Η «Σύγχρονη Εποχή» προτείνει βιβλία για όλα τα ενδιαφέροντα στους αναγνώστες του «Ρ»
Διακοπές και ξεκούραση. Ανάγκη για όλους μας, αφού μας λείπει ο ελεύθερος χρόνος. Διακοπές και διασκέδαση, ψυχαγωγία και άθληση, και θάλασσα και προπαντός ξεγνοιασιά. Κοντά σ' αυτές τις μικρές απολαύσεις, ένα καλό βιβλίο. Είναι μέρος της ξεκούρασης. Ετσι, δίνουμε συνέχεια από την προηγούμενη Κυριακή στην παρουσίαση βιβλίων για τις διακοπές στους αναγνώστες του «Ρ», με τη βοήθεια του εκδοτικού «Σύγχρονη Εποχή». Βιβλία από τα οποία μπορούν να επιλέξουν, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους. Από την πολιτική και την ιστορία έως το διήγημα, τη λογοτεχνία, αλλά και το παιδικό βιβλίο για τους μικρούς μας φίλους.
«ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ (ιστορικός τόπος)» (Β` τόμος)
Συλλογική εργασία με μαρτυρίες Μακρονησιωτών. Περιλαμβάνει την περίοδο μετά τη σφαγή του Μάρτη του 1948, μέχρι τη διάλυση του στρατοπέδου της Μακρονήσου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΡΒΟΣ «Παράνομες χειρόγραφες εφημερίδες από τις φυλακές και τις εξορίες»
Πολύτιμο, συλλεκτικό λεύκωμα, αφιερωμένο στους φυλακισμένους και εξορίστους, που σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης κράτησαν ελεύθερη τη σκέψη τους, εκδίδοντας κρυφά χειρόγραφες εφημερίδες τοίχου, που ενημέρωναν, διαφώτιζαν, ατσάλωναν το φρόνημα, μόρφωναν και ψυχαγωγούσαν τους δεσμώτες. Μέσα από τις σελίδες του λευκώματος, περνούν όλες σχεδόν οι φυλακές και εξορίες, στα μεταξικά, κατοχικά, εμφυλιακά και μετεμφυλιακά χρόνια. Πλήθος τα φύλλα εφημερίδων που σώθηκαν και περιλαμβάνονται στο λεύκωμα, το οποίο αποτελεί την πρώτη συστηματική προσπάθεια διάσωσης των παράνομων χειρόγραφων εφημερίδων στις φυλακές και εξορίες.
ΝΙΚΟΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Βασικοί σταθμοί του αγώνα)».
Τον Εμφύλιο τον επέβαλαν οι Αγγλοαμερικανοί για να εξασφαλίσουν την κυριαρχία τους στη Μεσόγειο και να διατηρηθεί η στηριζόμενη από αυτούς ντόπια εξουσία. Η τρίχρονη εποποιία του ΔΣΕ αποτελεί αστείρευτη πηγή φρονηματισμού. Πολύτιμη διδαχή για τη δύσκολη πάλη ενάντια στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων, για τη δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου.
ΝΙΚΟΣ ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ (Πύραυλος) «Η στρατιωτική εκπαίδευση στελεχών στο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΔΣΕ)»
Μια σημαντική συμβολή καταγραφής της ιστορίας του ΔΣΕ, ο χαρακτήρας και ο σκοπός του οποίου συκοφαντήθηκαν από ταξικούς αντίπαλους και αποστάτες του λαϊκού κινήματος. Το βιβλίο τεκμηριώνει, με επιχειρήματα και ντοκουμέντα της περιόδου 1946-1949, ότι ο ΔΣΕ ήταν λαϊκός στρατός, οργανωμένος με διοικήσεις, από την ομάδα μέχρι το Γενικό Αρχηγείο. Μέσα στο καμίνι του σκληρού αγώνα, δημιουργήθηκαν σχολές εκπαίδευσης αξιωματικών και κατάρτισης διαφόρων ειδικοτήτων, κυρίως του πεζικού. Στο βιβλίο περιγράφεται όλη η πορεία και ιστορία της ΣΑΓΑ και των άλλων σχολών εκπαίδευσης.
Ιστορική μελέτη, με τη συνεργασία πολλών Σαμιωτών αγωνιστών του ΔΣΕ, η οποία συνθέτει το Χρονικό του Εμφύλιου στη Σάμο από το 1944- 1949. Το Χρονικό τεκμηριώνεται με πολλά έγγραφα, ανακοινωθέντα, προκηρύξεις, ανοιχτά γράμματα, διαταγές του Αρχηγείου του ΔΣΕ Σάμου, αποκτώντας το χαρακτήρα αυθεντικού ιστορικού ντοκουμέντου.
ΧΑΡΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ «Η Παιδεία στην Αντίσταση»
Το βιβλίο δίνει στο φως της δημοσιότητας την εκπαιδευτική προσπάθεια στα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης, όταν η Παιδεία πέρασε στα χέρια του λαού, για την προάσπιση των ελευθεριών και δικαιωμάτων του.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Κ. ΚΑΡΑΓΚΙΑΟΥΡΗΣ «Πινελιές από την κατοχή και την αντίσταση»
Περιστατικά με φόντο την Κατοχή. Ψηφίδες που προσθέτουν τόνο και χρώμα στο χρονικό της εποχής, έχοντας τη χάρη της αφηγηματικής λιτότητας, απλότητας και αμεσότητας. Αναφέρονται στην οργανωμένη Εθνική Αντίσταση και σε πρωτοβουλιακές αντιστασιακές πράξεις μιας ομάδας «πιτσιρικάδων» (περιοχή Θησείου - Πλάκας), όπου ανήκει κι ο συγγραφέας.
ΘΕΟΔΩΡΟΣ Δ. ΠΟΛΙΤΟΠΟΥΛΟΣ «Η ενέδρα»
Οσοι συμμετείχαν στον απελευθερωτικό αγώνα, συνειδητοποιούσαν ότι ο αγώνας δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στον αυθορμητισμό και στο ένστικτο. Χρειάζεται πειθαρχία, οργανωμένη και καλοσχεδιασμένη δράση, αλληλοβοήθεια, αλληλοκατανόηση των αγωνιστών, πάθος για την επιτυχία του στόχου τους. Αντάρτης γίνεται κανείς, επειδή το θέλει ο ίδιος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΙΟΒΟΛΟΣ «Οσο βαστούσαν τα μελτέμια»
Χώρος του βιβλίου η Χίος. Χρόνος ο μεσοπόλεμος, ο Β` Παγκόσμιος Πόλεμος, ο αγώνας της Μέσης Ανατολής, ο Εμφύλιος και όσα έζησε ο πρωταγωνιστής του έργου, ο Κωνσταντής. Ξεφύλλισμα της μνήμης για αγώνες, οράματα, ελπίδες, έρωτες, πολέμους, θανάτους και λιμάνια. Σφραγίσματα της μοίρας και αραξοβόλια ζωής.
ΤΑΣΟΣ ΖΟΜΠΟΛΑΣ «Γραφή Παρανόμων»
Δεκαεφτά διηγήματα, με τα οποία ο συγγραφέας ανατέμνει ρεαλιστικά διαχρονικά προβλήματα. Ενα ανελέητο σφυροκόπημα - καταγγελία των κακώς κειμένων στη δημόσια ζωή. «Είναι κάποιοι άρχοντες μεγαλόσχημοι, μέχρι αηδίας κομπορρήμονες, που εκμεταλλεύονται προς ίδιον όφελος τα αξιώματα που τους εμπιστεύτηκαν οι πολίτες», επισημαίνει ο συγγραφέας.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ «Ωσπου να 'ρθει το αύριο»
Τρυφερή, συγκινητική ιστορία αγάπης. Η ιστορία μιας βασανισμένης γυναίκας, που στο τέλος δικαιώνεται. Μια ιστορία για την Κατοχή, τη φιλία, τον έρωτα, μέσα από τρεις γενιές, τη μητέρα, την κόρη, την εγγονή. Πολλές γυναίκες θα αναγνωρίσουν πολλά από τη δική τους ζωή.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΙΟΓΚΑΡΗΣ «Τι είδε η Γιασμίν;»
Χρόνια πολλά σ' ένα πολυτελές ρημάδι η Γιασμίν βλέπει φαντάσματα, πάθη, μίση οικογενειακά, κληρονομικά αδιέξοδα, διαπλεκόμενα συμφέροντα. Διεισδύει σε συνωμοσίες, πλεκτάνες, ίντριγκες, σε κραυγές παραφροσύνης και οδυρμούς. Η Γιασμίν έμαθε το αβυσσαλέο μίσος δυο αδελφών και έγινε κοφτερό κριτικό νυστέρι στα σπλάχνα της μεγαλοαστικής τάξης.
ΔΟΜΝΑ ΚΑΤΣΑΜΑΚΗ «Εκεί που πετούσαν οι αετοί»
Αγρότες καπνοπαραγωγοί ξεπουλούν όσο - όσο τη σοδειά τους στους καπνεμπόρους. Καπνεργάτες σε εργοστάσια - κάτεργα ζουν την εκμετάλλευση και καταπίεση. Οι απεργίες, οι απειλές της εργοδοσίας και η ωμή κρατική βία συνθέτουν το σκηνικό του μυθιστορήματος. Από τη μια, η φτωχολογιά και, από την άλλη, οι εκμεταλλευτές και οι χαφιέδες, έως ότου οι εργάτες αποφασίζουν να κατέβουν σε απεργία.
ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΥ - ΧΑΛΒΑΤΖΗ «Μάνααα...»
Κραυγή απελπισίας, πόνου και απαντοχής διαπερνά όλο το βιβλίο. Οι ηρωίδες των τριών διηγημάτων σηκώνουν όσα απάνθρωπα κουβαλάει η κοινωνία. Εξωθήθηκαν σε ακραίες πράξεις, αλλά λυτρώθηκαν. «Καθοδηγητής» στο δύσκολο μονοπάτι της ζωής είναι η φωνή της μάνας - στο τέταρτο αφήγημα - μια μάνα πρωτοπόρα, ελπιδοφόρα. Οι δύο πρώτες ιστορίες της συλλογής είναι εμπνευσμένες από τη λακωνική γη.
Πηγή έμπνευσης των πρώτων δεκατεσσάρων διηγημάτων του βιβλίου αυτού είναι η μετεμφυλιακή εποχή. Είναι βιώματα της συγγραφέως, από αγώνες, αγωνίες της και επισκέψεις της σε προσφυγικούς συνοικισμούς και φτωχογειτονιές της Αθήνας, ως δημοτικής συμβούλου Αθήνας.
ΠΑΙΔΙΚΟ
Γιώργος Μαρίνος «Ο κλόουν»
Εικονογράφηση Ευάγγελος Αθανασίου. Παιδικό παραμύθι, με θέμα τις μεταμορφώσεις ενός κλόουν και την ενδυμασία του, που κι αυτή συμβάλλει στην ψυχαγωγία των παιδιών - θεατών μιας κλοουνίστικης παράστασής.
«Δέκα λαϊκά κέλτικα παραμύθια»
Επιλογή - διασκευή - επεξεργασία - πρόλογος - λαογραφικά σχόλια: Αυγής Β. Παπάκου - Λάγου. Μετάφραση: Παναγιώτη Κ. Παπάκου. Εικονογράφηση: Στ. Μαρίνοβ Γκεόργκιεβ. Βιβλίο για μικρά και μεγάλα παιδιά..., με επίκεντρο την όμορφη Σκοτία, τα κάστρα, τις λαϊκές, μουσικές, ενδυματολογικές, μυθολογικές παραδόσεις, τη φύση, τους κατοίκους της. Τα παραμύθια, οι θρύλοι και οι παραδόσεις των Κελτών συγκεντρώθηκαν από μεγάλους λαογράφους και πολλοί συγγραφείς και διανοούμενοι ασχολήθηκαν με την καταγραφή ή τη διασκευή τους.