ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Αντιδικία εξαιτίας της έκθεσης της ΕΕ για την Τουρκία

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στη Λευκωσία μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της ΕΕ για την Τουρκία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κύπρος Χρυσοστομίδης, δήλωσε ότι δεν επιχειρείται καμία προσπάθεια καθησυχασμού των αντιδράσεων που προκλήθηκαν από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Τουρκία.

Απαντώντας ουσιαστικά σε επικρίσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, ο Κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η κυβέρνηση διαπιστώνει τις αδυναμίες που παρατηρούνται στην έκθεση και ταυτόχρονα καταβάλλει προσπάθεια να αξιοποιήσει τα θετικά της σημεία.

Ο εκπρόσωπος απέρριψε επίσης αίτημα του Ν. Αναστασιάδη για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου μετά την έκθεση της ΕΕ για την Τουρκία.

Ο Κ. Χρυσοστομίδης επέκρινε τον Νίκο Αναστασιάδη για την αναφορά του ότι έπρεπε να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο, τονίζοντας ότι είναι δεδηλωμένη η θέση του Προέδρου, Τάσσου Παπαδόπουλου, για ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας. Διερωτήθηκε πότε έπρεπε να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο, αφού ο Τ. Παπαδόπουλος απουσίαζε και πρόσθεσε ότι δεν έχει καθοριστεί ημερομηνία σύγκλησης.

Σχολιάζοντας δήλωση του αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν μπορεί να προωθήσει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τις θέσεις της Κύπρου διότι δεν υπάρχει κοινή στρατηγική στο Εθνικό Συμβούλιο, ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε αυτή τη θέση ακατανόητη.

Εάν δε γίνει η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, διερωτήθηκε, δε θα μπορούν να εξηγήσουν στο Λαϊκό Κόμμα τα αρνητικά σημεία και ότι στην Κύπρο υπάρχει εισβολή και κατοχή; Διερωτήθηκε, επίσης, εάν με την αναφορά του στο «βέτο» ο Ν. Αναστασιάδης εννοούσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να ασκήσει «βέτο» στην ένταξη της Τουρκίας και υπενθύμισε ότι αυτό το δικαίωμα ο Πρόεδρος το διατηρεί.

Οι Τουρκοκύπριοι

Ο «πρωθυπουργός», Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, υποστήριξε ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία θα επηρεάσει σημαντικά το Κυπριακό και ισχυρίστηκε ότι η Αγκυρα καρπούται την προσπάθειά της για επίλυση του Κυπριακού καθώς και για το «ναι» των Τουρκοκυπρίων στο δημοψήφισμα.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε, ωστόσο, ότι η Τουρκία δεν έχει να κάνει οποιαδήποτε βήματα στο Κυπριακό και δεν πρόκειται να της ζητηθεί οτιδήποτε καθώς η Αγκυρα από μόνη της δεν είναι δυνατόν να επιλύσει το πρόβλημα. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έκανε επίσης λόγο για σοβαρή διπλωματική επίθεση με νέα στρατηγική και πολιτικό όραμα που θα πρέπει να αναληφθεί, ενώ επέρριψε ευθύνη στους Ελληνοκύπριους γιατί, όπως είπε, απέρριψαν την αποχώρηση του στρατού και την επιστροφή της Αμμοχώστου.

Ο Ραούφ Ντενκτάς, αναφερόμενος στην έκθεση της Κομισιόν, είπε ότι ήταν θετική και η Αγκυρα θα πάρει το Δεκέμβρη ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι για την Τουρκία τέθηκαν όροι που δεν τέθηκαν σε άλλες υποψήφιες για ένταξη χώρες και τόνισε ότι μπορεί το Κυπριακό να παρουσιαστεί κάποια στιγμή ως εμπόδιο για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Ο αρχηγός του κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Μουσταφά Ακιντζί, είπε ότι είναι αναπόφευκτη η Τελωνειακή Ενωση της Τουρκίας με την Κύπρο γιατί δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να έχει σύνδεση με 24 από τα κράτη-μέλη της Ενωσης και να μη συμβαίνει το ίδιο και με το εικοστό πέμπτο, που είναι η Κύπρος.


Αγώνας ενάντια στους κατασταλτικούς μηχανισμούς

Ψήφισμα του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης»

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης» με ψήφισμά του τονίζει πως είναι λαϊκή απαίτηση το ξήλωμα των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής και σημειώνει:

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτέλεσαν την αφορμή για την υλοποίηση της πλήρους, οργανωτικής και επιχειρησιακής, προσαρμογής των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους στο λεγόμενο "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας". Η συγκρότηση και χρησιμοποίηση ειδικών μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας, η εκπαίδευση εκατοντάδων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας από τις ΗΠΑ, Μ. Βρετανία, Ισραήλ, ο εξοπλισμός τους με τεράστια υλικά μέσα παρακολούθησης και καταστολής αποτελούν πλέον μια έμπρακτη σοβαρή απειλή για τις δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού μας.

Τα μέτρα αυτά δεν ελήφθησαν στο κενό. Εντάσσονται στο αντιδραστικό νομοθετικό οπλοστάσιο που προώθησαν ΗΠΑ και ΕΕ. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υιοθετήσει και ψηφίσει μια σειρά αντιδημοκρατικά νομοθετήματα και πρακτικές, όπως η Συνθήκη Σένγκεν, η Ευρωπόλ, η συμφωνία έκδοσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΗΠΑ, η "αντιτρομοκρατική" συνεργασία ΗΠΑ - ΕΕ, ο τρομονόμος, η ποινικοποίηση των απεργιακών και άλλων αγώνων των εργαζομένων, τα αυξανόμενα κρούσματα αυταρχισμού των αστυνομικών οργάνων κ.ά.

Τελευταία προστέθηκε ο λεγόμενος ευρωτρομονόμος (που παρέχει ευθέως τη δυνατότητα να χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατία οι αγωνιστικές εκδηλώσεις του λαού) και το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και παράδοσης, τα οποία είχε προσυπογράψει η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση το Δεκέμβριο του 2001 στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες και προσάρμοσε στην ελληνική νομοθεσία η σημερινή κυβέρνηση.

Υπογραμμίζουμε τη σοβαρότητα των εξελίξεων στον τομέα των δημοκρατικών κατακτήσεων του λαού και τονίζουμε την ανάγκη δημιουργίας ενός πανίσχυρου λαϊκού κινήματος, που θα απαιτήσει και θα επιβάλει εδώ και τώρα το ξήλωμα των μηχανισμών παρακολούθησης και καταστολής.

Θα λάβουμε πολύμορφες πρωτοβουλίες αντίστασης και καλούμε τον ελληνικό λαό, τους μαζικούς του φορείς να συνεχίσουν, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε εργασιακό χώρο, τον αγώνα ενάντια σε κάθε αντιδημοκρατική μεθόδευση με άμεσο στόχο:

1) Την αποκαθήλωση των μηχανισμών παρακολούθησης.

2) Τον άμεσο τερματισμό των μέτρων αστυνομοκρατίας.

3) Να σταματήσει η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στα ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας.

Ο αγώνας αυτός είναι μέρος της γενικότερης προσπάθειάς μας ενάντια στους τρομονόμους και όλο το αντιδημοκρατικό πλέγμα, ενάντια στο Ευρωσύνταγμα, στην ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων, στους μηχανισμούς καταστολής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ