ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Μάη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κλίμα» η επίσκεψη Ερντογάν

Απαρχή μιας «νέας θετικής δυναμικής» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θεωρεί η κυβέρνηση την επίσκεψη του Τ. Ερντογάν, αν και παραδέχτηκε ταυτόχρονα ότι δεν υπήρξε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Αποτιμώντας την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι ήταν μια επίσκεψη που αφορούσε στο κλίμα και στη σύσφιξη της φιλίας μεταξύ των πρωθυπουργών, εκφράζοντας την προσδοκία ότι η ουσιαστική πρόοδος θα έρθει στο μέλλον... «Η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού επιβεβαίωσε το καλό κλίμα των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας και την πολύ καλή επικοινωνία των πρωθυπουργών των δύο χωρών», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος, συμπληρώνοντας: «Ενίσχυσε δε την προοπτική για μια νέα θετική δυναμική, μια δυναμική προς την ουσιαστική εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών».

Απαντώντας στην ερώτηση ότι από την επίσκεψη δεν προέκυψε τίποτα ουσιαστικό όσον αφορά στα Ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό, ο εκπρόσωπος περιορίστηκε να απαντήσει ότι ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη μετά από πάρα πολλά χρόνια, στην οποία, όπως είπε, τίθενται οι βάσεις για μια νέα αρχή. «Και, όπως γνωρίζετε, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα αν οι συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα θα καταλήξουν μέχρι το τέλος του 2004, όπως επιτάσσει το Ελσίνκι, ο εκπρόσωπος παρέπεμψε στην απάντηση που έδωσε ο Κ. Καραμανλής μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του. Σημειώνεται ότι τότε ο πρωθυπουργός είχε πει πως οι συνομιλίες για την υφαλοκρηπίδα συνεχίζονται και δεν μπορεί να προβλέψει «αν θα ολοκληρωθούν στο άμεσο μέλλον». Επίσης, είχε εκφράσει την πολιτική του βούληση να συνεχιστούν οι συνομιλίες, εκφράζοντας την ευχή του «να καταλήξουν σε αποτέλεσμα».

Στην Κομοτηνή

Η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Κομοτηνή κύλησε όπως ακριβώς σχεδιάστηκε. Χωρίς εντάσεις και αντιδράσεις, αλλά σε χαμηλούς τόνους και με εκκλήσεις και προτροπές «να ξεχάσουμε το παρελθόν και να κοιτάξουμε το μέλλον και το κοινό συμφέρον». Προφανώς μιλούσε για το κοινό συμφέρον όπως αυτό ορίζεται από τους σχεδιασμούς της «νέας τάξης πραγμάτων» και τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης των δύο χωρών.

Απευθυνόμενος στους μουσουλμάνους που ζουν στην περιοχή, τους κάλεσε να «εργαστούν για μια ισχυρή Ελλάδα», αφού, όπως είπε, μέσα από αυτή την πορεία «τα όποια προβλήματα υπάρχουν, μπορούν να επιλυθούν». Επίσης, ανέφερε πως «παράδειγμα θα πρέπει να αποτελούν οι λαοί που μπορούν να ζήσουν συμπτύσσοντας πολιτισμούς».

Στο τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή, εκατοντάδες μουσουλμάνοι τον υποδέχτηκαν με παρατεταμένα χειροκροτήματα. Και αφού ολοκλήρωσε τις συναντήσεις που ήταν προγραμματισμένες να κάνει, με φορείς και εκπροσώπους της μειονότητας, στη συνέχεια, συνόδευσαν τον Τούρκο πρωθυπουργό στη βόλτα που έκανε μέσα στην αγορά της πόλης. Μέσα στο τουρκικό προξενείο, κεκλεισμένων των θυρών, για τα ΜΜΕ, συναντήθηκε με τη Συμβουλευτική Επιτροπή της μειονότητας - άτυπο όργανο στο οποίο συμμετέχουν πρώην αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, πρώην βουλευτές και οι θρησκευτικοί ηγέτες της μειονότητας - τους ψευτομουφτήδες Μ. Α. Αγκά και Ι. Σερίφ, με εκπροσώπους των Συλλόγων Νεολαίας, Δασκάλων, Γυναικών, τους Μετακλητούς δασκάλους, εκπροσώπους των σχολικών εφορειών και το Σύλλογο Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης.

Νωρίτερα, στη διάρκεια υποδοχής του στο αεροδρόμιο της Καβάλας, ο κ. Ερντογάν είχε δηλώσει μεταξύ άλλων πως «η ειρήνη δεν μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με λόγια. Εμείς θέλουμε τη συνεργασία. Δεν επιθυμούμε να αρκεστούμε στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές που έχουμε σήμερα και είναι 1.400.000.000. Πρέπει να φτάσουν τα 5 δισεκατομμύρια. Εχουμε να δώσουμε και να πάρουμε πολλά. Θα μπορούσαμε να κάνουμε κοινές επενδύσεις σε τρίτες χώρες. Ας αφήσουμε τις ακρότητες και το παρελθόν στην ιστορία. Πρέπει να κοιτάξουμε το κοινό συμφέρον».

ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ»
Στο «ταμείο» διαπιστώθηκε έλλειμμα!

Μπορεί η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς να είχε αναγγελθεί «εν χορδαίς και οργάνω» στην Ελλάδα από το Συνασπισμό, οι εργασίες όμως του ιδρυτικού συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη το Σαββατοκύριακο, κάθε άλλο παρά πανηγυρισμούς επιτρέπουν στους πρωτεργάτες του εγχειρήματος.

Η έτσι κι αλλιώς μικρή συμμετοχή - περίπου μια δεκάδα κομμάτων από τα 40 που υπάρχουν στις χώρες - μέλη της ΕΕ και τα 60 στην Ευρώπη ως ήπειρο - τη Δευτέρα έγινε ακόμα μικρότερη, καθώς το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας αποχώρησε από τη διαδικασία με καταγγελίες για αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, ενώ το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα και το ΚΚ Σλοβακίας έχουν ανακοινώσει ότι παραπέμπουν την όποια απόφαση σε εσωκομματικές διαδικασίες. Συγκεκριμένα, το πρώτο θα διοργανώσει επί του θέματος εσωκομματικό δημοψήφισμα και το δεύτερο θα αποφασίσει στο συνέδριό του. Και τα δύο θα διεξαχθούν μετά τις ευρωεκλογές. Εξάλλου η γραμματέας του Γαλλικού ΚΚ αποχώρησε πριν τη λήξη των εργασιών.

Με κριτικό πνεύμα είδε το εγχείρημα κι ένα τμήμα της ιταλικής αριστεράς. Προχτές στη «Λιμπερασιόν» με ανακοίνωσή της η τροτσκιστική πτέρυγα της Επανίδρυσης έκανε λόγο για ένα κόμμα υποταγμένο στη σοσιαλδημοκρατία. Ενώ ο Κλαούντιο Γκράσι από τη Γραμματεία της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης σημειώνει πως πρόκειται για ένα εγχείρημα μειοψηφικό στην ευρωπαϊκή αριστερά, τονίζει πως το θέμα δεν είναι να φτιάξουμε μια εναλλακτική Ευρώπη, αλλά μια σοσιαλιστική Ευρώπη και συμπληρώνει πως το πρόβλημα δεν είναι ο Στάλιν (σ.σ. ο οποίος είχε την τιμητική του στο Συνέδριο, αφού αρκετοί έχουν καταληφθεί από τον καημό της καταδίκης του), το πρόβλημα είναι η Οχτωβριανή Επανάσταση, είναι ο Λένιν, είναι η εμπειρία που οι κομμουνιστές έχουν πραγματοποιήσει.

Πληροφοριακά να πούμε ότι πρόεδρος του κόμματος εκλέχτηκε ο Φάουστο Μπερτινότι, πρόεδρος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος - όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε - υπερέβαλε εαυτόν και αλλήλους, προσδίδοντας σε ένα οργανωτικό σχήμα - και μάλιστα κολοβό - υπερφυσικές σχεδόν δυνατότητες, κάνοντας λόγο για «μια νέα πολιτική πραγματικότητα για ολόκληρη την Ευρώπη», για μια «ευρωπαϊκή αριστερά που θα πρωταγωνιστήσει εναντίον του νεοφιλελεύθερου μονόδρομου, θα αμφισβητήσει τη λογική των προληπτικών πολέμων, της αυτοκρατορικής ηγεμονίας των ΗΠΑ, θα υπερασπιστεί το πολύτιμο και αδιαπραγμάτευτο πολιτισμικό πρότυπο της Ευρώπης». Κι επειδή πολύς λόγος έγινε από τον Ν. Κωνσταντόπουλο περί «υπεράσπισης» διαφόρων πραγμάτων, συμπληρώνουμε πως το Ευρωπαϊκό Κόμμα της αριστεράς αναμφισβήτητα θα υπερασπίσει ένα πράγμα, όπως υποχρεούται βάσει του κανονισμού συγκρότησής του: Τις αρχές και τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης...

ΣΥΡΙΖΑ
Σήμερα ίσως αποφασίσουν

Ούτε χτες στάθηκε δυνατό να καταλήξουν σε συμφωνία οι δυνάμεις που απαρτίζουν το ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση - στην οποία δε συμμετείχε η ΚΕΔΑ - συνεχίζεται σήμερα το μεσημέρι, ενώ το απόγευμα συνέρχεται η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού για να εκτιμήσει την προετοιμασία του κόμματος για τις ευρωεκλογές. Κατά τη χτεσινοβραδινή συνάντηση υπήρξε συμφωνία να τεθεί επικεφαλής ο Γ. Βότσης. Επίσης ο Συνασπισμός δέχτηκε η δεύτερη θέση του ευρωψηφοδελτίου να καταληφθεί από στέλεχος της ΑΚΟΑ, ενώ η διαφωνία ήταν για την τρίτη θέση, την οποία η ηγεσία του ΣΥΝ επιμένει να κρατήσει για κάποιο στέλεχός της, πράγμα στο οποίο διαφωνούν οι υπόλοιποι.

Το θέμα των υποψηφίων και της θέσης που θα καταλάμβαναν στο ψηφοδέλτιο αποτέλεσε θρυαλλίδα αντιπαραθέσεων και στο εσωτερικό των δυνάμεων που απαρτίζουν το ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, η ΑΚΟΑ υποχώρησε από τη διεκδίκηση της πρώτης θέσης μόνο όταν οι υπόλοιπες συνιστώσες συμφώνησαν με την υποψηφιότητα του Γ. Βότση. Στο ΣΥΝ το «αριστερό ρεύμα» επέμενε επικεφαλής να τεθεί στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι «προεδρικοί» επέμεναν για τον Γ. Βότση.

Χτες, άλλωστε, δόθηκε στη δημοσιότητα η απόφαση της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης της ΑΚΟΑ, όπου εκτός της ευρωλίστας διαπιστώνεται διαφωνία και στο πολιτικό πλαίσιο. Η ΑΚΟΑ συγκεκριμένα κάνει λόγο για σαφείς οριοθετήσεις προς τις διάφορες ευρωπαϊκές Συνθήκες Αμστερνταμ, Μάαστριχτ, Νίκαια και ως προς το ευρωσύνταγμα και τον ευρωστρατό. Ωστόσο, ο ΣΥΝ έχει υπερψηφίσει τις σχετικές Συνθήκες και έχει ταχθεί υπέρ του ευρωσυντάγματος και του ευρωστρατού. Προκύπτει, βέβαια, το ερώτημα, σε ποια βάση δομείται η συνεργασία, όταν σε τέτοια, θεμελιώδη ζητήματα, εκφράζονται διαφορετικές απόψεις. Αυτό μένει να απαντηθεί κυρίως από την πλευρά της ΑΚΟΑ.

Σε ό,τι αφορά στην ευρωλίστα, η ΑΚΟΑ υπερασπίζεται την πρόταση για τον Γ. Μπανιά, προτάσσει ωστόσο την ενότητα και την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνει πως αποδέχεται την πρόταση για τον Γ. Βότση, αν της δοθεί η δεύτερη θέση. Σημείωνε ακόμη πως σε περίπτωση που δε γίνει δεκτή η πρότασή της, τότε θα επιδιώξει την εκλογική κάθοδο σε συνεργασία με άλλες δυνάμεις.

ΔΗΚΚΙ
Διεργασίες για συνεργασίες και ψηφοδέλτιο

Το ενδεχόμενο συνεργασίας με κόμματα που είναι σήμερα εκτός Βουλής, πολιτικές προσωπικότητες και συλλογικότητες, που κυρίως συνευρέθηκαν στις κινητοποιήσεις του «ΟΧΙ» στο σχέδιο Ανάν, εκτιμά ως δυνατό η ΚΠΕ του ΔΗΚΚΙ που συνεδρίασε το περασμένο Σαββατοκύριακο και συζήτησε για τις ευρωεκλογές. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του προεδρείου της Συνόδου, προτείνεται επικεφαλής του ψηφοδελτίου να τεθεί ο Ηλίας Νικολόπουλος, μέλος της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ και να συμμετάσχουν ακόμη οι Δ. Βασιλειάδης, Γιώργος Πάντζας, Χρ. Γιαταγάνα, Β. Αράπη, Μπ. Μπακούλας, Β. Κρητικός, Α. Ιασονίδου, Χρ. Σκεπετάρης, Α. Σάμπαλης και Ε. Χαρακλιάς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ