ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ
Τα ... όργανα καλά κρατούν

Εντείνονται οι κόντρες για τη μελλοντική «αρχιτεκτονική» της Ευρωπαϊκής Ενωσης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Ανοιχτή σύγκρουση ξέσπασε χτες στις Βρυξέλλες στους κόλπους της Κομισιόν, με αφορμή την πολιτική αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), αφού ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρ. Πρόντι, προσπάθησε με «θεσμικό» πραξικόπημα, υπό την επονομασία «σχέδιο Πηνελόπη», να προκαταβάλει την πορεία της Διακυβερνητικής Διάσκεψης (ΔΔ), παρουσιάζοντας ως «πρόταση» ένα κείμενο περί «θεσμικής αρχιτεκτονικής» που δεν είχε εγκριθεί από την Ολομέλεια των Επιτρόπων.

Ορισμένα στοιχεία του «σχεδίου Πηνελόπη» είχαν διοχετευτεί εντέχνως προχτές στον ευρωπαϊκό Τύπο, αλλά μετά τις αντιδράσεις της Ολομέλειας της Κομισιόν, ο ίδιος ο Ρ. Πρόντι αναγκάστηκε να τα διαψεύσει ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ).

Η Κομισιόν υιοθέτησε τελικά μόνο μια «πρόταση για τη ριζική απλοποίηση της λειτουργίας της ΕΕ», συμπληρωματική των περσινών αρχικών προτάσεων της Κομισιόν ενόψει της λεγόμενης ολομέλειας της ΔΔ που προετοιμάζει τη διαπραγμάτευση, υπό τον Γάλλο πρώην Πρόεδρο Ζισκάρ ντ' Εστέν. Οπως εξαναγκάστηκε να δηλώσει χτες ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρ. Πρόντι, «πρέπει να καταστήσει σαφές εξ αρχής, προς αποφυγή παρεξηγήσεων που τροφοδοτούνται από πληροφορίες του Τύπου, ότι σήμερα παρουσιάζω ένα μόνον κείμενο, που έχει υιοθετηθεί από την Κομισιόν. Οσο για το έγγραφο επί του Συντάγματος της ΕΕ, απόηχοι του οποίου εμφανίστηκαν στον Τύπο, αυτό δεν αντιπροσωπεύει τίποτα παραπάνω από μια τεχνική άσκηση, μια μελέτη που οι επίτροποι Μπαρνιέ, Βιτορίνο και εγώ ζητήσαμε από ειδικούς νομικούς της Κομισιόν για να έχουμε μια πρώτη ιδέα περί του πώς θα μπορούσε να οργανωθεί μια Συνθήκη. Αυτή η μελέτη είναι βασισμένη πάνω στη δομή του σχεδίου προτάσεων που υποβλήθηκε από το προεδρείο της Ολομέλειας της ΔΔ. Επαναλαμβάνω ότι μια και αφορά σ' ένα τεχνικό εργαλείο, η μελέτη αυτή δεν υποβλήθηκε ούτε για συζήτηση, ούτε, πολύ περισσότερο, για υιοθέτηση στην Ολομέλεια της Κομισιόν, η οποία ως εκ τούτου δεν έχει πολιτική ευθύνη για το περιεχόμενό της».

Στην πραγματικότητα, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι έντεχνες διαρροές προς τον Τύπο προκάλεσαν εξέγερση εντός της Κομισιόν, που οδήγησε ακόμη και στην αποχώρηση από τις εργασίες του δεύτερου Ιταλού επιτρόπου, Μ. Μόντι. Και αυτό γιατί στο κείμενο που διέρρευσε ως «απόφαση» της Κομισιόν υπήρχαν απόψεις που έθιγαν όχι μόνο συμφέροντα των ευρωπαϊκών «μεγάλων δυνάμεων» αλλά ακόμη και ομόφωνες αποφάσεις και Συνθήκες της ΕΕ.

Η Κομισιόν δέχεται έντονες επιθέσεις για υποβάθμιση του «θεσμικού» της ρόλου στη μελλοντική Ευρώπη, και παρόλο που είναι διορισμένη προσπαθεί να προασπίσει τα ίδια συμφέροντά της έναντι του Συμβουλίου και της εξουσίας των κρατών-μελών. Αλλά και ως «εγγυητής» των «θεσμών» της ΕΕ η Κομισιόν υποχρεούται επίσημα να 'ναι «τυπική» και μόνον υπογείως να παίζει τα παιχνίδια της και να προωθεί τα συμφέροντα των εντολοδοτών τους.

Αποκάλυπτε τις κρυφές επιδιώξεις

Το κείμενο για τη «θεσμική αρχιτεκτονική» της ΕΕ όχι μόνον υπερέβαινε το «ρόλο» της ΕΕ, αλλά και αποκάλυπτε, πρόωρα, διαστρέφοντας τις κρυφές επιδιώξεις των πραγματικών «αρχιτεκτόνων» της μελλοντικής ΕΕ. Ετσι, για παράδειγμα, έπαιρνε θέση υπέρ της ένταξης στο μελλοντικό Σύνταγμα της ΕΕ της ρήτρας εξόδου ενός κράτους-μέλους «εθελουσίως» ή ως ποινή «παραβάσεων», γεγονός που έχει ήδη προταθεί από μερικούς στην Ολομέλεια της ΔΔ αλλά δεν αποτελεί επίσημα στοιχείο διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επίτροπος της Βρετανίας, Ν. Κίνοκ, δήλωσε, αγανακτισμένος, ότι αν υπάρξει μια τέτοια επίσημη «πρόταση» από την Κομισιόν θα ξεσηκωθούν οι (...) «ευρωσκεπτικιστές». Στη «μελέτη» αναφερόταν κατάργηση της ομοφωνίας γενικά, ακόμη και στην επικύρωση των Συνθηκών (!!!), γεγονός που συνιστά «συνταγματική ρήξη» που δεν επιτρέπεται να προκληθεί από την Κομισιόν. Αν χρειαστεί θα προταθεί από τις ευρωπαϊκές «μεγάλες δυνάμεις»... Στη «μελέτη» επισείεται ο κίνδυνος ότι με τη διεύρυνση οι «χώρες ΟΝΕ» θα 'ναι μειοψηφία και θα αποφασίζουν τυπικά οι χώρες που δεν είναι μέλη της «ζώνης του ευρώ», γι' αυτό προτείνεται δημιουργία «Συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ ευρωζώνης».

Ταυτόχρονα, προτείνεται διεθνής εκπροσώπηση του ευρώ στην Παγκόσμια Τράπεζα και στο ΔΝΤ αποκλειστικά από τον αρμόδιο επίτροπο, γεγονός που συνάντησε την αντίδραση του νυν «αρμοδίου» Ισπανού επιτρόπου, Π. Σόλμπες.

Η «μελέτη» ανέτρεπε και σωρεία αποφάσεων της Συνθήκης της Νίκαιας, όπως λήψη απόφασης με απλή και όχι ειδική πλειοψηφία, που όμως θα ίσχυε μόνον όταν εκπροσωπούσε την πληθυσμιακή πλειοψηφία της ΕΕ. «Η μείωση των επιτρόπων της Κομισιόν, όπως προβλέπει η Νίκαια, αλλά μετά την είσοδο και του 27ου κράτους-μέλους, δηλαδή μετά και το επόμενο "κύμα διεύρυνσης" περί το 2010. Με δεδομένο το συσχετισμό ισχύος εντός της ΕΕ, τέτοιου είδους προτάσεις δεν μπορούν να παρουσιαστούν από την Κομισιόν, όταν μάλιστα η ουσιαστική ΔΔ δεν έχει ακόμη αρχίσει και αναμένεται να λάβει τις αποφάσεις περί πολιτικής αναθεώρησης της ΕΕ όχι νωρίτερα από το δεύτερο εξάμηνο του 2003». Ετσι, ο Ρ. Πρόντι εξαναγκάστηκε να αυτολογοκριθεί δημόσια και αρκέστηκε να παρουσιάσει τις «προτάσεις λειτουργικότητας» επαναλαμβάνοντας τις περσινές προτάσεις της Κομισιόν.

Δεν απέφυγε, βέβαια, δύο αιχμηρές πολιτικές δηλώσεις, ενδεικτικές του κλίματος αναταραχής που επικρατεί στις Βρυξέλλες. Η πρώτη αφορούσε στη γενική κατάργηση της ομοφωνίας, στην οποία ο πρόεδρος της Κομισιόν επέμενε με την εξωφρενική, για τα ευρωπαϊκά έθιμα, δήλωση ότι «το "βέτο" είναι εκβιασμός»!!! Η δεύτερη αιχμή του Ρ. Πρόντι αφορά στις προτάσεις περί του «προέδρου του Συμβουλίου», δηλαδή ενός εκλεγμένου «προέδρου της ΕΕ» αλά αμερικάνα, που θίγει καίρια τις εξουσίες των κρατών-μελών της ΕΕ αλλά και εξουδετερώνει τις υφιστάμενες εξουσίες του προέδρου της Κομισιόν. Οπως τόνισε ο Ρ. Πρόντι, «η πρόταση αυτή δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ' αυτά που λύνει, αφού από τη μια συμβάλλει στη συνεχή εκπροσώπηση της ΕΕ και από την άλλη αρνείται στα κράτη-μέλη, και παραμερίζει όλους εμάς, από την ενεργό συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διαδικασίες». Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Ρ. Πρόντι αναρωτήθηκε για τον «πρόεδρο της ΕΕ», «τι θα κάνει επί 360 μέρες, όταν το Συμβούλιο δε θα συνεδριάζει, και ο Τζορτζ Μπους δε θα τον καλεί στο τηλέφωνο», απαντώντας στην παλιά ειρωνεία του Χ. Κίσινγκερ ότι δε βρίσκει στο τηλέφωνο «κάποιον Ευρωπαίο συνομιλητή», αλλά και υπονοώντας πρόεδρο-αχυράνθρωπο αντί της «μηχανής» της Κομισιόν.

Η Κομισιόν λοιπόν ξαναπροτείνει τα εξής επίσημα:

1) Διάκριση των νομοθετικών κειμένων σε «οργανικά» που θα εγκρίνουν το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε «νόμους» που θα εγκρίνουν επίσης τα δύο ανωτέρω όργανα και «εφαρμοστικούς κανονισμούς» που θα αποφασίζει η Κομισιόν, διατηρώντας το δικαίωμα «θεσμικής πρωτοβουλίας». Ταυτόχρονα, η Κομισιόν διεκδικεί «το αποκλειστικό δικαίωμα εκτέλεσης» της κοινοτικής νομοθεσίας, με «διπλή λογοδοσία» προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Κομισιόν διεκδικεί και δικαίωμα «πρωτοβουλίας» στο «συντονισμό των «εθνικών» πολιτικών (οικονομία και αγορά εργασίας).

2) Ο πρόεδρος της Κομισιόν προτείνεται να εκλέγεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από έγκριση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

3) Η Κομισιόν διεκδικεί αναβάθμιση του ρόλου της στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ, με «συγχώνευση» του «αρμοδίου επιτρόπου» και του «ύπατου αρμοστή» Χ. Σολάνα. Δηλαδή, θεσμοποίηση ενός «υπουργού Εξωτερικών» που θα 'ναι αντιπρόεδρος της Κομισιόν και θα διορίζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου της Κομισιόν.

Ενισχύστε τη «Δημοκρατική Μέριμνα»

Μπροστά στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η «Δημοκρατική Μέριμνα», σε ανακοίνωσή της, σημειώνει τα παρακάτω:

«Αξιότιμοι κύριοι,

Η Δημοκρατική Μέριμνα, όπως είναι γνωστό, είναι ένα σωματείο που ιδρύθηκε μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας με στόχο την παροχή μιας στοιχειώδους βοήθειας στους αναξιοπαθούντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τα θύματα των πολιτικών διώξεων. Ατομα, που προσέφεραν τα καλύτερα χρόνια της ζωής τους στο βωμό της πατρίδας και του λαού και σήμερα πένονται, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και ιατρική βοήθεια.

Δυστυχώς, η υλική αποκατάσταση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Ετσι το βάρος της περίθαλψης των ανθρώπων αυτών έχει αναλάβει εδώ και 26 χρόνια το Σωματείο μας, που με πενιχρά οικονομικά μέσα από συνδρομές των μελών του και προσφορές φίλων του, προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες τους προσφέροντάς τους μικρά χρηματικά βοηθήματα σε μηνιαία βάση και στοιχειώδη ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη.

Η Δημοκρατική Μέριμνα για την πραγματοποίηση του έργου της δεν έχει άλλους πόρους πέραν εκείνων, που διαθέτουν Οργανισμοί και ιδιώτες νια να καλυφθούν εκατοντάδες άτομα που χωρίς εισοδήματα και συχνά χωρίς οικογένεια, βρίσκονται στο τέλος της ζωής τους.

Τους πόρους αυτούς εξασφαλίζει με την καθιερωμένη οικονομική εξόρμηση των Χριστουγέννων - Νέου Ετους. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι στη φετινή μας εξόρμηση θα ανταποκριθείτε, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη δύσκολη αποστολή μας.

Με την ευκαιρία παρακαλούμε να δεχτείτε τις ευχές μας για τα Χριστούγεννα και το Νέο Ετος 2003.

Ο Πρόεδρος, Καθηγητής Β. Φίλιας

Η Γενική Γραμματέας, Κατίνα Ζαχαράτου

ΣΗΜ.: Προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία του Σωματείου μας (Ακαδημίας 78, τηλ. 210-3822.776) και στην Εθνική Τράπεζα (Υποκ/μα Κάνιγγος) στο Λογαριασμό 129/498908-21».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ