ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάη 2019 - Κυριακή 12 Μάη 2019
Σελ. /40
ΗΛΙΑΣ ΣΤΑΜΕΛΟΣ
«Σήμα» συνέχισης της αγωνιστικής διεκδίκησης η επανεκλογή της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Συζήτηση με τον δήμαρχο Καισαριανής και εκ νέου υποψήφιο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

«Μια δημοτική αρχή που στηρίζει το λαό πρέπει να παίρνει θέση για ό,τι τον θίγει, να μη δηλώνει "αναρμόδια" στη στήριξη των δίκαιων διεκδικήσεων των εργαζομένων». Ετσι απαντά ο Ηλίας Σταμέλος, δήμαρχος Καισαριανής και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στο ερώτημα τι σημαίνει το κάλεσμα στο λαό να επανεκλέξει την αγωνιστική δημοτική αρχή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις εκλογές της 26ης Μάη.

Οπως εξηγεί, τα τελευταία χρόνια η δημοτική αρχή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» πήρε θέση ενάντια στα μνημόνια, στους εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους των ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς. «Πήραμε θέση, υπερασπιζόμενοι το λαό ενάντια στις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων. Παίρνουμε θέση για όλα τα προβλήματα που αφορούν τη ζωή του εργαζόμενου, του άνεργου, του νέου ανθρώπου», αναφέρει.

Και πώς εκφράζονται τα παραπάνω σε τοπικό επίπεδο; Ο Ηλίας Σταμέλος φέρνει ως παράδειγμα τους πλειστηριασμούς σε δήμους, που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση να γίνονται για χρέη πάνω από 600 ευρώ. «Πήραμε απόφαση να μην υλοποιήσουμε αυτή την κατεύθυνση, να μη γίνουν πλειστηριασμοί στην Καισαριανή, σε αντίθεση με άλλους δήμους. Αλλο παράδειγμα είναι η αντίθεση της δημοτικής αρχής στην παραχώρηση ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ από την κυβέρνηση, η στήριξη των αγώνων των εργαζομένων στο δήμο και συνολικά στην Τοπική Διοίκηση για το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια σ' αυτό το αίσχος της ανακύκλωσης της ανεργίας, της δουλειάς με ημερομηνία λήξης».

Για να είναι με το λαό ένας δήμαρχος πρέπει να αντιπαλεύει την πολιτική του κεφαλαίου


Συζητώντας για την Τοπική Διοίκηση και την πρόσφατη μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη», που διαφημίζει η κυβέρνηση, ο Ηλ. Σταμέλος σχολιάζει ότι αυτή δεν έγινε για να προωθήσει «την απλή αναλογική και τη δημοκρατία», όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να προσαρμοστούν ακόμα περισσότερο οι δήμοι στους στόχους του κεφαλαίου. Δηλαδή «για να γίνουν οι δήμοι στήριγμα στις επενδύσεις, για να "αξιοποιηθεί" η περιουσία τους, για να προωθηθεί και σε τοπικό επίπεδο ο κεντρικός στόχος για ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη - μια ανάπτυξη που δεν αφορά το λαό, αλλά τους λίγους».

Το ερώτημα είναι: Πώς απαντά μια δημοτική αρχή σε αυτή την πραγματικότητα; Και ο Ηλ. Σταμέλος απαντά ότι οι δρόμοι είναι δύο: «'Η θα προσαρμοστεί σε αυτήν την κατεύθυνση ή θα την αντιπαλέψει μαζί με το λαό, τους μαζικούς φορείς, τα σωματεία, τους συλλόγους. Αν μια δημοτική αρχή συμφωνεί με την παραπάνω κατεύθυνση, αν είναι με αυτήν τη λογική, της ανάπτυξης υπέρ του κεφαλαίου, θα διευκολύνει όλα τα αντιλαϊκά - αντιδραστικά μέτρα. Αυτό κάνουν δημοτικές αρχές και παρατάξεις που στηρίζονται από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου. Γι' αυτό στην Καισαριανή έφτασαν να χαρακτηρίζουν τον ιστορικό χώρο του Σκοπευτηρίου ως οικόπεδο, όπως πρόσφατα έκαναν σε τοπική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, και να καλούν να "αξιοποιηθεί".

Δεν είναι τυχαίο ότι οι πολιτικές δυνάμεις που θέλουν τους δήμους στηρίγματα των επιχειρηματικών σχεδιασμών συμφωνούν και με την ανταποδοτικότητα, που γενικεύεται με τον "Κλεισθένη". Δηλαδή, για κάθε υπηρεσία που παρέχει ο δήμος, ο λαός να πληρώνει. Στον αντίποδα, εμείς λέμε ότι ο λαός έτσι κι αλλιώς έχει πληρώσει πολλά: Πάνω από το 90% των εσόδων του κράτους προέρχεται από φόρους που επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα, άρα δικαιούται δωρεάν υπηρεσίες στην πόλη. Ποιος μπορεί να διεκδικήσει λοιπόν την ανακούφιση των εργαζομένων; Μια δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΚΙΝΑΛ, που συμφωνούν με την "ανταποδοτικότητα", ή η "Λαϊκή Συσπείρωση", που την αντιπαλεύει;».

Συνεπώς, προσθέτει ο Ηλ. Σταμέλος, «ένας δήμαρχος, αν θέλει να είναι με το λαό, πρέπει να είναι αντίθετος με αυτή την πολιτική. Ενας δήμαρχος που συμφωνεί και τη συνδιαμορφώνει, θα είναι από τους πρώτους που θα την εφαρμόσουν, θα γίνει το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης».

Σε αυτήν τη λογική, έγιναν αντικείμενο διεκδίκησης οι προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, που ήταν μεταξύ άλλων η πρόσβαση όλων των παιδιών στην Προσχολική Αγωγή, η συντήρηση των σχολείων της πόλης, που είχαν πολύ σοβαρά προβλήματα. Ετσι, όπως αναφέρει ο δήμαρχος, «καταφέραμε να ικανοποιήσουμε την ανάγκη των λαϊκών οικογενειών να έρθουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς, κάτι που ανακουφίζει τα νέα ζευγάρια, τους ανέργους που αναζητούν δουλειά. Μάλιστα απαλλάξαμε από τροφεία οικογένειες με εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ. Μετά από πολλές κινητοποιήσεις με γονείς, δασκάλους και μαθητές, εξασφαλίσαμε κονδύλια για τις επισκευές των σχολείων, που σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί. Κατακτήσεις όπως οι παραπάνω δεν ήταν δεδομένες, αν δει κανείς τι συμβαίνει σε άλλους δήμους».

Πολύτιμη συμβολή στην αντιμετώπιση της παραχάραξης της Ιστορίας

Σε μια συζήτηση για την Καισαριανή, δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στο ιστορικό φορτίο που κουβαλάει αυτή η πόλη, η ανταρτομάνα της Αττικής. Εκεί, στην καρδιά της πόλης είναι το Σκοπευτήριο, το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς», τόπος εκτελέσεων κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Εκει εκτελέστηκαν οι 200 κομμουνιστές την Πρωτομαγιά του 1944.

Οι αγώνες για να περάσει αυτή η έκταση στο λαό της πόλης ήταν διαρκείς τις τελευταίες δεκαετίες. «Ξεκίνησαν το '82 - '83, με επικεφαλής τη δημοτική αρχή και τον αείμνηστο κομμουνιστή δήμαρχο Παναγιώτη Μακρή, συνεχίστηκαν με τη συμμετοχή του λαού της Καισαριανής και σήμερα καταφέραμε και την τυπική παραχώρηση του χώρου, γιατί ουσιαστικά ο λαός της Καισαριανής το είχε κατακτήσει», σημειώνει ο Ηλ. Σταμέλος. Και θυμίζει ότι με παρέμβαση της δημοτικής αρχής, το 2017, η Σκοπευτική Εταιρεία σταμάτησε να μολύνει τον ιερό αυτό χώρο.

Στους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής είναι να γίνει το ιστορικό κέντρο «Το Χάραμα» πολιτιστικό κέντρο, τα γραφεία της Σκοπευτικής να αξιοποιηθούν για βιβλιοθήκες και χώρους για τη νεολαία, να φτιαχτούν ένα μικρό θέατρο, αθλητικός χώρος κ.λπ. «Συνολικά δηλαδή να αναβαθμιστεί ο χώρος του Σκοπευτηρίου σε χώρο ο οποίος θα είναι ιστορικός - μνημειακός και ταυτόχρονα θα τον χαίρεται η νεολαία, ο λαός της πόλης αλλά και των γύρω πόλεων», αναφέρει ο Ηλ. Σταμέλος.

Η δημοτική αρχή δεν έμεινε στα παραπάνω. Το 2016 εγκαινίασε το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, που περιλαμβάνει χιλιάδες ντοκουμέντα από αυτήν την περίοδο, και μέχρι σήμερα έχουν περάσει από το Μουσείο πάνω από 37.000 επισκέπτες, σχολεία, μαθητές κ.ά. Οπως σημειώνει ο δήμαρχος, αυτή η πρωτοβουλία είναι «μια μεγάλη συμβολή - απάντηση στην παραχάραξη της Ιστορίας που ενορχηστρώνεται από τα αστικά επιτελεία, τις κυβερνήσεις και την ΕΕ. Δίνουμε απάντηση στις προσπάθειες να νοθευτεί η αγωνιστική ιστορική μνήμη, διδασκόμαστε και εμπνεόμαστε από το ηρωικό παρελθόν μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε με το περιεχόμενο του Μουσείου, εναντιώθηκε στο χαρακτηρισμό της Αντίστασης ως "ΕΑΜικής", ενώ ακόμα και σήμερα το χαρακτηρίζει "φολκλορικό"».

Παραμένουν οι ελλείψεις στην πυροπροστασία, οι κίνδυνοι για τον Υμηττό

Η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει και ο λαός της Καισαριανής, μιας πόλης στους πρόποδες του Υμηττού, δικαιολογημένα ανησυχεί. Ο Ηλ. Σταμέλος σημειώνει ότι με ευθύνη της κυβέρνησης, οι ελλείψεις στην πυροπροστασία και στη δασοπυρόσβεση είναι τεράστιες: «Φέτος τα πράγματα είναι χειρότερα από πέρυσι. Δεν έχουν παρθεί τα μέτρα που είχαμε επισημάνει, η ενίσχυση της Πυροσβεστικής, οι παρεμβάσεις στα δάση προληπτικά κ.λπ. Εχουμε ζητήσει από πέρυσι επανειλημμένα, πριν τις πυρκαγιές, να φτιαχτεί μια ζώνη πυροπροστασίας σε ένα κομμάτι της πόλης μας που είναι μέσα στο δάσος, και μέχρι σήμερα, παρά τις προσπάθειες, δεν έχει ανοίξει.

Στον αντίποδα του εφησυχασμού που καλλιεργεί η κυβέρνηση, εμείς παίρνουμε μέτρα με την κινητοποίηση του λαού, την επαγρύπνηση, για να προστατέψουμε το βουνό. Διεκδικούμε μέτρα προστασίας κόντρα σε μια πολιτική χρήσεων γης που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών. Προσπαθούμε να ευαισθητοποιούμε το λαό μας, και στο πλαίσιο αυτό εγκαινιάσαμε πέρυσι το κέντρο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης».

Το ισχυρό ΚΚΕ, οι κομμουνιστές δήμαρχοι είναι εφόδια για την πάλη του λαού την επόμενη μέρα

Η συζήτηση με τον δήμαρχο καταλήγει στο μήνυμα που μπορεί και πρέπει να βγάλει η κάλπη, η επανεκλογή της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Απαντά ότι και μετά τις τοπικές - περιφερειακές εκλογές και τις ευρωεκλογές, η αντιλαϊκή πολιτική θα είναι σε πλήρη ισχύ. «Το ζητούμενο είναι τι όπλα θα έχει να αντιπαρατάξει ο λαός, προκειμένου να μπορεί να αντισταθεί σε αυτήν την πολιτική, πώς θα παλέψει από καλύτερες θέσεις για κατακτήσεις που δικαιούται. Στήριγμα και όπλο του είναι οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο, οι δυνάμεις της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στις Περιφέρειες και τους δήμους. Να επανεκλεγούν οι δημοτικές αρχές που στηρίζονται από το Κόμμα και να γίνουν ακόμα περισσότερες.

Η επανεκλογή της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στην Καισαριανή όχι μόνο θα προφυλάξει, αλλά θα δώσει και συνέχεια σε ένα έργο, σε μια προσπάθεια που έχει γίνει σε όλα τα μέτωπα. Θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια και ο λαός της Καισαριανής θα συνεχίσει να έχει δίπλα του στους αγώνες, στις αγωνίες του, μια δημοτική αρχή που θα παλεύει για τα δικαιώματά του και όχι μια δημοτική αρχή που ή θα "τα διπλώνει" και θα συναινεί ή θα συμπαρατάσσεται με την πολιτική της κυβέρνησης.

Το σύνθημα των άλλων δυνάμεων "Εμείς δεν είμαστε εναντίον καμιάς κυβέρνησης" σημαίνει ότι δεν θα είναι εναντίον και καμιάς αντιλαϊκής πολιτικής, άρα θα είναι συνεχιστές, το μακρύ χέρι αυτής της πολιτικής. Η "σηματοδότηση" λοιπόν πρέπει να είναι καθαρή, με βάση τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού της Καισαριανής, κι αυτά μπορεί να τα εκφράσει μόνο η "Λαϊκή Συσπείρωση"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ