκεκριμένα, αναφέρονται τα εξής: «Η αναπομπή του (νόμου) στη Βουλή, η οποία είχε υποδειχτεί από διάφορα ΜΜΕ, δεν ήταν δυνατή, διότι μετά τη Συνταγματική αναθεώρηση του 1986 και την απάλειψη της λέξεως "κυροί" από το άρθρο 42 του Συντάγματος, ο έλεγχος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του περιεχομένου και της σκοπιμότητας της νομοθετικής ρυθμίσεως έχει καταργηθεί. Η αναπομπή επιτρέπεται πλέον μόνον για λόγους σχετικούς με τη διαδικασία ψηφίσεως των νόμων». «Από τον έλεγχο των προπαρασκευαστικών στοιχείων του νόμου και των Πρακτικών της Βουλής, καταλήγει η ανακοίνωση, προκύπτει ότι κατά την ψήφιση της ανωτέρω τροπολογίας, ετηρήθη η κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμόν της Βουλής προβλεπόμενη διαδικασία. Συνεπώς δε συνέτρεχε λόγος αναπομπής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ