ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Μάη 2018
Σελ. /24
ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Γιορτές με μαζική συμμετοχή και πλούσιο πρόγραμμα στην Αττική

ΑΙΓΑΛΕΩ
ΑΙΓΑΛΕΩ
Κέφι, ευρηματικότητα, δημιουργικότητα, ζωντάνια πλημμύρισαν για ένα ακόμα Σαββατοκύριακο, αυτό που μας πέρασε, δεκάδες γειτονιές της Αθήνας και πόλεις όλης της χώρας, όπου τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ μετέφεραν το σύνθημα: «Τρέλα είναι να εγκαταλείψουμε τα όνειρά μας... Να αλλάξουμε τον κόσμο δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία, είναι δικαιοσύνη!» (Μ. Θερβάντες).

Η μεγάλη συμμετοχή μαθητών ήταν στοιχείο και αυτών των Μαθητικών Φεστιβάλ, μαζί με τον πλούσιο προβληματισμό γύρω από τις εξελίξεις στην περιοχή μας και το θέμα του πολέμου, αλλά και το στοιχείο της προετοιμασίας και παρουσίασης μαθητικών δημιουργιών ειδικά για τα Φεστιβάλ.

Πιο συγκεκριμένα στην Αττική:

Μαθητές από το Ιλιον, το Καματερό, τους Αγίους Αναργύρους και την Πετρούπολη, συναντήθηκαν στο Μαθητικό Φεστιβάλ που έγινε στην πλατεία Δημαρχείου στο Ιλιον. Οι εκδηλώσεις άρχισαν με χαιρετισμό από τον Τάσο Μανωλόπουλο, μαθητή του Μουσικού Σχολείου, που έδωσε τη σκυτάλη σε μαθητικά συγκροτήματα που ένα μέλος τους δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν ήρθαμε εδώ επειδή μας προσκάλεσαν μόνο, αλλά και επειδή μας ενέπνευσε το σύνθημα του Φεστιβάλ, όπως μας εμπνέει συνολικά ο αγώνας της ΚΝΕ...». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δήμος Γαλανόπουλος, Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Δυτικών Συνοικιών της ΚΝΕ, που τόνισε την ανάγκη να γίνουν περισσότεροι οι νέοι που θα οργανωθούν στην ΚΝΕ, για να δυναμώσει ο αγώνας για την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης και των πολέμων. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν και έκλεισαν με μαθητικά μουσικά συγκροτήματα.

ΙΛΙΟΝ
ΙΛΙΟΝ
Μαζικό το αντάμωμα των μαθητών και στο Νέο Ηράκλειο, όπου τις εκδηλώσεις άνοιξε με το χαιρετισμό του ο Αλεξ Τσαρδούλιας, γραμματέας του 15μελούς του Λυκείου Μεταμόρφωσης, ακολούθησε απαγγελία αντιπολεμικών ποιημάτων από μαθητές της Ν. Ιωνίας και της Ν. Φιλαδέλφειας, μετά μαθητές από τη Ν. Φιλαδέλφεια παρουσίασαν το ντοκιμαντέρ που έφτιαξαν για το Προσφυγικό και ακολούθησε το παιχνίδι «Πες - Βρες», με ερωτήσεις για τον πόλεμο, το ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τις μαθητικές κινητοποιήσεις, την ιστορία του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος της χώρας κ.ά.

Ακολούθησε παρουσίαση συλλογικής εργασίας μαθητών της Ν. Ιωνίας, οι οποίοι δημιούργησαν ένα βίντεο για τον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού και για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στη 16χρονη Παλαιστίνια αγωνίστρια Αχέντ Ταμίμι. Μετά τη βιντεοπροβολή, μαθητές έβγαλαν ομαδική φωτογραφία αλληλεγγύης, κρατώντας πανό που έφτιαξαν μικρότεροι μαθητές. Στη συνέχεια, ομάδα μαθητών και νέων από τη Ν. Ιωνία παρουσίασαν ένα συγκινητικό δρώμενο με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια εμπνευσμένα από την προσφυγιά και τη μετανάστευση. Το πλούσιο πρόγραμμα έκλεισε με μουσικό και χορευτικό μαθητικό συγκρότημα.

Σε μαθητικό παλμό χτυπούσε το Σάββατο και το Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω, όπου το «παρών» έδωσαν και μαθητές από Χαϊδάρι και Αγία Βαρβάρα. Διαγωνισμός αντιπολεμικού σκίτσου, ταμπλό, εκθέσεις τραβούσαν από νωρίς τα βλέμματα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με επίδειξη παραδοσιακών χορών από τον Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής, ακολούθησε θεατρικό δρώμενο από μαθητές της Αγίας Βαρβάρας ενάντια στον πόλεμο με τίτλο «Ξέρει να σκέφτεται» και ομιλία από τον Ιάσονα Φανό, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα της Περιφερειακής Οργάνωσης Δυτικού Τομέα Αττικής της ΚΝΕ, ενώ στο τέλος τη σκυτάλη πήραν μαθητικά συγκροτήματα.

Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Το Φεστιβάλ των Μαθητικών Οργανώσεων Γαλατσίου και Γκράβας της ΚΝΕ έγινε στο πάρκο Λυσίου στο Γαλάτσι, που ξεκίνησε με χαιρετισμό της ΚΝΕ και συναυλία, ενώ το ενδιαφέρον συγκέντρωσε η συζήτηση «Για τη συμβολή της ΚΝΕ στους μαθητικούς αγώνες», όπου πήραν το λόγο μαθητές από σχολεία της περιοχής μεταφέροντας την πείρα τους, ενώ στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μετέφεραν εικόνα από τους μαθητικούς αγώνες στην Γκράβα πριν από 42 χρόνια... Με το τέλος της συζήτησης σειρά είχε η ομαδική φωτογραφία αλληλεγγύης στην Αχέντ Ταμίμι, έγινε απονομή βραβείων στους νικητές των αθλητικών τουρνουά ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και ακολούθησαν μαθητικές συναυλίες.

Στην Καλλιθέα το Μαθητικό Φεστιβάλ ήταν διήμερο και έγινε το Σάββατο στο σχολείο «Ν. Μπελογιάννης» και την Κυριακή στην πλατεία Δαβάκη, με τη συμμετοχή μαθητών και από τον Ταύρο και τη Νέα Σμύρνη. Το Σάββατο έγινε τουρνουά μπάσκετ και βόλεϊ, ενώ υπήρχαν «γωνιές» με επιτραπέζιο παιχνίδι ενάντια στον πόλεμο, αφιερώματα, εκθέσεις, παιχνίδι «quizdom ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά», παιχνίδι στο «Στέκι του ΕΠΑΛίτη» για την καθημερινότητα των μαθητών στα ΕΠΑΛ. Εγινε επίσης συζήτηση για το διαδίκτυο με ομιλητή τον Παντελή Καλαβρέζο, αρχισυντάκτη του «Οδηγητή», όπου οι μαθητές προβληματίστηκαν για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ακολούθησε παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού για τα 50 χρόνια ζωής και δράσης της ΚΝΕ.

ΓΑΛΑΤΣΙ
ΓΑΛΑΤΣΙ
Τη δεύτερη μέρα οι μαθητές έφτιαξαν ένα ταμπλό με ζωγραφιές αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό. Τα βλέμματα, επίσης, τράβηξε το στέκι του Λαϊκού Φροντιστηρίου, το οποίο στήθηκε απ' τους μαθητές και τους καθηγητές του με αφιέρωμα στους μεγάλους επιστήμονες της Σοβιετικής Ενωσης, ενώ παρουσίασαν και συλλογική εργασία για τη ρομποτική. Εγινε, ακόμα, συζήτηση για τον πόλεμο με τίτλο «Δεν χρειάζεται ούτε στιγμή να περιμένεις τον κόσμο για να αλλάξεις» εμπνευσμένο από το ημερολόγιο της Αννας Φρανκ. Ακολούθησαν συναυλίες αλλά και παραδοσιακοί χοροί από τον Ποντιακό Σύλλογο Φοιτητών Νομού Αττικής.


ΚΑΛΛΙΘΕΑ
ΚΑΛΛΙΘΕΑ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ