ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ
Αγωνιστική κινητοποίηση των ανθρακωρύχων

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Δεκαπέντε μέρες συνεχίζεται η αντιπαράθεση Αστυνομίας και ανθρακωρύχων στην πόλη Κεντάου της νότιας περιοχής του Καζαχστάν, οι οποίοι ξεκίνησαν την 1η Οκτώβρη πορεία διαμαρτυρίας προς την πρωτεύουσα της Δημοκρατίας Αλμά - Ατά. Επρεπε να διασχίσουν 900 χλμ., αλλά στο 32ο χλμ. στη γέφυρα της διώρυγας Τουρκεστάνο - Αρίς τους έκλεισαν το δρόμο αστυνομικές δυνάμεις. Μετά κατέφτασαν εκεί πυροσβεστικά οχήματα με αντλίες νερού. Για την κατάσταση που επικρατεί στον τόπο της πορείας, επικοινωνήσαμε τηλεφωνικώς με τον αντιπρόεδρο του Σοβιέτ του Εργατικού Κινήματος του Καζαχστάν, Γιούρι Βινκόφ.

"Η κινητοποίηση συνεχίζεται, κάτι περισσότερο, συμμετέχουν τώρα σ' αυτή πάνω από 1.500 ανθρακωρύχοι. Οι αρχές απέσυραν τα πυροσβεστικά οχήματα και τις ειδικές δυνάμεις, αλλά η Αστυνομία εμποδίζει τους απεργούς να περάσουν στην αντίπερα όχθη της διώρυγας. Ηρθε εκπρόσωπος του Προέδρου, αλλά οι συνομιλίες μαζί του δεν ικανοποίησαν τους εργάτες. Θέλω να υπογραμμίσω ότι οι περισσότεροι μετέχοντες στην πορεία είναι Καζάχοι εργάτες, διότι σ' αυτή την περιοχή της χώρας η πλειονότητα των κατοίκων είναι Καζάχοι. Γιατί το τονίζω αυτό; Διότι πέρα από τα όρια του Καζαχστάν διαδίδεται ότι πρόκειται για κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας του ρωσόφωνου πληθυσμού κατά του περιορισμού των δικαιωμάτων τους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για κοινές εκδηλώσεις των εργαζομένων διαφόρων εθνοτήτων κατά του περιορισμού των βασικών πολιτικών, οικονομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Σκεφτείτε μόνο ότι η βασική μάζα των εργαζομένων του Κεντάου δεν έχουν πάρει τους μισθούς ήδη ολόκληρο χρόνο και ορισμένοι ενάμιση ή και τρία χρόνια! Το συνολικό χρέος του κράτους για τους μισθούς υπερβαίνει τα 100.000.000 τένγκε" (1 δολάριο = 75,55 τένγκε).

Το Σάββατο, 11 Οκτώβρη, 100 διαδηλωτές κήρυξαν απεργία πείνας, την Κυριακή προσχώρησαν άλλοι 100 ανθρακωρύχοι και τη Δευτέρα 200. Οι διαδηλωτές, εκτός από την καταβολή των μισθών, εκφράζουν τη δυσπιστία τους στον Πρόεδρο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ και απαιτούν την παραίτηση του επικεφαλής της διοίκησης της νότιας περιοχής του Καζαχστάν και του διευθυντή της εταιρίας "Ρίβερ Ιντερνέσιοναλ". Οι εργάτες δεν ξέρουν σε ποιον ανήκει αυτή η εταιρία, που έχει αρπάξει πολλές επιχειρήσεις της πόλης. Τέλος, όπως έγινε γνωστό, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός στέλνει στην Αλμά - Ατά ανθρωπιστική βοήθεια για τους μετέχοντες στην πορεία, κυρίως για κείνους που έχουν κηρύξει απεργία πείνας. Οι τελευταίοι, όμως, αποφάσισαν να δοθεί όλη η βοήθεια στα παιδιά και να συνεχίσουν την απεργία πείνας.

ΚΟΝΓΚΟ
Εμπάργκο του ΟΗΕ για ανάσχεση του εμφύλιου;

ΜΠΡΑΖΑΒΙΛ.-

Εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων ετοιμάζεται να επιβάλλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε βάρος του Κονγκό, ενώ επιπλέον μελετάται η πιθανή ανάπτυξη πολυεθνικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Βασική αφορμή η όξυνση των συρράξεων ανάμεσα στις δυνάμεις του προέδρου Πασκάλ Λισούπα και του στρατηγού Ντενίς Σάσου - Νγκουέσο, που μαίνονται από τις 5 Ιούνη, αλλά και η έντονα φημολογούμενη ανάμειξη της Αγκόλας με στρατεύματα στην εμφύλια διαμάχη του Κονγκό.

Εξάλλου, το Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε τις αντίπαλες παρατάξεις να σεβαστούν την κατάπαυση του πυρός που υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα και να κάνουν "τα πρώτα βήματα για μια πολιτική επίλυση της διαμάχης". Τέλος, ζήτησε από τις γειτονικές χώρες να αποσύρουν τις δυνάμεις που έχουν στείλει στη Δημοκρατία του Κονγκό και να αποφύγουν να επέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της χώρας. Ο κίνδυνος επέκτασης του εμφύλιου πολέμου στο Κονγκό στις γειτονικές μ' αυτήν χώρες είναι ανοιχτός, καθώς, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, πίσω από τη σύρραξη αυτή κρύβονται πρώην υποστηριχτές του Ζαϊρινού δικτάτορα Μομπούτου Σέσε Σέκο που επιχειρούν να προκαλέσουν σε αντιπαράθεση και τελικά την ανάμειξη των δυνάμεων του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Λόρεντ Καμπιλά. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές της βδομάδας ο εμφύλιος πόλεμος στο Κονγκό (με πρωτεύουσα το Μπραζαβίλ) έχει ξεπεράσει τα σύνορα, καθώς βροχή οβίδων έπεσε και στις περιοχές του ποταμού Κονγκό που ανήκουν γεωγραφικά στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, ακόμη και στην πρωτεύουσα Κινσάσα, λίγα μόλις μέτρα από το προεδρικό μέγαρο!

Στην πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, περί επιβολής εμπάργκο στο Κονγκό συμπεριλαμβάνεται η συγκρότηση μίας ομάδας περίπου 100 στρατιωτών που προτείνεται να μεταβεί πρώτα στην πρωτεύουσα της Γκαμπόν, Λιμπρεβίλ, προκειμένου να ετοιμάσει την παροχή βοήθειας στις αντιμαχόμενες πλευρές του Κονγκό, σε περίπτωση που αυτές αποφασίσουν σοβαρά να θέσουν σε εφαρμογή μια αξιόπιστη συμφωνία εκεχειρίας. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρόταση φαίνεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να σκοντάφτει στην άρνηση των Αμερικανών να πάρουν μέρος σε νέες στρατιωτικές αποστολές στην Αφρική, μιας που από το 1994 ο Πρόεδρος Κλίντον έχει κάνει σαφές ότι η ανάμειξη των δυνάμεων των ΗΠΑ σε τέτοιες περιπτώσεις θα περιοριστεί στο ελάχιστο.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Στην πρωτεύουσα ο εμφύλιος...

ΚΟΛΟΜΠΟ.-

Απροσδόκητα, και για πρώτη φορά φέτος, οι αυτονομιστές αντάρτες Ταμίλ της Σρι Λάνκα μετέφεραν χτες τον πόλεμο που διεξάγουν εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων στην πρωτεύουσα της χώρας: οι τρεις βομβιστικές επιθέσεις τους και η έναρξη οδομαχιών στο Κολόμπο κόστισαν τις ζωές σε 15 ανθρώπους και τους τραυματισμούς άλλων 105, "συμπεριλαμβανομένων ξένων τουριστών", όπως μετέδωσε το "Associated Press".

Οι τέσσερις από τους νεκρούς ήταν φρουροί οι οποίοι πυροβολήθηκαν από τους αντάρτες, ενώ μετέβαιναν στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο "Γκαλαντάρι", προκειμένου να απενεργοποιήσουν έναν από τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο. Αλλοι τέσσερις νεκροί ήταν πολίτες που έτυχε να διέρχονται από τη σκηνή της επίθεσης.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται απέναντι από τα γραφεία που χρησιμοποιεί κάπου κάπου η Πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Τσαντρίκα Καμαρατούνγκα. Η Καμαρατούνγκα ήταν όμως εκείνη την ώρα στην προεδρική κατοικία, περίπου ένα χιλιόμετρο από το πεδίο όπου οι ταραχές ξέσπασαν.

Αν και η επίσημη εκδοχή είναι - μέχρι στιγμής - ότι οι πυροβολισμοί ακολούθησαν τις εκρήξεις, ένας Αμερικανός τουρίστας που βρισκόταν επιτόπου - και τραυματίστηκε - ισχυρίστηκε πως συνέβη ακριβώς το αντίστροφο.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής Πρεσβείας πρόσθεσε ότι άλλοι έξι Αμερικανοί τραυματίστηκαν ελαφρά.

Η μέθοδος της επίθεσης - τα παγιδευμένα αυτοκίνητα - αποτελεί κατά τις αρχές "σήμα κατατεθέν" της οργάνωσης των Τίγρεων, η οποία μάχεται από το 1983 για την αυτονομία των Ταμίλ. Πάντως, όπως μετέδωσε το BBC οι Ταμίλ αρνήθηκαν να αναλάβουν την ευθύνη.

Από τον περασμένο Μάη οι Ταμίλ υφίστανται "σημαντικές απώλειες". Οι επίσημες αναφορές κάνουν λόγο για δύο χιλιάδες νεκρούς τους τελευταίους πέντε μήνες.

Η χτεσινή επίθεση έγινε μόλις 200 μέτρα από το σημείο της επίθεσης αυτοκτονίας του 1996, η οποία είχε κοστίσει τη ζωή σε 88 ανθρώπους. Συνολικά, πάνω από 50.000 έχουν χαθεί στον εμφύλιο...

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Δίκες και καταδίκες κατά των εξτρεμιστών

ΚΑΪΡΟ.-

Προσπάθεια να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις της διεθνούς κοινότητας για την αύξουσα δραστηριότητα των εξτρεμιστών ισλαμιστών καταβάλλει η αιγυπτιακή ηγεσία. Εληξε, χτες, η ομαδική δίκη 86 εξτρεμιστών ισλαμιστών, ενώ την ίδια στιγμή άρχιζε άλλη μια δίκη της αντιπολιτευτικής εφημερίδας "Αλ Σχάαμπ", που στηρίζει το, ισλαμικής κατεύθυνσης, Εργατικό Κόμμα.

Σε θάνατο καταδικάστηκαν από στρατοδικείο του Καϊρου 3 στελέχη της εξτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης "Τζιχάντ", εκ των οποίων οι δύο δεν έχουν ακόμη συλληφθεί, καθώς κρίθηκαν ένοχοι για δολοφονικές επιθέσεις ή απόπειρες δολοφονίας και για βομβιστικές επιθέσεις εναντίον ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας και δημοσίων ή πολιτικών προσώπων. Ποινές από 2 χρόνια μέχρι ισόβια μοιράστηκαν και σε άλλους 52 εξτρεμιστές ισλαμιστές, ενώ 31 από τους κατηγορουμένους αθωώθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι. Σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές ασφαλείας, η μαζική δίκη των 86 εξτρεμιστών αποτελεί ένα αποφασιστικό χτύπημα στην οργάνωση "Τζιχάντ", μία από τις κυριότερες εξτρεμιστικές ισλαμικές οργανώσεις της χώρας, η οποία ανέλαβε και την ευθύνη για τη δολοφονία του Προέδρου Ανουάρ Σαντάτ το 1981.

Την ίδια στιγμή, σε αστικό δικαστήριο άρχιζε η δίκη του εκδότη, τεσσάρων δημοσιογράφων και ενός σκιτσογράφου της αντιπολιτευτικής εφημερίδας "Αλ Σχάαμπ", με την κατηγορία της δυσφήμισης του υπουργού Εσωτερικών, Χασάν ελ Αλφι. Η εφημερίδα αρθρογραφεί συνεχόμενα κατά του υπουργού Εσωτερικών, Χασάν ελ Αλφι, τον οποίον κατηγορεί για υπεξαίρεση χρημάτων, για παροχή προστασίας σε εμπόρους ναρκωτικών και για σύναψη συμφωνιών με φυλακισμένους για καταχρήσεις και εκβιασμούς, αγνοώντας σχετική απόφαση της αιγυπτιακής κυβέρνησης. Η δίκη, που άρχισε κάτω από αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, αναβλήθηκε τελικά για τις 10 Νοεμβρίου και αν τελικά οι κατηγορούμενοι καταδικαστούν αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης 2 χρόνων και χρηματικό πρόστιμο.

Η δίκη της "αλ Σχάαμπ" παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αιγυπτιακή κοινή γνώμη, καθώς πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Αιγύπτου που έρχεται σε αντιπαράθεση με τον ισχυρό άνδρα της αιγυπτιακής κυβέρνησης, τον Χασάν ελ Αλφι, που, εκτός των άλλων, είναι υπεύθυνος για την εκστρατεία κατά των ισλαμιστών εξτρεμιστών. Ηδη τον περασμένο Ιούλιο, ο εκδότης της "Αλ Σχάαμπ" καταδικάστηκε σε 2 χρόνια φυλάκισης και 600 δολάρια πρόστιμο, απόφαση την οποία έχει εφεσιβάλλει, κατηγορούμενος για δυσφήμιση των δύο γιων του ελ Αλφι.

Σκηνές απο το κέντρο της πρωτεύουσας...

Σκηνές από το κέντρο της πρωτεύουσας...

ΠΟΛΩΝΙΑ
"Ανευρέθη" πρωθυπουργός!

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-

Ο ακαδημαϊκός Γιέρζι Μπούζεκ, θα είναι ο υποψήφιος για το αξίωμα του πρωθυπουργού, μετά από την ανάλογη πρόταση του κόμματος της "Αλληλεγγύης για Εκλογική Δράση" που έγινε αποδεκτή και από το κόμμα της "Φιλελεύθερης Ενωσης" (UW).

Ο 57χρονος καθηγητής ήταν ομόφωνη επιλογή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αλληλεγγύης που εγκρίθηκε και από τον άλλο κυβερνητικό "μνηστήρα". Η απόφαση του AWS, το οποίο ήρθε πρώτο στις εκλογές του περασμένου μήνα εξασφαλίζοντας 201 έδρες - σε σύνολο 460 εδρών του πολωνικού Κοινοβουλίου - θα έπρεπε να εγκριθεί και από τη "Φιλελεύθερη Ενωση", που έχει 60 έδρες.

Ο Μπούζεκ, καθηγητής χημικής μηχανικής, ήταν ο κορυφαίος σύμβουλος στη διαμόρφωση της πολιτικής του AWS και επικεφαλής της αποτελούμενης από 140 μέλη ομάδας που εκπόνησε το πρόγραμμα του κόμματος πριν από τις εκλογές. Πολιτικοί αναλυτές, άσκησαν δριμύτατη κριτική στον ηγέτη της "Αλληλεγγύης" γιατί δε διεκδίκησε ο ίδιος το πρωθυπουργικό αξίωμα, μα το σκεπτικό ότι θα αποδυνάμωνε το διμερή κυβερνητικό συνασπισμό. Ενώ η εβδομαδιαία εφημερίδα "Πολίτικα" χαρακτήρισε την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Μπούζεκ: "Μία κυβέρνηση, δύο κόμματα, τρία αφεντικά".

Για το σχηματισμό όμως του κυβερνητικού σχήματος απομένουν πολλές ακόμα επαφές και διαβουλεύσεις, καθώς πολλές διαφωνίες έχουν προκύψει για τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΧΙΛΗ
Επτά νεκροί από σεισμό 6,8 Ρίχτερ

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.-

Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν καταπλακωμένοι κάτω από τα ερείπια σπιτιών που κατέρρευσαν από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε αργά το βράδυ της Τρίτης την κεντρική και βόρεια Χιλή. Ο υπουργός Εσωτερικών της Χιλής, Κάρλος Φιγκουερόα, δήλωσε ότι μεταξύ των νεκρών συμπεριλαμβάνεται και μια πενταμελής οικογένεια που θάφτηκε κάτω από τα ερείπια του σπιτιού της.

Ο σεισμός που είχε μέγεθος 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητός και σε περιοχές της Βολιβίας και της Αργεντινής, ενώ είχε διάρκεια, σχεδόν δύο λεπτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ