Την Τετάρτη, 19 Σεπτέμβρη, συγκέντρωση διαμαρτυρίας αναπήρων και των οικογενειών τους στο υπουργείο Παιδείας, στις 12 το μεσημέρι
Το πρώτο κουδούνι χτύπησε χτες και για τα ειδικά σχολεία. Μέχρι εκεί, όμως...
Χιλιάδες οικογένειες οδηγούνται στο Μεσαίωνα. «Το αυτονόητο που επιτεύχθηκε», όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Παιδείας δεν είναι τίποτα περισσότερο από καρμανιόλα στη ζωή τους, αναγκάζοντας χιλιάδες γονείς να πρέπει να επιλέξουν αν θα κλειδώσουν τα παιδιά τους σπίτι θέτοντας τη σωματική και ψυχική υγεία τους σε πορεία παλινδρόμησης, να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους για να προσέχουν τα παιδιά τους ή να βάλουν το χέρι βαθιά στη τσέπη την ώρα που τους κόβουν επιδόματα, φάρμακα και βοηθήματα για να πληρώνουν 1.000 ευρώ το μήνα σε όσα θα έπρεπε να παρέχει το κράτος δημόσια και δωρεάν.
Χτες, εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων και του Σωματείου Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα, Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) βρέθηκαν κοντά σε αυτές τις οικογένειες, την ημέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με τα στοιχεία των παραπάνω φορέων:
Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στο Σικιαρίδειο Ιδρυμα πραγματοποιήθηκε χτες, καθώς και στα δύο ειδικά δημοτικά σχολεία Αμαρουσίου που φιλοξενούνται στο συγκεκριμένο χώρο και οι μαθητές του σιτίζονταν και μεταφέρονταν από το Ιδρυμα. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας του, αφού πρώτα είχε επιχειρήσει να εκβιάσει τους γονείς να καταβάλουν τροφεία. Τις υπηρεσίες του Σικιαρίδειου αποδέχονταν περίπου 200 παιδιά με νοητική υστέρηση. Στα δύο Ειδικά Δημοτικά φοιτούν τουλάχιστον 100 παιδιά.
Παρά την προσπάθεια της Διοίκησης να εμποδίσει (ειδοποιώντας μέχρι και την αστυνομία) να μιλήσουν με τους 40 εργαζόμενους του ιδρύματος και τους γονείς των ειδικών σχολείων (των οποίων είχε κόψει την παροχή ρεύματος και νερού) οι εκπρόσωποι των φορέων τους κάλεσαν σε ξεσηκωμό, να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας την Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη, τους ενημέρωσαν για τις εξελίξεις στην Ειδική Αγωγή που δεν πρέπει να γίνει αντικείμενο «ευεργεσίας και φιλανθρωπίας», οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να οργανώσουν τον αγώνα τους, μαζί με τους γονείς. Το θέμα επρόκειτο να συζητηθεί χτες το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μεθαύριο Παρασκευή, στις 3 το μεσημέρι έχει οριστεί συνάντηση των εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή με εκπρόσωπο του υπουργείου Παιδείας.
«Σήμερα ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά αλλά είναι ζητούμενο αν και ποια ειδικά σχολεία θα ανοίξουν λόγω της υποχρηματοδότησης, καθώς η μεταφορά των παιδιών βρίσκεται στον "αέρα", ενώ με πρόσχημα την κρίση οι διορισμοί εκπαιδευτικών που θα γίνουν τη φετινή σχολική χρονιά θα είναι μειωμένοι κατά 60%, με αποτέλεσμα, ιδιαίτερα τα ΕΕΕΕΚ, που εξαρτώνται αποκλειστικά από τους διορισμούς αναπληρωτών εκπαιδευτικών, να μη λειτουργήσουν ή να λειτουργήσουν με σοβαρές ελλείψεις», επισημαίνει ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και απαιτεί, μεταξύ άλλων:
Κινητοποίηση εργαζομένων, φοιτητών και καθηγητών των δυο πανεπιστημίων και του ΤΕΙ της πόλης
MotionTeam |
Στο ΑΠΘ, οι διοικητικοί εργαζόμενοι πραγματοποίησαν στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το κτίριο διοίκησης του πανεπιστημίου, από όπου στη συνέχεια ξεκίνησε η πορεία. «Εργάτη κάνε υπόθεση δική σου το μέλλον και τη μόρφωση που θα έχει το παιδί σου», διαδήλωσαν και μέσα από τα πανό πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους.
Κατήγγειλαν ότι στο όνομα της κρίσης και της αντιμετώπισής της, η κυβέρνηση προωθεί νέο πακέτο μέτρων με σκοπό να υφαρπάξει από μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες και παροχές άλλα 13 δισ. ευρώ. Στο χώρο του πανεπιστημίου αυτό σημαίνει ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την εφεδρεία για άλλη μια φορά, οι συμβασιούχοι και εργολαβικοί με περικοπές ή και με απολύσεις, οι καθηγητές με μειώσεις μισθών και οι φοιτητές με την εξαφάνιση της όποιας φοιτητικής μέριμνας είχε μείνει αλλά και με δίδακτρα, πληρωμή βιβλίων κλπ. Ολα αυτά συνδυάζονται με τη γενικότερη επιδρομή στο εισόδημα των εργαζομένων με φόρους, χαράτσια, ακρίβεια, ανεργία.
Επίσης σημείωσαν ότι καθώς προωθείται και βαθαίνει η λειτουργία του «δημόσιου» πανεπιστημίου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, γενικεύεται η ανταποδοτική λογική «πλήρωνε για να έχεις», εξαθλιώνονται οι εργαζόμενοι και οι διδάσκοντες, ενώ τα παιδιά μας δεν μπορούν να σπουδάσουν με τους ταξικούς φραγμούς που υψώνονται.
Χτες, συνεδρίασε η Διοικούσα Επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ και η ηγεσία της πρότεινε στους Συλλόγους απεργιακές κινητοποιήσεις μόνο για το ζήτημα του μισθολογίου, λες και είναι αποκομμένο απ' τη συνολική καταιγίδα των μέτρων, αλλά και το νόμο - πλαίσιο. Χτες, έγιναν απεργιακές κινητοποιήσεις σε πολλές σχολές. Στο ΕΜ Πολυτεχνείο, την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, την Ιατρική Θεσσαλονίκης έχουν πάρει απόφαση για απεργία μέχρι την Παρασκευή, ενώ η Ιατρική Αθήνας μέχρι την Πέμπτη. Οι περισσότεροι Σύλλογοι ΔΕΠ συνεδριάζουν πάλι αυτήν τη βδομάδα.
Η ΔΗΠΑΚ προτείνει 24ωρη - 48ωρη απεργία την επόμενη εβδομάδα με διευρυμένο πλαίσιο αιτημάτων ενάντια στις περικοπές, στο νόμο - πλαίσιο, στο νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης και στην υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων.