ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Μάρτη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΑΣΘΕΝΩΝ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Οι κυβερνητικές σκιαμαχίες «βγάζουν λάδι» τις πολυεθνικές

Την ώρα που οι άρρωστοι γυρίζουν από φαρμακείο σε φαρμακείο για να προμηθευτούν - λόγω των προκλητικών ελλείψεων στην αγορά - τα απαραίτητα φάρμακά τους η κυβέρνηση, μέσω του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά, επιδίδεται σε σκιαμαχίες επιχειρώντας να συγκαλύψει τις μεγάλες ευθύνες των πολυεθνικών αλλά και να καθαγιάσει, ταυτόχρονα, τη λογική του ελεύθερου εμπορίου, που αποτελεί μια απ' τις θεμελιώδεις αρχές της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Μία απ' τις τέσσερις θεμελιώδεις αρχές της Συνθήκης του Μάαστριχτ είναι η ελευθερία κίνησης εμπορευμάτων και έτσι όχι μόνο δεν εμποδίζει αλλά προτρέπει - με όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά - την εμπορία των φαρμάκων από χώρα σε χώρα. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο γίνονται και οι λεγόμενες «παράλληλες εξαγωγές». Δηλαδή, οι φαρμακέμποροι εκμεταλλευόμενοι τις διαφορές τιμών από χώρα σε χώρα επανεξάγουν τα φάρμακα - που εισάγουν οι πολυεθνικές - για να έχουν καλύτερα κέρδη από αυτά της διάθεσης των φαρμάκων στην ελληνική αγορά.

Οι διαφορές των τιμών προκύπτουν απ' τη μονοπωλιακή δυνατότητα που έχουν οι πολυεθνικές να τιμολογούν «κατά βούληση» τα φάρμακά τους και από εκεί μετά να προκύπτουν οι «εθνικές τιμές» - όπως στην Ελλάδα, με το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ομως, και αυτού του τύπου οι τιμολογήσεις, ενταγμένες στο σκληρό ανταγωνισμό που οξύνεται σε συνθήκες κρίσης, απορρίπτονται ξανά από τις πολυεθνικές, που και αποσύρουν σωρηδόν τα φάρμακά τους απ' τη χώρα μας με αποτέλεσμα - σε συνδυασμό με τις παράλληλες εξαγωγές - να μην μπορούν οι άρρωστοι να τα βρουν και αναγκάζεται εξαιτίας αυτού το ΙΦΕΤ να κάνει εισαγωγές για την κάλυψη ειδικών θεραπειών.

Χτες, λοιπόν, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας παρουσίασε τα αποτελέσματα ερευνών σε τέσσερις φαρμακαποθήκες, στο ιατρείο ενός καθηγητή και σε εφτά φαρμακεία και δήλωσε βαρύγδουπα: «Παρουσίασα, όπως είχα δεσμευθεί, τα αποτελέσματα των ελέγχων που αφορούν στις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων από τη χώρα. Ο φάκελος θα δοθεί στη Δικαιοσύνη, το θεσμικό πλαίσιο θα αλλάξει και θα αυστηροποιηθούν οι ποινές προκειμένου να αποκατασταθεί η αγορά κι αυτό γιατί η περιορισμένη διαθεσιμότητα για τα 75 σκευάσματα από τα 12.000 στην ελληνική αγορά αφορούν όλα σε φάρμακα που βρίσκονται σε εξαγωγές».

Ωστόσο, όμως, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σιώπησε πλήρως για την υποχρέωση των πολυεθνικών εταιρειών και των φαρμακαποθηκών να προμηθεύουν πλήρως την ελληνική αγορά με τα απαραίτητα φάρμακα. Ακόμα και οι προβλεπόμενες, απ' την ελληνική νομοθεσία, χρηματικές ποινές για τις περιπτώσεις μη προμήθειας - «ατύχημα» το ονομάζουν οι πολυεθνικές - είναι τόσο εξευτελιστικές (κοντά στα 5.000 ευρώ) που οι εταιρείες προτιμούν να τις πληρώνουν, αποσύροντας τα φάρμακά τους!

Η ελληνική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των φαρμακοβιομηχανιών απ' τις 5.11.2012 να αποπληρώσει τα τρέχοντα χρέη προς τη φαρμακοβιομηχανία - ξεπερνούν τα δύο δισ. μέχρι την 31.12.2012 -, να μην περιλαμβάνονται στο «πανευρωπαϊκό καλάθι» (σ.σ. δηλαδή να κανονίζουν κατά το δοκούν τις τιμές) οι τιμολογήσεις των φαρμάκων στην Ελλάδα και να σταματήσουν οι παράλληλες εξαγωγές.

Απ' όλα αυτά μέχρι τώρα έχει προχωρήσει μόνο η εξαίρεση της τιμολόγησης απ' το «πανευρωπαϊκό καλάθι». Κι έτσι τώρα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επιδίδεται στις σκιαμαχίες για τη συγκάλυψη των αποτελεσμάτων της αντιλαϊκής πολιτικής, που στερεί απ' τους ασθενείς τα φάρμακά τους στην ώρα της ανάγκης.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ»
Απαίτησαν μαζικές προσλήψεις

Χτες έκαναν συγκέντρωση στα επείγοντα ενώ μεθαύριο, Πέμπτη, προχωρούν σε στάση εργασίας (8 - 11 π.μ.)

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στο νοσοκομείο
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στο νοσοκομείο
Με τα συνθήματα «Δώστε λεφτά για την Υγεία, μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία» και «Η Υγεία δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, μ' αγώνες κατακτιέται» οι εργαζόμενοι στον «Ευαγγελισμό» διαδήλωσαν χτες στους δρόμους γύρω απ' το νοσοκομείο.

Με απόφαση του Σωματείου (ΣΕΝΕ) έγινε χτες συγκέντρωση στα επείγοντα του «Ευαγγελισμού», ενώ μεθαύριο Πέμπτη, θα γίνει τρίωρη στάση εργασίας (8 - 11 π.μ.). Η διαρκής επίθεση της συγκυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον «Ευαγγελισμό» αποτελεί αντίγραφο της κατάστασης σε όλη την Ελλάδα, κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΕΝΕ, Ηλίας Σιώρας. Οι μαζικές αποχωρήσεις εργαζομένων (ιδίως την τελευταία 5ετία) υπό το κράτος του τρόμου που προκάλεσαν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι και οι εδώ και χρόνια ελάχιστες προσλήψεις έχουν αφήσει το νοσοκομείο με ελάχιστο (σε σχέση με τις ανάγκες) και εξουθενωμένο προσωπικό για πολύ μεγαλύτερο όγκο δουλειάς.

Ηδη απ' τις 50 κλίνες της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) λειτουργούν οι 41 με εξόντωση των εργαζομένων σε διπλοβάρδιες και 3 - 4 νυχτέρια τη βδομάδα κ.λπ. Από τους 24 νοσηλευτές στην Ανάνηψη Καρδιοχειρουργημένων Ασθενών (ΑΚΑ) έμειναν μόνο 14, ενώ το νοσοκομείο εφημερεύει μέρα παρά μέρα για τα καρδιολογικά περιστατικά. Οι τραυματιοφορείς από 120, που θα έπρεπε κατ' ελάχιστον να είναι, απέμειναν 67 και λόγω ασθενειών κ.λπ. αρκετοί είναι νοκ-άουτ. Στα παραϊατρικά απέμειναν οι μισοί συγκριτικά με τον προ 3ετίας αριθμό. Ο τεράστιος όγκος των εξετάσεων (μιας και τα περισσότερα εργαστήρια είναι κέντρα αναφοράς) βγαίνει με την αυταπάρνηση διαφόρων επιστημόνων, φοιτητών, σπουδαστών που υπό το πρόσχημα της «πρακτικής άσκησης» δουλεύουν για χρόνια απλήρωτοι κι ανασφάλιστοι.

Ανω των 150 οργανικών θέσεων μονίμων και άνω των 50 ειδικευόμενων γιατρών είναι κενές. Η συνολική έλλειψη προσωπικού σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες ξεπερνά (συνολικά και σ' όλες τις ειδικότητες) κατά πολύ τις 1.500, που έλειπαν με βάση τον παρωχημένο από τις εξελίξεις οργανισμό του 1988.

«Η κυβέρνηση σ' αυτές τις θανατηφόρες ελλείψεις απαντά με την κοροϊδία νέων "σκλάβων". Δηλαδή 22 επικουρικών νοσηλευτών, ελαχίστων μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ με διετή σύμβαση και ίσως με ΜΚΟ», τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Με ανακοίνωσή της η διοίκηση του «Ευαγγελισμού» επιβεβαιώνει τις δραματικές ελλείψεις προσωπικού και αναφέρει ότι για τη λειτουργία 4 κλινών ΜΕΘ «πρόκειται να υπάρξει ενίσχυση με νοσηλεύτριες από την προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς και από την καλύτερη αξιοποίηση του νοσηλευτικού προσωπικού των ενοποιημένων Νοσοκομείων "Ευαγγελισμός", Οφθαλμιατρείο και Πολυκλινική».

Μ' άλλα λόγια επιβεβαιώνει μέσω των συγχωνεύσεων το οριστικό κλείσιμο του 3ου Θεραπευτηρίου του πρώην ΙΚΑ στην πλατεία Κάνιγγος και την αλλαγή της χρήσης της Πολυκλινικής (στην οδό Πειραιώς) για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά στον «Ευαγγελισμό».

ΚΛΕΙΣΙΜΟ 3ου ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΙΚΑ
Ενταγμένο στα σχέδια συρρίκνωσης των δημόσιων παροχών

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος

Στην απώλεια 40 νοσηλευτικών κλινών, 16 κλινών νεφροπαθών, τεσσάρων χειρουργικών τραπεζιών και στο κλείσιμο εξωτερικών ιατρείων που εξυπηρετούν χιλιάδες οδηγεί η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει οριστικά το πρώην 3ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ στην πλατεία Κάνιγγος και να υποβαθμιστεί με κίνδυνο το οριστικό της κλείσιμο η «Πολυκλινική» στο κέντρο της Αθήνας.

Την ανάκληση της απόφασης ζήτησε στη Βουλή κατά την πρόσφατη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής καταγγέλλοντας ότι αυτή η ενέργεια της κυβέρνησης είναι ενταγμένη στα σχέδια για συρρίκνωση και υποβάθμιση στα κατώτατα όρια των δημόσιων παροχών υγείας και στη μεταφορά κονδυλίων των κοινωνικών δαπανών για να διατεθούν στη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Ο Σ. Χαλβατζής ζήτησε να μην κλείσει κανένα κρεβάτι, να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού να αναπτυχθούν αυτά τα δύο νοσοκομεία που εξυπηρετούν την ευρύτερη περιοχή του κέντρου των Αθηνών.

Απαντώντας ο υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος ανέφερε ότι το 3ο Θεραπευτήριο που κλείνει εντάσσεται στο σχέδιο συνένωσης ανθρώπινου δυναμικού και κλινικών προκειμένου να προσφερθούν καλύτερες υπηρεσίες Υγείας. Οπως είπε, μέσα στον Απρίλη θα λειτουργήσει νέα Μονάδα Νεφρού στον «Ευαγγελισμό» που θα καλύπτει όσους έχουν ανάγκη ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν κλείνει η «Πολυκλινική.

Κατά τον υπουργό κανένας εργαζόμενος δεν πρόκειται να απολυθεί απλώς κάποιοι θα μετακινηθούν για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αλλού.

Στην παρέμβασή του ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε πως από τη στιγμή που δε γίνονται προσλήψεις προσωπικού και τα νοσοκομεία της χώρας έχουν φτάσει «στο κόκκινο» γιατί δεν μπορούν να λειτουργήσουν, δεν μπορεί να εξασφαλίζονται καλύτερες συνθήκες υγείας. Η πρακτική της συγκυβέρνησης όπως και των προηγούμενων, είπε, οδηγεί στην ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της Υγείας και στην παραπέρα εμπορευματοποίησή του και γι' αυτό χρειάζεται αγώνας και σύγκρουση με αυτές τις πολιτικές.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Παρέμβαση ενάντια στο επαγγελματικό Ταμείο

Παρέμβαση στη διαδικασία παράδοσης - παραλαβής στη νέα διοίκηση και της μετατροπής του ΤΕΑΥΦΕ σε επαγγελματικό Ταμείο έκαναν την Παρασκευή το Συνδικάτο και η Ομοσπονδία Φαρμάκου, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του κλάδου. Οι διαδηλωτές έμειναν για αρκετές ώρες στα γραφεία του ΤΕΑΥΦΕ εκφράζοντας την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση -ουσιαστικά- του επικουρικού τους Ταμείου.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών προσπάθησε να εμποδίσει τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να μπουν στο κτίριο χωρίς να το καταφέρει και τελικά η παρέμβαση των συνδικαλιστών απέτρεψε τη διαδικασία. Ωστόσο, η παράδοση - παραλαβή έγινε τελικά στα χαρτιά με υπουργική εντολή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ