ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Μάρτη 2022
Σελ. /24
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Με πανελλαδικό συλλαλητήριο διεκδικούν τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής τους

Αύριο, στη 1 μ.μ. στην πλατεία Βάθης το πανελλαδικό παναγροτικό αγωνιστικό ραντεβού

Με οργανωτές τούς κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, που συντονίζουν τη δράση τους μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και με παρακαταθήκη τη μάχη που έδωσαν για τρεις βδομάδες σε 40 μπλόκα σε όλη τη χώρα, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας διαδηλώνουν με τα τρακτέρ τους αύριο στην Αθήνα.

Ηδη έχουν ναυλωθεί λεωφορεία σε πολλές περιοχές της χώρας, τα οποία θα ξεκινήσουν τα ξημερώματα της Παρασκευής για την Αθήνα, προκειμένου οι αγροτοκτηνοτρόφοι να βρίσκονται στη συγκέντρωση που έχει οριστεί στη 1 μ.μ. στην πλατεία Βάθης έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι αγώνες δεν αναστέλλονται

Με τη μαζική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο θα στείλουν το μήνυμα στην κυβέρνηση και τα κάθε λογής αστικά επιτελεία, που με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία απευθύνουν κηρύγματα «καταλλαγής» στον λαό, λέγοντάς του ότι «οι καιροί είναι κρίσιμοι, τώρα τα κεφάλια μέσα».

Θα κάνουν ξεκάθαρο ότι οι αγώνες δεν αναστέλλονται, αντίθετα χρειάζεται να ενισχυθούν ενάντια στις συνολικές επιπτώσεις του πολέμου, τις οποίες φορτώνεται ο λαός και κάνουν ακόμα πιο ζοφερή την ήδη δύσκολη κατάσταση που βιώνει.

Θα μεταφέρουν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους, κόντρα στην κυβερνητική αδιαλλαξία, που αποτυπώθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, με την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους, περιοριζόμενη σε ψίχουλα, με βάση τα «δημοσιονομικά δεδομένα».

Αιτήματα που η ικανοποίησή τους αποκτά πλέον επιτακτικό χαρακτήρα, για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν και φέτος και να ζήσουν αξιοπρεπώς αυτοί και οι οικογένειές τους, καθώς πλάι στα διαχρονικά προβλήματά τους προστίθενται οι επιπτώσεις από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι που θα βρεθούν αύριο στην Αθήνα, θα δώσουν απάντηση στην κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της, που τους χαρακτήριζαν «επαγγελματίες διαδηλωτές» και μιλούσαν για «εθιμικές κινητοποιήσεις» που γίνονται κάθε Φλεβάρη, επειδή τάχα οι αγρότες δεν έχουν δουλειές.

Θα επιβεβαιώσουν αυτό που έλεγαν όταν έφευγαν από τα μπλόκα, ότι δηλαδή ο αγώνας που δίνουν δεν είναι «μια κι έξω», αλλά απαιτείται συνεχής και πολύμορφη αναμέτρηση με την πολιτική που υλοποιούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, που στηρίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων προωθώντας τις κατευθύνσεις της ευρωενωσιακής ΚΑΠ.

Αλλωστε, κοινή πεποίθηση της πλειοψηφίας των αγροτών που θα διαδηλώσουν αύριο στην Αθήνα είναι ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Με τα πολυήμερα μπλόκα του προηγούμενου μήνα μπορεί να μην ικανοποιήθηκαν τα βασικά αιτήματά τους, ωστόσο ανάγκασαν την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα συνεχιστεί η μείωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα για το διάστημα Απρίλη - Οκτώβρη 2022. Επίσης, εκδόθηκαν νέα, μειωμένα τιμολόγια λογαριασμών από τη ΔΕΗ για την περίοδο Αυγούστου - Δεκέμβρη 2021. Δόθηκαν επιπλέον χρήματα για τη στήριξη των κτηνοτρόφων.

«Βρόγχος» το κόστος παραγωγής

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, συνολικά τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, βρίσκονται αντιμέτωποι με τις απανωτές αυξήσεις στην Ενέργεια και σε βασικά αγαθά, που προϋπήρχαν και εκτοξεύτηκαν με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Πληρώνουν έτσι τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας, την «πράσινη μετάβαση» και την πολεμική αντιπαράθεση για τα συμφέροντά τους.

Ειδικά αυτή την περίοδο, το υπέρογκο και διαρκώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής, σε συνδυασμό με την «εκτόξευση» των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης, σφίγγει τη θηλιά για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, που βλέπουν να εξανεμίζεται το εισόδημά τους και τα χρέη συνεχώς να αυξάνονται.

Οσο κι αν προσπαθεί η κυβέρνηση να πείσει τους αγροτοκτηνοτρόφους ότι έχει πάρει μέτρα στήριξης, η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν είναι ότι με τις τιμές που υπάρχουν αυτή την περίοδο στο πετρέλαιο, στα λιπάσματα, στο ρεύμα, στα αγροεφόδια, πολλοί από αυτούς δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν φέτος τα χωράφια τους.

Ενδεικτικά, τις τελευταίες 15 μέρες η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε από τα 1,58 ευρώ/λίτρο στα 2 ευρώ/λίτρο, αύξηση 26%. Η τιμή της μεγαβατώρας στο ρεύμα από 220 ευρώ στα 313 ευρώ, αύξηση 42%.

Στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές παρατηρούνται ελλείψεις αλλά και αυξήσεις στις τιμές εξαιτίας των μειωμένων προμηθειών πρώτων υλών. Τον Μάρτη του 2022, από 30-35 λεπτά το κιλό που πωλούνταν κατά μέσο όρο το πιο κοινό λίπασμα, η αμμωνία, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, πωλείται πλέον 1 ευρώ.

Τα προβλήματα με τις αυξήσεις στα λιπάσματα μπορούν να αποβούν μοιραία τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα, αφού αν οι παραγωγοί περιορίσουν τη χρήση θρεπτικών συστατικών, οι καλλιέργειες μπορεί να μην έχουν την ίδια απόδοση, αυξάνοντας τις ανησυχίες για την προσφορά αλλά και για τις τιμές των προϊόντων. Ηδη στα ράφια τα προϊόντα πουλιούνται 5 φορές ακριβότερα από την τιμή που τα πουλάει ο παραγωγός και θα αυξηθούν και άλλο.

Παραμένουν απροστάτευτοι από τις φυσικές καταστροφές

Την ίδια ώρα, χιλιάδες δενδροκαλλιεργητές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και άλλων περιοχών είδαν, τις προηγούμενες μέρες, τον παγετό να προκαλεί για άλλη μια φορά σημαντικές ζημιές σε πρώιμες δενδρώδεις καλλιέργειες.

Βερίκοκα, επιτραπέζια ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα και αμύγδαλα στη Χαλκιδική, στην Πέλλα, στην Ημαθία, στη Λάρισα και την Πελοπόννησο δοκιμάστηκαν, επί τουλάχιστον τέσσερις νύχτες, μεταξύ 10-13 Μάρτη, σε θερμοκρασίες από -3 έως και -9 βαθμών Κελσίου, με συνέπεια όσα από αυτά ήταν σε ανθοφορία να υποστούν σχεδόν ολική καταστροφή. Ταυτόχρονα, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για νέο παγετό μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο.

Και, παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη, δεν υλοποιούνται έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και το κράτος, τα αντιμετωπίζει ως κόστος. Ενδεικτικά, αν υπήρχε με ευθύνη του κράτους ένα σύστημα ανεμομεικτών, θα μπορούσε να μετριαστεί το πρόβλημα.

Το κερασάκι στην τούρτα βάζει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που ενώ χαρατσώνει τους παραγωγούς με υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών. Μάλιστα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα μετά από μεγάλη καθυστέρηση. Ενδεικτική είναι η περίπτωση των αγροτών του Τυρνάβου, που αποζημιώθηκαν για τον παγετό του Απρίλη του 2021 μόλις πριν λίγες μέρες, δηλαδή 11 μήνες μετά!

Με δεδομένο ότι τα έξοδα «τρέχουν» και έχουν πραγματοποιήσει μεγάλο μέρος από τις καλλιεργητικές δαπάνες, είναι ζωτικής σημασίας να δοθούν άμεσα προκαταβολές, να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τα χρήματα που είναι να λαμβάνουν ως αποζημίωση, να μην ισχύσουν οι «κόφτες» του κανονισμού, να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία.

Αύριο από το πρωί η μαζική κάθοδος στην Αθήνα

Τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική κινητοποίηση στην Αθήνα προετοιμάζουν αγρότες από κάθε γωνιά της χώρας. Από την Κεντρική Μακεδονία προγραμματίζουν οργανωμένη κάθοδο με αναχώρηση τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Σ' αυτή την κατεύθυνση δουλεύουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι που έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής και συγκεκριμένα: Από την Ημαθία ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και ο Αγροτικός Σύλλογος Βέροιας. Από την Πέλλα ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας «Η Ενότητα», ο Αγροτικός Σύλλογος Κρύας Βρύσης «Ομόνοια» και ο Αγροτικός Σύλλογος Μεσημερίου - Εδεσσας.

Με τρακτέρ, λεωφορεία και επιβατηγά αυτοκίνητα αγρότες από τη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια θα κατέβουν αύριο μαζικά και οργανωμένα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των αγροτικών συλλόγων της περιοχής τρακτέρ θα ξεκινήσουν από την Αμφίκλεια και την Αταλάντη Φθιώτιδας, καθώς και από την Βοιωτία τα οποία θα κατευθυνθούν οργανωμένα μέσω της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας για την πλατεία Βάθης. Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας οργανωμένη αναχώρηση αγροτών και κτηνοτρόφων θα υπάρχει και από άλλες περιοχές της Φθιώτιδας όπως Νέο Μοναστήρι, Πελασγία, Στυλίδα, Μακρακώμη, Λαμία. Οργανωμένη παρουσία στο συλλαλητήριο της Παρασκευής θα έχουν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι μελισσοκόμοι της Βόρειας Εύβοιας, συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στην κοροϊδία της κυβέρνησης για τις αποζημιώσεις και τα μέτρα στήριξης από την πυρκαγιά του καλοκαιριού.

Για δυναμική κάθοδο στο συλλαλητήριο της Αθήνας ετοιμάζονται και αγρότες και από την περιοχή της Βοιωτίας. Μετά την πρώτη σύσκεψη για την οργάνωση της καθόδου που έγινε την Δευτέρα στον Ορχομενό, με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς και τη συμμετοχή αγροτικών συλλόγων της περιοχής, χθες το βράδυ είχε προγραμματιστεί νέα σύσκεψη για την προετοιμασία της κινητοποίησης.

Τη συμμετοχή της στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της Παρασκευής έχει αποφασίσει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πελοποννήσου, με τους συλλόγους από Αργολίδα, Σπάρτη, Λακωνία, Μεσσήνη και Χανδρινό. Επίσης, έχουν ανακοινωθεί οι ώρες αναχώρησης λεωφορείων για την Αθήνα, από: Μεσσηνία, 8 π.μ. πλατεία Χανδρινού και 8.30 π.μ. δημαρχείο Μεσσήνης. Λακωνία, 8.15 π.μ. γήπεδο Σκάλας και 8.45 π.μ. Πυροσβεστική στη Σπάρτη. Αργολίδα, 9.45 π.μ. ΔΕΗ Ναυπλίου και 10 π.μ. ΟΣΕ Αργους. Κορινθία, 10.45 π.μ. ΚΤΕΛ Ισθμού.

Στην Αιτωλοακαρνανία, καθημερινά περιοδεύουν στην ύπαιθρο κλιμάκια της Ομοσπονδίας, με την Ομοσπονδία να συγκεντρώνει συμμετοχές για δρομολόγηση λεωφορείων, με πρώτο χωριό αναχώρησης την Κατοχή. Στο συλλαλητήριο καλούν, επίσης, οι Σύλλογοι Κατούνας, Αγρινίου, Καινούργιου, Μακρύνειας, Ακτίου - Βόνιτσας, Αμφιλοχίας και ο «Νέος» ΑΣ Κατοχής.

Κοινή πάλη ενάντια στον κοινό αντίπαλο

Στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων θα βρεθούν εργαζόμενοι και άλλα λαϊκά στρώματα από την Αττική, για να στηρίξουν ενεργά τα δίκαια αιτήματα και τον αγώνα επιβίωσής τους.

Οι ίδιες οι συνθήκες επιβεβαιώνουν ότι πίσω από τα κοινά εργατικά - λαϊκά προβλήματα βρίσκεται ο κοινός αντίπαλος, η πολιτική στήριξης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Αλλά και πως την πολιτική αυτή πληρώνει συνολικά ο λαός και όχι μόνο οι βιοπαλαιστές αγρότες, αφού μένουν αναξιοποίητες τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα για την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, για την τροφοδοσία των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα.

Τη στήριξή της στο μεγάλο αυριανό συλλαλητήριο έχει ήδη εκφράσει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Επίσης εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που έχουν δηλώσει ότι θα δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση στην Αθήνα.

Το πλαίσιο αιτημάτων

Οι βασικοί άξονες του πλαισίου αιτημάτων - διεκδικήσεων, το οποίο έχει διαμορφωθεί μέσα από τις μαζικές και συλλογικές διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος όλο το προηγούμενο διάστημα, είναι οι εξής:

-- Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

-- Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά κ.ά.), καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλες τις ζημιογόνες αιτίες και χωρίς καθυστερήσεις.

-- Τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

-- Να μην πληρώσουν οι αγρότες τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ