ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Διαβουλεύσεις στο φόντο των προωθούμενων διευθετήσεων στα Ελληνοτουρκικά

Συνομιλίες εφ' όλης της ύλης με τον Δ. Χριστόφια είχε χτες ο Ελληνας πρωθυπουργός, καθώς το Μάη έρχεται στην Ελλάδα ο Τ. Ερντογάν

Από τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στη Λευκωσία

Eurokinissi

Από τη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στη Λευκωσία
ΛΕΥΚΩΣΙΑ

(Του απεσταλμένου μας

Παναγιώτη ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ).--

Την πρόθεση της κυβέρνησης να επισπεύσει τις διευθετήσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που θα συμπαρασύρουν και τη διευθέτηση του Κυπριακού, στα ασφυκτικά πλαίσια και τους σχεδιασμούς των ευρωαντλαντικών ιμπεριαλιστικών κέντρων, διαμήνυσε χτες από την Κύπρο ο Ελληνας πρωθυπουργός, σπέρνοντας παράλληλα αυταπάτες για το ρόλο και τη δράση της ΕΕ ως δήθεν παράγοντα «ασφάλειας» για την περιοχή.

Ο Γ. Παπανδρέου, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα και τον κυβερνητικό εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτή, συναντήθηκε χτες με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια και στη συνέχεια συμμετείχε στο άτυπο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων της Κύπρου.

Βασικό θέμα της σύσκεψης ήταν το Κυπριακό, αλλά όπως τόνισε στο «Ριζοσπάστη» κυβερνητικός παράγοντας, υπήρξε από την ελληνική πλευρά εκτενής ενημέρωση για τις «πρωτοβουλίες» της κυβέρνησης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και για την αναμενόμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Τ. Ερντογάν στην Αθήνα, στα μέσα του Μάη, η οποία επιβεβαιώθηκε χτες και από τον πρωθυπουργό.

Η νέα ώθηση στις διμερείς διαπραγματεύσεις για το Αιγαίο, η οποία δρομολογείται υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, θα επηρεάσει και τις διεργασίες στο Κυπριακό, αφού θεωρείται βέβαιο ότι η τουρκική πλευρά θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε μια λύση «πακέτο». Σ' αυτήν την κατεύθυνση σπρώχνουν, εξάλλου, τόσο το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, όσο και η ΕΕ.

Αποτίμηση και δρομολόγηση εξελίξεων

Στη διάρκεια των συναντήσεων στην Κύπρο, συζητήθηκε εκτενώς και η προκλητική μεθόδευση της Κομισιόν - που αποτελεί και έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους - για την έναρξη «απευθείας εμπορίου» μεταξύ των «27» κρατών - μελών της ΕΕ και της κατεχόμενης Κύπρου.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε και η αποτίμηση των εξελίξεων στο Κυπριακό, ενόψει των εκλογών στα Κατεχόμενα την επόμενη Κυριακή, όπου σύμφωνα με διπλωματικούς παράγοντες θα καθορίσει και την πορεία των διμερών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Τουρκοκυπριακή κοινότητα του ψευδοκράτους.

Ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε, για τον Δ. Χριστόφια, ότι «στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων» στις διαπραγματεύσεις με την τουρκοκυπριακή πλευρά και ζήτησε ανάλογη «ανταπόκριση από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία». Να σημειωθεί ότι στην Κύπρο εξελίσσονται έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ των εκεί κομμάτων, που αμφισβητούν μέρος των θέσεων που προβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση στις διμερείς διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια των συναντήσεων, υπήρξε πρόταση για πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, με πρωτοβουλία του Ελληνα πρωθυπουργού. Ο ίδιος, αν και ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε στους δημοσιογράφους, δε θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες.

Διπλωματικές πηγές, πάντως, επαναλάμβαναν ότι υπάρχουν προτάσεις και για τη διενέργεια τετραμερούς Συνδιάσκεψης με τη συμμετοχή Ελλάδας, Κύπρου, Τουρκίας και τουρκοκυπριακής κοινότητας, την οποία χτες διέψευσε η ελληνική αντιπροσωπεία.

Το συνολικό πλαίσιο της διευθέτησης

Στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Γ. Παπανδρέου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, κάνοντας λόγο για «μια κίνηση καλής θέλησης», τονίζοντας ότι είναι η «ευκαιρία για μια συνολική αποτίμηση των σχέσεων των δύο χωρών τα τελευταία δυο χρόνια από τη στιγμή που η Τουρκία έθεσε θέμα υποψηφιότητας στην ΕΕ».

Δείχνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια γενικευμένη ελληνοτουρκική «προσέγγιση» με κριτήριο τους σχεδιασμούς και τις επιδιώξεις της πλουτοκρατίας, στη βάση της ΝΑΤΟικής στρατηγικής, ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε:

«Πρέπει να προχωρήσουμε σε διμερή αξιολόγηση των συμφωνιών των δύο χωρών για ενέργεια και οικονομία», αλλά και να βρούμε ένα «νέο βήμα ώθησης, μια νέα δυναμική», για να επιλύσουμε τις «διμερείς διαφορές» και φυσικά το Κυπριακό μέσα στο «πνεύμα της Διεθνούς ασφάλειας», δηλαδή των επιταγών των ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε «νέα δυναμική» στην ελληνοτουρκική προσέγγιση το επόμενο διάστημα, που - όπως ισχυρίστηκε - θα συμβάλει «στην τελική αποκατάσταση των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας στο πλαίσιο της ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο Δ. Χριστόφιας κατηγόρησε την Τουρκία ότι «δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία» και ξεκαθάρισε ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα βασίζονται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Τα παιχνίδια της ΕΕ

Ιδιαίτερο βάρος στις συζητήσεις δόθηκε στη στάση της ΕΕ και στις μεθοδεύσεις να προχωρήσει σε απευθείας εμπόριο με το ψευδοκράτος, εντείνοντας τις πιέσεις της προς την Κυπριακή Δημοκρατία και χρησιμοποιώντας την απόφαση σαν μέσο εκβιασμού του κυπριακού λαού να προχωρήσει σε άμεση διευθέτηση του σύνθετου Κυπριακού ζητήματος.

Για το συγκεκριμένο θέμα, ο Δ. Χριστόφιας ανέφερε ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε το Δεκέμβρη και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΕ χωρίς - όπως υποστήριξε - να ενημερωθεί η Ελλάδα και η Κύπρος. Οπως είπε, η Κύπρος και η Ελλάδα, σε συνεργασία, θα επιχειρήσουν «να αποτρέψουν την πρόκληση τόσο μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο».

Από την πλευρά του, ο Ελληνας πρωθυπουργός επιχείρησε να καθησυχάσει τον κυπριακό λαό, με τον ισχυρισμό ότι η ΕΕ δε θα «προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση», σε μια προσπάθεια φυσικά να κρύψει τον πραγματικό ρόλο του ευρωοικοδομήματος, αλλά και ότι η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί «πρωτοβουλία» της «σοσιαλιστικής ομάδας» του Ευρωκοινοβουλίου, στην οποία μετέχει και το ΠΑΣΟΚ.

Να σημειωθεί ότι, οι «Ευρωπαίοι σοσιαλιστές», αξιοποιώντας την αντιδραστική «συνθήκη της Λισαβόνας» που δίνει το δικαίωμα στην Κομισιόν να συναποφασίζει με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έφερε το θέμα του ελεύθερου εμπορίου στην Ευρωβουλή για ψήφιση και στη συνέχεια θα εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία όπως προβλεπόταν πριν τη «συνθήκη της Λισαβόνας».

Αν υλοποιηθεί η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για απευθείας εμπορικές συναλλαγές των Τουρκοκυπρίων με την ΕΕ, η Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίζεται έτοιμη να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας και να ανοίξει λιμάνια και αεροδρόμια στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη. Θα φανεί, έτσι, ότι προχωράει σε βήματα προσέγγισης, όταν επί της ουσίας θα έχει κερδίσει μια πρώτη και εκκωφαντική αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Εκλογές στα Κατεχόμενα

Αναφορικά με τις «εκλογές» στα Κατεχόμενα, όπου οι βασικοί υποψήφιοι είναι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο Ντερβίς Ερογλου, τόσο ο Γ. Παπανδρέου, όσο και ο Δ. Χριστόφιας τόνισαν ότι «σε καμιά περίπτωση μια ενδεχόμενη αλλαγή ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων δε θα πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από μηδενική βάση».

«Μετά από απευθείας συνομιλίες 18 μηνών για τη δημιουργία μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια ιθαγένεια και μια κυριαρχία», δεν μπορούμε να αρχίσουμε από μηδενική βάση, τόνισε ο Δ. Χριστόφιας, ξεκαθαρίζοντας ότι δε θα δεχτεί συζήτηση από το μηδέν με μια στρεβλή θέση ότι διαπραγματεύονται δυο κράτη που πρέπει να συνάψουν σχέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χτες συζητήθηκε και η φημολογούμενη κίνηση του Τ. Ερντογάν για μονομερή απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Μια κίνηση που εδράζεται στους γενικότερους σχεδιασμούς των Τούρκων περί αμοιβαίων κινήσεων καλής θέλησης των δύο πλευρών, με στόχο να διαπραγματευτούν από ισχυρότερη θέση για το Αιγαίο.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, ο οποίος τις επόμενες μέρες θα μεταβεί στην Τουρκία, όπου θα συναντηθεί με τον Τ. Ερντογάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ