ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Απρίλη 2005
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εκκρεμότητες με τα υπουργεία

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ψήφο εμπιστοσύνης από το ιρακινό «Κοινοβούλιο» εξασφάλισε, χτες, το κυβερνητικό σχήμα που σχημάτισε, μετά από βδομάδες διαβουλεύσεων, ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, σιίτης Ιμπραχίμ αλ Τζαφάρι. Τα προβλήματα, βέβαια, δεν τελειώνουν εδώ καθώς 5 καίρια υπουργεία περιμένουν «τον μόνιμο υπουργό και διευθύνονται προσωρινά». Η εξέλιξη αυτή, πάντως, δεν ανέκοψε το ρυθμό των αντικατοχικών επιθέσεων.

Με 180 ψήφους επί των 185 βουλευτών που ήταν παρόντες εγκρίθηκε χτες η κυβέρνηση του Τζαφάρι από το «Κοινοβούλιο», αφού πρώτα είχε εγκριθεί από το τριμελές προεδρικό συμβούλιο της χώρας. Με «προσωρινούς» επικεφαλής παραμένουν τα κρίσιμα υπουργεία Πετρελαίου, Αμυνας, Ηλεκτρισμού, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Αμυνας αλλά και οι 2 από τις 4 θέσεις αντιπροέδρων της πρωθυπουργίας. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι «προσωρινός» υπουργός Πετρελαίου, μέχρι νεωτέρας, ανέλαβε ο ...γνωστός Αχμάντ Τσαλάμπι, πρώην «αγαπημένο παιδί» του Πενταγώνου.

Ο Τζαφάρι δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε κάλυψη θέσεων στα εκκρεμή υπουργεία εντός των επόμενων ημερών. Γεγονός είναι ότι σιίτες και Κούρδοι επιμένουν στη διεκδίκησή τους για το υπουργείο Πετρελαίου, ενώ οι σουνίτες, παρά το γεγονός ότι 6 από αυτούς συμμετέχουν στην κυβέρνηση, δεν έκρυβαν χτες την απογοήτευσή τους για το επίπεδο εκπροσώπησής τους. Ολα αυτά τα προβλήματα, πάντως, δεν εμπόδισαν την ΕΕ, τον Γερμανό καγκελάριο και άλλους ηγέτες να χαιρετίσουν την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τζαφάρι.

Αλλεπάλληλες οι επιθέσεις

Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν και 20 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 14 μαθητές, στην πόλη Μουσάγιεμπ από επίθεση με ρουκέτες κατά αμερικανικής βάσης. Στη Σαμάρα, από έκρηξη βόμβας σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί στρατιώτες και 1 άμαχος. Στη Νότια Βαγδάτη, από βόμβα σκοτώθηκαν 2 άμαχοι και 1 Ιρακινός στρατιώτης. Στο Μπάλαντ από επίθεση με όλμο σκοτώθηκε άλλος 1 Ιρακινός στρατιώτης και 1 άμαχος. Στο Τικρίτ, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σκοτώθηκαν 2 Ιρακινοί στρατιώτες και τραυματίστηκαν 7, όπως και 5 πολίτες. Αργότερα, στην ίδια πόλη Αμερικανοί και Ιρακινοί στρατιώτες σκότωσαν 1 άμαχο, «επειδή τον πέρασαν για αντάρτη».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΠΟΥΤΙΝ
Συρία, Ιράν στο επίκεντρο

Από την επίσκεψη του Πούτιν
Από την επίσκεψη του Πούτιν
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Συναντήσεις με τον Ισραηλινό πρόεδρο και τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν είχε, χτες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην πρώτη επίσκεψη Ρώσου ή Σοβιετικού Προέδρου στο Ισραήλ. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων που είχε με την ισραηλινή ηγεσία, ο Ρώσος Πρόεδρος υπεραμύνθηκε της πώλησης αντιαεροπορικών πυραύλων στη Συρία επιμένοντας ότι είναι μικρού βεληνεκούς και δεν απειλούν το Ισραήλ «εκτός και αν το Ισραήλ σκοπεύει να επιτεθεί στη Συρία», όπως επεσήμανε ρητορικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Μεγάλο μέρος των συζητήσεων αφιερώθηκε και στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να υπερασπίζεται την τεχνολογική βοήθεια που η χώρα του παρέχει «σε ένα πρόγραμμα για καθαρά ειρηνικούς σκοπούς». Παράλληλα, όμως, προφανώς για διπλωματικούς λόγους, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το Ιράν «δε θα πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και θα πρέπει να επιτρέψει όλους τους απαραίτητους ελέγχους προκειμένου να πειστεί η διεθνής κοινότητα για τις προθέσεις του».

Ο Αριέλ Σαρόν, από την πλευρά του, έσπευσε να αναγνωρίσει «τη μεγάλη προσφορά της Σοβιετικής Ενωσης στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας και την απελευθέρωση των Εβραίων αιχμαλώτων από τον Κόκκινο Στρατό». Οι δύο άνδρες φέρονται να συμφώνησαν σε ένα σύστημα αντιτρομοκρατίας το οποίο εξασφαλίζει «καταμερισμό πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο στις αρμόδιες υπηρεσίες και των δύο χωρών».

Σήμερα, ο Πούτιν θα συναντηθεί με την παλαιστινιακή ηγεσία στη Δυτική Οχθη. Χτες, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς, με αφορμή τη ρίψη όλμων κατά εποικισμού στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς θύματα, προειδοποίησε ότι δε θα διστάσει να χρησιμοποιήσει ακόμη και βία «απέναντι σε όσους δε σέβονται την εκεχειρία που έχει επιτευχθεί».

ΓΑΛΛΙΑ
«Ελεύθερη πτώση» Σιράκ - Ραφαρέν

ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Σημαντική υποχώρηση παρουσιάζει η δημοφιλία του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ, αλλά και του πρωθυπουργού Ζαν Πιερ Ραφαρέν, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά την έναρξη της εκστρατείας της κυβέρνησης υπέρ του «ευρωσυντάγματος» και της σχετικής τηλεοπτικής εμφάνισης που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο CSA, το 52% των Γάλλων έχει αρνητική γνώμη για τον Σιράκ (έναντι του 44% το μήνα Μάρτη), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό αρνητικών απόψεων για τον Ραφαρέν αγγίζει το 65%. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι βασικό κριτήριο για τη διαμόρφωση της άποψής τους, στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, είναι η στάση των δύο πολιτικών απέναντι στο «ευρωσύνταγμα».

Στο μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωνε, χτες, ότι σε περίπτωση που η Γαλλία απορρίψει, τελικά, το «ευρωσύνταγμα» στο δημοψήφισμα της 29ης Μάη, υπάρχει περίπτωση να ακολουθήσουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει την ΕΕ να ξεχάσει το ευρωσύνταγμα και κατά συνέπεια δε θα γίνει σχετικό δημοψήφισμα ούτε στη Βρετανία».

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Μεταφορά ... τεχνογνωσίας

ΚΙΕΒΟ-ΜΙΝΣΚ.--

Στη σύλληψη περίπου 26 Ουκρανών, Ρώσων και Λευκορώσων «ακτιβιστών», που είχαν μεταβεί στο Μινσκ για να «βοηθήσουν» στη διοργάνωση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων με αφορμή την επέτειο του τραγικού δυστυχήματος στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ πριν 19 χρόνια, προέβησαν οι αρχές της Λευκορωσίας. Η είδηση προκάλεσε διπλωματική διαμαρτυρία εκ μέρους του Κιέβου, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Νμίτρο Σβίτστκοφ, να δηλώνει ότι επιδόθηκε νότα στην πρεσβεία της Λευκορωσίας όσον αφορά στη σύλληψη των ακτιβιστών της λεγόμενης Εθνικής Συμμαχίας (οργάνωση-ομπρέλα, που πρωταγωνίστησε στην «πορτοκαλί επανάσταση»). Οι πέντε Ουκρανοί θα κρατηθούν για 9-15 μέρες και στη συνέχεια θα απελαθούν, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Θυμίζουμε ότι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κ. Ράις, την περασμένη βδομάδα καλούσε «να υπάρξει αλλαγή» στη Λευκορωσία, που χαρακτήρισε «την τελευταία αληθινή δικτατορία της Ευρώπης», καθώς και ότι η «πορτοκαλί επανάσταση» έγινε με την αμέριστη στήριξη της Ουάσιγκτον.

Εμπαιγμός ολκής

ΚΑΛΚΟΥΤΑ - ΙΝΔΙΑ. Δύο ρουπίες, ή περίπου 4 ευρωλεπτά: Η αποζημίωση που έλαβε μια πληγείσα από το τσουνάμι της 26ης Δεκέμβρη για την καταστροφή του χωραφιού της, όπου καλλιεργούσε 300 δέντρα καρύδας στα νησιά Αντμαμαν. Οι κάτοικοι των νήσων αυτών, όπου χιλιάδες άνθρωποι βρήκαν το θάνατο και όπου σημειώθηκαν μεγάλες υλικές καταστροφές, καταγγέλλουν, σύμφωνα με το BBC, ότι οι «αποζημιώσεις» που διανέμει η κυβέρνηση ισοδυναμεί με εμπαιγμό. Η κάτοικος που έλαβε την ...πλουσιοπάροχη αυτή αποζημίωση εκτιμά ότι η ζημιά που υπέστη φθάνει τις 20.000 ρουπίες, ποσό ίσο με κάτι παραπάνω από 353 ευρώ. Το μέγεθος του εμπαιγμού είναι εμφανές.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Περί «νομιμότητας του πολέμου» ο λόγος

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η χρονική στιγμή της διαρροής του επίμαχου εγγράφου δε θα μπορούσε να είναι χειρότερη για τον Βρετανό πρωθυπουργό, καθώς η αντιπαράθεση για τον πόλεμο στο Ιράκ ίσως τελικά κυριαρχήσει στις τελευταίες μέρες της προεκλογικής εκστρατείας (στις 5 Μάη είναι οι εκλογές), κάτι που θα ήθελε να αποφύγει.

Ομως η διαρροή τμήματος εμπιστευτικού εγγράφου του γενικού εισαγγελέα της Βρετανίας λόρδου Γκόλντσμιθ προς τον πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ για τη νομιμότητα του πολέμου στο Ιράκ, επισκιάζει την προεκλογική εκστρατεία. Η Ντάουνινγκ Στριτ δημοσιοποίησε τελικά το πλήρες κείμενο, υπεραμυνόμενη των ενεργειών της.

Δύο εβδομάδες πριν την αμερικανοβρετανική εισβολή στο Ιράκ, ο λόρδος Γκόλντσμιθ απέστειλε επιστολή στον Τόνι Μπλερ, μέσω της οποίας εξέφραζε αμφιβολίες για τη νομιμότητα του πολέμου χωρίς δεύτερο, κατηγορηματικό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να μάθουν τι μεσολάβησε στις δέκα μέρες μεταξύ 7 και 17 Μάρτη του 2003, όταν ο γενικός εισαγγελέας φαίνεται ότι άλλαξε την άποψή του και έδωσε το «πράσινο φως» για την εισβολή. Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο, αυτό που άλλαξε ήταν νέες πληροφορίες για το Ιράκ και η στάση της Γαλλίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ