ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 29 Μάη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ζητάει ρόλο πρωταγωνιστή στη συναίνεση

Με αιχμή τη μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις, διεκδικεί να αποτελέσει το «Ζάππειο 2» τη βάση για πιο επιθετική συμπόρευση με το ΠΑΣΟΚ

«O κόσμος πρέπει να πιστέψει ότι υπάρχει διαφορετικός δρόμος. Είναι ανάγκη να μην ταυτιστούμε όλοι με το σημερινό αδιέξοδο. Η αυριανή συναίνεση θα δημιουργηθεί σε μιαν άλλη προοπτική. Αν σήμερα συναινούσα στο λάθος, αύριο δεν θα υπάρχει κανείς να δείξει το σωστό. Και να πείσει για το σωστό. Για να οικοδομήσω τη συναίνεση τού αύριο, που θα μας βγάλει από το αδιέξοδο, είμαι υποχρεωμένος να αρνηθώ σήμερα το λάθος που μας έφερε στο αδιέξοδο»(Αντ. Σαμαράς, στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ).

****

Η ομολογία του Αντ. Σαμαρά στη σύναξη των μεγαλοβιομηχάνων, δίνει την αληθινή ερμηνεία για τη στάση και την τακτική που εφαρμόζει η ηγεσία της ΝΔ και η οποία εκφράστηκε και στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την περασμένη Παρασκευή. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει ότι δε θέλει να ταυτιστεί με την κυβέρνηση, ακριβώς για να μπορέσει να διασωθεί ως εφεδρεία του συστήματος και να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια εντός των τειχών του συστήματος. Τον ίδιο ακριβώς λόγο είχε επικαλεστεί και όταν είπε το «όχι» στο μνημόνιο, αναφέροντας χαρακτηριστικά τότε ότι δεν πρέπει να μείνει μόνο «το πεζοδρόμιο», δηλαδή το οργανωμένο ταξικό κίνημα και το ΚΚΕ, ως εναλλακτική διέξοδος για το λαό που υποφέρει.

Επί της ουσίας, όμως, της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής, η ηγεσία της ΝΔ όχι μόνο δεν έχει εκφράσει καμία διαφωνία ή ορθώσει το παραμικρό εμπόδιο στην υλοποίησή της, αλλά έχει βάλει γερές πλάτες, υπερψηφίζοντας περίπου τα μισά νομοσχέδια, ενώ έχει σταθεί απέναντι και έχει καταδικάσει τους λαϊκούς αγώνες που έγιναν τον προηγούμενο χρόνο. Υπάρχει δηλαδή έμπρακτη και διαρκής συναίνεση στα αντιδραστικά και βάρβαρα μέτρα και εντός και εκτός μνημονίου.

Αυτό ακριβώς είναι και το ισχυρό επιχείρημα της ηγεσίας της ΝΔ προς την τρόικα και τμήματα της πλουτοκρατίας, που ζητούν πλήρη ταύτιση και σύμπλευση, ώστε να περάσουν τα νέα βάρβαρα μέτρα. «Ακούω το επιχείρημα, ότι οι δανειστές μας απαιτούν συναίνεση: Η απάντηση είναι ότι η ΝΔ δεν εμπόδισε να εφαρμοστεί η λάθος πολιτική την οποία κι εκείνοι εισηγήθηκαν και στην οποία και σήμερα επιμένουν», ξεκαθάρισε στην ίδια ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ταυτόχρονα, όμως, αξιοποιούσε πάντα τα δεδομένα αδιέξοδα στη διαχείριση της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης από την κυβέρνηση, για να λανσάρει ως εναλλακτική δήθεν λύση τη λήψη νέων μέτρων υπέρ της ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Αυτό έκανε με το «Ζάππειο 1», όταν πρότεινε πρώτος την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ, ταυτόχρονα με σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και νέα προνόμια και ζεστό χρήμα στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το ίδιο επανέλαβε και με το «Ζάππειο 2», επικεντρώνοντας αυτή τη φορά στη γενναία μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη στο 15%, την απαλλαγή τους από τις εργοδοτικές εισφορές, αξιώνοντας μάλιστα γι' αυτά τα μέτρα να γίνει η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου.

Συμπόρευση πάνω στο δικό της πρόγραμμα

Στη βάση αυτή θέλει να οικοδομηθεί η νέα ισχυρή συναίνεση. Στη βάση, δηλαδή, του «Ζαππείου 2» και με την ίδια τη ΝΔ πρωταγωνίστρια σε ένα ενδεχόμενο μετεκλογικό σκηνικό αναμόρφωσης του πολιτικού τοπίου. Αυτή τη «γραμμή» πρόβαλε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Η συναίνεση του αύριο, που οραματίζεται ο πρόεδρος της ΝΔ, είναι κτισμένη «στην Ελλάδα της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας», όπως είπε στη συνέλευση του ΣΕΒ, επιχειρώντας να πείσει ότι η ΝΔ είναι «το φιλελεύθερο κόμμα της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας», το κόμμα που «πάνω απ' όλα και πριν απ' όλα ζητά να απενοχοποιηθεί η επιχειρηματικότητα».

Πιστεύει λοιπόν η ηγεσία της ΝΔ πως θα είναι περισσότερο χρήσιμη στην πλουτοκρατία και το αστικό πολιτικό σύστημα αν δεν ταυτιστεί απόλυτα με τη σημερινή κυβέρνηση και τη δυσαρέσκεια που γεννάει η πολιτική της στα λαϊκά στρώματα. «Εχουμε προτείνει τρόπους να βγούμε από το αδιέξοδο. Θα επαναδιαπραγματευτούμε τους όρους του μνημονίου. Και θα είμαστε χρήσιμοι, όσο επιμένουμε στην επανόρθωση, όχι αν συναινέσουμε στο λάθος», είναι η εκφρασμένη θέση του προέδρου της ΝΔ.

Αυτή η θέση καθόρισε και τη στάση του στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όπου όπως είπε «προτείναμε την πιο ισχυρή βάση για συναίνεση: Τη συναίνεση για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου με έμφαση στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τα υπόλοιπα μέτρα τόνωσης της οικονομίας»...

Φυσικά, η «επαναδιαπραγμάτευση» θα κινηθεί εντός των στόχων του μνημονίου και των πλαισίων που ορίζονται από τη στρατηγική και τις συνθήκες της ΕΕ, όπως το «Σύμφωνο για το ευρώ» (πρώην Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας). «Είναι εφικτή η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, γιατί δε ζητάμε τίποτα διαφορετικό απ' ό,τι δέχθηκε η τρόικα και στις άλλες χώρες που έχουν προβλήματα ίδια με μας», υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, προβάλλοντας ως αιχμή του δόρατος τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη στο 15% και την απαλλαγή τους από τις εργοδοτικές εισφορές. Είναι ευνόητο ότι η «αποκατάσταση», όπως την ονομάζει, των συνταξιούχων κάτω από 700 ευρώ, προστίθεται ως «φύλλο συκής» για να κρύψει το αποκρουστικό πρόσωπο της αντιλαϊκής πολιτικής που στηρίζει.

Η στρατηγική ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, που εφάρμοσαν τις προηγούμενες δεκαετίες οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είναι η αιτία της σημερινής κρίσης και η κλιμάκωσή της το μόνο που εγγυάται είναι τη χρεοκοπία και την πτώχευση του λαού για χάρη των συμφερόντων και της μακροημέρευσης του κεφαλαίου. Το συμφέρον του λαού είναι να βγει από την κρίση με χρεοκοπημένο το κεφάλαιο και ηττημένη την πολιτική του. Τώρα είναι η ώρα της μεγάλης ευθύνης για το λαό, της χειραφέτησης από την πολιτική της πλουτοκρατίας και των κομμάτων της, της πλατιάς συμπόρευσης με το ΚΚΕ.


Π. Κ.


ΛΑ.Ο.Σ.
Δοκιμασμένος μπαλαντέρ σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Το ρόλο του σαν μπαλαντέρ του δικομματισμού στην υπηρέτηση των πιο αντιδραστικών σχεδίων της πλουτοκρατίας, επιβεβαίωσε ο ΛΑ.Ο.Σ. με αφορμή και τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Λίγο πριν τη συνάντηση προετοίμαζε το κλίμα για να πέσει σε ακόμα πιο εύφορο έδαφος το επίμονο κάλεσμα για πιο επιθετική σύμπραξη των αστικών δυνάμεων, με τον Γ. Καρατζαφέρη να διακηρύττει ότι η σύσκεψη «μπορεί να σημάνει το τέλος μίας μάλλον απογοητευτικής μεταπολιτευτικής περιόδου και να είναι η αρχή μίας αναγέννησης του έθνους», εκφράζοντας την ελπίδα «τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο κ. Σαμαράς να βρουν το πολιτικό θάρρος και να πουν το μεγάλο "ναι"» σε «μια οικουμενικής αντίληψης σύνθεση». Το ίδιο πρότεινε και στη συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, ζητώντας οικουμενική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. ή «κυβέρνηση προσωπικοτήτων».

Τις προθέσεις του τις είχε αποκαλύψει ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. από τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου την περασμένη Τρίτη, λέγοντας μετά την ολοκλήρωσή της ότι «δεν φτάνει μια αόριστη συναίνεση, πρέπει να υπάρξει συνευθύνη και να αναλάβουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις ένα κομμάτι από το βάρος, να "αχθοφορήσουν" όλοι μαζί. Ο κ. Πρωθυπουργός δεν απέρριψε την πρότασή μου»... Στο ίδιο πνεύμα, μερικές ώρες αργότερα, δήλωσε ότι «το εθνικό συμφέρον επιβάλλεται, σε κρίσιμες στιγμές, να υπερισχύει του κομματικού» και έριξε το μπαλάκι στη ΝΔ, λέγοντας ότι «αν δεν δεχθεί ο πολιτικός κόσμος και ιδιαίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση, τότε με την υπάρχουσα ασύνδετη και αδύναμη κυβέρνηση οδηγούμεθα ή στην καταστροφή ή σε εκλογές». Υστερα από όλα τα παραπάνω, έκδηλη ήταν η απογοήτευση του Γ. Καρατζαφέρη μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, υπονοώντας ότι Παπανδρέου και Σαμαράς αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ