ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούνη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ανελέητο σφυροκόπημα από το στρατό κατοχής

Με «οικονομικές κυρώσεις» απειλεί, τώρα, τους Παλαιστινίους ο Μπους, που έκανε νύξη ακόμη και για «ανάληψη αντιτρομοκρατικής στρατιωτικής δράσης»

Ισραηλινοί στρατιώτες ελέγχουν νοσοκομειακό αυτοκίνητο των Παλαιστινίων στη Ραμάλα

Associated Press

Ισραηλινοί στρατιώτες ελέγχουν νοσοκομειακό αυτοκίνητο των Παλαιστινίων στη Ραμάλα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΚΑΛΓΚΑΡΙ.-

Αδιάκοπα σφυροκοπά ο ισραηλινός στρατός την έδρα της Π. Αρχής στη Χεβρώνα. Ασφυκτική απαγόρευση κυκλοφορίας έχει επιβληθεί στις υπόλοιπες 6 μεγάλες παλαιστινιακές πόλεις που έχουν τεθεί υπό κατοχή, όπου δεν έλειψαν οι νεκροί και τραυματίες, μακριά, φυσικά, από τα φώτα της δημοσιότητας. Παράλληλα, ο Πρόεδρος Μπους, μιλώντας στους ηγέτες της G8, όχι μόνο επέμεινε στην περιθωριοποίηση Αραφάτ, αλλά απείλησε με οικονομικές κυρώσεις τους Παλαιστινίους και δε δίστασε να κάνει νύξη ακόμη και για ένταση των πιέσεων στο πλαίσιο «του αντιτρομοκρατικού αγώνα».

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, ισραηλινά τανκς και ελικόπτερα σφυροκοπούν το ημικατεστραμμένο, πλέον, κυβερνείο της Χεβρώνα. Ολη η γύρω περιοχή έχει μετατραπεί σε σεληνιακό τοπίο, ενώ ο ισραηλινός στρατός απειλεί να εισβάλει στα γκρεμίσματα, αν δεν παραδοθούν οι περίπου 40 Παλαιστίνιοι που υποστηρίζει ότι βρίσκονται μέσα και βάλλουν εναντίον του. Σύμφωνα με το στρατό, ανάμεσά τους υπάρχουν τουλάχιστον 20 «μαχητές», ενώ έχουν, ήδη, παραδοθεί άλλοι 150 Παλαιστίνιοι (120 πολίτες και 30 «καταζητούμενοι»), χωρίς να γίνεται γνωστή η τύχη τους.

Στην κατεχόμενη Καλκίλια, στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον νεαρών Παλαιστινίων, επικαλούμενοι την παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Τραυματίστηκαν 3 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και ένας 9χρονος, εξαιρετικά σοβαρά. Στον καταυλισμό Μπαλάτα με οβίδα τεθωρακισμένου απάντησε ο ισραηλινός στρατός σε 19χρονο Παλαιστίνιο που τόλμησε να αντιτάξει ένα πιστόλι στη δύναμη κατοχής, ενώ στη γειτονική Νάμπλους τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι αστυνομικοί παραδόθηκαν μετά από μάχες σε αστυνομικό τμήμα. Τους πέρασαν χειροπέδες, τους έγδυσαν, τους έκλεισαν τα μάτια και μεταφέρθηκαν σε άγνωστη κατεύθυνση.

Τέλος, στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ισραηλινά τανκς και εκσκαφείς εισέβαλαν, κατεδάφισαν 10 κτίρια και προκάλεσαν 6 τραυματισμούς κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών. Η Ερυθρά Ημισέληνος εκτιμά ότι οι αιχμάλωτοι Παλαιστίνιοι, από τις αρχές Απρίλη μέχρι σήμερα, έφθασαν τους 7.000 και προειδοποιεί για τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή εξαιτίας της έλλειψης τροφίμων, φαρμάκων και συνθηκών υγιεινής. Η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση B'tselem κατήγγειλε ότι η Κνεσσέτ προωθεί σχέδιο μη καταβολής αποζημιώσεων σε Παλαιστινίους πολίτες που είτε τραυματίστηκαν είτε καταστράφηκε η περιουσία τους από τις ισραηλινές εισβολές.

«Προέλαση» Μπους

«Οι ΗΠΑ θα διακόψουν κάθε οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους, αν δε συμμορφωθούν με τις αλλαγές που ζήτησα». Αυτό κατέστησε σαφές, ο Αμερικανός Πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Βρετανό πρωθυπουργό, μετά από κατ' ιδίαν συνάντησή τους για το Μεσανατολικό, αν και δεν υπάρχει άμεση χορήγηση αμερικανικής βοήθειας προς τους Παλαιστινίους, παρά μόνο μέσω ανθρωπιστικών μη κυβερνητικών οργανώσεων. Ο Μπους απέφυγε να σχολιάσει το ενδεχόμενο επανεκλογής του Αραφάτ και σε αποστροφή των λόγων του δε δίστασε να μιλήσει ακόμη και για το ενδεχόμενο «ανάληψης στρατιωτικής δράσης σε περίπτωση που τίθεται θέμα αντιτρομοκρατικής εκστρατείας». Επιπλέον, προσπάθησε να υποβαθμίσει τις διαφωνίες που έχουν προκύψει με τους συνομιλητές του για το θέμα της παλαιστινιακής ηγεσίας, μιλώντας για «θετική αντίδραση της Ευρώπης».

Ανάλογη προσπάθεια υποβάθμισης έκανε και ο Μπλερ, δηλώνοντας ότι «φυσικά θέλουμε μια παλαιστινιακή ηγεσία σοβαρή στο θέμα της ειρήνης και της πάταξης της τρομοκρατίας», αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι «οι Παλαιστίνιοι είναι μοναδικοί υπεύθυνοι για την ηγεσία τους». Ευρωπαίος αξιωματούχος, που βρίσκεται στο Κάλγκαρι και τήρησε την ανωνυμία του, διέρρεε ότι ηγέτες των «7» καλωσόρισαν την «ενεργότερη συμμετοχή Μπους» αλλά δεν είναι διατεθειμένοι να υιοθετήσουν τα περί Αραφάτ.

Ξεκάθαρες αποστάσεις από την περιθωριοποίηση Αραφάτ πήρε και ο Γερμανός ΥΠΕΞ που συναντήθηκε, χτες, αιφνιδιαστικά με τον Παλαιστίνιο υπουργό Σχεδιασμού, Νάμπιλ Σάαθ, στο Βερολίνο. Ο Παλαιστίνιος υπ. Τηλεπικοινωνιών, Ιμάντ αλ Φαλούζι, τόνιζε ότι «οι θέσεις Μπους αντιτίθενται στις αρχές της δημοκρατίας που διατείνεται ότι πρεσβεύει» και ο υπ. Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, εκτιμούσε ότι «ο Μπους ενδιαφέρεται μόνο για την ενίσχυση της ισχύος του». Σχολιάζοντας την απειλή στρατιωτικής δράσης, ο Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν δήλωνε ειρωνικά ότι «ο ισραηλινός στρατός είναι ήδη εδώ με αμερικανικό εξοπλισμό». Εκπρόσωπος του ισραηλινού υπ. Αμυνας εκτιμούσε ότι «πρόκειται μάλλον για ένα σημαντικό μήνυμα παρά για πραγματικότητα».

ΑΘΗΝΑ
Διαδήλωσαν για την Παλαιστίνη

«Προβοκάτορες είναι οι ιμπεριαλιστές κι όχι οι Παλαιστίνιοι αγωνιστές», ήταν ένα από τα συνθήματα που βροντοφώναξαν δεκάδες εργαζόμενοι, φοιτητές, νέοι, αλλά και μεγαλύτεροι, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν χτες το απόγευμα, στο πάρκο Ελευθερίας, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στο δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν η Ενωση Παλαιστινίων Εργαζομένων στην Ελλάδα, η ΕΕΔΥΕ, το ΕΚΑ, η Πρωτοβουλία Γένοβα 2001 και η Επιτροπή Αθήνας «Δράση - Θεσσαλονίκη 2003».

Ο υποψήφιος για την υπερνομαρχία Αθήνας - Πειραιά και εκτελεστικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Θανάσης Παφίλης, με δήλωσή του στο «Ρ», επισήμανε: «Χρειάζεται να δυναμώσει η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού στον παλαιστινιακό λαό που σήμερα σφαγιάζεται με τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Με ωμό και κυνικό τρόπο επιχειρείται επέμβαση στα εσωτερικά της Παλαιστίνης. Στη Σεβίλλη έπεσε το φύλο συκής και φάνηκε ότι επιχειρούν να εκτοπίσουν τον Αραφάτ για να δρομολογήσουν εξελίξεις αρεστές στους ιμπεριαλιστές. Η ΕΕ συντάσσεται με τον Σαρόν και μπαίνει στα εσωτερικά του Παλαιστινιακού λαού». Στη συνέχεια, ο υποψήφιος υπερνομάρχης της «ΝΑΣ», είπε: «Η παρουσία μας εδώ, δείχνει και το ρόλο που πρέπει να έχει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση: Να είναι αλληλεγγύη με το λαϊκό κίνημα και να στηρίζει τους αγώνες για ανεξαρτησία και δημοκρατία».

Από την πλευρά του, μιλώντας στο «Ρ» ο Χάρης Χαλβατζόγλου, μέλος της Επιτροπής «Δράση - Θεσσαλονίκη 2003» και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, τόνισε ότι: «Στηρίζουμε τον αγώνα των Παλαιστινίων για δική τους πατρίδα, το αίτημά τους να φύγουν τα ισραηλινά στρατεύματα από την Παλαιστίνη και να δοθεί μια δίκαιη λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα. Καταγγέλλουμε την υποκριτική στάση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που ενώ δείχνουν ότι κόπτονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα κλείνουν τα μάτια στις δολοφονίες εις βάρος των Παλαιστινίων».

Η πορεία κατέληξε με δυναμικά συνθήματα στην ισραηλινή πρεσβεία, ενώ χαρακτηριστική ήταν η παρουσία ισχυρότατων αστυνομικών δυνάμεων έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία.

Την Κυριακή στην Πάτρα

Σε συναυλία αλληλεγγύης για τον παλαιστινιακό λαό με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου - συμμετέχει ο Χριστόφορος Κροκίδης - καλούν η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και το Συνδικάτο Οικοδόμων, την Κυριακή 30 Ιούνη, στις 9.30 μ.μ. στο Κάστρο του Ρίου.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ
Στηρίζουν το λαό και τον ηγέτη των Παλαιστινίων

ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Αποφεύγοντας οιαδήποτε αναφορά στο γνωστό σχέδιο Μπους για το Μεσανατολικό, οι υπουργοί Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης ολοκλήρωσαν χτες την τριήμερη συνάντησή τους στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, διακηρύσσοντας την υποστήριξη των μουσουλμανικών χωρών «στον παλαιστινιακό λαό και στο θαρραλέο ηγέτη του, Γιασέρ Αραφάτ». Επαναδιατύπωσαν δε την υποστήριξή τους στο σαουδαραβικό ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μ. Ανατολή, λέγοντας πως σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν «όλα τα μέσα και τις μεθόδους» για να συγκεντρώσουν έναντι αυτής της πρότασης τη διεθνή υποστήριξη.

Στο προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος, οι υπουργοί Εξωτερικών 57 χωρών-μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης δεν απέφυγαν να καταγγείλουν την πολιτική και τις ευθύνες του Ισραήλ, επισημαίνοντας πως στα παλαιστινιακά εδάφη «ο ισραηλινός στρατός διαπράττει εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά του ανθρώπου και σφαγές». Παράλληλα, η πολιτική επιτροπή που συγκροτήθηκε απ' τους υπουργούς Εξωτερικών της Ισλαμικής Διάσκεψης εξέδωσε αποφάσεις και ψηφίσματα για άλλες περίπου σαράντα υποθέσεις. Μεταξύ αυτών ζητείται απ' το Ιράκ να δείξει τις «ειρηνικές του προθέσεις» έναντι του Κουβέιτ και απ' το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να άρει τις πολύχρονες κυρώσεις έναντι της Λιβύης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ