ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Γενάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εντονη κινητικότητα στα εκκλησιαστικά

Εντονη κινητικότητα παρατηρείται τελευταία στα εκκλησιαστικά πράγματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Ορισμένες, μάλιστα, πτυχές αυτής της κινητικότητας δεν είναι, ίσως, ώριμο να εξηγηθούν ακόμη. Ενώ, λοιπόν, ο αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Δημήτριος πραγματοποιούσε συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, οι Ισραηλινοί δεν αναγνώριζαν το νέο πατριάρχη Ιεροσολύμων Ειρηναίο και οι Χριστόδουλος και Καλλίνικος συνέχιζαν τις γνωστές πια έριδες.

Οι συναντήσεις του Δημήτριου

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής Δημήτριος είχε χθες κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Κ. Σημίτης ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής για τη συμβολή του στην προετοιμασία του ταξιδιού του στις ΗΠΑ. Συζητήθηκε ακόμη η δυνατότητα καλύτερης συνεργασίας του «εθνικού κέντρου» με τους ομογενείς και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της «αρνητικής εικόνας» που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα στο θέμα της τρομοκρατίας. Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών, τον πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων.

Η Αλέκα Παπαρήγα

Μετά τη συνάντησή της με τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, δήλωσε: «Είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια ανταλλαγή απόψεων και για τους Ελληνες που ζουν στην Αμερική. Είχαμε την ευκαιρία να προβάλουμε τις θέσεις μας για τις συνέπειες από το τρομοκρατικό χτύπημα.

Εμείς δεν είμαστε μια δύναμη αντιαμερικανική, γιατί αντιαμερικανισμός σημαίνει να μισείς ένα λαό. Εμείς είμαστε αντίθετοι με την πολιτική των ΗΠΑ. Πρέπει να υπάρξει κοινή συνεργασία, με όλους τους λαούς, όχι μόνο τον αμερικανικό, για σοβαρά ζητήματα. Πρέπει να υπάρξει κοινή συνεργασία και δράση για την αντιμετώπιση του πολέμου, γιατί ο πόλεμος δεν έχει μόνο αντίκτυπο στο λαό της Αμερικής, αλλά και στους υπόλοιπους λαούς».

Δεν αναγνωρίζει τον Ειρηναίο η ισραηλινή κυβέρνηση

Αρνείται η ισραηλινή κυβέρνηση να αναγνωρίσει το νέο πατριάρχη Ιεροσολύμων της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, Ειρηναίο. Σύμφωνα με τα εκτενή άρθρα που φιλοξένησε την Κυριακή ο ισραηλινός Τύπος, η ισραηλινή ηγεσία εκτιμά ακόμη και ως «κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια» το νέο πατριάρχη. Αφορμή της στάσης αυτής φαίνεται να είναι το ίδιο θέμα που έχει αιματοκυλήσει την περιοχή ολόκληρη: Η κατοχή γης.

Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο κατέχει σημαντικότατες εκτάσεις γης, τόσο στα παλαιστινιακά, όσο και στα ισραηλινά εδάφη. Μάλιστα, ολόκληρη η περιοχή γύρω από το ισραηλινό Κοινοβούλιο, στην Ιερουσαλήμ, ανήκει στο Πατριαρχείο, όπως και ο θύλακας, όπου κατοικούν εβραίοι, στην ανατολική Ιερουσαλήμ υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ανάμεσα σε Παλαιστινίους. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό αρθρογράφο Ντάνι Ρουμπινστάιν, της ισραηλινής «Χααρέτζ», αυτό που σήμανε συναγερμό για την ισραηλινή ηγεσία ήταν η πρώτη κίνηση του νέου πατριάρχη, που δεν ήταν άλλη από την πραγματοποίηση ελέγχου στη γη του Πατριαρχείου.

«Η ισραηλινή ηγεσία θεωρεί ότι είναι πολύ ανεξάρτητος, πρόθυμος να έχει στενή φιλία ακόμη και τον Αραφάτ, ενώ δεν έχει κρύψει τη συμπάθεια και την κατανόησή του για το παλαιστινιακό ζήτημα», τονίζει ο αρθρογράφος, καταλήγοντας ότι «οι ισραηλινοί φόβοι εστιάζονται στο ενδεχόμενο η συμπάθεια αυτή να επηρεάσει την οποιαδήποτε απόφασή του σχετικά με την εκμετάλλευση και την τύχη της γης του Πατριαρχείου προς όφελος των Παλαιστινίων».

Από την άλλη πλευρά, μιλώντας εκ μέρους του Πατριαρχείου, ο αρχιεπίσκοπος Αρίσταρχος υπογράμμιζε ότι το Πατριαρχείο δε θέλει να κάνει τη ζωή των Ισραηλινών δύσκολη, αλλά μόνο να αποκτήσει μια καλή εικόνα για το τι γίνεται στη γη του. Μέσα από τους δικηγόρους του, επιθυμεί να δει ποια συμφωνητικά ισχύουν ακόμη, ποια έχουν λήξει, πώς αξιοποιείται η γη του, τι ενοίκια δικαιούται να λαμβάνει κλπ. Παρ' όλα αυτά, προς στιγμήν, η ισραηλινή ηγεσία δε φαίνεται να αλλάζει στάση.

«Σπασμένο τηλέφωνο» Χριστόδουλου - Καλλίνικου

Στο μεταξύ, σε ...«σπασμένο τηλέφωνο» εξελίχθηκε η περιβόητη τηλεφωνική επικοινωνία της Παρασκευής, μεταξύ του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και του μητροπολίτη Πειραιά Καλλίνικου, οι σχέσεις των οποίων το τελευταίο διάστημα έχουν διαταραχτεί. Η όλη αντιπαράθεση επικεντρώνεται στο ρόλο και τις δηλώσεις του συμβούλου επικοινωνίας του αρχιεπισκόπου Σ. Τζούμα.

Ετσι, ο μητροπολίτης Πειραιά έδωσε τη δική του εκδοχή για την τηλεφωνική συνομιλία του με τον αρχιεπίσκοπο, υποστηρίζοντας ότι ο αρχιεπίσκοπος «καταδίκασε απερίφραστα τα όσα είπε και έγραψε» ο σύμβουλός του Σ. Τζούμας και «τα καταδίκασε κατ' επανάληψη, λέγοντας ότι δε συμφωνεί, ότι είναι κατά παράβαση δικής του εντολής» και συμπλήρωσε ότι δεν ανήκει στην αντιπολίτευση, ούτε είναι εχθρός του αρχιεπισκόπου. Λίγο αργότερα, ο σύμβουλος του αρχιεπισκόπου υποστήριζε ότι ποτέ ως σήμερα δεν έχει εκτοξεύσει ύβρεις και ότι είναι, όμως, αναφαίρετο δικαίωμά του να υπερασπίζεται τον εαυτό του, ενώ κατηγορεί τον μητροπολίτη Πειραιά ότι κινείται από σκοπιμότητα και εγωισμό.

«ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΕΛΛΗΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ»
Νέα εξεταστική επιτροπή ζητάει η ΝΔ

Για μία ακόμα φορά η ΝΔ επαναφέρει στη Βουλή το θέμα των παράνομων «ελληνοποιήσεων» και την επίπτωση που είχαν στις εκλογές του Απρίλη του 2000, ζητώντας εκ νέου τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Ανάλογη πρόταση που είχε απορριφθεί είχε καταθέσει και το Φλεβάρη του 2001.

Η πρόταση υπογράφεται από το σύνολο των βουλευτών της ΝΔ και η επαναφορά του ζητήματος δικαιολογείται με το επιχείρημα ότι μετά την απόρριψη της περσινής πρότασης είδαν το φως της δημοσιότητας δύο «σημαντικότατα στοιχεία».

Το πρώτο είναι το πόρισμα της ΕΔΕ του διπλωματικού υπαλλήλου Χ. Δημητρίου, μέσα από το οποίο - σύμφωνα με τη ΝΔ - προκύπτει ανάγλυφα και η έκταση των παράνομων «ελληνοποιήσεων», αλλά και η ανάγκη περαιτέρω έρευνας του θέματος. Το δεύτερο και κυριότερο κατά τη ΝΔ είναι το πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης του εισαγγελέα Ι. Ντογιάκου, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή και στο οποίο διαπιστώνεται ποινική ευθύνη υπουργών και υφυπουργών για το θέμα.

Για να μην κατηγορηθούν ότι εξαιρούν την περίοδο Μητσοτάκη από τη σχετική έρευνα, οι βουλευτές της ΝΔ ζητούν η έρευνα των παράνομων «ελληνοποιήσεων» να περιλαμβάνει το χρονικό διάστημα από το 1990 μέχρι και τις εκλογές της 9ης Απρίλη 2000.

Η πρόταση θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και για να εγκριθεί απαιτείται πλειοψηφία που δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 120 βουλευτών.

Η προϊστορία του «ενιαίου χώρου» στο Αιγαίο

Την πάγια επιδίωξη των Αμερικανών, από την εποχή του δόγματος Τρούμαν, για «ενιαίο χώρο» του Αιγαίου, υπό τη δική τους επικυριαρχία με τη σημαία του ΝΑΤΟ και με την Τουρκία να έχει τον πρώτο ρόλο έναντι της Ελλάδας, επιδίωξη που τελευταία εκδηλώθηκε με την απάλειψη των θαλάσσιων συνόρων του Αιγαίου από τους αμερικανονατοϊκούς χάρτες, περιγράφει με άρθρο του στο «Εθνος της Κυριακής» ο Κ. Κουβελιώτης, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ. Στο άρθρο με τον τίτλο «Μισό Αιώνα "χτίζουν" το "Αιγαίο χωρίς σύνορα"» επισημαίνει ότι με βάση τις απόρρητες εκθέσεις του Εθνικού Συμβουλίου των ΗΠΑ και του Πανταγώνου που έγιναν στην περίοδο 1946-1949 και που το περιεχόμενό τους δημοσιεύτηκε το 1979 στο επιστημονικό σύγγραμμα «Journal of the Hellenic Diaspora»: «Η ίδια η φιλοσοφία του δόγματος Τρούμαν, που εξομοίωνε την Ελλάδα και την Τουρκία, στηριζόταν σε δύο άρρηκτα συνυφασμένες μεταξύ τους αντιλήψεις: Πρώτον, ότι οι επικράτειες των δύο χωρών αποτελούν για την αμερικανική στρατηγική ένα "ενιαίο σύνολο" και δεύτερον, ότι από τις δύο επικράτειες η πιο σημαντική για την Ουάσιγκτον ήταν αυτή της Τουρκίας». Και παρακάτω ο αρθρογράφος αναφέρει: «Η βασική ΝΑΤΟική αντίληψη ότι ο χώρος της Ελλάδας και της Τουρκίας αποτελούν ένα αδιαίρετο γεωστρατηγικό σύνολο άκρως απαραίτητο για την ασφάλεια της Δύσης, εκφράστηκε δύο ολόκληρα χρόνια πριν από την ίδρυση της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας αυτής καθ' αυτής από τον ίδιο τον Πρόεδρο Τρούμαν κατά την εξαγγελία του Δόγματος που φέρει το όνομά του ενώπιον του Κογκρέσου στις 12 Μαρτίου 1947».

Κρουνοί... ενημέρωσης από τον ΥΠΕΞ

Τα «νέα» από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ σκοπεύει να μεταφέρει στα κόμματα της αντιπολίτευσης ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, ο οποίος χτες το βράδυ ενημέρωσε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Με αυτή την προβολή των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, η κυβέρνηση, όπως εκτιμούν παράγοντες του ΥΠΕΞ, επιδιώκει να αποφύγει μια Ερώτηση στη Βουλή, όπου η συζήτηση θα μπορούσε να εξελιχθεί με δυσάρεστο τρόπο και να περιοριστεί η εικόνα της «επιτυχούς επίσκεψης» που καλλιέργησε ο κυβερνητικός προπαγανδιστικός μηχανισμός.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών δε θα αποφύγει εντελώς τη συζήτηση στη Βουλή, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, ο Γ. Παπανδρέου θα ενημερώσει για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον τη Μόνιμη Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων και Αμυνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ