ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Μάρτη 2001
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΑΞΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Η νομοθεσία είναι επαρκής
«Τα νομοθετικά μέτρα δεν πρέπει να διαταράσσουν το κράτος δικαίου,δηλαδή, τις εγγυήσεις που παρέχει η πολιτεία στον αθώο», επισημαίνει ο καθηγητής Νομικής Θεσσαλονίκης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Τρομονόμοι, αστυνόμοι, οργανωμένο έγκλημα. Μήνες τώρα η νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης ετοιμάζει... πόνημα που από όσα έχουν διαρρεύσει στον Τύπο, θα καθιερώνει αυταρχικές ρυθμίσεις στο νομοθετικό πλαίσιο της χώρας, με πρόσχημα την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Παρά ορισμένες διαψεύσεις του υπουργού, Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλου, η κατάσταση αποδείχνει ότι οι ατομικές ελευθερίες κινδυνεύουν. Με συνέντευξή του στον «Ρ» ο καθηγητής της Νομικής Θεσσαλονίκης Νίκος Παρασκευόπουλος αναπτύσσει τις θέσεις του για το ζήτημα αυτό. Υπήρξε μέλος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, αλλά παραιτήθηκε νωρίς από αυτήν.

-Υπάρχει ανεπάρκεια της ισχύουσας νομοθεσίας για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας; Αυτό προβάλλεται, σήμερα από την κυβέρνηση, σαν το κύριο επιχείρημα για την κατάρτιση νέου τρομονόμου ή αλλαγών στην ποινική νομοθεσία.

-Νομίζω ότι η νομοθεσία μας κατά βάση είναι επαρκής. Βεβαίως, το οργανωμένο έγκλημα είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος. Σ' άλλες χώρες είχε διάδοση από παλιότερα και μία προϊστορία πολύ γνωστή. Στη δική μας χώρα αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια περισσότερο και επομένως κάποιες μεταρρυθμίσεις μπορεί να χρειάζονται. Ούτως ή άλλως η νομοθεσία μας, γενικά, είναι κάτω από ένα καθεστώς αέναης μεταβολής. Το θέμα είναι οι μεταβολές που θα γίνουν να μη θίγουν τις βάσεις ενός ποινικού συστήματος το οποίο είναι φιλελεύθερο.

Χρειάζονται εγγυήσεις

-Ορισμένοι φέρνουν σε αντιπαράθεση τα αγαθά της έννομης ασφάλειας και των ατομικών ελευθεριών. Υπάρχει δίλημμα σε αυτό; Ερχονται το ένα σε σύγκρουση με το άλλο;

-Αυτή η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Αυτήν καταγράφει η ποινική επιστήμη. Από τη μία πλευρά πρέπει τα αγαθά των ανθρώπων να προστατεύονται, από την άλλη η προστασία αυτή δεν πρέπει να φτάνει σ' ένα τέτοιο βαθμό, ώστε ο κατηγορούμενος να μην έχει κάποιες εγγυήσεις των ελευθεριών του, ώστε να μην έχει υπερασπιστικά δικαιώματα. Δηλαδή, αυτές οι δύο σκοπιμότητες είναι οπωσδήποτε ανταγωνιστικές. Οσο πιο αυστηρή είναι η προστασία των αγαθών, αναγκαστικά τόσο λιγότερα υπερασπιστικά δικαιώματα έχουμε και αντίστροφα. Το θέμα είναι να βρίσκεται κάθε φορά η χρυσή τομή.

-Η αυξανόμενη εγκληματικότητα δικαιολογεί την ανάγκη ενός ειδικού νόμου για την αντιμετώπισή της; Και, μάλιστα, ενός νόμου που, όπως έχει γραφτεί, πλήττει τις ατομικές ελευθερίες στο όνομα της πάταξής της;

-Ετσι κι αλλιώς χρειαζόμαστε νομοθετικά κείμενα. Δε θα ήταν δυνατόν η δίωξη ν' αφεθεί μόνον στην Αστυνομία ή και στη νομολογία των δικαστηρίων χωρίς κάποιες νομοθετικές προδιαγραφές. Από εκεί και πέρα αυτά τα νομοθετικά μέτρα δεν πρέπει να διαταράσσουν το κράτος δικαίου. Δηλαδή, τις εγγυήσεις που παρέχει η πολιτεία στον αθώο, ώστε να μην κινδυνεύσει από μια καταδίκη και ακόμη και στον ένοχο, ώστε να μην καταδικαστεί με δυσανάλογες κυρώσεις.

-Το σημερινό μοντέλο που επικρατεί στο ποινικό σύστημα πλήττεται. Ποιες είναι εκείνες οι συνθήκες και οι δυνάμεις που οδηγούν στην απεμπόληση των φιλελεύθερων χαρακτηριστικών του Ποινικού Δικαίου;

-Είναι διεθνής η τάση. Στις χώρες του εξωτερικού τη συναντά κανείς πολύ περισσότερο απ' ό,τι στη δική μας πατρίδα. Το φιλελεύθερο Ποινικό Δίκαιο θέλει τη χρυσή τομή που σας έλεγα προηγουμένως. Προστασία των αγαθών των ανθρώπων, της ζωής, του σώματος, της ιδιοκτησίας, όλων των αγαθών που ανταποκρίνονται σε ανάγκες ή σε επιθυμίες των ανθρώπων, από τη μία πλευρά. Και από την άλλη, πάντως, να υπάρχουν οι εγγυήσεις και οι υπερασπιστικές δικλίδες για την αποφυγή της καταχρηστικής καταστολής. Αντίθετα, ένα αυταρχικό Ποινικό Δίκαιο το οποίο όντως τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να αναπτύσσεται διεθνώς, θέλει να υποτάσσονται οι υπερασπιστικές εγγυήσεις και τα ατομικά δικαιώματα, να υποτάσσονται στις ανάγκες μιας εντατικής καταστολής.

Κοινωνικοπολιτικά τα αίτια του αυταρχισμού

-Η αμερικάνικη πλευρά προσπαθεί να επιβάλει παγκόσμια την περιθωριοποίηση των φιλελεύθερων αρχών του ποινικού συστήματος στο όνομα μιας αποτελεσματικότερης κρατικής καταστολής. Ποια είναι η σκοπιμότητα αυτών των ενεργειών; Γιατί τείνει να επιβληθεί παγκόσμια;

-Ο αυταρχισμός, απ' όπου κι αν προέρχεται, έχει, πάντοτε, κοινωνικά και πολιτικά αίτια. Η αγγλοσαξονική ποινική παράδοση διευκολύνει τη διάδοση πιο αυταρχικών στερεοτύπων Ποινικού Δικαίου, επειδή δεν είναι τόσο πολύ προσηλωμένη στο νόμο. Σ' αντίθεση με τη δικαιική παράδοση της ηπειρωτικής Ευρώπης. Κι όταν δεν είναι κανείς προσηλωμένος στο νόμο που τιμωρεί συγκεκριμένες πράξεις, είναι πολύ πιο εύκολο να επικεντρωθεί η ποινική καταστολή, πολλές φορές, και σε πρόσωπα, γι' αυτό που είναι και όχι γι' αυτό που κάνουν. Επομένως, θα 'λεγα ότι προφανώς υπάρχουν και κοινωνικοπολιτικά αίτια σε κάθε περίοδο που το Ποινικό Δίκαιο τείνει να γίνει αυταρχικό, αλλά πιθανά και η δικαιική παράδοση διευκολύνει.

-Σε σχέση με την αναθεώρηση του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα (σύσταση και συμμορία). Χρειάζεται αλλαγές;

-Μπορεί να θιγεί, αλλά θα χρειαστεί πολλή προσοχή ώστε αν γίνει οποιαδήποτε μεταρρύθμιση να απηχεί πάντοτε τη φυσιογνωμία του φιλελεύθερου Ποινικού Δικαίου και του κράτους δικαίου που έχουμε στη χώρα μας.


Γ.Α.


Ποιος τρομοκρατεί ποιον;

Οι διαψεύσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, σχετικά με ορισμένα μέτρα που είδαν το φως της δημοσιότητας, για τα όσα εξυφαίνονται στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή στο όνομα της «πάταξης της τρομοκρατίας», μπορεί να 'ναι βολικές για την κυβερνητική προπαγάνδα, αλλά ακριβώς γι' αυτό γίνονται επικίνδυνα ανησυχητικές. Αλλωστε, τα μέσα και οι μέθοδοι που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει στις αμερικάνικες κινηματογραφικές ή τηλεοπτικές παραγωγές, ανάλογου περιεχομένου, δε βρίσκονται στη σφαίρα της φαντασίας των σεναριογράφων. Αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα της νομοθεσίας του κράτους - τρομοκράτη, (ΗΠΑ), ως θεμέλιο της δράσης των κατασταλτικών μηχανισμών, που γίνονται αδίσταχτα «νόμιμοι εγκληματίες». Τέτοιοι είναι οι επονομαζόμενοι «καλοί» στις ταινίες, στο όνομα της κάθαρσης της σάπιας καπιταλιστικής κοινωνίας τους από τους «κακούς» που τη μαγαρίζουν. Μόνο που οι νόμοι τους, πατώντας πάνω στην εγκληματική πραγματικότητα του ίδιου του συστήματος, σ' ένα από τα ζωογόνα για το ίδιο παράσιτά του, εντάσσουν στους «κακούς» τον «εχθρό λαό» και την πολιτική του δράση, όταν αυτή αμφισβητεί ανατρεπτικά την ταξική τους κυριαρχία. Δε νομοθετούν τόσο και μόνο για το έγκλημα και τους εγκληματίες, αυτά είναι δικά τους σύμφυτα, αν δεν τους είναι και χρήσιμα. Νομοθετούν για το χτύπημα της λαϊκής κοινωνικοπολιτικής δράσης. Θωρακίζουν την κυριαρχία τους. Και μπροστά σ' αυτό δε λογαριάζουν όρια.

Το «αμερικάνικο πρότυπο» γίνεται «εξαγώγιμο προϊόν» για την οργάνωση και του ελληνικού καπιταλιστικού κράτους, στο όνομα της πάταξης της «τρομοκρατίας». Αλλωστε, ολόκληρο το αστικό πολιτικό κατεστημένο ικανοποιείται από το να μαθαίνει τα «αμερικάνικα κόλπα», πολύ περισσότερο που τα μαθήματα γίνονται στο επίπεδο της πραχτικής εξάσκησης μέσα στην Ελλάδα, με τους Αμερικάνους Ράμπο και τους σχετικά προσφάτως αφιχθέντες Εγγλέζους, ως δασκάλους και συνεργούς, ώστε να «χτυπηθεί η τρομοκρατία. Απ' αυτή την άποψη το περιεχόμενο δημοσιεύματος εφημερίδας σχετικά με συγκεκριμένα μέτρα που προτείνονται να νομοθετηθούν στον «τρομονόμο», ήταν εντυπωσιακά επικίνδυνο για την πραγματικότητα που πάνε να διαμορφώσουν. Αφού ουσιαστικά τα μέτρα αυτά οδηγούν στην κατάργηση στοιχειωδών αστικών ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Μέτρα, όπως: Επέμβαση των διωκτικών αρχών και αποκλεισμός περιοχών, μέσα στις οποίες υπάρχουν πληροφορίες ότι μπορεί να κινούνται ύποπτα άτομα. Επέκταση των ερευνών που μπορούν να πραγματοποιούν οι δυνάμεις καταστολής, με εντατικούς ελέγχους και με ειδικά μπλόκα στους δρόμους κάθε πόλης. Παγίδευση των σπιτιών και άλλων ιδιωτικών χώρων, όπου ζουν και εργάζονται όσοι «βαφτίζονται» ύποπτοι με «κοριούς» και κρυφές κάμερες. Διευκόλυνση των τηλεφωνικών υποκλοπών, άρση του απόρρητου της αλληλογραφίας, συμβατικής και ηλεκτρονικής, διασταύρωση πληροφοριών και επεξεργασία στοιχείων που θα περιλαμβάνουν ακόμη και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Ανάρτηση σκίτσων και φωτογραφιών, αυτών που οι διωκτικές αρχές θεωρούν ύποπτους, σε δημόσιους χώρους. Αυτά αποκαλύπτουν από μόνα τους την «κόλαση» που οργανώνουν επί της ελληνικής γης. Και άντε μετά το χαρακτηρισμό «ύποπτος», να αποδείξεις στους «καλούς» του κράτους ότι δεν είσαι. Μήπως φτάσαμε στην εποχή που ουσιαστικά ο αθώος γίνεται ένοχος, ώσπου να αποδείξει την αθωότητά του; Γιατί ως τα τώρα χρειάζεται απόδειξη της ενοχής.

Αυτά προσπάθησε να διαψεύσει ο υπουργός Δικαιοσύνης και ανεξάρτητα αν «διασκέδασε τις εντυπώσεις», ή όχι, μάλλον δεν έπεισε. Διέψευσε ότι «στο υπό επεξεργασία νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και ιδίως για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, προωθούνται ρυθμίσεις, όπως αυτές που αναφέρονται στο δημοσίευμα. «Μεγάλο μέρος του δημοσιεύματος είναι ανακριβές». Και δεν έπεισε, γιατί δε διέψευσε την ύπαρξη των συγκεκριμένων μέτρων στην επιτροπή, αλλά τη μη προώθησή τους. Διέψευσε, επίσης, «μεγάλο μέρος του δημοσιεύματος», όχι όλο.

Αλλωστε στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους έξι υπουργούς, (1/3/2001), ανάμεσά τους και οι της Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, εκτίμησαν ότι εκτός από την εξέταση του DNA, χρειάζονται και οι έφοδοι στα «ύποπτα» σπίτια και τα μπλόκα στις «ύποπτες» συνοικίες και ποιός ξέρει τί άλλο ακόμη...

Ο νέος «τρομονόμος» που θα είναι έτοιμος στις 12 Μάρτη, διαμορφώνει ένα εφιαλτικό σκηνικό κρατικής αυθαιρεσίας και αστυνομοκρατίας, που έχει στόχο τη γενικότερη ανατροπή βασικών ατομικών και συλλογικών ελευθεριών και καταστολής ή παρεμπόδισης της λαϊκής κοινωνικοπολιτικής δράσης. Βάζει και νέα βάθρα θεμελίωσης μιας πιο στυγνής και βάρβαρης αστικής δημοκρατίας, ενισχύοντας το χαρακτήρα της ως «δικτατορίας του χρηματιστικού κεφαλαίου». Το μέτωπο πάλης για την υπεράσπιση των λαϊκών ατομικών και συλλογικών δημοκρατικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών, συνδέεται ολοένα και πιο οργανικά με την αντίθεση στη συγκεκριμένη πολιτική και εξουσία. Η ανάπτυξη της πιο πλατιάς λαϊκής κοινωνικοπολιτικής δράσης στην κατεύθυνση της υπεράσπισης και διεύρυνσης αυτών των στοιχειωδών δικαιωμάτων απαιτεί και τον αγώνα ενάντια στο νέο τρομονόμο. Οι πρωτοβουλίες της «Δημοκρατικής συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», μπορούν και πρέπει να γίνουν υπόθεση του μαζικού κινήματος για την πιο πλατιά συσπείρωση δυνάμεων στο συγκεκριμένο μέτωπο πάλης.


Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ