ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 14 Δεκέμβρη 2014
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συναγερμός για να αποτρέψουμε τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό

Συνέντευξη με το Θωμά Κακκαβά, στέλεχος του ΠΑΜΕ

Για τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό, τα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου για παραπέρα ανατροπές και την απάντηση που πρέπει να δώσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Θωμά Κακκαβά, στέλεχος του ΠΑΜΕ.

***

-- Ποιες είναι οι βασικές ανατροπές που σχεδιάζει η κυβέρνηση σ' αυτόν το νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης;

-- Κατ' εφαρμογή της νομοθεσίας που έχει ψηφιστεί μέχρι σήμερα, αλλά και όσων σχεδιάζουν για το επόμενο διάστημα, μπορούμε να συνοψίσουμε ως εξής τις βασικές ανατροπές, με τις οποίες θα βρεθούν αντιμέτωποι οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι το αμέσως επόμενο διάστημα:

Από τις αρχές του 2015 θα επιχειρηθεί νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις, ενώ ήδη συζητούν για νέες μειώσεις σε όλες τις συντάξεις, μειώνοντας ξανά τους συντελεστές αναπλήρωσης. Στόχος είναι ό,τι ισχύει για τις επικουρικές συντάξεις να επεκταθεί και στην κύρια σύνταξη, να μην υπάρχει καμία ουσιαστική συμμετοχή και εγγύηση του κράτους αλλά συνεχής μείωση συντάξεων.

Σχεδιάζουν ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο θα λειτουργεί όπως τα εξατομικευμένα και «ανταποδοτικά» ασφαλιστικά συμβόλαια που πουλάνε οι ιδιωτικές εταιρείες. Ενα σύστημα στο οποίο δε θα υπάρχουν ούτε αυτά τα κατώτερα όρια συντάξεων που έχουμε σήμερα. Οπως, για παράδειγμα, στο ΙΚΑ, όπου με 4.500 ένσημα (15 έτη) οι ασφαλισμένοι δικαιούνται πλήρη σύνταξη 487 ευρώ στα 67.

Ο Θωμάς Κακκαβάς
Ο Θωμάς Κακκαβάς
Στόχος τους είναι να πέσουν οι κατώτερες συντάξεις στο ύψος του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», που θα ρίξει συνολικά προς τα κάτω μισθούς και συντάξεις. Σκοπεύουν να κατεβάσουν την κατώτατη σύνταξη στα όρια των 200 και 300 ευρώ για όσους θα έχουν λιγότερα από 4.500 ένσημα.

Συναφής με τα παραπάνω είναι και ο στόχος τους να αυξήσουν τον ελάχιστο αριθμό ενσήμων για σύνταξη από τα 4.500 στα 6.000 ένσημα!

-- Ποιοι θίγονται κυρίως από τις ανατροπές που συζητιούνται τώρα;

-- Στην πραγματικότητα, κανείς δε μένει στο απυρόβλητο. Αν αυξηθούν τα ελάχιστα ένσημα στα 6.000, για τους γεννημένους μετά το 1970, όπως ακούγεται, δηλαδή στα 20 έτη ασφάλισης, χιλιάδες ασφαλισμένες-οι θα δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο να κατοχυρώσουν το δικαίωμα στη συνταξιοδότηση.

Με αυτόν τον τρόπο, αν ληφθούν υπόψη τα στοιχεία της μελέτης του ΚΕΠΠΕ, ένα μεγάλο μέρος των σημερινών ασφαλισμένων, κοντά στο 50%, που έχουν γεννηθεί μετά το 1970, βγαίνουν εκτός σύνταξης. Και αυτό επειδή, ακόμα και αν συμπληρώσουν το ηλικιακό όριο που ισχύει σήμερα και είναι το 67ο έτος, δε θα έχουν συμπληρώσει τα αναγκαία ένσημα, που αυξάνονται σε 6.000. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση για εργαζόμενες και εργαζόμενους σε βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Αυτή που πλήττεται ιδιαίτερα είναι η νέα γενιά, για τον επιπλέον λόγο ότι η ανεργία παγιώνεται σε πολύ ψηλά επίπεδα, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις κάνουν θραύση, η εκ περιτροπής εργασία επεκτείνεται. Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, ένα μεγάλο μέρος της σημερινής γενιάς των εργαζομένων θα βρεθεί εκτός κοινωνικής ασφάλισης.

Επίσης, κανείς εποχικός, άνεργος, ή νέος που εργάζεται με 2ωρα, 3ωρα ή σε προγράμματα απασχόλησης δε θα πάρει ποτέ σύνταξη! Για παράδειγμα, αν κάποιος εργαζόμενος στον τουρισμό συμπληρώνει 150 ένσημα το χρόνο, θα θέλει 40 χρόνια για να πιάσει τα 6.000. Ο οικοδόμος με 120 ένσημα το χρόνο, θα χρειαστεί 50 χρόνια. Ο ηθοποιός με 100 ένσημα το χρόνο, θα χρειαστεί 60 χρόνια δουλειάς!

Εδώ πρέπει να πούμε ότι η κατάσταση δεν είναι καλύτερη για τους σημερινούς συνταξιούχους. Να αναφέρω μόνο ότι το ΕΚΑΣ αποψιλώνεται και άλλο με την εισαγωγή νέας κλίμακας, με χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια, με αποτέλεσμα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι να χάσουν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του εισοδήματός τους, καθώς θα ξεπερνούν το ετήσιο εισοδηματικό κριτήριο.

Ανάλογες σαρωτικές αλλαγές θα γίνουν και σε όλα τα επιδόματα, ξεκινώντας από το 2015. Θα αφορούν σε όλα τα προνοιακά, με την εισαγωγή νέων κλιμάκων, με χαμηλότερα εισοδηματικά κριτήρια. Θυμίζω, τέλος, ότι οι κύριες συντάξεις είναι ήδη «παγωμένες» έως και το 2018, όταν, ακόμα και με βάση τα δικά τους στοιχεία, δηλαδή την εκτίμηση για το ΑΕΠ και το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, στην τριετία 2016 - 2018 οι συντάξεις θα έπρεπε να αυξηθούν αθροιστικά περίπου 10%.

-- Τις ίδιες αντιδραστικές αλλαγές βλέπουμε όμως και στον τομέα της Υγείας...

-- Πράγματι, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της κρατικής συμμετοχής στις δαπάνες Υγείας, οδηγούν σε ένα ελάχιστο, υποβαθμισμένο επίπεδο παροχών Υγείας για όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς γίνεται και με τη βασική - προνοιακή σύνταξη. Θέλουν να εξαρτιέται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τα ένσημα που θα έχει ο κάθε ασφαλισμένος.

Μετατρέπουν με αυτόν τον τρόπο την πλήρη παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε είδος πολυτελείας. Κανείς δε θα έχει ασφάλιση για τον εαυτό του και τα παιδιά του, τη δυνατότητα δηλαδή να καλύπτει τις στοιχειώδης ανάγκες της οικογένειάς του για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η πλειοψηφία των εργαζόμενων δε θα μπορεί ούτε να αρρωστήσει, γιατί δε θα πληρώνεται ή θα παίρνει ψίχουλα, άρα αντίστοιχου επιπέδου θα είναι και οι παροχές που θα δικαιούται από το κρατικό σύστημα της Υγείας.

-- Ποιος είναι τελικά ο στόχος κυβέρνησης και εργοδοσίας σε ό,τι αφορά την Κοινωνική Ασφάλιση;

-- Για την κατάσταση στην κοινωνική ασφάλιση, στην Υγεία και στην Πρόνοια υπεύθυνη είναι η πολιτική υπέρ του κεφαλαίου, οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το 1980 και ιδιαίτερα την περίοδο της κρίσης, για να απαλλάξουν την εργοδοσία και το κράτος από το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος» και να μειώσουν έτσι την τιμή της εργατικής δύναμης.

Βασική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης -που προκύπτει σαφέστατα από τη «Λευκή Βίβλο» και άλλες πολλές αποφάσεις- είναι η παραπέρα συρρίκνωση των «δημόσιων» συστημάτων ασφάλισης και Υγείας, με περιορισμό σε παροχές προνοιακού χαρακτήρα, δηλαδή ένα επίδομα, με ταυτόχρονη επέκταση και κυριαρχία των ιδιωτικών συστημάτων ασφάλισης και Υγείας. Είναι πολύ μεγάλες οι ευθύνες των πολιτικών δυνάμεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που από τη δεκαετία του 1980 προώθησαν όλες τις αντιασφαλιστικές ανατροπές στην Ελλάδα και τα ψήφισαν στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ευθύνη, όμως, έχουν και οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει κριτική στην κυβέρνηση για τη μείωση στις κύριες συντάξεις, καταδικάζει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης αλλά δε λέει κουβέντα για τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις κατευθύνσεις της για μετατροπή της κύριας σύνταξης σε προνοιακή, για την κατάργηση της επικουρικής σύνταξης και την ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης, την αύξηση των ορίων ηλικίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβει, αποπροσανατολίζει και καλλιεργεί αυταπάτες, ενώ γνωρίζει ότι οι ανατροπές ξεκίνησαν πριν από τα μνημόνια, εφαρμόζονται και σε χώρες χωρίς μνημόνια, γιατί είναι ανάγκη του κεφαλαίου και ξεκίνησαν πολύ πριν την κρίση, σε περίοδο υψηλής καπιταλιστικής ανάπτυξης και κερδοφορίας.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί και δε θέλει να δεσμευτεί για την άμεση κατάργηση του συνόλου των αντιασφαλιστικών νόμων σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση. Εχει οδηγό του και δεσμεύεται από τις αποφάσεις της ΕΕ, που περιλαμβάνει η στρατηγική «Ευρώπη 2020» και η «Λευκή Βίβλος» για τις συντάξεις.

-- Υπάρχει άλλος δρόμος και τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι;

-- Σήμερα η αύξηση του πλούτου, η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας έχουν δημιουργήσει τη βάση για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να έχουν όλοι πλήρη ασφαλιστική κάλυψη σε Υγεία - Πρόνοια, με δωρεάν παροχές υψηλού επιπέδου και συντάξεις στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

Αυτή η πραγματικότητα είναι που πρέπει να καθορίζει την πάλη των εργαζόμενων, των συνταξιούχων, των άνεργων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των γυναικών και της νεολαίας, επειδή το θέμα της Κοινωνικής Ασφάλισης τους αφορά όλους.

Το ΠΑΜΕ έχει σημάνει συναγερμό και έχει χαρακτηρίσει αιτία πολέμου κάθε προσπάθεια να υπάρξουν νέες αντιδραστικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Από αυτήν τη σκοπιά, οι εξελίξεις με την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ο καυγάς για το πάπλωμα της διακυβέρνησης, δεν πρέπει να συσκοτίσει τον πραγματικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν για μια ακόμη φορά ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι, ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθούν τελικά τα πράγματα.

Και για όσους προσπαθούν να δηλητηριάσουν τις λαϊκές συνειδήσεις ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον καπιταλιστικό μονόδρομο της φτώχειας και της εξαθλίωσης, τους θυμίζουμε ότι στις χώρες που οικοδομούσαν σοσιαλισμό, ήδη από το 1960, οι γυναίκες είχαν σύνταξη στα 55 και οι άντρες στα 60. Ολοι είχαν μόνιμη δουλειά, εντελώς δωρεάν κοινωνικές παροχές, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, βρεφονηπιακούς σταθμούς. Αποδείχτηκε δηλαδή ότι μόνο μια άλλη, κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, μπορεί να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων και του λαού.


Νέα κινητοποίηση των συνταξιούχων

Με νέα κινητοποίηση την Πέμπτη 18 Δεκέμβρη, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης συνεχίζουν τον αγώνα για το Ασφαλιστικό οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - OAEE- ΝΑΤ - ΟΤΑ - ΤΑΕ - ΟΑΕΕ. Οι συνταξιούχοι θα κάνουν πορεία μέχρι το υπουργείο Εργασίας, όπου θα απαιτήσουν να συναντηθούν με τον υπουργό, που οκτώ μήνες αρνείται να δεχτεί αντιπροσωπεία τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ