Στο κλειστό γήπεδο Γαλατσίου το μεγάλο ταξικό αντάμωμα
Μια σύσκεψη που πραγματοποιείται εν μέσω ελπιδοφόρων αγωνιστικών διεργασιών, με το ΠΑΜΕ να τονίζει ότι «απέναντι στα σύννεφα που μαυρίζουν τη ζωή και το μέλλον μας δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από την ισχυροποίηση ενός συνδικαλιστικού κινήματος που θα διεκδικεί μαζικά και μαχητικά, που δεν θα ενσωματώνεται στην κυρίαρχη πολιτική, αλλά θα προωθεί τους στόχους για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων στο εισόδημα και τις συνθήκες εργασίας και ζωής.
Ενα εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα απαλλαγμένο από τη συμβιβαστική αντίληψη της κυβερνητικής εναλλαγής που γεννά την αποστράτευση, την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία. Ενα κίνημα διεκδικητικό, αγωνιστικό, που θα βάζει στο στόχαστρο τις πραγματικές αιτίες της βαρβαρότητας που βιώνουμε, το καπιταλιστικό κέρδος, την πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων που απογειώνει την εκμετάλλευση, το άδικο κράτος που υπηρετεί το κεφάλαιο και καταδυναστεύει τη ζωή μας.
Με ισχυρά σωματεία στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους, όπου θα διασφαλίζεται η μαζική και δημοκρατική συμμετοχή των ίδιων των εργαζομένων. Ενα κίνημα ενωτικό, μαζικό, μαχητικό, που δεν θα στρογγυλοκάθεται στα τραπέζια των υπουργείων και των επιχειρηματικών ομίλων, στα παζάρια της ταξικής συνεργασίας, όπως κάνουν οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ».
Στο πλαίσιο αυτό, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, κλαδικά και επιχειρησιακά Σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από κάθε κλάδο θα συναντηθούν για δύο μέρες, μεταφέροντας τον παλμό από τους μεγάλους αγώνες και σχεδιάζοντας τους επόμενους, για την κλιμάκωση της σύγκρουσης με την πολιτική που διαλύει τη ζωή των εργαζομένων.
Χαρακτηριστικό της μαζικής συμμετοχής είναι ότι οι συμμετοχές συνδικαλιστικών οργανώσεων στον κορυφαίο αυτό σταθμό έχουν ήδη φτάσει τις 532. Πρόκειται για Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και πρωτοβάθμια Σωματεία, που είτε συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ είτε έχουν αποδεχτεί τη σχετική πρόσκληση, δίνοντας το «παρών» στη μεγάλη αυτή πρωτοβουλία.
Μια συμμετοχή που αγκαλιάζει όλους τους κλάδους και δεκάδες χώρους δουλειάς, με χιλιάδες συνδικαλιστές να δηλώνουν με αποφασιστικότητα την παρουσία τους.
Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν δηλώσει συμμετοχή μέχρι τώρα είναι:
Ομοσπονδίες: Λογιστών, Τύπου - Χάρτου, Φαρμάκου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας, Συνταξιούχων ΙΚΑ ΕΤΑΜ, Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Εργαζομένων Ειδικής Αγωγής, Μεταλλωρύχων, Συλλόγων Υπουργείου Βιομηχανίας, Ερευνας και Τεχνολογίας, Χημικής Βιομηχανίας.
Εργατικά Κέντρα: Λαμίας, Λάρισας, Πάτρας, Λέσβου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Αγρινίου, Ζακύνθου, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», Λευκάδας, Τρικάλων, Σάμου, Φωκίδας, Αρτας, Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, Πειραιά, Λιβαδειάς, Αμαλιάδας.
Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ: Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Λήμνου, Σάμου, Τρικάλων, Γρεβενών, Πρέβεζας.
Επίσης, 393 σωματεία εργαζομένων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα από κάθε κλάδο.
Στο πλαίσιο της διεθνιστικής αλληλεγγύης, στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ θα συμμετάσχουν επίσης συνδικαλιστές και συνδικάτα από πολλές χώρες. Στις εργασίες θα παραβρεθούν η ηγεσία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας αποτελούμενη από τον πρόεδρό της, Mike Mzwandile Makwayiba, τον γενικό γραμματέα, Πάμπη Κυρίτση, και τον επικεφαλής του Γραφείου Ευρώπης, Πιερπάολο Λεονάρντι.
Επίσης, σωματεία από διαφορετικές χώρες και ηπείρους: Από την Ιταλία το Συνδικάτο USB, από την Κύπρο η ΠΕΟ, από την Αυστρία το Λεφτ Μπλοκ, από τη Σουηδία το ΣΕΚΟ ΚΛΟΥΜΠ 111, από τη Βρετανία το Συνδικάτο RMT, από τη Σερβία η Συνομοσπονδία ΣΛΟΓΚΑ, από τη Γερμανία το VERDI Αμβούργου, από την Τουρκία τα Συνδικάτα Μετάλλου BIRLESIK Metal Is και Μεταφορών Nakliyat Is, από τις ΗΠΑ το Συνδικάτο της «Amazon», από την Παλαιστίνη το Συνδικάτο Παλαιστινίων Εργαζομένων Ιερουσαλήμ, αλλά και μεγάλη αντιπροσωπεία συνδικάτων από τη Γαλλία και συγκεκριμένα τα Εργατικά Κέντρα Βαλ ντε Μαρν (Παρίσι), Νορντ (Λιλ), Μπους ντε Ρον (Μασσαλία), καθώς και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Εμπορίου - Τουρισμού.
Οι διεθνείς αντιπροσωπείες θα παρακολουθήσουν τις εργασίες της Σύσκεψης και επίσης θα συμμετάσχουν σε ξεχωριστή εκδήλωση - συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο 9 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, με θέμα «Στο σύστημα των πολέμων, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης απαντάμε με οργάνωση, αλληλεγγύη, ταξικούς αγώνες».
Θα λειτουργεί στον χώρο της Πανελλαδικής Σύσκεψης | Στη διάθεση των συνδικαλιστών και οι εκδόσεις του ΠΑΜΕ
Ακόμα, θα διατίθενται 2 εκδόσεις του ΠΑΜΕ:
Η μία αφορά τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων την περίοδο 2022 - 2024.
Και η άλλη τις κινητοποιήσεις για τα Τέμπη, όπου εκατομμύρια εργαζόμενοι έδωσαν αγώνα με το σύνθημα «Το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε η φωνή». Η έκδοση αποτελεί μια επιπλέον συνεισφορά στον αγώνα αυτόν.
Αλεκος Βεροιώτης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας - Βόνιτσας
Στην πορεία συμπλήρωσης των 80 χρόνων του Εργατικού Κέντρου, στις πρόσφατες μεγάλες μάχες που δώσαμε, στις κινητοποιήσεις, στις απεργίες, στη Λευκάδα ιδιαίτερα για το νερό και τους ελεύθερους χώρους, τις υποδομές, μετρήσαμε νέες δυνάμεις στον αγώνα.
Νέες δυνάμεις μπαίνουν καθημερινά στη μάχη, κάτι που εκφράζεται σε όλη την Ελλάδα, είναι η ελπίδα ότι κάτι αλλάζει στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αυτό το «κάτι πρέπει να γίνει», που είναι στο στόμα χιλιάδων εργαζομένων, να μετατραπεί στο «κάτι αρχίζει να γίνεται»... Αυτή θα είναι η μεγάλη συμβολή όσων θα μεταφέρουμε την πείρα μας, ο καθένας από το σωματείο του, τον συνδικαλιστικό φορέα όπου είναι εκλεγμένος. Αυτή θα είναι η ευθύνη μας στη συνέχεια, να δουλέψουμε με τα συμπεράσματα της Πανελλαδικής Σύσκεψης, το πλαίσιο πάλης, στα σωματεία μας, την επόμενη μέρα.
Πιο αποφασιστικά, λοιπόν, με μεγαλύτερη επιμονή και πείσμα για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος, να δώσουμε όσο το δυνατόν πιο μαζικό «παρών» στις εργασίες της Πανελλαδικής Σύσκεψης.
Δέσποινα Δοργιάκη, πρόεδρος της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου
Η θετική πείρα αλλά και συνολικά η πείρα από την προσπάθεια οργάνωσης της εργατικής τάξης μέσα σε έναν χώρο δουλειάς, σε έναν ολόκληρο κλάδο, μας βοηθούν να γινόμαστε πιο ικανοί στην προσπάθεια συλλογικής διεκδίκησης δικαιωμάτων και αγωνιστικών πρωτοβουλιών.
Να βάλουμε κι εμείς το λιθαράκι μας στην προσπάθεια να ανέβει η συζήτηση και η οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς για να φτιαχτεί ένα ορμητικό ποτάμι αγώνα και διεκδίκησης, για να επιβάλουμε τους δικούς μας όρους στην εργοδοσία, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά της.
Το διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη πανελλαδική σύσκεψη σημαδεύτηκε από σημαντικούς αγώνες που αφήνουν παρακαταθήκη στην εργατική τάξη και αποδεικνύεται ότι ο μόνος δρόμος που μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους είναι ο δρόμος της ανατροπής!
Γι' αυτό κι έχει τεράστια σημασία η συλλογική συζήτηση και η διαμόρφωση αγωνιστικού πλαισίου πάλης που θα δώσει συνέχεια και θα μας εξοπλίσει με εφόδια για νέες κατακτήσεις, για υπογραφή ΣΣΕ, με αυξήσεις στους μισθούς μας και κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας.
Γιάννης Γάλλιος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρτας
Η Πανελλαδική Σύσκεψη των Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Σωματείων στις 9 και 10 Νοέμβρη είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να ανταμώσουμε, να ανταλλάξουμε εμπειρίες με τους συναδέλφους μας από όλη την Ελλάδα, να πάρουμε δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά και πιο μαχητικά τη δράση μας μέσα στους χώρους δουλειάς και στα σωματεία μας για την οργάνωση της εργατικής τάξης, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος που θα ανατρέψει τα παράσιτα της κοινωνίας που μας κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε. Καλή αντάμωση!