ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προετοιμασίες για την αντιμετώπιση του ανοίγματος της Αμμοχώστου

Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι πανέτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κίνηση του Ραούφ Ντενκτάς που θα αφορά την Αμμόχωστο.

Τόνισε πως κανείς δεν πρέπει να μεταβεί στην πόλη, σε περίπτωση που ο Τουρκοκύπριος ηγέτης προχωρήσει σε άνοιγμά της, υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Ο Δ. Χριστόφιας συμφώνησε με την αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι δεν πρέπει να δημιουργηθούν νέοι εγκλωβισμένοι, εξέφρασε όμως την ετοιμότητα της πολιτείας να αντιμετωπίσει μια θετική κίνηση, όπως η παράδοση της Αμμοχώστου στα Ηνωμένη Εθνη.

Οπως ανέφερε ο Δ. Χριστόφιας, ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος έδωσε εντολή στους υπουργούς και ετοίμασαν σχέδια αντίδρασης γι' αυτό το ενδεχόμενο. Ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε παράλληλα την ανάγκη οι πολίτες να είναι προσεκτικοί, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούν να πάρουν τα μπογαλάκια τους, κατά την έκφρασή του, και να μεταβούν στην Αμμόχωστο, προτού υπάρξει ασφάλεια. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πληροφορίες για νέα μέτρα από πλευράς Ντενκτάς και είπε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιδράσει όταν αυτά εκδηλωθούν.

Πάντως, πολιτικοί κύκλοι στη Λευκωσία εκτιμούν πως το σκηνικό της στασιμότητας στο Κυπριακό θα ανατραπεί άρδην με την έλευση του νέου έτους, όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα των επαφών, που είχε ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος στη Νέα Υόρκη. Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης, ο Κύπριος Πρόεδρος εγκαινίασε, ουσιαστικά, τη διπλωματική εκστρατεία ενόψει της επανάληψης των διαπραγματεύσεων.

Τα αποτελέσματα των επαφών θα αξιολογηθούν από το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει τη μεθεπόμενη Δευτέρα, αφού μεσολαβεί η έναρξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μεταβεί στη Ρώμη. Στο μεταξύ, με στόχο μια εξειδικευμένη προβολή θέσεων και την επεξεργασία στρατηγικής αναμένεται να συγκληθεί κοινή υπηρεσιακή σύσκεψη των ομάδων Κυπριακού από την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Σε διπλωματική προεργασία εισέρχεται και η τουρκική κυβέρνηση, δεδομένου ότι επιθυμεί να αυξήσει στο μέγιστο τις πιθανότητες να πετύχει η ευρωπαϊκή της πορεία. Στο ζήτημα αυτό αντιμετωπίζει τη σθεναρή στήριξη της Ουάσιγκτον, αλλά και την απαίτησή της να κινηθεί ορθολογιστικά στο Κυπριακό.

Ταυτότητα θέσεων Κύπρου - Βελγίου

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, συζήτησε το Κυπριακό σε πρόγευμα εργασίας που είχε στις Βρυξέλλες με τον Βέλγο ομόλογό του Λουί Μισέλ. Ο Γ. Ιακώβου εξέφρασε απόλυτη ικανοποίηση για τη συζήτηση, τονίζοντας ότι επιβεβαιώθηκε η ταυτότητα θέσεων των κυβερνήσεων Κύπρου και Βελγίου στο Κυπριακό.

Ειδικότερα, συζητήθηκε ο ρόλος του Βελγίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού πριν από την 1η Μάη 2004. Ο Βέλγος υπουργός των Εξωτερικών εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αρθρώσει τη δική της πολιτική θέση στο θέμα αυτό.

Ο υπουργός Εξωτερικών συμμετέχει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών, με βασικό θέμα την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της Ρώμης στις 4 Οκτώβρη, στην οποία θα ξεκινήσουν επίσημα και οι εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

Κόντρες ΔΗΚΟ - ΔΗΣΥ

Το ΔΗΚΟ, με ανακοίνωσή του, κατηγορεί τον ΔΗΣΥ για επικίνδυνο λαϊκισμό στην πολιτική ζωή του τόπου και για παρεμβάσεις που δηλητηριάζουν και υπονομεύουν το κλίμα συνυπευθυνότητας που πρέπει να επικρατεί στη διαχείριση του Κυπριακού. Αυτό, αναφέρει, προκύπτει από την αμετροέπεια, τον αντιφατικό και συχνά διφορούμενο πολιτικό λόγο που χαρακτηρίζει την αντιπολίτευση που ασκεί ο ΔΗΣΥ και κυρίως από τις θορυβώδεις δημόσιες παρεμβάσεις του προέδρου του Νίκου Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με το ΔΗΚΟ, αντί ο Ν. Αναστασιάδης να έχει κατά νου τη σοφία της προπατορικής ρήσης κρείσσον το σιγάν, αρέσκεται σε ώρες κρίσιμες για το εθνικό μας θέμα να επιδίδεται σε λογοπαίγνια επικοινωνιακής τακτικής, που εξασθενίζουν την αποτελεσματικότητα σοβαρών προσπαθειών του Προέδρου Παπαδόπουλου.

Το νόημα της παρέλασης

Η παρέλαση της 1ης Οκτώβρη σκοπό έχει να τιμηθεί η ημέρα της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι η επίδειξη δύναμης ή η δημιουργία έντασης και προκλήσεων, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κληθείς να απαντήσει κατά πόσο στην παρέλαση θα επιδειχτούν νέα ή τα καλύτερα οπλικά συστήματα.

Επίσκεψη Παπαντωνίου στην Κύπρο

Με διακηρύξεις υπέρ του «ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας -Κύπρου» ξεκίνησε την τριήμερη επίσκεψή του στην Κύπρο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για την επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας. Επίσης εκθείασε τη συνεργασία μεταξύ των επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας - Κύπρου. «Η Ελλάδα, είπε, συμπαρίσταται στην Κύπρο με όλες της τις δυνάμεις. Και από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, θέλω να δηλώσω ότι η στήριξη και η αρωγή αυτή είναι συνεχής, είναι ουσιαστική και είναι αδιάλειπτη. Είμαστε μαζί σας, είμαστε κοντά σας και οι Ενοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας συμμετέχουν στον αμυντικό σχεδιασμό της Κύπρου μέσα από τις διαδικασίες του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Η συνεργασία μεταξύ των Επιτελείων, των επιτελών των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου, είναι ουσιαστική και αποτελεσματική». Δήλωσε ακόμα ότι το Κυπριακό διέρχεται από μία «εξαιρετικά ευαίσθητη φάση» και προσέθεσε πως μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, οι προοπτικές για επίλυση του Κυπριακού «είναι καλύτερες».

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΥΝ
Μικρή συμμετοχή - υποτονικό κλίμα

Εληξαν την Κυριακή οι τριήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΝ, μέσα σε υποτονικό κλίμα και με μικρή συμμετοχή του κόσμου σ' αυτές. Ακόμα και την Κυριακή το βράδυ, όταν στην κεντρική εξέδρα του Φεστιβάλ ξεκινούσε η ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου, η προσέλευση ήταν πολύ περιορισμένη, ενώ μικρή ήταν και η παρουσία μελών της Νεολαίας του κόμματος.

Στην ομιλία του, ο Ν. Κωνσταντόπουλος έκανε κριτική σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ανέφερε ότι «η πολιτική δυναμική της μεταπολίτευσης εξαντλήθηκε κι εκφυλίστηκε στα χέρια του μονοπωλίου εξουσίας, που επέβαλε ο δικομματισμός ΠΑΣΟΚ και ΝΔ». Ο πρόεδρος του ΣΥΝ παράλληλα άσκησε κριτική στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση, τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια, έχει ασπαστεί πλήρως το πλαίσιο και τα ιδεολογήματα του νεοφιλελευθερισμού». Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα ισχυρίστηκε: «Εμείς στο ΣΥΝ, πιστεύουμε ότι σε πλήρη αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ και την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία πρέπει να απορρίψουμε κατηγορηματικά το νεοφιλελευθερισμό και ξεπερνώντας το βάρος της χρεοκοπίας του υπαρκτού σοσιαλισμού, θα πρέπει να επαναφέρουμε με τόλμη στο ιστορικό προσκήνιο την ιδέα του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού»... Προτάσεις του ΣΥΝ, διά στόματος του προέδρου του, ενόψει εκλογών και ...όποιον «ψαρέψουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ