ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Δεκέμβρη 1998
Σελ. /49
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Κάθε χρόνο και χειρότερα...

Η "φιλότιμη" προσπάθεια στελεχών της κυβέρνησης να πείσουν ότι το φορολογικό σύστημα έγινε "δικαιότερο", ανατρέπεται τόσο από τα επίσημα στοιχεία όσο και από την καθημερινή πραγματικότητα

Θα πιστεύατε κάποιον, αν σας έλεγε ότι η κυβέρνηση Σημίτη και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εφαρμόζουν στην Ελλάδα "φιλολαϊκή" και"κοινωνικά δίκαιη" φορολογική πολιτική; Και τι θα λέγατε, αν αυτός ο κάποιος ήταν στέλεχος της κυβέρνησης; Θα τον θεωρούσατε φερέγγυο και αξιόπιστο ή θα τον αποκαλούσατε "αιθεροβάμονα", που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την καθημερινή ελληνική πραγματικότητα;

Οχι, δεν παίζουμε με τις λέξεις. Η κυβέρνηση, και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προσπαθώντας να εξωραϊσει τον κρατικό προϋπολογισμό του 1999 και το ισχύον φορολογικό σύστημα, υποστήριξε και συνεχίζει να υποστηρίζει στη Βουλή ότι η φορολογική της πολιτική ευνοεί τους εργαζόμενους και τους οικονομικά αδύνατους και θίγει τους πλούσιους και τους οικονομικά ισχυρούς! Στα πλαίσια αυτά κινήθηκαν και οι θέσεις και απόψεις που διατύπωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς,κατά τη διάρκεια συζήτησης του προϋπολογισμού 1999 στη Βουλή την περασμένη Δευτέρα (30 Νοέμβρη) και Τρίτη(1 Δεκέμβρη).

Προσπαθώντας να μας πείσει ότι "το άσπρο είναι μαύρο" και "το μαύρο άσπρο", ο υφυπουργός Οικονομικών παρέθεσε και μια σειρά στοιχεία και αριθμούς.Το "παιχνίδι" του κυρίου υφυπουργού με τους αριθμούς, είχε διπλό στόχο. Από τη μια ήθελε να δικαιολογήσει την απροθυμία της κυβέρνησης να τιμαριθμοποίηση το φορολογική κλίμακα με τον αστήρικτο ισχυρισμό ότι η τιμαριθμοποίηση "βολεύει" τους πλούσιους (! ) και από την άλλη να καταλήξει στο αυθαίρετο και προκλητικό συμπέρασμα ότι τα τελευταία χρόνια το φορολογικό σύστημα έγινε... δικαιότερο. Ολη η προσπάθεια του υφυπουργού Οικονομικών, να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του περί "δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών" που πέτυχε, δήθεν, η κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών", στηρίχτηκε στην παράθεση ορισμένων επιλεκτικών πινάκων με αριθμούς (επεξεργασία φορολογικών στοιχείων). Στο "παιχνίδι" του με τους αριθμούς, ο κύριος υφυπουργός το μόνο που κατάφερε ήταν να επαναφέρει στην επικαιρότητα τη γνωστή ρήση του αείμνηστου Γεωργίου Παπανδρέου,ότι στην Ελλάδα, δυστυχώς, "ευημερούν οι αριθμοί και υποφέρουν οι άνθρωποι"!

Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει την εμμονή της κυβέρνησης στη συνέχιση μιας φορολογικής πολιτικής που παίρνει τα πολλά από τους πολλούς και οικονομικά αδύνατους και τα λίγα από τους πλούσιους και οικονομικά ισχυρούς,ο κύριος υφυπουργός είπε στη Βουλή πολλές μισές αλήθειες,που ισοδυναμούν με χοντρά ψέματα.

Στο επόμενο δισέλιδο, θα επισημάνουμε ορισμένα από τα ψέματα που είπε ο κύριος υφυπουργός, καθώς και τις "μισές αλήθειες" που επίσης είχαν τον ίδιο στόχο. Την παραποίηση της αλήθειας και της πραγματικότητας. Ταυτόχρονα, θα παραθέσουμε μια σειρά επίσημα στοιχεία, που δείχνουν ότι το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας, γίνεται χρόνο με το χρόνο όλο και πιο αντιλαϊκό και φορομπηχτικό για τους φτωχούς, επειδή οι κυβερνώντες θέλουν την Ελλάδα"φορολογικό παράδεισο" για το μεγάλο κεφάλαιο, του μεγαλοέχοντες και μεγαλοκατέχοντες.

Λάμπρος ΤΟΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ